Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Copiii “gazaţi în şcoală, amendă de la DSP

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ amenda a fost dispusă pentru neaplicarea măsurilor de prevenire a accidentelor sau a unor îmbolnăviri

Cazul celor cinci copii de la Şcoala gimnazială Petru Vodă, care au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon în timpul orelor de curs, a suscitat, normal, numeroase reacţii. Atît din partea unor instituţii care au demarat anchete, Inspectoratul de Poliţie, cel Şcolar, dar şi din partea cetăţenilor ce s-au declarat revoltaţi.

Cît priveşte instituţiile care au reacţionat, recent am primit un comunicat de presă din partea Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, prin care ni se transmite că a fost aplicată o amendă, conducerii şcolii, pentru neaplicarea măsurilor de prevenire a accidentelor sau a unor îmbolnăviri, la copii şi tineri, fiind dispusă şi suspendarea temporară a activităţii şcolii, pînă la remedierea deficienţelor constatate.

Care deficienţe ţin de o centrală pe lemne, amplasată într-un spaţiu aflat în proximitatea unor săli de clasă. Motiv pentru care gazele de ardere au pătruns în sălile de clasă prin orificiile neizolate ale ţevilor instalaţiei de încălzire şi cinci copii au acuzat stări de rău, fiind transportaţi la spital după ce s-a constatat că au suferi intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Din fericire, copiii, după ce au primit îngrijiri medicale, nu au necesitat internare. Însă acest lucru nu scuză indolenţa factorilor de decizie care, conform informaţiilor oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, ştiau că sînt probleme cu centrala încă din noiembrie anul trecut. Nici nu au plecat bine copiii din spital că a început o pasare a responsabilităţii specific mioritică. Mîţa a fost aruncată din ograda primăriei în cea a şcolii şi invers.

Probabil că lucrurile vor fi clarificate odată cu finalizarea anchetei penale pe care au pornit-o cei de la Poliţie, însă pot fi făcute cîteva comentarii. După cum a declarat şi inspectorul şcolar general de Neamţ, Mihai Obreja, respectiva centrală era într-o stare deplorabilă. Nu se punea problema unor reparaţii, ci a unei înlocuiri, fapt ce putea fi observat cu ochiul liber de oricine ar fi avut minim interes pentru siguranţa elevilor. Din conducerea şcolii şi a primăriei. Nu trebuiau specialişti, nu trebuia atenţionare de la ISU, era suficient să se găsească un gospodar cu interes pentru securitatea copiilor. Nu s-a găsit.

Apoi, dacă verificările vor fi făcute în dorul lelii, nu ne-ar mira să fie găsit vinovat un “acar Păun” de rangul fochistului din şcoală sau, de ce nu, a vreunei femei de serviciu care băga lemne pe foc. Ceea ce ar fi o mare neobrăzare, pentru că este evident că vina trebuie căutată în birourile şefilor.

În alt treilea, dar nu în ultimul rînd, ceea ce s-a întîmplat la şcoala din comuna Poiana Teiului trebuie să determine o serie de controale în toate şcolile pentru a fi verificată starea şi modul de funcţionare al centralelor, pe lemne sau gaz, care încălzesc unităţile de învăţămînt. Iar unde sînt identificate probleme, rezolvate în termen cît mai scurt. Nu lăsate din noiembrie pînă în februarie sau pînă cînd se întîmplă vreo tragedie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Prefectul, somat să-l demită pe edilul Micu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Radu Samson a purtat corespondenţă cu ANI ■ susţine că prefectul trage de timp în luarea unei decizii legale ■

Povestea incompatibilităţii primarului Lucian Ovidiu Micu pare să nu se mai termine, la fel şi interesele politice preelectorale pentru scoaterea a acestuia din cursa pentru un nou mandat în fruntea municipiului Roman.

