Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Crima de la Spital – măsuri de securitate sporite

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ va fi montat un sistem de control acces la uşile secundare de la principalele pavilioane ■ vor fi instalate camere de luat vederi pentru toate căile de acces ■ uşile de acces vor fi prevăzute cu sistem de închidere pe bază de cartelă sau cheie ■

Crima comisă pe 10 ianuarie în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, atunci cînd Anca Daniela Patriche, directorul de îngrijiri, a fost ucisă de soţul ei, a determinat luarea unor măsuri de securitate sporite la unitatea sanitară.

După un control al Direcţiei de Sănătate Publică, s-a dispus montarea unui sistem de control acces la uşile secundare de la principalele pavilioane, instalarea de camere de luat vederi pentru toate căile de acces şi, de asemenea, uşile de acces vor fi prevăzute cu sistem de închidere pe bază de cartelă sau cheie.

În urma controlului efectuat s-a mai recomandat montarea unui sistem de control acces electronic a vizitatorilor pe toate căile de acces principale în clădiri (similare cu cel din aeroporturi) care scanează bunurile şi obiectele, dar şi înfiinţarea de posturi de pază mobile, respectiv paznici care să patruleze pe culoare şi secţii.

Vă prezentăm comunicatul de presă emis de Direcţia de Sănătate Publică în acest sens: “În urma tragicului eveniment petrecut la nivelul celei mai mari unităţi sanitare din judeţul Neamţ din data de 10 ianuarie 2020, în care directorul de îngrijiri – asistent medical Anca Daniela Patriche şi-a pierdut viaţa, conform constatărilor reprezentanţilor IPJ Neamţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a informat că va întreprinde următoarele măsuri în termenele stabilite prin actul de control: imediat, montarea unui sistem de control acces la uşile secundare de la principalele pavilioane, respectiv la Pavilionul Chirurgical şi Pavilionul Interne; revizuirea Analizei la Risc de Securitate Fizică, conform reglementărilor impuse de O.M.A.I. nr. 9/2013; refacerea Planului de pază al obiectivului, cu stabilirea exactă a atribuţiilor specifice fiecărui post; instalarea de camere de luat vederi de înaltă rezoluţie, care să supravegheze toate căile de acces (principale şi secundare) atît la exterior cît şi la interior, conform dispoziţiilor H.G.R. nr. 301/2012; uşile de acces secundare şi principale vor fi prevăzute cu sisteme de închidere care să prezinte deschiderea lor doar din interior spre exterior, iar din exterior spre interior cu cheie sau cartelă; în timpul orelor de vizită se vor putea deschide şi din exterior, fără cheie sau cartelă, conform prevederilor H.G.R. nr. 301/2012.

Cu titlu de recomandare, au fost prevăzute următoarele: implementarea unui sistem de control acces electronic a vizitatorilor pe toate căile de acces principale în clădiri (similare cu cel din aeroporturi) care scanează bunurile şi obiectele vizitatorilor; înfiinţarea unui post nou de pază mobil, care să patruleze în toate secţiile medicale cu acces vizitatori; pentru Ambulatoriul de specialitate, înfiinţarea unui post de pază mobil, care să patruleze în toate culoarele obiectivului; pentru Spitalul vechi, înfiinţarea unui post de pază mobil cu patrulare pe toate etajele”.

Reamintim că pe 10 ianuarie 2020, noul director de îngrijiri medicale al unităţii a fost înjunghiat mortal de soţul cu care era în divorţ. Dumitru Sebastian Patriche, de 50 de ani, din Piatra Neamţ, a susţinut în faţa procurorului de caz că îşi iubea soţia şi că ar fi venit la locul ei de muncă să o felicite pentru promovarea concursului pentru postul de director de îngrijiri medicale pe care îl cîştigase pe 8 ianuarie. Cu toate acestea, anchetatorii susţin că individul a avut intenţia clară de a ucide, motivat de faptul că s-a prezentat în cabinetul soţiei cu un cuţit cu lama de 20 de centimetri.

Victima nu a avut nici o şansă să fie salvată chiar dacă era în secţia Chirurgie a Spitalului Judeţean, asta deoarece una din lovituri i-a secţionat vena jugulară şi artera carotidă. Hemoragia puternică a dus în cel mai scurt timp la deces. Totul s-a întîmplat în jurul orei 16 cînd s-a sunat pentru ajutor la numărul unic de urgenţă 112, chiar din spital. Agresorul a fost reţinut şi apoi arestat preventiv, susţinînd ulterior în faţa anchetatorilor că a comis crima pentru că era gelos pe succesul în carieră al soţiei.

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 180 de cazuri noi. Naţional – 5.343 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ în total sunt 5.751 cazuri, cu o rată de incidenţă de 1,84 la mie

Până pe 28 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 222.559 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

159.855 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.343 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 777 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.681 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 27.10.2020 (10:00) – 28.10.2020 (10:00) au fost raportate 107 decese (60 bărbați și 47 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 de ani, 7 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 17 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 38 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.934. Dintre acestea, 861 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.133.809  teste. Dintre acestea, 36.815 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.641 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.174 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 468 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 28 octombrie.

Pe teritoriul României, 27.280 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.931 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.565 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.823 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.082 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.302 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 962.800 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 7 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salvat din ştreang şi fugar în pădure

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 46 de ani, din localitatea Grinţieş, a trecuit razant pe lîngă moarte, fiind salvat din ştreang în ultima clipă. Apoi, din nu se ştie ce motiv, omul a fugit în pădure, iar pentru că familia nu a mai dat de urma lui, au fost alertate forţele de ordine.

A fost căutat toată noaptea şi, în zori, s-a întors singur acasă. Întîmplarea neverosimilă a avut loc în seara de 26 octombrie 2020, cînd apăsat de grijile vieţii cotidiene şi cine ştie ce mai avea pe suflet, bărbatul de 46 de ani, din Grinţieş, a mers într-o anexă a gospodăriei şi şi-a pus ştreangul de gît. Într-un moment de inspiraţie, soţia a vrut să dea de el şi cum soţul nu-i răspundea, l-a căutat.

L-a găsit în anexă, în ştreang, a tăiat rapid funia de care spînzura bărbatul şi prin apel la numărul unic de urgenţă 112 a cerut ajutorul medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ.

Numai că nu acesta a fost sfîrşitul întîmplării. În momentul în care echipajul de pe ambulanţă a ajuns la locul indicat de apelant, bărbatul a fugit prin spatele locuinţei, în pădurea din apropierea casei. Pentru găsirea lui au fost alertate numeroase forţe de ordine şi au participat la căutare militari de la IPJ Neamţ, ISU Neamţ, Jandarmerie şi Salvamont. A fost folosit şi un cîine de urmă, dar fără folos, pentru că peste noapte omul nu a fost găsit. Totul s-a terminat cu bine pentru că localnicul din Grinţieş a revenit la domiciliu în zorii zilei de ieri, 27 octombrie 2020.

Citește știrea

Trending