Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Cerere “inedită” de sancţionare a şefilor CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un consilier judeţean PMP ar vrea eliberarea din funcţie a vicepreşedinţilor ■ sau/şi sancţionarea preşedintelui cu retragerea indemnizaţiei pentru două luni ■ motivul: nu au fost convocate şedinţe ordinare în septembrie şi noiembrie ■

Consilierul judeţean PMP Cristian Ungurianu a formulat recent o cerere ce ar putea să pară şocantă, măcar prin prisma faptului că e vorba despre sancţionarea şefilor Consiliului Judeţean Neamţ.

El vrea, nici mai mult nici mai puţin, decît eliberarea din funcţie a vicepreşedinţilor sau/şi ca preşedintele Ionel Arsene să dea banii înapoi pentru două luni.

De ce? Pentru că timp de două luni, septembrie şi noiembrie, nu au fost convocate şedinţe ordinare de CJ.

Într-un referat trimis către Consiliul Judeţean Neamţ Cristian Ungurianu afirmă: “Avînd în vedere încălcarea repetată a legii săvîrşită în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ prin neconvocarea niciunei şedinţe ordinare atît în luna septembrie cît şi în luna noiembrie ale anului 2019, constat că vinovaţi de aceste abateri se fac preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ prin neîndeplinirea atribuţiunilor ce-i revin personal conform legii şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Neamţ prin neîndeplinirea atribuţiilor delegate de preşedinte în absenţa acestuia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ se face vinovat de încălcarea prevederilor OG 57 / 2019 art. 178 alin. 1, art. 191, alin. 1, lit. a si b, art. 191, alin.3 lit.a., nesocotind astfel interesele generale ale colectivităţii locale prin neexercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii.

Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Neamţ cărora le-au fost delegate atribuţiile preşedintelui în interiorul lunilor septembrie şi noiembrie se fac vinovaţi de încălcarea aceloraşi prevederi legale prin săvîrşirea de abateri grave şi repetate în exercitarea mandatului.

Avînd în vedere că nu am primit nici un răspuns la adresa înaintată către Secretarul general al Consiliului Judeţean Neamţ în data de 2 decembrie 2019, deci nu cunosc perioadele şi persoanele cărora le-au fost delegate atribuţiile preşedintelui în lunile vizate, solicit supunerea spre aprobarea Consiliului Judeţean a următoarelor sancţiuni: eliberarea din funcţia de vicepreşedinte a d-lui Dulamă Laurenţiu Cristinel în conformitate cu prevederile art. 239 alin.1 litera d din OG 57/2019 privind Codul Administrativ; eliberarea din funcţia de vicepreşedinte a d-lui Asaftei Ion în conformitate cu prevederile art. 239 alin.1 litera d din OG 57/2019 privind Codul Administrativ; retragerea indemnizaţiei lunare pentru două luni pentru domnul preşedinte Arsene Ionel în conformitate cu prevederile art. 233 alin.1, litera g din OG 57/2019 privind Codul Administrativ.

Solicit aparatului tehnic al Consiliului Judeţean Neamţ şi preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ iniţierea a trei proiecte de hotărîre, distinct pentru fiecare dintre cei sus-numiţi şi vizati de sancţiuni”.

Din discuţia purtată cu consilierul Ungurianu a rezultat că “filmul” evenimentelor a arătat astfel: văzînd că în cele două luni nu au fost convocate şedinţe ordinare de CJ, a cerut explicaţii de la secretarul general al judeţului: dacă au fost sau nu “la program preşedintele şi vicepreşedinţii, dacă n-a fost preşedintele, cui, dintre cei doi vicepreşedinţi, i-a delegat atribuţiile.

Cum n-a primit încă răspuns la această solicitare a formulat demersul sancţionării “la pachet” sau, dacă va fi identificat un “vinovat”, a respectivului.

El ia în considerare, după cum rezultă din corespondenţa purtată cu CJ, chiar organizarea unui “referendum pentru încetarea mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale şi a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii” şi ar apela în acest sens la sprijinul tuturor nemţenilor.

