Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cine se împotriveşte spitalului Covid la Tîrg

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ DSP a decis transformarea Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ în unitate pentru tratarea bolavilor Covid din judeţ ■ decizia este justificată şi prin faptul că în perioada pandemiei unitatea a tratat puţine cazuri ■ primarul oraşului Tîrgu Neamţ caracterizează decizia drept „iresponsabilă“ ■

Direcţia de Sănătate Publică a luat decizia transformării Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ în unitate Covid. Asta după ce, recent, reprezentanţii Prefecturii au anuntat că la solicitarea expresă a prefectului George Lazăr urmează să fie redeschis Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Prefectul a solicitat Direcţiei de Sănătate să se redeschidă în totalitate unitatea şi să se identifice un alt spital suport pentu Covid-19. Avînd în vedere cerinţa extrem de mare a pacienţilor cu o cazuistică generală din judeţ, dar şi gradul mic de ocupare a persoanelor internate, de doar 13% din totalul de paturi disponibile ocupate, internaţi fiind doar 42 de pacienţi pozitiv cu SARS-Cov-2, prefectul a solicitat redeschiderea spitalului din Piatra Neamţ motivată şi de faptul că Spitalul Municipal de Urgenţă Roman este supraaglomerat în această perioadă.

„Sînt mii de pacienţi din Neamţ cu o altă cazuistică, iar Spitalul Judeţean este o unitate care dispune de cele mai multe secţii. Această decizie am luat-o şi în urma discuţiilor avute cu foarte multi medici şi alte cadre medicale de la Spitalul Judeţean. Am purtat discuţii şi cu pacienţi care au nevoie de tratament medical de specialitate cu adresabilitate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ“, a declarat George Lazăr.

În susţinerea deciziei de mutare a pacienţilor infectaţi cu coronavirus la Tîrgu Neamţ au fost luate în calcul aspecte ce ţin de sănătatea publică a locuitorilor judeţului, cît şi adresabilitatea acestora faţă de cele două mari spitale, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Spitalul Municipal Roman, care asigură cazuistica generală, iar în continuare Spitalul Orăşenesc Sfîntul Ierarh Nicolae şi Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu pot fi identificate ca spitale suport Covid, datorită faptului că nu au secţii de ATI şi nu îndeplinesc condiţiile stabilite pentru SARS-Cov-2.

Totodată, prin adresa 20423/19.06.2020 Spitalul Judeţean a solicitat redeschiderea unor secţii chirurgicale, dar în urma analizei făcute de DSP soluţia propusă de managementul spitalului este neconformă din punct de vedere epidemiologic întrucît circuitele propuse pentru cazuistica COVID/non-COVID nu pot fi complet separate datorită arhitecturii şi infrastructurii spitalului.

Astfel, redeschiderea parţială, doar pe anumite secţii a Spitalului Judeţean în structura propusă nu răspunde tuturor solicitărilor de servicii medicale, nefiind acoperite specialităţi medicale precum oncologie, psihiatrie, hematologie, nefrologie, neurologie şi altele.

Prefectul Lazăr a avut discuţii şi cu Lucian Indrei, coordonatorul Direcţiei Regionale Nord-Est de Sănătate Publică. „Avem suportul şi susţinerea pentru redeschiderea Spitalul Judeţean. Am fost foarte preocupat de redeschiderea acestei unităţi sanitare pentru binele nemţenilor, dar şi pentru a oferi încredere pacienţilor că suntem într-o nouă fază epidemiologică şi cu respectarea tuturor măsurilor ce se impun trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi.

În prezent numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere cu o medie de 35 de cazuri pe săptămână, conform Direcţiei de Sănătate Neamţ. Am avut abordări şi cu şeful Direcţiei de Sănătate, Radu Firăstrău, care a avut o atitudine corectă şi proactivă în identificarea acestei soluţii de redeschidere a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, care împreună cu echipa de epidemiologi au depus tot efortul pentru ca această soluţie să devină realitate. Apreciez şi îi mulţumesc domnului director Firăstrău pentru deschidere, cît şi specialiştilor Direcţiei de Sănătate“, a declarat George Lazăr.

„Acuz public PNL Neamţ de politizare, lipsă de raţiune şi profesionalism“

„Am făcut o analiză temeinică şi am hotărît că populaţia judeţului, nu doar cea din zona Piatra Neamţ, are nevoie de redeschiderea Spitalului Judeţean. Acest lucru este destul de clar pentru toată lumea. Prin urmare, Spitalul Judeţean a avut intenţia să funcţioneze şi pentru Covid şi pentru afecţiunile non-Covid, propunîndu-ne trei feluri de circuite: Covid, non-Covid şi pentru suspecţii de Sars Cov2.

Însă, după o analiză temeinică, s-a stabilit că acest lucru nu este posibil pentru că Spitalul Judeţean, din cauza structurii deficitare, nu poate asigura cele trei circuite funcţionale. Pe fondul nevoii redeschiderii Spitalului Judeţean am luat decizia să mutăm tratamentul bolnavilor Covid în alt spital. Două dintre unităţile cu paturi întruneau această condiţie, respectiv Spitalul Roman şi Spitalul Tîrgu Neamţ.

În mare, spitalul care ar urma să trateze bolnavii de Covid ar trebui să aibă secţie sau compartimeht ATI, secţie sau compartiment de boli infecţioase. Dacă am fi ales Spitalul Roman, nu am fi făcut altceva decît să mutăm problema de la Piatra Neamţ la Roman. A nu se uita că în toată această perioadă de pandemie, Spitalul Judeţean fiind închis pentru pacienţii non- Covid toată greutatea a fost dusă de unitatea din Roman, care are tot gradul III, ca şi Spitalul Judeţean. Pe de altă parte, gradul de ocupare al Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ, în toată această perioadă, a fost foarte mic, de aceea apreciem că cea mai bună decizie este cea care a fost luată.

Propunerea a fost trimisă Ministrului Sănătăţii, care va decide. Trebuie să se ştie faptul că această decizie nu s-a luat în jumătate de oră, ci are la bază o lucrare foarte complexă. Decizia finală va fi luată la nivelul Ministerului Sănătăţii, după modificarea Ordinului 555. Probabil că acest lucru se va întîmpla în cîteva zile“, a declarat directorul DSP Neamţ, juristul Rradu Firăstrău.

Primarul oraşului de sub Cetate, Daniel Harpa, a ripostat prompt, notînd pe pagina sa de facebook: „Să pui pe umerii unui oraş de mărimea Tîrgului Neamţ povara epidemiei COVID dintr-un judeţ întreg mi se pare inconştienţa şi politizare într-o manieră impardonabilă. Să înteleg că PNL ne recunoaşte meritele în ceea ce priveşte investiţiile şi managementul acestei instituţii medicale? Le mulţumim!

Dar cred că supraevaluează capacitatea acestui spital în gestionarea epidemiei pentru tot judeţul. Tot ce am facut a fost raportat la numărul de locuitori arondaţi şi luînd în calcul că Spitalul Judeţean este unitate Covid şi că s-a pregătit pentru asta prin alocări de sume fabuloase de la Consiliul Judeţean, prin campanii umanitare care m-au emoţionat, etc.

În acest caz, să schimbi regula în timpul jocului şi mai ales într-o perioadă în care cazurile sînt în creştere, este, repet, inconştienţă. Ca să nu mai dau şi alte exemple cum ar fi faptul că prin această decizie se închide, practice, cea mai importantă zonă turistică din judeţ şi puţinele şanse de redresare economică. Acuz public PNL Neamţ de politizare, lipsă de raţiune şi profesionalism şi punerea intereselor partidului mai presus de ale pacienţilor din acest judeţ!“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Coliziune între un autoturism şi o căruţă – două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune produsă între un autoturism şi o căruţă, vineri, 7 august în oraşul Roznov, s-a soldat cu două victime.

“În jurul orei 14:43, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în orașul Roznov, la ieșirea spre Săvinești.

La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și un echipaj de la SAJ.

În urma accidentului rutier produs între un autoturism și o căruță au rezultat două victime. Până la ajungerea forțelor de intervenție, șoferul a fost scos din autoturism de către participanții la trafic.

Șoferul autoturismului (71 de ani) a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

Conducătorul atelajului a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – Noi “recorduri” negative – 1.378 de cazuri noi şi 50 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ au fost înregistrate 28 de cazuri noi

Până astăzi, 7 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 59.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.378 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 605 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2.616 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.08.2020 (10:00) – 07.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 50 de decese (31 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 50 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.801. Dintre acestea, 446 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.343.315 de teste. Dintre acestea 23.946 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.670 la cerere.

Pe teritoriul României, 6.076 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.031 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.210 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 170 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.027 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 737 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 942 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 198.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending