Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Copil de un an ucis de gripă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ victima mai suferea şi de alte afecţiuni ■ a fost internată la Spitalul Roman, iar decesul a survenit la Clinica Sfînta Maria din Iaşi ■ într- o singură săptămînă, s-au înregistrat 3.415 infecţii respiratorii, 630 de pneumonii şi 30 de cazuri de gripă ■ majoritatea îmbolnăvirilor cu gripă s-au produs la persoane din zona Piatra Neamţ ■

Un copil în vîrstă de doar 1 an şi 5 luni este prima victimă a gripei din acest an.

„S.F., în vîrstă de 1 an şi 5 luni, din municipiul Roman, a decedat din cauza gripei.  Acesta prezenta numeroase comorbidităţi, respectiv sindrom Down, distrofie de gradul III, canal atrio-ventricular operat. Trebuie spus că minorul nu a fost vaccinat antigripal şi era cunoscut ca fiind un caz social“, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Copilul a fost internat în Secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, în perioada 4 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020.

„Pe data de 30 ianuarie, micuţul a făcut febră de 40 grade C, lucru care s-a supraadăugat unor probleme respiratorii: dispnee, tuse, hipoxie, iar o radioscopie pulmonară a evidenţiat infiltrate interstiţial.

Pe data de 1 februarie copilul a fost transferat la Spitalul Sfînta Maria din Iaşi, iar în urma unor investigaţii a apărut suspiciunea de sindrom respirator acut sever. I s-a recoltat aspirat traheo-bronşic, pe 3 februarie rezultatul evidenţiind virus gripal de tip A, subtipul H1-pozitiv. Starea generală a copilului s-a agravat şi a fost intubat. Decesul minorului a survenit în data de 4 februarie“, a mai precizat medicul Mirela Grădinaru.

În săptămîna 27 ianuarie- 2 februarie de supraveghere epidemiologică, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS) a fost de 3.415, cu un număr de 69 internări, marcînd o tendinţă de creştere faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, cînd s-au raportat 1.925 cazuri, cu 38 bolnavi internaţi.

Numărul de pneumonii raportate a fost de 630, cu 124 internări şi aici tendinţa fiind de creştere faţă de cea înregistrată săptămîna precedentă, cînd au fost 435 cazuri, cu 125 internări.

„Din analiza pe grupe de vîrstă se constată că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS şi pneumonie se înregistrează la grupele de vîrsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani. Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, raportîndu-se 30 cazuri pe teritoriul judeţului Neamţ, patru la grupa de vîrstă 5-14 ani, 14 la grupa de vîrstă 15- 49 ani, şapte la grupa 50-64 ani şi cinci la grupa de vîrstă peste 65 ani.

Dintre acestea, 19 cazuri au fost raportate de către Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ , şase de către secţia similară de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, 11 de către Secţia Infecţioase a spitalului din Tîrgu Neamţ şi patru de medicii de familie.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 65 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ“, a mai precizat sursa citată.

S-a mai cerut vaccin antigripal de la Ministerul Sănătăţii

Aceasta a adăugat faptul că, în actualul sezon epidemic, pînă la data de 2 februarie, au fost vaccinate antigripal 42.053 persoane, din care 199 în intervalul 27 ianuarie – 2 februarie 2020, persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătaţii.

Stocul antigripal la această dată la DSP Neamţ este de 154 doze, iar la medicii de familie din judeţ se mai găsesc 703 doze. Direcţia de Sănătate a solicitat Ministerului Sănătaţii o suplimentare de 1.800 doze de vaccin gripal pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. S-a recoltat o probă pentru un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă.

Din analiza numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul judetului Neamt s-a constatat că în săptămîna de supraveghere epidemiologică 27 ianuarie – 2 februarie 2020 s-a înregistrat un număr comparabil cu cel raportat în aceeaşi săptămînă a anului anterior, cînd au fost 31 de cazuri de gripă.

În vederea evitării îmbolnăvirilor s-au impus o serie de măsuri legate de realizarea triajului epidemiologic zilnic în colectivităţile şcolare. În cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de gripă, DSP poate dispune suspendarea cursurilor şcolare.

Medicii recomandă populaţiei să respecte măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor care constau în: evitarea aglomeraţiilor; evitarea contactului cu persoanele bolnave; păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută; folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare; spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mîinilor după ce strănutăm, tuşim, suflăm nasul şi înainte de a mînca; creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume); aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare, birouri); îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului; evitarea staţionării în frig timp îndelungat, etc.

Se recomandă continuarea vaccinării antigripale. Medicii avertizează populaţia că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi recomandă evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect, în cazul apariţiei unor semne de îmbolnăvire.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Suspendarea activităţii în bazar, mall, pieţe, creşe, locuri de joacă, prelungită

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Piatra Neamţ a emis o hotărîre, pe 31 martie, prin care prelungeşte suspendarea activităţii din Bazar, tîrguri, oboare, pînă la încetarea stării de urgenţă. De asemenea, este supendată şi activitatea din creşe, Centrul de Sprijin şi Asistenţă de Specialitate pentru Copii, Centrul de zi pentru preşcolari “Castani”.

În plus, primăria va monta dispozitive cu soluţii dezinfectante la intrările în blocurile de locuinţe, iar Salubritas va dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor şi spaţiile comune din blocuri. În plus, vor fi dezinfectate străzile şi trotuarele din municipiul reşedinţă de judeţ. La Mall Forum Center se suspendă activităţile de comercializare, cu excepţia vînzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice.

De asemenea, la Sala Polivalentă se supendă orice activitate, la fel la Baia Comunală, Stadionul Municipal şi Ştrand. În pieţe, în continuare vor fi vîndute doar produse alimentare, veterinare şi farmaceutice. În plus se menţine interdicţia utilizării locurilor de joacă de pe domeniul public şi suspendarea activităţilor din parcurile publice şi Parcul Zoo. După cum am menţionat, aceste măsuri sînt dispuse pînă la ieşirea din starea de urgenţă.

Citește știrea

Eveniment

Naţional: Coronavirus – 293 de noi cazuri, 220 vindecaţi, 69 de persoane decedate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 2.245 de cazuri confirmate

Până astăzi, 31 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.245 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 220 au fost declarate vindecate și externate (81 la București, 55 la Timiș, 20 la Iași, 16 la Caraș-Severin, 11 la Constanța, 10 la Prahova, 7 la Dolj, 5 la Brașov, 4 la Cluj, 4 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).

Totodată, până acum, 69 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu și Ialomița, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 293 noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 62 de pacienți, dintre care 36 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.576 de persoane. Alte 123.577 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 24.654 de teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.151 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 6.393 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 15 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Poliția de Frontieră a întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal. Totodată, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 990 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Polițiștii au depistat, în ultimele 24 de ore, 8.276 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.174.104 lei. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 94 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 56 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 6 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 2 în Marea Britanie și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 19 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 2 în Marea Britanie, unul în Germania și unul în Spania, au decedat. Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp. În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global: Până la data de 30 martie 2020, au fost raportate 359.102 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit. Începând cu data de 30 martie a.c.,  persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii.

Totodată, persoanele care nu respectă condițiile izolării și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune. Potrivit Ordonanței Militare nr. 6 din 30.03.2020, se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei. În această perioadă, în zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată,precum și a aprovizionării populației.

De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieșirea, persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor. De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.124 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 32 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Citește știrea

Actualitate

Naţional: Coronavirus – numărul deceselor a ajuns la 68

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Au mai fost raportate alte 3 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, numărul total pe țară ajungând la 68.

Deces 66

Femeie, 73 de ani, judeţul Suceava. S-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 în data de 26.03.2020, probe care au fost testate la INCDMM Cantacuzino.

Data confirmării: 28.03.2020

Data deces: 29.03.2020

Ancheta epidemiologică este în curs.

Deces 67

Bărbat, 69 de ani, jude]ul Iasi. A fost testat cu rezultat pozitiv pe 28.03.2020.

S- a internat la SCBI Iasi în data de 29.03.2020; probele biologice pentru COVID 19 au fost testate la SCBI Iasi

Data deces: 30.03.2020

Antecedente patologice: HTA

Deces 68

Femeie, 81 de ani, jud. Mehedinti. Internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova. S -au recoltat probe biologice pentru COVID 19 în data de 28.03.2020 care au fost testate la INCDMM Cantacuzino

Data confirmarii: 29.03.2020

Data deces: 30.03.2020

Antecedente patologice: HTA, cardiopatie ischiemica cronica, obezitate gradul III.

Ancheta epidemiologică este în curs.

Citește știrea

Trending