Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cine se împotriveşte spitalului Covid la Tîrg

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ DSP a decis transformarea Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ în unitate pentru tratarea bolavilor Covid din judeţ ■ decizia este justificată şi prin faptul că în perioada pandemiei unitatea a tratat puţine cazuri ■ primarul oraşului Tîrgu Neamţ caracterizează decizia drept „iresponsabilă“ ■

Direcţia de Sănătate Publică a luat decizia transformării Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ în unitate Covid. Asta după ce, recent, reprezentanţii Prefecturii au anuntat că la solicitarea expresă a prefectului George Lazăr urmează să fie redeschis Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Prefectul a solicitat Direcţiei de Sănătate să se redeschidă în totalitate unitatea şi să se identifice un alt spital suport pentu Covid-19. Avînd în vedere cerinţa extrem de mare a pacienţilor cu o cazuistică generală din judeţ, dar şi gradul mic de ocupare a persoanelor internate, de doar 13% din totalul de paturi disponibile ocupate, internaţi fiind doar 42 de pacienţi pozitiv cu SARS-Cov-2, prefectul a solicitat redeschiderea spitalului din Piatra Neamţ motivată şi de faptul că Spitalul Municipal de Urgenţă Roman este supraaglomerat în această perioadă.

„Sînt mii de pacienţi din Neamţ cu o altă cazuistică, iar Spitalul Judeţean este o unitate care dispune de cele mai multe secţii. Această decizie am luat-o şi în urma discuţiilor avute cu foarte multi medici şi alte cadre medicale de la Spitalul Judeţean. Am purtat discuţii şi cu pacienţi care au nevoie de tratament medical de specialitate cu adresabilitate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ“, a declarat George Lazăr.

În susţinerea deciziei de mutare a pacienţilor infectaţi cu coronavirus la Tîrgu Neamţ au fost luate în calcul aspecte ce ţin de sănătatea publică a locuitorilor judeţului, cît şi adresabilitatea acestora faţă de cele două mari spitale, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Spitalul Municipal Roman, care asigură cazuistica generală, iar în continuare Spitalul Orăşenesc Sfîntul Ierarh Nicolae şi Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu pot fi identificate ca spitale suport Covid, datorită faptului că nu au secţii de ATI şi nu îndeplinesc condiţiile stabilite pentru SARS-Cov-2.

Totodată, prin adresa 20423/19.06.2020 Spitalul Judeţean a solicitat redeschiderea unor secţii chirurgicale, dar în urma analizei făcute de DSP soluţia propusă de managementul spitalului este neconformă din punct de vedere epidemiologic întrucît circuitele propuse pentru cazuistica COVID/non-COVID nu pot fi complet separate datorită arhitecturii şi infrastructurii spitalului.

Astfel, redeschiderea parţială, doar pe anumite secţii a Spitalului Judeţean în structura propusă nu răspunde tuturor solicitărilor de servicii medicale, nefiind acoperite specialităţi medicale precum oncologie, psihiatrie, hematologie, nefrologie, neurologie şi altele.

Prefectul Lazăr a avut discuţii şi cu Lucian Indrei, coordonatorul Direcţiei Regionale Nord-Est de Sănătate Publică. „Avem suportul şi susţinerea pentru redeschiderea Spitalul Judeţean. Am fost foarte preocupat de redeschiderea acestei unităţi sanitare pentru binele nemţenilor, dar şi pentru a oferi încredere pacienţilor că suntem într-o nouă fază epidemiologică şi cu respectarea tuturor măsurilor ce se impun trebuie să redeschidem spitalele pentru bolnavi.

În prezent numărul de cazuri noi de COVID-19 este în scădere cu o medie de 35 de cazuri pe săptămână, conform Direcţiei de Sănătate Neamţ. Am avut abordări şi cu şeful Direcţiei de Sănătate, Radu Firăstrău, care a avut o atitudine corectă şi proactivă în identificarea acestei soluţii de redeschidere a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, care împreună cu echipa de epidemiologi au depus tot efortul pentru ca această soluţie să devină realitate. Apreciez şi îi mulţumesc domnului director Firăstrău pentru deschidere, cît şi specialiştilor Direcţiei de Sănătate“, a declarat George Lazăr.

„Acuz public PNL Neamţ de politizare, lipsă de raţiune şi profesionalism“

„Am făcut o analiză temeinică şi am hotărît că populaţia judeţului, nu doar cea din zona Piatra Neamţ, are nevoie de redeschiderea Spitalului Judeţean. Acest lucru este destul de clar pentru toată lumea. Prin urmare, Spitalul Judeţean a avut intenţia să funcţioneze şi pentru Covid şi pentru afecţiunile non-Covid, propunîndu-ne trei feluri de circuite: Covid, non-Covid şi pentru suspecţii de Sars Cov2.

