Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cine i-a copt-o şefului Poliţiei? – “Cred că am fost schimbat într-un mod ruşinos”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comisarul şef Paul Tablan a fost demis ■ pentru că nici unul dintre controalele din ultima vreme nu a scos nimic la iveală, nu i-a mai fost prelungit certificatul ORNISS ■ fără acesta, ofiţerul nu poate lucra în structurile operative ■ „Cred că am fost schimbat într-un mod ruşinos şi putea fi altfel, însă asta este. Îi urez succes viitorului şef al Poliţiei Neamţ, oricine ar fi el. Îi doresc să facă ceea ce eu nu am putut face“, a declarat Paul Tablan ■

Paul Tablan a fost înlăturat de la şefia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ după ani de zile în care controale şi verificări dispuse la instituţia pe care a condus-o nu au scos nimic la iveală.

Pentru că, cel mai probabil, nu s-a găsit un alt mod de a-l înlătura din funcţie s-a găsit o soluţie de avarie, una ruşinoasă ca mod de operare şi cu implicaţii pentru viitorul profesional al poliţistului.

Nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS (Oficiul Regestrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat), care se reînnoişte din patru în patru ani şi care permite accesul la informaţiile clasificate.

Fără acest certificat, nici un ofiţer nu poate lucra în structurile operative. Mai grav e că neprelungirea acestuia nu trebuie justificată, nici măcar în instanţă, astfel că Paul Tablan nu va afla, cel mai probabil, niciodată, care au fost motivele înlăturării.

De altfel, ordinul a fost dat la finele lunii trecute, pe 30 octombrie 2019, cînd PSD era încă la putere, astfel că noul ministru de Interne nu a mai avut cum să-l ocolească, trebuind doar semnat.

În acest moment Paul Tablan este în concediu medical, iar după ce a fost eliberat din funcţie, a fost pus la dispoziţie.

„Eu mă cunosc foarte bine şi am curajul să mă uit în oglindă. Cu siguranţă că, de-a lungul timpului, am mai făcut greşeli, dar nu au fost cu intenţie şi, sigur, se putea mai bine. Întotdeauna este loc de mai bine.

Cred că în mandatul meu s-au făcut destule lucruri bune şi dacă am preluat şefia Poliţiei Neamţ într-un moment în care în oraş se întîmplau multe, de la bombe la infracţiuni stradale cum ar fi furturi şi tîlhării, acum, sub aspectul siguranţei, lucrurile s-au schimbat.

Trebuie să fie ordine, să nu fie nevoie să ne uităm în spate cînd mergem pe stradă. Cred că am fost schimbat într-un mod ruşinos şi putea fi altfel, însă asta este. Sînt primul care îi urez succes viitorului şef al Poliţiei Neamţ, oricine ar fi el. Îi doresc să facă ceea ce eu nu am putut face“, a declarat Paul Tablan.

Întrebări fără răspuns

Monitorul a încercat în cursul  zilei de vineri, 29 noiembrie, să ia legătura cu Serviciul de Comunicare al Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru a obţine amănunte.

Unul din purtătorii de cuvînt, Octavian Dan, a preluat solicitareanoastră telefonică şi ne-a cerut să facem şi o cerere scrisă. Încercările de a obţine răspunsul cuvenit din partea Serviciului de Comunicare au primit acelaşi răspuns sec pe parcursul întregii zile:

„Cererea se află pe circuit. Colegii noştri nu au reuşit încă să obţină informaţiile pe care le doriţi“.

Am solicitat aceleeaşi surse să ne confirme dacă, aşa cum se vehicula, comisarul Tablan rămăsese de ceva vreme fără certificatul ORNISS, dar fără rezultat.

Ceea ce ştie este că în timpul mandatului de ministru al Afacerilor Interne a social-democratei Carmen Dan,  zeci de poliţişti au rămas fără certificatul ORNISS, cei cu funcţii fiind schimbaţi şi „puşi la dispoziţie“.

Metoda retragerii certificatului ORNISS a început să fie folosită de la începutul anuluii 2018, fiind mai eficientă decît alte proceduri disciplinare care pot fi atacate în instanţă şi care sînt de durată.

Retragerea unui certificat de acest tip se face în Poliţie şi la propunerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), mai cunoscută publicului larg sub numele de „Doi şi un sfert“, după numele fostei unităţi de informaţii din Ministerul de Interne, celebra UM0215.

Se mai ştie că DGIPI nu este obligată să motiveze decizia de retragere a accesului la informaţii clasificate în cazul unui poliţist, iar ORNISS nu verifică pe fond solicitarea, ci execută o simplă formalitate.

Cît despre noul şef al instituţiei sînt nişte zvonuri, dar nu au fost confirmate oficial. Paul Tablan a fost numit la comanda IPJ Neamţ din mai 2011 cînd l-a înlocuit pe Dorel Manole.

Acesta a avut un statut de interimat, de vreo şase luni, fiind numit în funcţie pe 24 noiembrie 2010, atunci cînd a fost schimbat fostul comandant, Aurelian Vasea Şoric.

Manole a rămas în fruntea IPJ Neamţ pînă la data de 24 mai 2011, dată de la care a fost numit Tablan. Reamintim că Aurelian Şoric a venit la Piatra Neamţ de la Iaşi, dar a plecat pe uşa din dos a instituţiei după crima de la Cafe Latino, cînd Cristian Chilat l-a împuşcat mortal în localul plin de oameni pe rivalul Gheorghiţă Mararu. Comandantul de atinci a avut o ieşire teatrală la televizor şi i-a luat apărarea lui Gheorhiţă Mararu, spunînd că el nu era cămătar ci făcea bine, pentru că-i împrumuta pe oameni, ceea ce l-a costat nu doar funcţia ci şi ieşirea din sistem.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţean acuzat de omor în Spania, prins

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Roznov căutat la nivel internaţional pentru omor a fost prins în Bacău ■ fapta ar fi fost comisă în Barcelona, în 2019 ■

Un bărbat de 33 de ani, din Roznov, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare de către autorităţile spaniole, a fost depistat, recent de poliţiştii nemţeni în judeţul vecin, Bacău. Bărbatul este acuzat de omor, faptă ce ar fi avut loc în Barcelona, în 2019.

Conform autorităţilor spaniole, ar fi izbucnit o altercaţie între un grup de cetăţeni chinezi şi unul de est-europeni, din care făcea parte şi bărbatul din Roznov. O persoană a suferit leziuni grave ce au determinat decesul, iar autorităţile spaniole au emis mandat de arestare.

“La data de 25 ianuarie, în baza activităţilor investigativ-operative efectuate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Neamţ, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău au depistat, pe raza judeţului Bacău, un bărbat de 33 de ani, din Roznov, căutat la nivel internaţional pentru comiterea infracţiunii de omor.

Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Spania. Ancheta autorităţilor spaniole a evidenţiat faptul că, la data de 28 iulie 2019, într-o zonă de agrement din Barcelona, ar fi izbucnit o altercaţie între un grup de cetăţeni chinezi şi un alt grup de persoane din Estul Europei din care făcea parte şi bărbatul în cauză, în urma căruia o persoană a suferit leziuni grave ce au condus la decesul acesteia.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău. Acesta urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accident grav. A intrat pe contrasens. Patru victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu patru victime a avut loc, sîmbătă, 25 ianuarie, pe DJ 157, în apropierea localităţii Dochia. Un tînăr a pierdut controlul autoturismului pe care îl conducea, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de o autoutilitară.

“La data 25 ianuarie, polițiștii Biroului Rutier Piatra Neamț au intervenit la un accident rutier produs în afara localității Dochia, soldat cu rănirea a patru persoane.

Din cercetările preliminarii a reieșit că, în timp ce un tînăr de 26 de ani, din Mărgineni, conducea un autoturism pe DJ 157, din direcția Mărgineni – Piatra Neamț, în afara localității Dochia, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a pătruns pe contrasens, intrînd în coliziune cu o autoutilitară condusă de un bărbat de 42 de ani, din Mărgineni.

Din evenimentul rutier a rezultat rănirea ambilor conducători auto, a unui minor în vîrstă de 17 ani și a unei femei de 40 de ani, ambii din Mărgineni, pasageri în autoutilitară. Victimele au fost transportate la spital, unde li s-a asigurat asistență medicală de specialitate. Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

FOTO: www.tvmneamt.ro

Citește știrea

Actualitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ acesta susţine că poartă negocieri cu trei partide parlamentare ■ va face publică formaţiunea după ce va semna adeziunea ■ pe surse se pare că va candida la funcţia de primar pentru PMP ■ nu este exclusă nici varianta PSD ■

În această perioadă, în care formaţiunile politice se preocupă de alegerea candidaţilor la primării, se vehiculează în spaţiul public numele mai multor potenţiali nominalizaţi.

La Roman, unul dintre aceştia este Sorin Cazan, cel care de vreo patru ani se părea că a renunţat la a face politică.

„Intenţionez să mă întorc în politică şi dacă fac acest lucru e sigur că voi candida pentru funcţia de primar. Ceea ce vă pot spune acum este faptul că mă aflu în negociere cu trei partide parlamentare, dar mă voi hotărî abia atunci cînd voi şti cine candidează din partea PNL.

Nu doresc să mai merg ca independent din cauza faptului că am o experienţă de acest fel şi toţi ştiu «cum am fost făcut ca la Nufărul», cînd am fost furat la numărătoare, cam în fiecare secţie de 3-4 voturi, aşa încît am mai avut nevoie pentru a intra în consiliul local de doar 42 de voturi. Am discutat cu mulţi romaşcani, care susţin că mă vor vota, pentru că s- au săturat de tot felul de promisiuni.

Voi putea anunţa formaţiunea la care mă voi înscrie după ce semnez adeziunea şi după ce primesc răspunsul la propunerile mele“, a declarat Sorin Dumitru Cazan.

Acesta a spus că nu este vorba de PNL, dar nu a negat că ar fi vorba de PSD, partid de care este legat şi prin unul din ginerii săi, avocatul Iştoc, fost vicelider al Organizaţiie de Tineret PSD, în prezent şef al Cabinetului de avocatură al ex-senatorului Ioan Chelaru. Surse credibile susţin însă probabilitatea ca Sorin Cazan să fie candidatul la Roman al PMP, avînd susţinerea lui Traian Băsescu.

De-a lungul timpului, Sorin Cazan a trecut prin mai multe partide politice: în 2007 se afla în Partidul Conservator al lui Voiculescu, în 2009 trecuse la Partidul Naţional Democart Creştin, formaţiune autodizolvată, cîteva luni a condus la Roman PD-L, prin 2014, cînd preşedinte la Neamţ era Alexandu Drăgan.

În 2016, Sorin Cazan avea să devină liderul PRU, al fostului deputat Bogdan Diaconu, de care s-a despărţit, însă, destul de repede. Sorin Cazan a fost şi consilier al Partidului Conserator, a lui Dan Voiculescu, cînd era extrem de vocal şi cînd a avut în consiliul local patru consilieri, ca în mandatul următor să aibă doar doi.

Citește știrea

Trending