Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Criza apei, acuze şi opinii controversate

Știre publicată în urmă cu

în data de

n ex-directorul ApaServ, Vasile Dumitrache, susţine că această problemă se datorează exploatării iraţionale a balastrului din albia Moldovei n fostul primar, Laurenţiu Leoreanu, spune că ex-directorul nu are dreptate, la mijloc fiind unele frustări n vina ar aparţine lui "Doamne Doamne", care n-a mai dat un strop de ploaie de luni de zile n

Fostul director al ApaServ, Zona Operaţională Est, Vasile Dumitrache, aduce acuzaţii grave în ceea ce priveşte starea în care a ajuns captarea de la Pildeşti, care nu mai are capacitatea de a livra apă, în regim continuu şi cu presiune normală, în Roman.

Acesta susţine că una din cauzele pentru care a fost înlocuit din funcţie, chiar de cei din partidul din care făcea parte (PDL), a fost tocmai faptul că „şi-ar fi băgat nasul”,  mai mult decît trebuie în probleme care vizau greşeli majore în exploatarea balastrului din albia rîului Moldova.

„În problema apei la Roman ne-am întors la ceea ce se întîmpla în 2007, cînd primarul PSD, Dan Ioan Cărpuşor, a tăiat panglica şi eram cu toţii fericiţi că nu se mai întrerupea apa.

Această  problemă a fost  şi va fi un subiect permanent de campanie electorală. Noi nu avem apă la Roman din cauza noastră. În 2009, cînd eram director la ApaServ, Zona operaţională Est, am fost la Iaşi, la Apavital, cu două teme: prima pentru a lua conducta de la Timişeşti şi a doua cu intenţia de a ni se înapoia bucata de conductă, de la Castelul de apă şi pînă la Petrotub, ca în felul acesta să avem capacitatea de a distribui apă în toată zona, inclusiv la Petrotub, care primeşte apă de la Timişeşti şi de la Răchiteni, deci de la Iaşi.

Au fost şi acestea motive pentru care am fost înlocuit din funcţie. Repet: vina că nu avem apă cu presiune normală  la robinete este exclusive  a noastră, a romaşcanilor. Începînd din 2000 s-a realizat un proiect de ridicare a fundului Moldovei, în zona Pildeşti.

Nenorocirea e că nu s-a făcut mai nimic pentru materializarea lui şi ce s-a făcut a fost de mîntuială. În fiecare an se aruncau nişte saci cu pietre şi nisip pe fundul albiei. Se aştepta să vină apa mare ca să raporteze toată lumea şi să spună că au fost aruncaţi de 100 de ori mai mulţi saci şi că restul au fost luaţi de curenţi.

În felul acesta au fost mascate, în toţi aceşti ani, nişte costuri, fără ca acţiunea să aibă vreun rezultat. L-am văzut, săptămînile trecute pe Păvăleanu (directorul de la Apele Române Neamţ – n.r.) cum se chinuia să explice cauzele crizei. Îmi venea să mă urc în maşină şi să-i amintesc toate aceste realităţi.

Tot el era director la Apele Române şi în 2008, şi în 2009 şi acum. El este cel care a dat autorizaţii  de exploatare a balastrului în zona captării. Se făcea o schiţă, se fixau nişte jaloane pe unde ar fi trebuit exploatat balastrul. În realitate, acesta se exploata doar din albia Moldovei.

În loc să se aducă apa pe lîngă mal, ca să alimenteze cele 65 de puţuri, se exploata balastrul din mijlocul rîului şi apa se ducea, cînd venea mare, pe sub deal, la Corhana, Dulceşti. Eu am fost cel care am oprit exploatarea balastrului unei firme şi mi-am făcut numai duşmani. Din păcate despre aceste exploatări s-a ştiut tot timpul la cel mai înalt nivel. Treaba Apelor Române este să ştie, tot timpul, unde şi cine exploatează balastrul.

Noi nu avem apă în Roman pentru că a fost permisă exploatarea ileagală a balastrului din albia rîului. Am martori, am un CD cu documentele prin care aceste exploatări au fost făcute şi cu ştiinţa unor oficialităţi romaşcane înalte. Este de notorietate cearta mea, în faţa primăriei, cu patronul unei balastiere, care m-a ameninţat chiar că, dacă mă mai bag, voi suporta consecinţele.