Însă, după o analiză temeinică, s-a stabilit că acest lucru nu este posibil pentru că Spitalul Judeţean, din cauza structurii deficitare, nu poate asigura cele trei circuite funcţionale. Pe fondul nevoii redeschiderii Spitalului Judeţean am luat decizia să mutăm tratamentul bolnavilor Covid în alt spital. Două dintre unităţile cu paturi întruneau această condiţie, respectiv Spitalul Roman şi Spitalul Tîrgu Neamţ.

În mare, spitalul care ar urma să trateze bolnavii de Covid ar trebui să aibă secţie sau compartimeht ATI, secţie sau compartiment de boli infecţioase. Dacă am fi ales Spitalul Roman, nu am fi făcut altceva decît să mutăm problema de la Piatra Neamţ la Roman. A nu se uita că în toată această perioadă de pandemie, Spitalul Judeţean fiind închis pentru pacienţii non- Covid toată greutatea a fost dusă de unitatea din Roman, care are tot gradul III, ca şi Spitalul Judeţean. Pe de altă parte, gradul de ocupare al Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ, în toată această perioadă, a fost foarte mic, de aceea apreciem că cea mai bună decizie este cea care a fost luată.

Propunerea a fost trimisă Ministrului Sănătăţii, care va decide. Trebuie să se ştie faptul că această decizie nu s-a luat în jumătate de oră, ci are la bază o lucrare foarte complexă. Decizia finală va fi luată la nivelul Ministerului Sănătăţii, după modificarea Ordinului 555. Probabil că acest lucru se va întîmpla în cîteva zile“, a declarat directorul DSP Neamţ, juristul Rradu Firăstrău.

Primarul oraşului de sub Cetate, Daniel Harpa, a ripostat prompt, notînd pe pagina sa de facebook: „Să pui pe umerii unui oraş de mărimea Tîrgului Neamţ povara epidemiei COVID dintr-un judeţ întreg mi se pare inconştienţa şi politizare într-o manieră impardonabilă. Să înteleg că PNL ne recunoaşte meritele în ceea ce priveşte investiţiile şi managementul acestei instituţii medicale? Le mulţumim!

Dar cred că supraevaluează capacitatea acestui spital în gestionarea epidemiei pentru tot judeţul. Tot ce am facut a fost raportat la numărul de locuitori arondaţi şi luînd în calcul că Spitalul Judeţean este unitate Covid şi că s-a pregătit pentru asta prin alocări de sume fabuloase de la Consiliul Judeţean, prin campanii umanitare care m-au emoţionat, etc.

În acest caz, să schimbi regula în timpul jocului şi mai ales într-o perioadă în care cazurile sînt în creştere, este, repet, inconştienţă. Ca să nu mai dau şi alte exemple cum ar fi faptul că prin această decizie se închide, practice, cea mai importantă zonă turistică din judeţ şi puţinele şanse de redresare economică. Acuz public PNL Neamţ de politizare, lipsă de raţiune şi profesionalism şi punerea intereselor partidului mai presus de ale pacienţilor din acest judeţ!“.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 95 de cazuri noi. Naţional – 6.481 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, numărul total de cazuri a ajuns la 5.846, iar rata de incidenţă este de 1,86

Până pe 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.

 

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.025 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.047.290 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 10 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Pensiile speciale sunt furt din banul public”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragoş Chitic, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi candidat al PMP la alegerile parlamentare a declarat recent că “pensiile speciale sunt furt din banul public” şi a cerut decidenţilor politici să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru.

“Statul român plătește peste 12 miliarde de lei pensii speciale, în vreme ce, după zeci de ani de muncă, mulți dintre seniorii României au pensii extrem de mici, la limita sărăciei.

Mă voi bate în Parlamentul țării, împreună cu colegii mei din PMP pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ipocrizia majorității politicienilor decidenți trebuie să înceteze. Opriți-vă din a vă mai bate joc de români! Criteriul corect și moral de acordare a pensiilor este contributivitatea.

Este nedrept și rușinos pentru politicieni să beneficieze de pensii speciale. Parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene sunt primii pentru care trebuie să se elimine aceste privilegii.

Vă invit pe 6 decembrie să facem dreptate și să Mișcăm România!”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending