Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cine i-a copt-o şefului Poliţiei? – “Cred că am fost schimbat într-un mod ruşinos”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ comisarul şef Paul Tablan a fost demis ■ pentru că nici unul dintre controalele din ultima vreme nu a scos nimic la iveală, nu i-a mai fost prelungit certificatul ORNISS ■ fără acesta, ofiţerul nu poate lucra în structurile operative ■ „Cred că am fost schimbat într-un mod ruşinos şi putea fi altfel, însă asta este. Îi urez succes viitorului şef al Poliţiei Neamţ, oricine ar fi el. Îi doresc să facă ceea ce eu nu am putut face“, a declarat Paul Tablan ■

Paul Tablan a fost înlăturat de la şefia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ după ani de zile în care controale şi verificări dispuse la instituţia pe care a condus-o nu au scos nimic la iveală.

Pentru că, cel mai probabil, nu s-a găsit un alt mod de a-l înlătura din funcţie s-a găsit o soluţie de avarie, una ruşinoasă ca mod de operare şi cu implicaţii pentru viitorul profesional al poliţistului.

Nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS (Oficiul Regestrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat), care se reînnoişte din patru în patru ani şi care permite accesul la informaţiile clasificate.

Fără acest certificat, nici un ofiţer nu poate lucra în structurile operative. Mai grav e că neprelungirea acestuia nu trebuie justificată, nici măcar în instanţă, astfel că Paul Tablan nu va afla, cel mai probabil, niciodată, care au fost motivele înlăturării.

De altfel, ordinul a fost dat la finele lunii trecute, pe 30 octombrie 2019, cînd PSD era încă la putere, astfel că noul ministru de Interne nu a mai avut cum să-l ocolească, trebuind doar semnat.

În acest moment Paul Tablan este în concediu medical, iar după ce a fost eliberat din funcţie, a fost pus la dispoziţie.

„Eu mă cunosc foarte bine şi am curajul să mă uit în oglindă. Cu siguranţă că, de-a lungul timpului, am mai făcut greşeli, dar nu au fost cu intenţie şi, sigur, se putea mai bine. Întotdeauna este loc de mai bine.

Cred că în mandatul meu s-au făcut destule lucruri bune şi dacă am preluat şefia Poliţiei Neamţ într-un moment în care în oraş se întîmplau multe, de la bombe la infracţiuni stradale cum ar fi furturi şi tîlhării, acum, sub aspectul siguranţei, lucrurile s-au schimbat.

Trebuie să fie ordine, să nu fie nevoie să ne uităm în spate cînd mergem pe stradă. Cred că am fost schimbat într-un mod ruşinos şi putea fi altfel, însă asta este. Sînt primul care îi urez succes viitorului şef al Poliţiei Neamţ, oricine ar fi el. Îi doresc să facă ceea ce eu nu am putut face“, a declarat Paul Tablan.

Întrebări fără răspuns

Monitorul a încercat în cursul  zilei de vineri, 29 noiembrie, să ia legătura cu Serviciul de Comunicare al Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru a obţine amănunte.

Unul din purtătorii de cuvînt, Octavian Dan, a preluat solicitareanoastră telefonică şi ne-a cerut să facem şi o cerere scrisă. Încercările de a obţine răspunsul cuvenit din partea Serviciului de Comunicare au primit acelaşi răspuns sec pe parcursul întregii zile:

„Cererea se află pe circuit. Colegii noştri nu au reuşit încă să obţină informaţiile pe care le doriţi“.

Am solicitat aceleeaşi surse să ne confirme dacă, aşa cum se vehicula, comisarul Tablan rămăsese de ceva vreme fără certificatul ORNISS, dar fără rezultat.

Ceea ce ştie este că în timpul mandatului de ministru al Afacerilor Interne a social-democratei Carmen Dan,  zeci de poliţişti au rămas fără certificatul ORNISS, cei cu funcţii fiind schimbaţi şi „puşi la dispoziţie“.

Metoda retragerii certificatului ORNISS a început să fie folosită de la începutul anuluii 2018, fiind mai eficientă decît alte proceduri disciplinare care pot fi atacate în instanţă şi care sînt de durată.

Retragerea unui certificat de acest tip se face în Poliţie şi la propunerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), mai cunoscută publicului larg sub numele de „Doi şi un sfert“, după numele fostei unităţi de informaţii din Ministerul de Interne, celebra UM0215.

Se mai ştie că DGIPI nu este obligată să motiveze decizia de retragere a accesului la informaţii clasificate în cazul unui poliţist, iar ORNISS nu verifică pe fond solicitarea, ci execută o simplă formalitate.

Cît despre noul şef al instituţiei sînt nişte zvonuri, dar nu au fost confirmate oficial. Paul Tablan a fost numit la comanda IPJ Neamţ din mai 2011 cînd l-a înlocuit pe Dorel Manole.

Acesta a avut un statut de interimat, de vreo şase luni, fiind numit în funcţie pe 24 noiembrie 2010, atunci cînd a fost schimbat fostul comandant, Aurelian Vasea Şoric.

Manole a rămas în fruntea IPJ Neamţ pînă la data de 24 mai 2011, dată de la care a fost numit Tablan. Reamintim că Aurelian Şoric a venit la Piatra Neamţ de la Iaşi, dar a plecat pe uşa din dos a instituţiei după crima de la Cafe Latino, cînd Cristian Chilat l-a împuşcat mortal în localul plin de oameni pe rivalul Gheorghiţă Mararu. Comandantul de atinci a avut o ieşire teatrală la televizor şi i-a luat apărarea lui Gheorhiţă Mararu, spunînd că el nu era cămătar ci făcea bine, pentru că-i împrumuta pe oameni, ceea ce l-a costat nu doar funcţia ci şi ieşirea din sistem.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Bărbat mort în incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unui bărbat a fost găsit de pompierii nemţeni într-o locuinţă cuprinsă de flăcări, vineri seara, 3 aprilie, în localitatea Vădurele, comuna Cîndeşti.

“Prin apel la 112, în jurul orei 21.25, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință în localitatea Vădurele, comuna Cîndești. La locul indicat s-au deplasat trei echipaje de pompieri  cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea primului echipaj (redirecționat de la Borlești, unde încheiase o misiune de stingere a unui incendiu de vegetație uscată) incendiul se manifesta generalizat”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ, în momentul declanşării intervenţiei. Cîteva zeci de minute mai tîrziu a fost anunţat faptul că incendiul a fost localizat, iar în locuinţă a fost găsită o persoană decedată.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ îl acuză pe preşedintele CJ că vrea să dea un “tun financiar” de milioane de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Arsene îşi doreşte o şedinţă de îndată pentru a aloca fonduri pentru un spital mobil COVID-19 ■ valoarea proiectului ar fi de 17,6 milioane de euro ■ prefectul de Neamţ afirmă că un astfel de spital ar costa doar 10,2 milioane de euro ■ “diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene?”, întreabă George Lazăr ■

Acuze grave formulate de prefectul de Neamţ, George Lazăr, la adresa preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene. Cel din urmă a anunţat că îşi doreşte convocarea unei şedinţe de CJ în care să fie alocate fonduri pentru construirea în regim de urgenţă a unui Spital Mobil Covid-19, care să deservească populaţia din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău.

“Voi convoca de îndată o ședință a Consiliului Județean Neamț, pentru a aloca fondurile necesare construirii în regim de urgență, a Spitalului Mobil COVID-19, care va deservi populația din județele Neamț, Iași și Bacău.

Spitalul va avea o capacitate de 250 de paturi și va avea o structură modulară. Va fi instalat în circa trei săptămâni, astfel încât la momentul atingerii vârfului epidemic, unitatea să fie operațională.

Cele trei județe vor asigura personalul medical și toate costurile și logistica necesare operaționalizării spitalului.

Valoarea totală a acestui proiect este de 17,6 milioane de euro și se realizează în cadrul Asociației Intercomunitare Euronest.

Această unitate vine ca o soluție pentru a crește capacitatea de absorbție și de reacție a sistemului medical dar și de a ține sub control strict aria de răspândire a virusului”, a publicat Ionel Arsene pe pagina sa de Facebook.