Înlăturarea mea din funcţie a fost din mai multe cauze, printre care şi din aceasta”, a declarat fostul director al Zonei Operaţionale ApaServ, Est, Vasile Dumitrache. Acesta susţine că la ora aceasta problema apei la Roman poate fi rezolvată, dacă se vrea, doar dacă Guvernul va aloca fonduri importante, fie pentru regularizarea  pe bune a rîului Moldova, fie prin construirea unei captări de suprafaţă, aşa cum există la Piatra Neamţ, această soluţie avînd însă inconvenientul că apa de suprafaţă trebuie tratată.

„Există un studiu prin care faliile din albia rîului să fie astupate. O soluţie ar fi şi construirea unei staţii la Răchiteni, aşa cum intenţiona conducerea Petrotub să facă înainte de privatizare. Cele 65 de puţuri de la Simioneşti sînt foarte bune. Nu acelaşi lucru se poate spune de cele de la Pildeşti.

Menţinută apa lîngă mal plus desnisipate în permanenţă cele 65 de puţuri şi se rezolvă problema. Eu nu ştiu dacă staţia de desnisipare mai există şi dacă s-a mai făcut această operaţie în ultimul timp. Lumea a început să se cam revolte din cauza preţului apei.

Problema vizînd construirea unor noi bazine e praf în ochi, dacă nu ai cu ce le umple. Ce de a doua soluţie de care vorbeam ar fi o investiţie într-o staţie de captare de suprafaţă, ca la Piatra Neamţ şi Iaşi. Problema e că la captarea de suprafaţă apa trebuie tratată, pe cînd acum apa captată se livrează doar uşor clorinată la acelaşi preţ în întreg judeţul”, a  mai  spus fostul director.

„Nu vă luaţi după părerile unor habarnişti frustraţi”

Contactat telefonic, deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, cel la care, se pare, făcea aluzie Vasile Dumitrache, atunci cînd  vorbea de „vinovăţii” legate de criza apei la Roman, a ripostat vehement.

„Afirmaţia nu e doar neinspirată, ci e chiar proastă, pentru că nu ţinea de noi, nici măcar de a da un acord mutual, ci de Apele Române, care dau aceste autorizări de exploatare a albiei rîurilor. În aceste afirmaţii sînt şi anumite frustrări ale unei persoane care nu poate trece peste ele.

Eu am făcut, la vremea aceea (în 2008 – 2009 – n.r.) o întîlnire cu cei de la Apele Române şi am atras atenţia asupra acestor lucruri. Şi eu aş putea spune că exploatările s-au făcut cu ştiinţa domnului Dumitrache, care era director la ApaServ şi că el este vinovat. Aş putea spune, dar nu o fac, pentru că nu este adevărat.

Personal, eu am atras atenţia că exploatările de balastru ar trebui să aibă în spate şi obligativitatea aducerii albiei la forma iniţială, prin acoperirea acelor cratere şi că exploatarea albiei trebuie să se facă doar în regim autorizat, nu aşa cum s-a făcut mult timp după Revoluţie, în mod haotic, halandala. Dar dacă vorbim de vinovăţii reale, în primul rînd trebuie să vedem că vinovată e Natura.

Aţi văzut zone întregi deşertificate şi în Oltenia, şi peste tot în lume. Este vorba de efectele schimbărilor climatice, care se află pe agenda marilor puteri mondiale. În momentul în care de luni de zile n-a căzut un strop de ploaie, sigur că presiunea  apei în pînza freatică scade şi apar probleme.

Pentru aceste lucruri trebuie făcute nişte amenajări, care ar fi trebuit realizate, e drept, cu mult timp înainte de apariţia crizei şi nu abia atunci cînd primarul Micu, a pus problema în discuţia Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. E bine să nu ne luăm după frustraţi şi habarnişti, ci să lăsăm specialiştii să-şi spună cuvîntul”, a declarat deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu. A

cesta a dat asigurări că se va implica pentru ca Guvernul Orban să aloce fondurile necesare reamenajării Moldovei, în locul în care viituara din 2018 a spălat pragurile de reţinere a apei.  Bogdan Curcudel, şeful Zonei Oeraţionale Est a infirmat darea la casare a utilajului de denisipat, care nu are însă mare efect cînd nu e suficientă apă în pînza freatică.

La întîlnirea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, de la sfîrşitul lunii trecute, directorul Regiei Apele Române Neamţ, Ioan Păvăleanu a explicat probleme legate de ceea ce s-a întîmplat la Pildeşti şi de viitura din 2018 care a „spălat” amenajarea rîului. „Problemele privind asigurarea necesarului de apă a municipiului Roman sînt mult mai vechi, fiind anterioare oricaror intervenţii în albia rîului Moldova. De aceea, în anul 1997, avînd în vedere dificultatile întîmpinate în asigurarea alimentării cu apă a municipiului Roman în anii anteriori, au fost demarate de către Administraţia Bazinală de Apă Siret Bacău, lucrarile la investiţia Refacerea amenajarii rîului Moldova în zona sursei de alimentare cu apă a oraşului Roman (frontul Pildeşti -Simionesti), judeţul Neamt.

Acest obiectiv, care s-a derulat pînă în anul 2017, a avut ca scop dirijarea apei rîului Moldova pe lîngă frontul de captare Pildeşti – Simioneşti. Deoarece cauzele lipsei apei în fronturile de captare care alimentează municipiul Roman sînt complexe, apreciem că realizarea unui Studiu hidrogeologic cuprinzător ar putea pune în evidenţă cauzele neasigurării în conditii optime a alimentării cu apă a municipiului Roman şi soluţiile de rezolvare”, a declarat inginerul Ioan Păvăleanu, directorul SGA Neamţ. În rest, în Roman, de vreo două luni de zile apa se livrează cu presiune scăzută în anumite intervale orare, mai ales noaptea.

Actualitate

Primăria Piatra-Neamț – finanțare europeană pentru reabilitarea și modernizarea Cinematografului Cozla

Știre publicată în urmă cu

în data de

Unul dintre proiectele europene importante pregătite de către municipalitatea pietreană se referă la reabilitarea și modernizarea cinematografului Cozla din cartierul Dărmănești și transformarea lui  într-un centru multifuncțional. Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat, în acest moment derulându-se procedurile de licitație. Valoarea investiției este de 1.650.000 euro, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene în proporție de 98%.

Proiectul referitor la clădirea fostului cinematograf Cozla, construit în 1979, își propune reabilitarea imobilului cu o suprafață utilă de 1200 mp  și realizarea unui  centru multifuncțional în care se vor derula  activități social-culturale. Lucrările care urmează să se efectueze prevăd: reabilitarea structurală a întregii clădiri, amenajarea  a două săli moderne pentru proiecție film cu sisteme de climatizare-ventilare, refacerea instalațiilor sanitare, investiții în eficiența energetică a clădirii, realizarea unui sistem de încălzire centralizată, precum și dotarea cu mobilierul și echipamentele necesare funcționării.

Sala mare se va amenaja ca sală de cinema pentru difuzare film, cu o capacitate 240 de locuri, iar sala mică se va amenaja ca sală multifuncțională. Aceasta se va împărți pe verticală, astfel încât să se asigure la etajul nou format spații destinate centrului multifuncțional. Se va recompartimenta imobilul astfel încât să se poată desfășura în condiții optime activități cultural-educative și sociale.

Cinematograful Cozla este o clădire emblematică a cartierului Dărmănești din Piatra-Neamț, iar acest obiectiv cultural important pentru orașul nostru va fi readus la viață cu fonduri europene.

Citește știrea

Actualitate

Iluminatul public din Piatra-Neamț va fi modernizat cu fonduri europene. Lucrările vor începe în primavara anului viitor.

Știre publicată în urmă cu

în data de

Peste 2 milioane de euro însumează cele două proiecte europene dedicate extinderii şi modernizării iluminatului public în Piatra-Neamţ. În cazul unui proiect a fost deja semnat contractul de proiectare şi execuţie, iar în ceea ce îl priveşte pe cel de-al doilea este pe final procedura pentru proiectare şi execuţie.

Municipiul Piatra-Neamț va avea un sistem de iluminat public modern și eficient, cu tehnologie LED și telegestiune. Aceste proiecte fac parte dintr-un program amplu de modernizare a întregului sistem de iluminat public din municipiul Piatra-Neamț, iar prin implementarea lor se va realiza o economie de minim 40% din valoarea facturilor actuale la energie electrică, se va îmbunăți semnificativ calitatea iluminatului public; sistemul de telegestiune va permite reglarea intensității luminoase în funcție de  necesități precum și identificarea instantanee a oricărui defect apărut în rețea.

Prin implementarea proiectelor se va realiza înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED, echiparea cu controlere de telegestiune a corpurilor LED de iluminat public, montarea de concentratoare de date la nivelul punctelor de aprindere și realizarea unui dispecerat de telegestiune pentru sistemul de iluminat public; extinderea sistemului de iluminat public în zonele în care se impune acest lucru, cu realizarea unor puncte de aprindere noi, rețea nouă subterană/ aeriană, stâlpi metalici, corpuri de iluminat tehnologie LED, controler telegestiune local care permite comanda pornit-oprit și dimming pentru corpul de iluminat. Executantul se obligă să proiecteze, să asigure asistenţă tehnică, să execute, să testeze, să finalizeze lucrările și să remedieze orice defecte rezultate în urma executării contractelor şi se are în plan și realizarea a patru stații de încărcare pentru autovehicule electrice și echiparea a 50 de treceri de pietoni cu dispozitive moderne pentru persoanele cu dizabilități .

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamț: Sistem bike sharing cu bani europeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

n `n paralel sunt în implementare alte proiecte europene ce prevăd realizarea de piste pentru bicicliști

Sistem bike sharing cu bani europeni la Piatra Neamț, acesta este unul dintre proiectele pe care Dragoș Chitic dorește să îl implementeze în următorul mandat de primar al municipiului Piatra Neamț. Sistemul va fi realizat din bani europeni, contribuția municipalitătii pietrene fiind de doar 2% din valoarea totală a proiectului.

Este vorba despre 22 de stații pentru închiriere biciclete, în toate cartierele orașului, în zonele cele mai tranzitate. ”Proiectul cuprinde realizarea a 22 de stații pentru închiriere biciclete în toate cartierele orașului, în punctele cheie, în zonele cele mai tranzitate de locuitori dar și de turiști. Majoritatea stațiilor pentru închirierea bicicletelor sunt amplasate pe străzile pe care sunt pregătite proiecte europene cu rețele de piste pentru biciclete. Cele 220 de biciclete (160 clasice și 60 electrice) amplasate în cele 22 de stații vor putea fi închiriate prin achiziționarea de tichete de la automate pentru eliberarea cardurilor care vor fi amplasate în 10 dintre cele 22 de stații. Este și acesta unul dintre proiectele care vor alătura municipiul Piatra Neamț de alte orașe europene unde astfel de sisteme există. Îmi doresc un nou mandat pentru a putea finalizez si acest proiect care are contractul de finanțare semnat și sunt convins, va aduce bucurie pietrenilor, dar va crește și atractivitatea turistică a municipiului nostru.

Am apelat din nou la varianta fondurilor europene pentru că acestea reprezintă condiția necesară, dar și garanția dezvoltării accelerate a unui oraș, garanția creșterii calității vieții cetățenilor”, a declarat Dragoș Chitic.

Alte două proiecte europene care vor aduce bucurie iubitorilor mersului pe bicicletă vor debuta la începutul anului viitor. Este vorba despre modernizarea și reconfigurarea coridorului urban de transport (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști): B-dul Traian – Piața Mihail Kogălniceanu – B-dul Decebal, proiect în valoare de 5.600.000 euro, şi modernizarea și reconfigurarea străzii Mihai Viteazu (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști), în valoare de 3.063.000 euro. “Așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, m-am bătut și voi continua să mă bat pentru fiecare eurocent pe care pot să-l atrag pentru Piatra Neamț.

Aceasta trebuie să fie preocuparea prioritară a oricărei administrații care își dorește performanță, care iși dorește să le ofere oamenilor condiții de trai ca în celelalte țari europene. Nu ne oprim aici, continuăm împreună și vom face din Piatra Neamț un oraș european de 10+”, a încheiat Dragoș Chitic.

Citește știrea

Trending