Unul din principalii contracandidaţi la fotoliul de edil, Radu Samson, a purtat corespondenţă cu Agenţia Naţională de Integritate, pe care a sesizat-o în ceea ce el consideră tergiversarea de către prefect, George Lazăr, a deciziei de a-l elibera din funcţie, portrivit legislaţiei în vigoare, pe primarul Romanului.

„Am solicita preşedintelui ANI şi acesta mi-a răspuns (documntul poate fi văzut pe pagina de socializare a omului politic – n.r.) să intervină în speţa prefect George Lazăr – primar Lucian Micu şi să facă demersurile necesare pentru ca domnul prefect, George Lazăr, să-şi facă datoria şi să emită ordinul de încetare a mandatului primarului Micu, aşa cum prevede legea, aşa cum solicită ANI şi aşa cum dictează, pînă la urmă, şi morala.

Ca răspuns la solicitarea mea, ANI mi-a comunicat că în perioada 6 aprilie – 29 iunie i-a trimis prefectului nu mai puţin de patru adrese, prin care i-a solicitat să emită ordinul de încetare a mandatului primarului Lucian Micu. Avînd în vedere toate aceste lucruri şi toate documentele care, cu certitudine, i-au ajuns prefectului şi referatul secretarului primăriei şi toate celelate documente îi solicit, încă o dată, public, prefectului George Lazăr, să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, să respecte şi termenul public pe care şi l-a dat singur săptămîna trecută şi pînă vineri, 17 iulie, să emită ordinul de încetare a mandatului primarului Lucian Micu“, a declarat preşedintele USR Neamţ, Radu Samson.

De reamintit faptul că, potrivit unei declaraţii dată Monitorului în cursul zilei de 15 iulie, cînd şi-a făcut, la Spitalul Roman, test Covid, pentru a putea pleca în concediu în Grecia, prefectul va intra în concediu exact vineri, 17 iulie. Întrebat fiind dacă va emite pînă atunci ordinul a declarat că refuză să spună ce va face în acest sens, dar că îşi va respecta promisiunea publică de a da o soluţie legală în acest caz, în termenul anunţat.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Colonelul Mitrea, întors din pribegie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Colonelul Mihai Ciprian Mitrea, detaşat în ultimul an la ISU Vaslui, a fost readus la comanda unităţii similare de la Neamţ, însă pe postul de inspector şef adjunct, cu rol de coordonare a activităţii pompierilor nemţeni.

„Începînd din 15 iulie, domnul colonel Mihai Ciprian Mitrea a revenit pe funcţia de prim-adjunct al ISU Neamţ, urmînd a asigura şi comanda Detaşamentului Petrodava, dar nu ştim pentru ce perioadă anume“, a declarat Irina Popa, purtător de cuvînt al ISU Neamţ. Se pare că Mitrea, după terminarea mandatului de inspector şef a generalului Ioan Niţică, la sfîrşitul lunii iulie şi care se află de ceva vreme în concediu medical, va prelua funcţia de comandant.

Totuşi, Ioan Niţică a solicitat conducerii centrale a ISU prelungirea mandatului de şef al ISU Neamţ şi după data de 18 iulie, cînd îi expiră actuala prelungire de un an.

Citește știrea

Actualitate

“Poliţia Română un sistem semi mafiot”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ acesta e mesajul unui poliţist cu 27 de ani vechime ■ “Pentru că am fost drept, n-am lins clanțe, n-am fost pupincurist, n-am plecat capul în fața regilor cu steluțe pe umeri, m-am ales doar cu (...) diagnostice pentru aproape toate organele din corpul meu”, mai susţine Ioan Cănărău ■ “Niciodată în Poliția Română n-au fost promovați polițiștii buni ci doar cei care au știut să facă sluj în fața șefilor”, mai spune viceliderul sindicatului poliţiştilor ■

Ioan Cănărău, vicepreşedinte al Sindicatului Europol, a publicat recent un mesaj extrem de dur referitor la ceea ce se întîmplă în Poliţia Română. “Trebuie să fug cât mai am timp, ca să scap cu viață!” este titlul, sugestiv al mesajului în care poliţistul cu 27 de ani vechime mai spune că  “pentru că am fost drept, n-am lins clanțe, n-am fost pupincurist, n-am plecat capul în fața regilor cu steluțe pe umeri, m-am ales doar cu (…) diagnostice pentru aproape toate organele din corpul meu” şi că “niciodată în Poliția Română n-au fost promovați polițiștii buni ci doar cei care au știut să facă sluj în fața șefilor”. Concluzia este una amară, tristă, dar cu şanse maxime să fie adevărată: “Este Poliția Română un sistem semi mafiot? În opinia mea da!”, mai spune Ioan Cănărău. Vă prezentăm în continuare, integral, mesajul poliţistului:

“Trebuie să fug cât mai am timp, ca să scap cu viață !

Așa gândesc eu, după 27 de ani de poliție !

Nu fug de frica vreunui cuțit în spate, furcă-n gât sau o sabie în cap, mai tare mi-e frică de comorbiditățile “dobândite” în tot acest timp !

Pentru că am fost drept, n-am lins clanțe, n-am fost pupincurist, n-am plecat capul în fața regilor cu steluțe pe umeri, m-am ales doar cu diabet, hipertensiune arterială gradul 3 risc foarte înalt, hernie lombară de disc, hernie cervicală de disc, spondilită ankilozantă, și alte diagnostice pentru aproape toate organele din corpul meu. Ani de zile ture de noapte, servicii în frig, umezeală, stat în picioare timp îndelungat, au lăsat urme adânci ș pe afară și pe interior. La suflet am rămas la fel, tânăr.

Pe lângă mine au trecut sute de promovați pe alte criterii decât cele profesionale, care au ajuns bine mersi doar pentru că au purtat o legitimațe de polițist în buzunar.

Acum îmi fac semn cu mâna, din mers, viitorii pensionari care “rup sâmbetele și duminicile” și salariile de excelență pe baricade.

Dacă știam eu în decembrie 2014, când protestam în fața Ministerului Finanțelor Publice, că sporul câștigat atunci va deveni mijloc de fraudare a banului public, de discriminare, de îmbogățire a călăilor polițistilor, de îngrășare artificială a pensiilor nemernicilor care îi abuzeaza pe polițiși, mă lăsam păgubaș.

“Gura mare”, verticalitatea, normalitatea de a mă împotrivi cutumelor acestui sistem odios, au stat la baza “plafonării” în serviciul de ordine publică.

În locul meu, în pătrățica mea, în limita competențelor mele mi-am făcut treaba, bine zic eu. Aprecierile șefilor? Niciodată pe măsura rezultatelor. De ce? Pentru că… “tare-n gură” , pentru că am avut curaj de a spune lucrurilor pe nume și pentru că…. sindicat !

Niciodată în Poliția Română n-au fost promovați polițiștii buni ci doar cei care au știut să facă sluj în fața șefilor. Așa că, dragi tineri colegi, să nu sperați vreodată că în sistemul în care ați intrat veți fi apreciați pentru că respectați jurământul, pentru că munciți și sunteți corecți.

 

Iar dacă vă îmbolnăviți din cauza condițiilor de muncă, n-o să vă ajute nimeni cu nimic, cu schimbarea locului de muncă, etc. Nu mai spun de vreun ultraj, rămâi pe persoana fizică. Toate pretinsele protecții legislative ale polițiștilor dispar. Sistemul așa a fost construit. Polițiștii corecți, profesioniști, drepți, care gândesc și vorbesc liber sunt atacați de “celulele cu gulere albe” ale sistemului imunitar ce funcționează după reguli comuniste, criminale chiar, care își aruncă polițiștii în fața morții, cu piepturile dezgolite !

Cetățenii ? Manevrați electoral cu poze cu miniștrii lângă polițiști.

De unde atâta dezamăgire?

Din realitatea zilelor pe care le trăim !

Este Poliția Română un sistem semi mafiot ? În opinia mea da !”.

Citește știrea

Trending