Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Covid 19 – Numărul persoanelor în carantină a crescut

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ senatorul Eugen Ţapu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu au participat la o întrunire unde a fost şi un coleg depistat pozitiv ■ luni trebuie să li se refacă testele ■ în Neamţ, duminică erau 102 persoane în carantină şi 451 în autoizolare la domiciliu ■ au fost confirmate două cazuri de infestare ■ nu sînt motive de panică la Inspectoratul Şcolar ■ la Tîrgu Neamţ străzile sînt spălate zilnic ■

Î■ ceea ce priveşte judeţul Neamţ, din situaţia raportată de Direcţia de Sănătate Publică la data de 15.03.2020, ora 08:30, a reieşit că a crescut numărul persoanelor aflate în carantină.

Dacă sîmbătă, 14 martie erau 91, duminică erau 102. „De pe teritoriul judeţului Neamţ s-au raportat la Centrul Naţional de Supraveghere şi control al Bolilor Transmisibile următoarele informaţii: „102 persoane în carantină; 451 persoane în autoizolare la domiciliu, din care 6 persoane instituţionalizate.

Pînă astăzi, 15 martie, pe teritoriul judeţului Neamţ, au fost confirmate 2 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), care sînt internate în Spitalul de boli infecţioase Iaşi şi se află sub supraveghere medicală permanentă.

Starea generală de sănătate a pacientelor este bună. Contacţii investigaţi pentru suspiciune de infecţie cu virusul COVID – 19 de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ pot sta liniştiţi, deoarece rezultatele testelor recoltate sînt negative“, se arată în comunicatul DSP.

Cel de-al doilea caz de coronavirus din judeţ a fost confirmat la o femeie din Bicaz vineri, 13 martie, care s-a întors recent din Italia. Cu o zi înainte, la Sagna, dusese depistată pozitiv o femeie de 54 de ani.

Aşa se face că membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă au luat măsuri drastice: închiderea tuturor cîrciumilor, igienizarea spaţiilor publice şi limitarea accesului persoanelor în primărie.

Senatorul Eugen Ţapu şi deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, care au participat alături de alte curca 100 de persoane, săptămîna trecută, la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, se află în autoizolare voluntară în locuinţele de la Bucureşti. Asta după ce au intrat în contact cu senatorul de Constanţa, Eugen Vergil Chiţac, care a fost confirmat pozitiv cu înspăimîntătorul coronavirus. Testul parlamentarilor nemţeni urmează a fi refăcut luni.

Cîrciumi închise

„S-a luat decizia închiderii tuturor barurilor în şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sagna, de vineri, 13 martie. Magazinele alimentare vor funcţiona în program normal, dar clienţii nu vor intra în incinta acestora, ci vor fi serviţi la uşă, păstrîndu-se o distanţă de cel puţin 2 metri între persoane.

Administratorii magazinelor vor dezinfecta spaţiile de cîteva ori pe zi. Am făcut un apel la populaţie să nu iasă din casă decît dacă este absolut necesar. Contacţii femeii care a fost testată pozitiv au fost testaţi şi din fericire rezultatele sînt negativ.

Femeia se simte acum bine şi noi ţinem legătura cu toţi contacţii. Preoţii ne-au dat asigurări că vor fi respectate indicaţiile primite de la Episcopia Catolică şi cea Ortodoxă de limitare a acesului la slujbe. În primărie s-a restricţionat activitatea la doar 2 ore zilnic, fiind deschis biroul de taxe şi impozite şi cel de stare civilă.

Am asigurat dezinfectanţi pentru toate instituţiile, inclusiv pentru biserică. La şcoală se va realiza săptămîna viitoare dezinfecţia cu o firmă specializată. Luni, 16 martie, vom asigura transportarea la dispensar a contacţilor pentru a fi consultaţi de medicii de familie, care îi monitorizează.

Cel mai important este să repectăm regulile impuse. Firmele de transport local care transportă muncitorii din localitate la Roman dezinfectează maşinile zilnic“, a declarat primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob.

