Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Creangă şi ale sale şotii au prins „viaţă“ pe pereţii şcolii

Știe publicată cu

în data de

■ un perete din noul corp al Şcolii Gimnaziale din Humuleşti a fost pictat cu diferite scene din opera povestitorului ■ „tabloul“ a fost realizat de profesoara Oana Grădinaru cu ajutorul unor foste şi actuale eleve ale şcolii ■

Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Humuleşti păstrează vie memoria marelui povestitor prin diferite activităţi cu caracter omagial, unele fiind derulate luna aceasta, cînd se împlinesc 129 de ani de la trecerea scriitorului la cele veşnice. O activitate mai aparte a fost coordonată de profesoara Oana Grădinaru, care a realizat pe un perete din corpul nou de şcoală o scenă murală cu Nică surprins în diferite ipostaze, cadrul didactic beneficiind şi de ajutorul unor foste şi actuale eleve ale instituţiei. Profesoara Oana Grădinaru a dorit ca această lucrare să o suplinească pe cea pictată cu ani în urmă de profesorul şi pictorul Dan Cepoi, care a fost distrusă în urma lucrărilor de reconstruire a corpului principal al şcolii. „Decembrie este luna în care ne amintim an de an, cel puţin noi, humuleştenii, de Creangă şi îl cinstim. Copil fiind, în anii 80, l- am cunoscut pe şugubăţul Nică, la Şcoala din Humuleşti. Nu îmi amintesc cît de multe ştiam din Amintirile sale, dar cu siguranţă cele pictate de un fost dascăl, pe pereţii holului central, mi-au rămas vii în memorie şi cred că tuturor şcolarilor din acei ani. Pictorul şi profesorul Dan Cepoi a ilustrat două scene monumentale: furatul cireşelor şi al pupezei. Din păcate, una dintre cele două nu s-a păstrat, fiind tributul pe care l-a plătit şcoală în procesul anevoios de restaurare. Astfel, ca fosta elevă şi actual cadru didactic al acestei şcoli, mi-am asumat gestul realizării unei noi scene murale, în semn de recunoştinţă pentru trecut, dar şi de îndrumare pentru viitor, în speranţa că va umple golul şi amintirile rămase şi va oglindi noilor învăţăcei peripeţiile lui Nică. Scena cuprinde cele şapte ipostaze ale «Copilului universal»: la cireşe, cu ceaslovul, furatul pupezei, smîntînitul oalelor, fugărit de Moş Chiorpec, la scăldat şi la urat. Lucrarea a fost realizată cu sprijinul domnului director Constantin Roşu şi împreună cu ucenice ale şcolii, foste şi actuale eleve: Petronela Aniţa, Xenia Lupu, Andrada Iepan, Elena Iuliana Lupu, Diana Dumitrita Spumă şi Ecaterina Turcu“, ne-a spus profesoara Oana Grădinaru. Alte activităţi dedicate scriitorului au avut loc cu prilejul recentei manifestări Zilele Ion Creangă. „Ca în fiecare an, în decembrie, am participat cu elevii la Casa Memorială Ion Creangă pentru a comemora trecerea la cele sfinte a marelui povestitor Ion Creangă. Anul acesta, în cadrul Zilelor Creangă, şcoala noastră a prezentat un program artistic care a inclus colinde şi urături pe prispa casei memoriale, iar în cadrul şcolii a fost organizată o expoziţie de picturi realizate de elevii de gimnaziu. Elevii au fost îndrumaţi de doamnele învăţătoare Ana Apetrei şi Cezara Croitoriu, de doamnele profesoare Oana Grădinaru, Alexandra Frenţescu şi domnul profesor Ciprian Humulescu Borş“, a declarat profesorul Constantin Roşu, directorul Şcolii Gimnaziale Ion Creangă.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Bani din bugetul urbei pentru ideile cetăţenilor

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ 100.000 de lei este bugetul alocat de Primăria Roman proiectelor pe care vor să le pună în practică locuitorii municipiului ■ au fost depuse şase proiecte, iar verdictul final se dă pe 18 iunie ■

Miercuri, 15 mai 2019, a fost ultima zi în care la Primăria Roman au putut fi depuse proiecte de către cetăţenii interesaţi să se implice în viaţa comunităţii prin bugetarea participativă. În cadrul acestei iniţiative au fost depuse şase proiecte, care urmează a fi evaluate de către o comisie, în perioada 16 mai – 31 mai. Valoarea bugetului propus pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 de lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sînt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice :mobilier urban, iluminat public etc; infrastructură socială, culturală, de sănătate şi Smart City. „Am avut emoţii cu privire la şansa de a reuşi să convingem romaşcanii să se implice cu adevărat şi a veni cu propuneri şi soluţii pentru dezvoltarea oraşului, dar mă bucur să văd că sînt cîteva persoane, nu multe, dar care au completat un formular care îi poate aduce mai aproape de realizarea propriului proiect pentru oraş. Propunerile sînt din cele mai variate: realizarea de platforme ecologice subterane de colectare selectivă a deşeurilor, amenajarea unui loc de joacă, amplasarea de bănci inteligente, realizarea unui observator în aer liber, realizarea porţilor de intrare în oraţ şi amenajarea unui spaţiu public dintre blocuri. Sînt idei cel puţin interesante şi care, în mod sigur, vor aduce un plus comunităţii noastre. Le mulţumesc tuturor celor care sprijină autorităţile, le critică constructiv, dar în special celor care au ales să se alăture viziunii echipei din administraţia romaşcană. Este un prim pas important făcut pentru oraşul nostru şi sper ca un număr cît mai mare de romaşcani să voteze cele mai bune proiecte propuse şi eu îi asigur că le vom implementa“, a declarat primarul Lucian Micu. Pînă pe 31 mai, comisia de evaluare de la nivelul Primăriei municipiului Roman va analiza fiecare proiect, după care toate cele care îndeplinesc criteriile din regulamentul de bugetare participativă vor fi afişate pe site-ul oficial al instituţiei – în secţiunea „Pentru Roman – bugetare participativă“. Romaşcanii sînt cei care vor decide care sunt proiectele ce se vor realiza din cele propuse, astfel că pe pagina special creată, în perioada 3 – 14 iunie 2019, se va putea vota unul dintre cele şase proiecte pe care fiecare îl consideră cel mai potrivit. Pe data de 18 iunie, Primăria municipiului Roman va face public rezultatul votului, după care va trece la implementarea proiectelor.

Citește știrea

Actualitate

Cu viaţa mea apăr viaţa, premii pentru cîştigători

Știe publicată cu

în data de

Autor

În cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor municipiului Roman, a avut loc şi festivitatea de premiere a cîştigătorilor concursului Cu viaţa mea apăr viaţa, desfăşurat pe 9 aprilie 2019 (etapa pe localitate – liceu şi gimnaziu). Locul I a fost obţinut de echipajul Liceului Franciscan Francisc de Assisi, urmat de echipa Colegiului Tehnic Petru Poni, care a participat în concurs cu două echipaje. Locul III a fost obţinut de a doua echipă a Colegiului Petru Poni, iar menţiune a obţinut echipa Liceului Vasile Sav. Premiile au fost înmînate de primarul Lucian Micu, fiecare echipă primind suma de 200 de lei pentru cunoştinţele asupra factorilor de risc şi implicarea voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastru.

Citește știrea

Actualitate

Ploile au „sabotat“ Zilele Municipiului

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ turul ciclist de sîmbătă a fost anulat, iar spectacolul Ansamblului Aretti a fost amînat

Un anunţ postat pe pagina de facebook a Primăriei Roman, sîmbătă, 18 mai, a anunţat amatorii sportului pe două roţi faptul că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pentru a evita posibile accidente, turul ciclist, programat a se desfăşura în municipiu cu plecare din Piaţa Roman-Vodă, a fost anulat. „Condiţiile meteo nefavorabile şi avertizările meteorologilor nu mai permit desfăşurarea turului ciclist, programat, cu prilejul celei de a X-a ediţii a Zilelor Municipiului Roman. Pe viitor, administraţia publică locală va organiza alte evenimente care să încurajeze practicarea sportului pentru o viaţă activă şi sănătoasă“, se scria în postarea pe pagina de socializare. Tot ploaia a amînat şi spectacolul aniversar legat de marcarea a 25 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri Aretti al Comunităţii Elene din Roman, care ar fi trebuit să aibă loc sîmbătă, 18 mai, de la ora 16, pe scena din Piaţa Roman- Vodă. Conform informaţiilor date de Mihai Bîrjoveanu, şeful Biroului Evenimente din cadrul Primăriei Roman, spectacolul va fi reprogramat pentru marţi, 21 mai, în ziua sărbătorii de Constantin şi Elena, care este şi ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului. Spectacolul se va desfăşura în Sala de festivităţi Nicolae Manolescu Strunga din incinta Primăriei Roman.

Citește știrea

Trending