Replica lui George Lazăr a venit puţin mai tîrziu sub forma unui atac extrem de dur. “Văd că m-aţi ascultat domnule preşedinte Arsene, v-aţi conformat în decizia de a schimba managerul Spitalului Judeţean Neamţ. Oricum rămîne o mare realizare pentru dumneavoastră, dar şi dezamăgire pentru judeţul Neamţ, să schimbaţi directorii de la Spitalul Judeţean la două săptămîni, pe bandă rulantă, după ce tot dumneavoastră îi anunţati, îi instalaţi şi vă lăudaţi cu competenţele lor.

De data asta vă cer să ascultaţi din nou şi să nu greşiţi în acţiunile dumneavoastră, pentru că e mare păcat să risipiţi banii publici ai nemţenilor, pentru că nu sînt ai dumneavoastră de acasă. Vreţi cu orice preţ să daţi un tun financiar de aproximativ 17,6 milioane de euro şi asta nu e bine domnule Arsene. Se pare că atunci cînd vine vorba de bani, dumneavoastră nu mai ţineţi cont de nimic, nici de starea de urgenţă, nici de sănătatea publică a cetăţenilor şi nici de cheltuirea responsabilă a banului public.

Vreţi să faceţi un spital modular cu 17,6 milioane de euro în condiţiile în care acest spital costă doar 10,2 milioane de euro. Întreb şi întreabă foarte mulţi cetăţeni, diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene? Şi vă ataşăm şi oferte de preţ ca să fie pe înţelesul oricui.. Vă cer să nu risipiţi banii comunităţii pe invenţii financiare ale dumneavoastră şi cel mai bine, dacă tot vreţi să investiţi în sănătate, faceţi acest efort financiar pentru Spitalul Neamţ – pentru dotări cu aparatură medicală, echipamente de protecţie, sisteme de ventilaţie mecanică şi alte dispozitive care lipsesc şi sînt de maximă necesitate. Nu vă ocupaţi în această perioadă de artificii financiare, fiţi eficient în cheltuirea banului public”, scrie, tot pe Facebook, prefectul de Neamţ.

Nu ştim cine are dreptate şi nici nu e datoria noastră de jurnalişti să dăm dreptate unuia sau altuia. Un lucru e cert: de spitale avem nevoie acum mai mult decît oricînd, însă ar trebui ca instituţiile statului să vegheze foarte atent la cheltuielile care se fac în această perioadă sub “umbrela” stării de urgenţă. Aşteptăm şi o eventuală replică a preşedintelui CJ Neamţ, dar mai ales aşteptăm o poziţie clară a instituţiilor care ne pot spune dacă se pregăteşte sau nu un tun financiar.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Spălăm virusul de pe străzi sau “spălăm… bani”?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Luare de poziţie cel puţin… surprinzătoare a MAI pe un subiect ce părea “tranşat”: şi anume că în perioada epidemiei este indicat să fie dezinfectate străzile. Cine dădea indicaţia, e mai puţin clar, ca multe alte lucruri în această perioadă de urgenţă, dar cert este că mulţi primari s-au conformat şi s-au apucat de spălat virusul de pe străzi. Cel puţin aceasta era explicaţia oficială. Mai mult, preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, ridica în slăvi, deunăzi, pe primarul/primarii care deja spălau străzile şi îi trăgea, politic, de urechi pe cei care încă nu se apucaseră de acest lucru.Şi se bătea cu pumnul în piept că va spăla drumurile din judeţ.

Ei bine, pe 3 aprilie, reprezentanţii Ministerului de Interne dau următorul comunicat:“Pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a Coronavirus, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic. Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale / detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli. Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului. Informațiile legate de utilizarea hipocloritului și abilitatea lui de a distruge virusul pe suprafețe externe (cum ar fi drumurile) și în aer sunt contradictorii”.

Se naşte firesc întrebarea: Cine are dreptate şi, pînă acum, am spălat virusul de pe străzi sau s-au “spălat… nişte bani? Care puteau fi folosiţi mult mai bine pentru dotarea spitalelor, de exemplu. Sperăm să ne răspundă cineva la această întrebare.

Citește știrea

Trending