Inspectorii şcolari au răsuflat uşuraţi, după ce s-a aflat că generalul adjunct Ioan Milea, este sănătos În ultimile zile, colegii şi zecile de persoane care au intrat în contact cu adjunctul Inspectoratului şi cu soţia acestuia, erau îngrijoraţi, ţinînd cont de faptul că, fiul acestuia, poliţist de frontieră la Iaşi, a fost confirmat ca fiind infectat cu Covid 19.

„Putem spune că răsuflăm uşuraţi, aşa cum ar fi oricine aflat în situaţia noastră. Testele subsemnatului şi ale soţiei au ieşit negative. Ca părinţi, evident că sîntem îngrijoraţi de faptul că fiul nostru a participat săptămînile trecute la un examen în Polonia şi cineva din comisie avea coronavirus. Întors la Iaşi a fost testat pozitiv, dar sîntem mulţumiţi că starea de sănătate este bună. Atît eu cît şi soţia mea rămînem autoizolaţi la domiciliu şi vom repeta, evident, testele”, a declarat inspectorul general adjunct. Îngrijorarea celor doi soţi a pornit de la faptul că s-au văzut cu fiul lor în zilele de 7 şi 8 martie, după care acesta a fost depistat pozitiv.

Străzile se dezinfectează zilnic, la Tîrgu Neamţ

Primarul Daniel Harpa a anunţat că străzile din Tîrgu Neamţ vor fi spălate zilnic cu soluţie dezinfectantă pe bază de clor. Prima acţiune a avut loc sîmbătă, 14 martie, de la ora 21.00, edilul făcînd apel la locuitori să nu mai circule pietonal după această oră.

Au fost vizate pentru dezinfecţia generală inclusiv cartierele Blebea, Humuleşti, Humuleştii Noi şi Condreni, în ceea ce priveşte spaţiile verzi, mobilierul urban, locurile de joacă, piaţa agro-alimentară şi tot ce înseamnă spaţii cu potenţial de contaminare.

Primarul a lansat pe Facebook şi o consultare publică, adresată în special agenţilor economici, pentru organizarea activităţii în condiţii cît mai bune în perioada următoare.

„Ce măsuri consideraţi că putem lua pe plan local, în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus, care să vă afecteze cît mai puţin afacerile, dar, în acelaşi timp, să contribuie substanţial la stoparea răspîndirii epidemiei? Rog populaţia să nu intre în panică referitor la această consultare, pentru că ne propunem să organizăm un seriviciu de livrări la domiciliu, cu măsurile de protecţie aferente, coordonat de noi, în cazul în care situaţia o va impune.

Insist să lăsăm în primul rînd operatorii economici să răspundă şi să nu transformăm această postare într-o polemică. Eu voi încerca să vă ţin la curent cît mai des cu situaţia existentă la nivel de oraş. Vă mulţumesc pentru înţelegere! Acum, mai mult cu niciodată, trebuie să acţionăm ca o comunitate!“, a afirmat Daniel Harpa.

Magazinele au început deja să aplice măsuri pentru protejarea angajaţilor şi a clienţilor. Tot pentru prevenirea răspîndirii coronavirusului, la intrarea în biserici credincioşii primeau, duminică, cîte o doză de dezinfectant pentru mîini. Autorităţile locale au luat şi alte măsuri, cum ar fi închiderea oborului ce era organizat săptămînal, în fiecare luni. De asemenea, Primăria Tîrgu Neamţ şi-a suspendat activitatea cu publicul pînă pe 31 martie.

Actualitate

Coronavirus: Naţional- 1.231 cazuri noi. Neamţ – 39 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ în total au fost înregistrate 2.851 cazuri

Până astăzi, 20 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 112.781 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

89.771 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.231 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 359 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 4.435 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 19.09.2020 (10:00) – 20.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 33 de decese (20 bărbați și 13 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Suceava, Timiș, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 14 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 12 decese la categoria de peste 80 de ani.

32 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.120. Dintre acestea, 470 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.223.462 de teste. Dintre acestea 13.391 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.937 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.454 la cerere.

Pe teritoriul României, 12.160 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.752  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 39.130 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 7 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 802 apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 949 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 285.355 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  112 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Echipa PMP, garanția unui oraș și a unui județ de 10+

Știre publicată în urmă cu

în data de

Echipa PMP Neamț oferă garanția că municipiul Piatra Neamț va deveni un oraș de 10+, iar județul Neamț un județ de 10+. Aceasta este promisiunea pe care o fac cei doi lideri ai PMP, Bogdan Gavrilescu, candidat la președinția Consiliului Județean Neamț, și Dragoș Chitic, candidat la Primăria Piatra Neamț.

“Ca primar, am fost prezent, de fiecare dată, acolo unde era nevoie de mine, unde m-aţi solicitat pentru că era necesară prezenţa mea. În toţi ace[ti ani, v-am ascultat pe fiecare în parte, v-am citit mesajele, v-am răspuns, v-am sprijinit şi m-am implicat să rezolv problemele pe care mi le-aţi semnalat. Oraşul Piatra Neamţ trebuie să continue parcursul bun din ultimii ani, trebuie să se dezvolte şi vă rog să-mi oferiţi şansa de a pune în practică proiectele pe care le-am lucrat şi ne-au fost deja aprobate. Acum, eu sunt cel care are nevoie de dumneavoastră, pietrenii. Vă invit să continuaţi să mă susţineţi, să facem dreptate şi să ne dezvoltăm împreună oraşul. Şi ştiu că-mi veţi fi alături, simt asta în fiecare mesaj, la fiecare întâlnire şi în fiecare discuţie pe care o purtăm. Voi continua să fiu primarul fiecăruia dintre dumneavoastră. În comunitatea noastră trebuie să predomine şi în următorii ani o atmosferă de colaborare şi respect. Vă mulţumesc pentru susţinere și vă aștept pe 27 septembrie să puneți ștampila pe pozitia 3 a buletinului de vot pentru a alege cea mai bună echipă pentru conducerea orașului Piatra Neamț în urm\torii patru ani”, a declarat Dragoş Chitic. Acesta a descris echipa PMP pentru consiliul local ca fiind una caracterizat\ prin experiență, seriozitate și determinare: “Experienţă, seriozitate, determinare, dorinţă de a se implica în rezolvarea problemelor comunităţii sunt cele mai importante dintre calitățile pe care le are fiecare membru al echipei de consilieri locali pe care v-o propune PMP Piatra Neamț. Avem nevoie de majoritate în CL pentru a putea pune în practică proiectele care le avem pentru Piatra Neamț, avem nevoie de oameni cu expertiză și dornici să muncească în interesul cetățenilor. Iar echipa PMP este formată din astfel de oameni. Avem, de asemenea, nevoie de o bună colaborare, în interesul cetățenilor, cu conducerea Consiliului Județean Neamț. Din acest motiv susțin candidatura lui Bogdan Gavrilescu pentru președinția CJ Neamț. Pietrenii trebuie s\ beneficieze de servicii de calitate, apă-canal, transport public, serviciile medicale spitalicești, oferite la o calitate nemulțumitoare de unitățile subordonate Consiliului Județean Neamț”, a mai declarat Dragoș Chitic. Și BogdanGavrilescu, președintele PMP Neamț și candidatul acestei formațiuni politice pentru președinția Consiliului Județean, s-a declarat convins că valoarea echipei propuse îi va determina pe nemțeni să îi acorde voturile. „Am foarte mare încredere că echipa PMP propusă pentru Consiliul Județean Neamț va convinge nemțenii că merită să-i acorde voturile lor. Este o echipă formată din oameni onești, profesioniști în domeniile în care activează, oameni cu dorința de a se implica activ în dezvoltarea comunităților din care provin. Familia PMP Neamț poate fi investită cu încredere, punând ștampila pe poziția 1 de pe buletinul de vot. Suntem o familie cu oameni devotați, cu frică de Dumnezeuși cu capacitatea de a construi împreună un județ Neamț de 10 +! Ca viitorpreședinte al Consiliului Județean voi fi un partener corect pentru primarul Dragoș Chitic și pietreni pentru o oferi servicii de calitate prin unitățile subordonate Consiliului Județean: Apa Serv, Troleibuzul sau Spitalul Județean. Reușim împreună!“, este mesajul candidatului PMP la președinția Consiliului Județean Neamț. Acesta a mai precizat că, spre deosebire de al]ic ompetitori `nscriși încursa electorală, membrii familiei PMP nu sunt interesați de a ob]ine beneficii personale de pe urma votului din 27 septembrie, ci își doresc să li se ofere [ansa de a-și pune competențele și cunostințele în slujba cetățenilor. “Am văzut că unii candidează doar la președinția Consiliului Județean, nu sunt și pe lista de consilieri județeni. Probabil că sunt obișnuiți numai cu scaunele de șefi. Adică putem înțelege că doar vânează funcții. Noi, cei din familia PMP, nu suntem din același aluat cu ei. Noi vrem să ne punem în slujba nemțenilor, vrem să contribuim, prin competențele și experiența obținute  în activitatea administrativă sau privată, la dezvoltarea comunității în care trăim. Vrem să construim, împreună cu dumneavoastră, un viitor mai bun pentru noi toți, pentru copiii noștri. Sunt multe lucruri cețin de Consiliul Județean care nu merg așa cum își doresc nemțenii: vorbim despre condițiile de la SpitalulJudețean, vorbim despre furnizarea apei potabile, una cu mari probleme, vorbim de transportul public, tot cu probleme. Avem soluții pentru toate aceste neajunsuri și avem nevoie doar de votul dumneavoastră pentru a ajunge în poziția de a pune în practică aceste soluții. Suntem o echipă, suntem o familie și suntem convinși că putem miza pe votul dumneavoastră pentru că suntem convinși că ne dorim cu toții un jude] de 10+. Așa cum merităm”, a declarat Bogdan Gavrilescu, candidatul PMP la președinția Consiliului Județean Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Bani europeni pentru modernizarea principalelor artere din municipiu”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Peste 12 milioane de euro vor fi investiţi în modernizarea principalelor artere din Piatra Neamţ. Este vorba despre trei proiecte europene ale căror contracte de finanţare au fost deja semnate:   Modernizarea și reconfigurarea coridorului urban de transport  (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști): B-dul Traian – Piața Mihail Kogălniceanu – B-dul Decebal, în valoare de 5.600.000 euro, Modernizarea și reconfigurarea străzii Mihai Viteazu (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști), în valoare de 3.063.000 euro şi Reabilitarea, modernizarea şi reconfigurarea coridorului secundar de transport est-vest, strada Dimitrie Leonida şi Bulevardul 9 Mai, în valoare de 3.434.000 de euro. Proiectele beneficiază de finanțare nerambursabilă în proporție de 98%, contribuția municipalității pietrene fiind doar de 2%. „Prin implementarea acestor proiecte vom moderniza principalele artere din municipiu și vom crește gradul de siguranță al tuturor participanților la trafic, fie ei conducători auto, pietoni sau bicicliști. Infrastructura rutieră a fost o prioritate a mandatului meu de primar, iar pentru lucrările de anvergură am ales să apelăm la fondurile europene. Astfel, începând de anul viitor, oraşul va deveni un adevărat şantier în cel mai bun sens al cuvântului. Vor fi efectuate lucrări de amploare iar odată cu finalizarea acestora va creşte gradul de satisfacţie al participanţilor la trafic, gradul de siguranţă al acestora, aşa cum am mai spus, dar şi calitatea vieţii tuturor pietrenilor. De asemenea, ne dorim ca pietrenii să aleagă mijloacele de transport cele mai puțin poluante și pentru aceasta vom asigura toate condițiile și îi vom încuraja pe cei care se gândesc la mediul înconjurător şi avem şi în acest sens în implementare proiecte cu bani europeni. După cum pietrenii probabil ştiu, din bugetul local am alocat anual fonduri pentru modernizarea străzilor din municipiu. În cei patru ani în care a administrat oraşul, 73 de străzi pietruite au fost asfaltate, însumând 23,4 kilometri. Aşa se face că în acest moment în Piatra-Neamţ mai sunt doar 6,9 kilometri de străzi neasfaltate, dar, în conformitate cu ritmul lucrărilor de până acum, într-un an se va atinge obiectivul propus: Piatra-Neamţ un oraş cu asfalt pe toate străzile. Sunt lucruri concrete, palpabile, fac parte din proiectul pe care ni l-am propus şi pe care sunt convins că îl vom realiza: împreună cu pietrenii să construim un oraş de 10+”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending