Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Centrele de permanenţă, între necesitate şi nevoia de reformă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică un control riguros privind adresabilitatea populaţiei către aceste centre ■ în 2018, s-au adresat celor 26 de astfel de unităţi din Neamţ 40.029 persoane ■ ministerul are în vederea comasarea acestora şi în urban, şi în rural ■

Gradul destul de scăzut de adresabilitate la centrele de permanenţă a condus la o regîndire a funcţionării lor, un proiect de act normativ fiind lansat public de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul a solicitat, luna trecută, Direcţiilor de Sănătate Publică să facă o radiografie a activităţii acestora, ideea fiind comasarea. „Încă de la jumătatea lunii octombrie 2019 se află în dezbatere publică la nivelul Ministerului Sănătăţii un proiect de act normativ privind revizuirea Ordinului 697/20111 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă.

Faţă de acest proiect, ministerul a solicitat direcţiilor sanitare date referitoare la centrele de permanenţă din judeţ (harta lor, populaţia deservită) în vederea regîndirii comasării acestora, astfel încît în mediul urban să deservească 30.000 de locuitori, iar în mediul rural 50.000 locuitori.

În acest moment se analizează activitatea celor 26 de centre de permanenţă din Neamţ astfel încît să se asigure condiţii optime de asistenţă medicală specifică acestor centre.

În Neamţ au fost înfiinţate 26 de centre de permanenţă, din care 14 în urban şi 12 în rural. Dintre acestea, şapte funcţionează la Piatra Neamţ, şase la Roman şi unul la Tîrgu Neamţ. S-a făcut o evaluare a activităţii acestora şi a fost întocmit un raport, ce a fost transmis Ministerului Sănătăţii, din care rezultă că în 2018 în aceste centre au primit asistenţă medicală 40.029 persoane“, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

În Piatra Neamţ, din cele şapte centre existente, cel cu adresabilitatea cea mai mare este în Cartierul 1 Mai, unde în trimestrul al III-lea al anului în curs au primit consultaţii şi tratamente un număr de 1.309 pacienţi.

Cea mai mică adresabilitate a fost la centrul din Cartierul Văleni, unde au fost consultaţi, în aceeaşi perioadă, doar 697 pacienţi. La Centrul de permanenţă din Bicaz au fost consultaţi 1.876 pacienţi, iar la centrul din Grinţieş s-au prezentat în cursul trimestrului al III-lea- 3.919 pacienţi, iar la Poiana Teiului 2.114 pacienţi.

La centrul din Galu au fost consultaţi şi au primit asistenţă medicală un număr de 2.114 pacienţi. În ceea ce priveşte Centrul Medical de Permanenţă din Tîrgu Neamţ,  în trimestrul al III-lea au fost acordate 2.604 consultaţii, iar la Centrul Urecheni au fost consultaţi 1.419 pacienţi.

Pragul Centrului  din Roznov a fost trecut de 1.381 de persoane.Conform raportului de la DSP, au exista centre de permenţă, precum cel de la Central Clinic Roman care au avut doar 956 persoane şi la polul opus cel din Roman – Dragos Vodă, unde au fost îngrijite 1.508 persoane. În rural cifrele au fost asemănătoare: la Moldoveni 1.322, iar la cel de la Sagna unde au fost văzute 882 de persoane, în medie.

În acest timp, medicii Centrului  de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman sînt exasperaţi de faptul că aproximativ 2/3 dintre persoanele care se prezintă, zilnic, la acest serviciu reprezintă ceea ce se cheamă non-urgenţe. Statistica prezentărilor la acest serviciu demonstrează, cu prisosinţă,  acest lucru.

„La nivelul anului 2018, la CPU s-au prezentat 41.932 persoanre, iar în 2019, pînă la această dată, 36.177 persoane, estimînd că în acest ritm, pînă la sfîrşitul anului să depăşim cifra de prezentări de anul trecut. Ca şi statistică, în luna octombrie au fost îngrijiţi în urgenţă 3.396 dintre care au fost aduşi cu ambulanţa 1.199 pacienţi din cei 33.396 pacienţi consultaţi. La această cifră se adaugă 2.186 prezentări directe. Alţi 2.390 pacienţi au fost externaţi la domiciliu după ce au fost consultaţi la CPU. Deci 2/3 dintre pacienţii examinaţi au fost non-urgenţe“, a precizat Dragoş Barcă, medic la CPU Roman.

Acesta a spus că timpii de aşteptare în CPU sînt de la 5  minute la două-trei ore. Medicii urgentişti apreciază că centrele de permanenţă sînt extrem de utile, dar că aceste trebuie reorganizate, în aşa fel încît să fie utile pacienţilor şi să evite supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe. Rămîne de văzut dacă ministrul liberal al Sănătăţii va continua procesul de comasare al acestor centre şi dacă se vor lua măsuri legislative de stopare a asaltului către centrele de primiri urgenţe, mari consumatoare de fonduri.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţean acuzat de omor în Spania, prins

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Roznov căutat la nivel internaţional pentru omor a fost prins în Bacău ■ fapta ar fi fost comisă în Barcelona, în 2019 ■

Un bărbat de 33 de ani, din Roznov, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare de către autorităţile spaniole, a fost depistat, recent de poliţiştii nemţeni în judeţul vecin, Bacău. Bărbatul este acuzat de omor, faptă ce ar fi avut loc în Barcelona, în 2019.

Conform autorităţilor spaniole, ar fi izbucnit o altercaţie între un grup de cetăţeni chinezi şi unul de est-europeni, din care făcea parte şi bărbatul din Roznov. O persoană a suferit leziuni grave ce au determinat decesul, iar autorităţile spaniole au emis mandat de arestare.

“La data de 25 ianuarie, în baza activităţilor investigativ-operative efectuate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Neamţ, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău au depistat, pe raza judeţului Bacău, un bărbat de 33 de ani, din Roznov, căutat la nivel internaţional pentru comiterea infracţiunii de omor.

Pe numele acestuia era emis un mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Spania. Ancheta autorităţilor spaniole a evidenţiat faptul că, la data de 28 iulie 2019, într-o zonă de agrement din Barcelona, ar fi izbucnit o altercaţie între un grup de cetăţeni chinezi şi un alt grup de persoane din Estul Europei din care făcea parte şi bărbatul în cauză, în urma căruia o persoană a suferit leziuni grave ce au condus la decesul acesteia.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Bacău. Acesta urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: generică

Citește știrea

Prima pagină

POZA ZILEI – De la Petrodava la… Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un coleg jurnalist şi cititor al Monitorului de Neamţ şi Roman ne-a trimis şi el o fotografie, făcută în urmă cu aproximativ o oră, ca răspuns la provocarea noastră.

După ce am primit un set de poze din Antile, am solicitat cititorilor noştri să ne trimită fotografii din locuri mai mult sau mai puţin exotice în care i-au purtat valurile vieţii. Şi colegul nostru ne-a trimis această poză în care trecutul, Cetatea Petrodava, priveşte la prezent, municipiul Piatra Neamţ. Mulţumim şi aşteptăm în continuare fotografii de la dumneavoastră.

 

FOTO Laurenţiu MANDACHE

Citește știrea

Prima pagină

Neamţ: Sfîrşit de Gerar de parcă ar fi început de primăvară

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ieri dimineaţă în reşedinţa de judeţ s-au resimţit -8 grade ■ meteorologii promit valori termice în creştere ■ pînă la final de Gerar nu sînt şanse de precipitaţii ■ se pare că februarie debutează cu ploi, în prima zi a lunii fiind estimate 10 grade ■

În ultima perioadă vîntul a bătut cu putere cam toată săptămîna, cu atît mai mult cu cît a fost şi o avertizare cod galben de vijelii. Şi ieri dimineaţă au fost intensificări, la ora 10 termometrele indicînd -3 grade la Roman, -2 grade erau la staţia de pe Ceahlău – Toaca, 0 grade se înregistrau la Piatra Neamţ, iar cel mai cald era la Tîrgu Neamţ unde erau 3 grade, cu plus.

Din cauza vîntului se resimţeau -8 grade atît la Piatra Neamţ cît şi la Roman, în timp ce în restul teritoriului nu erau modificări în registrul meteo. Singurul loc din judeţ unde mai este zăpadă este pe Ceahlău, dar şi acolo s-a mai diminuat din cauza temperaturile ridicate şi a ajuns acum la vreo 12 centimetri.

Pentru zilele viitoare sînt anunţate valori termice în creştere şi pe timpul nopţii fiind minime pozitive. Aşa se face că astăzi, 25 ianuarie, ne putem aştepta la cer absolut senin, iar la amiază în Piatra Neamţ se vor înregistra cam 7 grade Celsius, conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Şi peste noapte cerul se menţine degajat şi va fi cea mai rece din intervalul de prognoză cu o minimă de 0 grade. Sensibil mai rece va fi duminică, 26 ianuarie, şi chiar dacă va fi soare maxima diurnă nu trece de 5 grade, iar noaptea aduce din nou 0 grade. Săptămîna viitoare debutează cu timp bun, cer variabil cu soare şi pînă la 6 grade în cel mai cald moment al zilei.

După lăsarea întunericului vin ceva nori, dar nu aduc precipitaţii şi va fi 1 grad. De marţi, 28 ianuarie, se încălzeşte şi dacă meteorologii nu dau greş ne putem aştepta la o maximă diurnă de 8 grade, în timp ce peste noapte termometrele vor arăta 4 grade. Cam la fel va fi vremea şi pe parcursul zilei de miercuri, 29 ianuarie, cu excepţia faptului că cerul va fi acoperit.

Peste zi sînt promisiuni de 7 grade, iar minima nocturnă nu coboar sub 3 grade. Joi, 30 ianuarie revedem soarele dar alte schimbări nu sînt, pentru că se vor înregistra cel mult 7 grade, iar după lăsarea întunericului mercurul din termometre se opreşte la 3 grade. În ultima zi a lui Gerar se schimbă foaia.

Se anunţă mai cald decît în intervalul precedent, însă nu mai vedem soarele, norii se cantonează în zona noastră iar dacă meteorologii au dreptate vin precipitaţii, din păcate slabe din punct de vedere cantitativ.

Aşa se face că vineri, 31 ianuarie, la Piatra Neamţ se ajunge la o maximă diurnă de pînă la 9 grade, cu mult mai mult decît media perioadei. Din acest motiv precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie. Noaptea rămînem cu cerul acoperit dar nu mai plouă, iar minima se opreşte la 3 grade Celsius. Cea mai caldă zi va fi cea de sîmbătă, 1 februarie, cînd vor fi 10 grade, dar plouă slab.

Citește știrea

Trending