Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Covid 19 – Numărul persoanelor în carantină a crescut

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ senatorul Eugen Ţapu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu au participat la o întrunire unde a fost şi un coleg depistat pozitiv ■ luni trebuie să li se refacă testele ■ în Neamţ, duminică erau 102 persoane în carantină şi 451 în autoizolare la domiciliu ■ au fost confirmate două cazuri de infestare ■ nu sînt motive de panică la Inspectoratul Şcolar ■ la Tîrgu Neamţ străzile sînt spălate zilnic ■

Î■ ceea ce priveşte judeţul Neamţ, din situaţia raportată de Direcţia de Sănătate Publică la data de 15.03.2020, ora 08:30, a reieşit că a crescut numărul persoanelor aflate în carantină.

Dacă sîmbătă, 14 martie erau 91, duminică erau 102. „De pe teritoriul judeţului Neamţ s-au raportat la Centrul Naţional de Supraveghere şi control al Bolilor Transmisibile următoarele informaţii: „102 persoane în carantină; 451 persoane în autoizolare la domiciliu, din care 6 persoane instituţionalizate.

Pînă astăzi, 15 martie, pe teritoriul judeţului Neamţ, au fost confirmate 2 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), care sînt internate în Spitalul de boli infecţioase Iaşi şi se află sub supraveghere medicală permanentă.

Starea generală de sănătate a pacientelor este bună. Contacţii investigaţi pentru suspiciune de infecţie cu virusul COVID – 19 de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ pot sta liniştiţi, deoarece rezultatele testelor recoltate sînt negative“, se arată în comunicatul DSP.

Cel de-al doilea caz de coronavirus din judeţ a fost confirmat la o femeie din Bicaz vineri, 13 martie, care s-a întors recent din Italia. Cu o zi înainte, la Sagna, dusese depistată pozitiv o femeie de 54 de ani.

Aşa se face că membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă au luat măsuri drastice: închiderea tuturor cîrciumilor, igienizarea spaţiilor publice şi limitarea accesului persoanelor în primărie.

Senatorul Eugen Ţapu şi deputatul Dan Laurenţiu Leoreanu, care au participat alături de alte curca 100 de persoane, săptămîna trecută, la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, se află în autoizolare voluntară în locuinţele de la Bucureşti. Asta după ce au intrat în contact cu senatorul de Constanţa, Eugen Vergil Chiţac, care a fost confirmat pozitiv cu înspăimîntătorul coronavirus. Testul parlamentarilor nemţeni urmează a fi refăcut luni.

Cîrciumi închise

„S-a luat decizia închiderii tuturor barurilor în şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Sagna, de vineri, 13 martie. Magazinele alimentare vor funcţiona în program normal, dar clienţii nu vor intra în incinta acestora, ci vor fi serviţi la uşă, păstrîndu-se o distanţă de cel puţin 2 metri între persoane.

Administratorii magazinelor vor dezinfecta spaţiile de cîteva ori pe zi. Am făcut un apel la populaţie să nu iasă din casă decît dacă este absolut necesar. Contacţii femeii care a fost testată pozitiv au fost testaţi şi din fericire rezultatele sînt negativ.

Femeia se simte acum bine şi noi ţinem legătura cu toţi contacţii. Preoţii ne-au dat asigurări că vor fi respectate indicaţiile primite de la Episcopia Catolică şi cea Ortodoxă de limitare a acesului la slujbe. În primărie s-a restricţionat activitatea la doar 2 ore zilnic, fiind deschis biroul de taxe şi impozite şi cel de stare civilă.

Am asigurat dezinfectanţi pentru toate instituţiile, inclusiv pentru biserică. La şcoală se va realiza săptămîna viitoare dezinfecţia cu o firmă specializată. Luni, 16 martie, vom asigura transportarea la dispensar a contacţilor pentru a fi consultaţi de medicii de familie, care îi monitorizează.

Cel mai important este să repectăm regulile impuse. Firmele de transport local care transportă muncitorii din localitate la Roman dezinfectează maşinile zilnic“, a declarat primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob.

Inspectorii şcolari au răsuflat uşuraţi, după ce s-a aflat că generalul adjunct Ioan Milea, este sănătos În ultimile zile, colegii şi zecile de persoane care au intrat în contact cu adjunctul Inspectoratului şi cu soţia acestuia, erau îngrijoraţi, ţinînd cont de faptul că, fiul acestuia, poliţist de frontieră la Iaşi, a fost confirmat ca fiind infectat cu Covid 19.

„Putem spune că răsuflăm uşuraţi, aşa cum ar fi oricine aflat în situaţia noastră. Testele subsemnatului şi ale soţiei au ieşit negative. Ca părinţi, evident că sîntem îngrijoraţi de faptul că fiul nostru a participat săptămînile trecute la un examen în Polonia şi cineva din comisie avea coronavirus. Întors la Iaşi a fost testat pozitiv, dar sîntem mulţumiţi că starea de sănătate este bună. Atît eu cît şi soţia mea rămînem autoizolaţi la domiciliu şi vom repeta, evident, testele”, a declarat inspectorul general adjunct. Îngrijorarea celor doi soţi a pornit de la faptul că s-au văzut cu fiul lor în zilele de 7 şi 8 martie, după care acesta a fost depistat pozitiv.

Străzile se dezinfectează zilnic, la Tîrgu Neamţ

Primarul Daniel Harpa a anunţat că străzile din Tîrgu Neamţ vor fi spălate zilnic cu soluţie dezinfectantă pe bază de clor. Prima acţiune a avut loc sîmbătă, 14 martie, de la ora 21.00, edilul făcînd apel la locuitori să nu mai circule pietonal după această oră.

Au fost vizate pentru dezinfecţia generală inclusiv cartierele Blebea, Humuleşti, Humuleştii Noi şi Condreni, în ceea ce priveşte spaţiile verzi, mobilierul urban, locurile de joacă, piaţa agro-alimentară şi tot ce înseamnă spaţii cu potenţial de contaminare.

Primarul a lansat pe Facebook şi o consultare publică, adresată în special agenţilor economici, pentru organizarea activităţii în condiţii cît mai bune în perioada următoare.

„Ce măsuri consideraţi că putem lua pe plan local, în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus, care să vă afecteze cît mai puţin afacerile, dar, în acelaşi timp, să contribuie substanţial la stoparea răspîndirii epidemiei? Rog populaţia să nu intre în panică referitor la această consultare, pentru că ne propunem să organizăm un seriviciu de livrări la domiciliu, cu măsurile de protecţie aferente, coordonat de noi, în cazul în care situaţia o va impune.

Insist să lăsăm în primul rînd operatorii economici să răspundă şi să nu transformăm această postare într-o polemică. Eu voi încerca să vă ţin la curent cît mai des cu situaţia existentă la nivel de oraş. Vă mulţumesc pentru înţelegere! Acum, mai mult cu niciodată, trebuie să acţionăm ca o comunitate!“, a afirmat Daniel Harpa.

Magazinele au început deja să aplice măsuri pentru protejarea angajaţilor şi a clienţilor. Tot pentru prevenirea răspîndirii coronavirusului, la intrarea în biserici credincioşii primeau, duminică, cîte o doză de dezinfectant pentru mîini. Autorităţile locale au luat şi alte măsuri, cum ar fi închiderea oborului ce era organizat săptămînal, în fiecare luni. De asemenea, Primăria Tîrgu Neamţ şi-a suspendat activitatea cu publicul pînă pe 31 martie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 882 de cazuri în total. Naţional: 151 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 19.133 de cazuri, 1.253 decese, 13.046 vindecaţi

Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.046 au fost declarate vindecate și externate.  Totodată, până acum, 1253 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 151 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.993 de  persoane. Alte 98.403 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 425.819 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 429 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.393 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 174 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 118.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 29 mai a.c.,  69 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 29 mai 2020, au fost raportate  1.384.703 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Amendaţi pentru că au făcut scandal la băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au fost sesizați vineri, 29.05.2020, în jurul orei 11, despre existența unui conflict între mai multe persoane fără adăpost, în zona centralei termice dezafectate de pe strada Viorelelor din Piatra Neamț.

 „Echipajele Biroului Ordine Publică au depistat la fața locului 6 persoane care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-au luat la ceartă, existînd pericolul ca situația să degenereze.

Toți cei șase bărbați, cu vîrste cuprinse între 24 și 45 de ani au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț, unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 24 (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”).

Totodată, biroul de specialitate din cadrul Primăriei Piatra Neamț a fost sesizat și informat cu privire la faptul că, din cauza nesecurizării ușii de acces în centrală – atribuției ce-i revine proprietarului imobilului – există riscul ca persoane neautorizate să pătrundă în incintă și să provoace astfel de incidente sau să depoziteze deșeuri”, se precizează în comunicatul de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 879 cazuri în total. Naţional – 191 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.982 cazuri, 1.240 decese, 12.829 vindecaţi

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1240 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 191 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 182 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.371 de  persoane. Alte 95.176 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 421.451 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 389 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.248 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 195 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 153.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 28 mai a.c.,  50 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Trending