Cristian Ungurianu pare destul de sceptic că demersul său se va materializa în promovarea unor proiecte de hotărîre privind posibila sancţionare a celor trei, însă îşi doreşte ca nemţenii să afle cum stau lucrurile şi îşi mai doreşte ca şefii CJ să înţeleagă faptul că au şi îndatoriri, nu doar drepturi, privilegii, în urma funcţiilor pe care le deţin.

Nu sîntem în măsură să decidem noi cîtă “forţă juridică” ar putea să aibă un astfel de demers, însă e destul de evident că o astfel de iniţiativă este cel puţin inedită.

Şi nu doar din perspectiva faptului că ar putea să lovească într-un coleg de partid al solicitantului: vicepreşedintele Dulamă. Evident dacă el ar fi “vinovatul”.

Ineditul ar consta mai ales în faptul că un consilier judeţean îi ia la rost pe şefii instituţiei pentru că… ar fi “omis” să convoace şedinţe de consiliu. În condiţiile în care sîntem credem cu toţii de acord că problemele judeţului sînt multe şi te-ai aştepta ca şi proiectele de hotărîre pentru rezolvarea acestor probleme să fie la fel de numeroase.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Neamţ: Alarmant! Cîţi poliţiştii vor să plece din sistem

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vîrsta celor care doresc să iasă la pensie este între 50 şi 52 de ani ■ rămâne de văzut cum vor fi înlocuiţi, dat fiind faptul că un poliţist bun şi eficient se formează în peste 5 ani ■

Nu mai puţin de 18 ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul poliţiei Neamţ au solicitat ieşirea la pensie, depunînd cereri în decembrie anul trecut şi ianuarie 2020.

Este vorba atît despre ofiţeri, cît şi agenţi. Se pare că acest lucru s-a produs pe fondul apariţiei unor zvonuri referitoare la impunerea prin lege a ieşirii la pensie a poliţiştilor la 60 de ani.

„Pe fondul a tot felul de bîrfe, zvonuri şi declaraţii publice subliminale foarte mulţi colegi şi-au manifestat intenţia de a ieşi din sistem. Este vorba de oameni în putere, care ar avea încă multe de spus în meserie, oameni care şi-au depus sau intenţionează să o facă în perioada următoare, în sensul depunerii rapoartelor de pensionare.

Acest lucru înseamnă foarte mult şi ne îngrijorează pentru că posturile sînt foarte greu de ocupat, în condiţiile în care pentru formare unui poliţist bun şi eficient este nevoie de mai bine de cinci ani“, a declarat comisarul şef Dragoş Bălău, comandantul Poliţiei Roman

Legea prevede ca vîrsta standard de pensionare să fie de 60 de ani, din care se scad acei ani prevăzuţi de lege, ca munciţi în condiţii speciale, deosebite. Cert este că vîrsta celor care au depus raporte de pensionare sau intenţionează să facă acest lucru în perioada următoare este între 50 şi 52 de ani.

Acest lucru vine după episodul din 2016 cînd, de asemenea, s-au pensionat un val de poliţişti cu experienţă. Această situaţie a început din 2011, an în care au existat pensionări numeroase a poliţiştilor cu experienţă. Ulterior, promoţiile de poliţişti au fost mai mici, atît la nivelul Academiei cît şi a şcolilor de agenţi.

S-a încercat un soi de reformare a sistemului, prin angajări din sursă externă. „În unele zone, cum este şi prin Moldova, s-a ajuns la o lipsă acută de personal şi din cauza radierii unor posturi din organigramă. De exemplu la Serviciul Judiciar avem aceeaşi schemă de personal ca atunci cînd tîlhăria calificată era în competenţa Parchetului Judeţean şi a colegilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale Neamţ.

La Ordine Publică, sectoriştii nu aveau ca acum în competenţă şi infracţiunile de lovire şi ameninţare, ţinînd cont că atunci partea vătămată se adresa direct unei instanţe de judecată“, a mai afirmat comisarul Bălău.

Acesta a adăugat şi faptul că 60- 65% din totalul infracţiunilor cercetate de poliţiştii de proximitate vin din această zonă. Pe de altă parte, comandatul Poliţiei Roman apreciază că se impun o serie de clarificări legislative pentru a uşura munca poliţiştilor în acest hăţiş legislativ:

„Ne dorim o stablitate legislativă privind Statutul poliţistului, pentru că nu e normal ca regulile jocului să se schimbe în timpul meciului“. Aşadar, există o îngrijorare a ceea e se va întîmpla în viitorul apropiat din punct de vedere al penuriei accentuate de personal cu experienţă.

Acesta a confirmat faptul că şi la Neamţ s-a răspuns solicitării Ministrului de Interne, Marcel Velea, de a trimite propuneri pentru reformarea sistemului poliţienesc, care au plecat în cursul zilei de marţi, 14 ianuarie, spre cabinetul ministrului.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Un „poliţist“ candidează din partea USR la primărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Radu Samson şi-a anunţat intenţia în cadrul unei conferinţe de presă la care au asistat şi colegii de partid ■ „În ultimii 3 ani am jucat rolul de «poliţist» în raport cu cei din conducerea Primăriei Roman“, spune acesta ■

La sediul din strada Ştefan cel Mare al Uniunii Salvaţi România, organizaţia locală a anunţat că juristului Radu Samson, preşedinte al filialei Roman, va fi candidatul formaţiunii pentru funcţia de primar, una pentru care „se încălzeşte“ de ceva vreme.

Deputatul Iulian Bulai, preşedintele USR Neamţ, i-a prezentat pe noii vicepreşedinţi de la Roman, Cosmin Ancuţa, Cristian Danieliuc şi Ştefan Oprea, alături de Andrei Tamaş, din cadrul Comisiei de cenzori. Pe pagina de socializare Radu Samson a notat: „În ultimii 3 ani am jucat rolul de «poliţist» în raport cu cei din conducerea Primăriei Roman.

Am criticat, am atras atenţia, am prezentat alternative şi cînd a fost cazul am ajuns pînă la instanţele de judecată. Am făcut tot ce se poate face din opoziţie. Anul acesta a venit momentul să îmi asum responsabilitatea conducerii. În campaniile electorale pentru funcţia de primar de pînă acum s-a promis tot ce se putea promite şi rareori s-a onorat ceva.

Chiar dacă au fost folosite ca promisiuni aproape în fiecare campanie electorală, bătaia de joc din Pietonalul Ştefan cel Mare e încă în lucru, piaţa cea nouă promisă de toţi candidaţii de pînă acum încă nu există, ruina de la Cinema Unirea e ascunsă sub o prelată publicitară, Casa Celibidache e în continuare o clădire abandonată iar «nicio stradă fără asfalt“ a rămas şi în 2020 la stadiul de lozincă. Toate aceste probleme continuă să existe chiar dacă primăria a împrumutat anul trecut peste 10.000.000 de euro. Vă promit deocamdată un singur lucru: ca primar îmi voi asuma responsabilităţi pentru comunitate.

Nu va exista problemă a oraşului care să nu fie considerată de competenţa primăriei. Primăria, prin primar, e instituţia care trebuie să reprezinte comunitatea în relaţia cu orice alt organism şi în rezolvarea oricărei probleme. Nu o să mă auziţi niciodată spunând «Nu e treaba mea ca primar» sau «Ne e de competenţa Primăriei Roman».

Dacă se întîmplă în Roman şi afectează calitatea vieţii noastre, a romaşcanilor, primarul trebuie să se implice şi să rezolve. Eu îmi asum această misiune“, s-a angajat Radu Samson. Acesta nu dorit să anunţe, deocamdată, un program politic pentru candidatura sa:

„Este un pic prematur să anunţăm o listă de proiecte. Ea există, este aproape finalizată, dar cred că e prematur avînd în vedere că nu s-au anunţat ceilalţi candidaţi; nici nu aş vrea ca lista noastră de proiecte să constituie inspiraţie pentru domniile lor. Cel mai sigur, vom anunţa planurile noastre pentru Roman pe la sfîrşitul lunii februarie“.

Reprezentaţii USR au precizat că, la acest moment, nu se ştie dacă cele două formaţiuni componente ale alianţei USR Plus vor avea doi candidaţi sau un candidat comun la alegerile locale pentru Primăria Roman, aşteptîndu-se deciziile noului organ de conducere de la nivel central.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Samson să nu poată candida la alegerile locale, în urma unui eventual protocol de colaborare pentru candidaturi comune între PNL şi USR – despre care se poartă discuţii în ultima perioadă la Bucureşti între conducerile celor două partide -, deputatul Bulai a fost ferm: „Dacă există un candidat în judeţul Neamţ care are o certitudine uriaşă de susţinere, în ciuda oricărui fel de alianţe din partea USR, acesta este Radu Samson, deci nu se pune problema de a face rocade în această situaţie.

Ideea de a învinge PSD este legitimă, trebuie să fim deschişi alianţelor, pentru că în politică alianţele şi partenerii sînt importanţi pentru interesul public, dar nu cu orice preţ. Am avut discuţii informale în decembrie, sînt sigur că vor mai urma discuţii în următoarele luni“.

Membrii USR au anunţat că decizia referitoare la candidatura pentru preşedinţia Consiliului Judeţean urmează a fi luată săptămînile următoare, deputatul Iulian Bulai dînd însă asigurări că „este un om deosebit de competent, implicat, cu rezultate pe plan local şi cu experienţă profesională care aduce aminte de foşti preşedinţi ai României“.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiecte pentru programul de guvernare locală, după consultări la primărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

O serie de proiecte vor fi incluse în programul de guvernare locală pentru anul 2020 după ce s-au derulat, în această săptămînă, consultările dintre primarul de Piatra, Dragoş Chitic, şi reprezentanţi ai principalelor categorii socio-profesionale din Piatra Neamţ.

Proiectele avute în vedere sînt înfiinţarea „Federaţiei Tinerilor din Piatra Neamţ” şi alocarea unui sediu de către primărie unde tinerii să îşi desfăşoare activitatea; crearea unei platforme online de comunicare a ONG-urilor ce activează în Piatra Neamţ unde acestea să îşi poată prezenta activitatea şi proiectele pe care le desfăşoară, inclusiv cele care beneficiază de sprijinul municipalităţii; creşterea bugetului alocat de către Primăria Piatra Neamţ pentru finanţările rambursabile pentru legea 350/2005; înfiinţarea unui Consiliu Consultativ la nivel local în domeniul turismului format din operatori economici din turism.

 

Reamintim că marţi s-au desfăşurat consultările cu directorii unităţilor de învăţămînt, asistenţi medicali şcoli şi reprezentanţii centrelor de permanenţă, miercuri, cu reprezentanţii ONG-urilor, instituţiilor de cultură, cluburi sportive, asistenţă socială, culte, iar joi, primarul Dragoş Chitic s-a întîlnit cu reprezentanţii Consiliului Local al Tinerilor şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Piatra Neamţ.

„Mulţumesc tuturor celor care au participat la întîlnirile consultative din această săptămînă. Este al cincilea an consecutiv în care organizez aceste întîlniri, iar interesul participanţilor a fost în creştere de la an la an. Sîntem o primărie deschisă şi transparentă, am implementat o guvernare locală de tip participativ prin încurajarea populaţiei să se implice în luarea deciziilor. Părerea fiecărui cetăţean contează şi este importantă, fiecare categorie socio-profesională din oraş trebuie să simtă respectată şi să aibă în administraţia pietreană un partener de încredere. În urma întîlnirilor consultative de la începutul acestui an au rezultat propuneri interesante, iar foarte multe dintre acestea vor fi prinse în programul de acţiuni al municipalităţii pietrene din anul 2020. Dialogul permanent cu cetăţenii , cu reprezentanţii diverselor categorii socio-profesional, ne ajută să fim mai eficienţi , să asigurăm un climat favorabil desfăşurării activităţii pentru fiecare, să funcţionăm ca într-o familie, să creştem gradul de confort al fiecărui locuitor al oraşului şi să dezvoltăm împreună comunitatea noastră”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending