Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Centrele de permanenţă, între necesitate şi nevoia de reformă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică un control riguros privind adresabilitatea populaţiei către aceste centre ■ în 2018, s-au adresat celor 26 de astfel de unităţi din Neamţ 40.029 persoane ■ ministerul are în vederea comasarea acestora şi în urban, şi în rural ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare
Gradul destul de scăzut de adresabilitate la centrele de permanenţă a condus la o regîndire a funcţionării lor, un proiect de act normativ fiind lansat public de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul a solicitat, luna trecută, Direcţiilor de Sănătate Publică să facă o radiografie a activităţii acestora, ideea fiind comasarea. „Încă de la jumătatea lunii octombrie 2019 se află în dezbatere publică la nivelul Ministerului Sănătăţii un proiect de act normativ privind revizuirea Ordinului 697/20111 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă.

Faţă de acest proiect, ministerul a solicitat direcţiilor sanitare date referitoare la centrele de permanenţă din judeţ (harta lor, populaţia deservită) în vederea regîndirii comasării acestora, astfel încît în mediul urban să deservească 30.000 de locuitori, iar în mediul rural 50.000 locuitori.

În acest moment se analizează activitatea celor 26 de centre de permanenţă din Neamţ astfel încît să se asigure condiţii optime de asistenţă medicală specifică acestor centre.

În Neamţ au fost înfiinţate 26 de centre de permanenţă, din care 14 în urban şi 12 în rural. Dintre acestea, şapte funcţionează la Piatra Neamţ, şase la Roman şi unul la Tîrgu Neamţ. S-a făcut o evaluare a activităţii acestora şi a fost întocmit un raport, ce a fost transmis Ministerului Sănătăţii, din care rezultă că în 2018 în aceste centre au primit asistenţă medicală 40.029 persoane“, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

În Piatra Neamţ, din cele şapte centre existente, cel cu adresabilitatea cea mai mare este în Cartierul 1 Mai, unde în trimestrul al III-lea al anului în curs au primit consultaţii şi tratamente un număr de 1.309 pacienţi.

Cea mai mică adresabilitate a fost la centrul din Cartierul Văleni, unde au fost consultaţi, în aceeaşi perioadă, doar 697 pacienţi. La Centrul de permanenţă din Bicaz au fost consultaţi 1.876 pacienţi, iar la centrul din Grinţieş s-au prezentat în cursul trimestrului al III-lea- 3.919 pacienţi, iar la Poiana Teiului 2.114 pacienţi.

La centrul din Galu au fost consultaţi şi au primit asistenţă medicală un număr de 2.114 pacienţi. În ceea ce priveşte Centrul Medical de Permanenţă din Tîrgu Neamţ,  în trimestrul al III-lea au fost acordate 2.604 consultaţii, iar la Centrul Urecheni au fost consultaţi 1.419 pacienţi.

Pragul Centrului  din Roznov a fost trecut de 1.381 de persoane.Conform raportului de la DSP, au exista centre de permenţă, precum cel de la Central Clinic Roman care au avut doar 956 persoane şi la polul opus cel din Roman – Dragos Vodă, unde au fost îngrijite 1.508 persoane. În rural cifrele au fost asemănătoare: la Moldoveni 1.322, iar la cel de la Sagna unde au fost văzute 882 de persoane, în medie.

În acest timp, medicii Centrului  de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman sînt exasperaţi de faptul că aproximativ 2/3 dintre persoanele care se prezintă, zilnic, la acest serviciu reprezintă ceea ce se cheamă non-urgenţe. Statistica prezentărilor la acest serviciu demonstrează, cu prisosinţă,  acest lucru.

„La nivelul anului 2018, la CPU s-au prezentat 41.932 persoanre, iar în 2019, pînă la această dată, 36.177 persoane, estimînd că în acest ritm, pînă la sfîrşitul anului să depăşim cifra de prezentări de anul trecut. Ca şi statistică, în luna octombrie au fost îngrijiţi în urgenţă 3.396 dintre care au fost aduşi cu ambulanţa 1.199 pacienţi din cei 33.396 pacienţi consultaţi. La această cifră se adaugă 2.186 prezentări directe. Alţi 2.390 pacienţi au fost externaţi la domiciliu după ce au fost consultaţi la CPU. Deci 2/3 dintre pacienţii examinaţi au fost non-urgenţe“, a precizat Dragoş Barcă, medic la CPU Roman.

Acesta a spus că timpii de aşteptare în CPU sînt de la 5  minute la două-trei ore. Medicii urgentişti apreciază că centrele de permanenţă sînt extrem de utile, dar că aceste trebuie reorganizate, în aşa fel încît să fie utile pacienţilor şi să evite supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe. Rămîne de văzut dacă ministrul liberal al Sănătăţii va continua procesul de comasare al acestor centre şi dacă se vor lua măsuri legislative de stopare a asaltului către centrele de primiri urgenţe, mari consumatoare de fonduri.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Neamţ: A “împuşcat” din greşeală poarta unui vecin, a fost achitat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ secretarul Primăriei Zăneşti a fost acuzat de uz de armă fără drept ■ Judecătoria Piatra Neamţ a decis că este nevinovat ■ instanţa i-a restituit toate armele, dar trebuie să le predea deoarece i-a fost anulat dreptul de a le mai deţine ■ funcţionarul a mînuit greşit o puşcă, aceasta s-a descărcat accidental, iar glonţul a ajuns în poarta unui vecin ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un incident armat care a avut loc în Zăneşti, în luna martie a anului trecut, i-a adus acuze penale secretarului primăriei din localitatea menţionată.

Cezar Georgel Ciubotaru a fost cercetat penal şi trimis în judecată pentru săvîrşirea infracţiunii de uz de armă fără drept.

Dosarul a ajuns la Judecătoria Piatra Neamţ la jumătatea lunii mai a anului în curs, procesul s-a încheiat recent iar instanţa de judecată l-a găsit nevinovat pe secretatul Primăriei Zăneşti, pe care l-a exonerat de răspundere penală.

„În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit. b) teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul Ciubotaru Cezar-Georgel, (…) pentru săvîrşirea infracţiunii de uz de arma letală, fără drept, prevăzuta de art. 343 alin. 1 Cod penal, întrucît fapta nu este prevăzuta de legea penală.

În baza art.404 alin.4 lit.d) Cod procedură penală raportat la art.. 108 lit. d) C.pen. si art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal, dispune restituirea către inculpat a armei de vînătoare semiautomată cu ţeava lisă, marca Beretta, cal. 12, seria N60509E C02864F, 37 cartuşe cu alice, diferite mărci, depusă la Camera de corpuri delicte a Poliţiei Neamţ, conform dovezii seria H nr. 0246479 din 07.05.2018, precum şi a armei de vînătoare tip carabină, cu ţeava ghintuită, marca Brno, cal. 243 WIN, seria C08327 şi a pistolului neletal de autoapărare, marca Rohn, cal. 9 mm., seria AG 0727986 şi a 37 cartuşe cal 12, diferite mărci, 5 cartuşe cu glonţ, cval. 243 WIN, 6 tuburi cartuş 243 Win trase experimental şi 5 tuburi cartuş 9 mm trase experimental, acestea urmînd a fi predate în custodia unui armurier autorizat, ca urmare a anulării dreptului de deţinere, port şi folosire arme al inculpatului, măsură decisă la data de 12.03.2018“, conform instanţei.

Decizia Judecătoriei Piatra Neamţ nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău.

Incidentul în urma căruia secretarul Primăriei Zăneşti s-a ales cu acuze penale a avut loc la începutul lunii martie 2018 cînd, din greşeală şi neatenţie, una din armele pe care le deţinea legal s-a descărcat iar glonţul a ajuns în poarta unui vecin.

Pe 10 martie incidentul a ajuns la urechile oamenilor legii, iar cercetările efectuate în cauză au stabilit că în acea zi inculpatul urma să plece la un poligon pentru a-şi testa arsenalul deţinut cu acte-n regulă.

Numai că nu a respectat cu stricteţe toate regulile care se impun în astfel de cazuri şi a vrut să plece de acasă cu armele încărcate.

În momentul în care le-a mînuit pentru a le pune în portbagajul maşinii una s-a descărcat accidental, iar glonţul a ajuns în poarta vecinului. Din fericire, incidentul nu s-a lăsat cu victime.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Arestare la domiciliu pentru contrabandişti de ţigări

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT au solicitat măsura pentru trei dintre acuzaţi ■ judecătorii i-au plasat în arest la domiciliu pe toţi patru ■ pentru prinderea lor au avut loc 11 percheziţii şi au s-au găsit peste 60.000 de ţigări, alcool, cannabis, laptopuri, un pistol şi bani ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Cei patru arestaţi în dosarul contrabandei de ţigări au scăpat de cătuşe şi au devenit arestaţi casnici.

Procurorii au vrut o măsură preventivă mai blîndă numai pentru trei dintre inculpaţi şi au intenţionat ca pe unul din ei, Ciubotaru Vasile Ovidiu, să-l păstreze după gratii.

Instanţa de la Tribunalul Neamţ i-a trimis pe toţi patru acasă, astfel că alături de Ciubotaru au beneficiat de clemenţă şi Gaşper Viorel, Lefter Liviu Gheorghe şi Stratulat Ion. Măsura este valabilă 30 de zile, de la data punerii în executare.

Totul a început pe 8 octombrie, cînd procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat 11 percheziţii.

Cele mai multe, 10, au avut loc în Neamţ, iar alta în Harghita. Cauza a vizat destructurarea unui grup infracţional, specializat în contrabandă.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă ca, în cursul anului 2019, pe raza municipiul Piatra Neamţ a fost constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membrii au acţionat, în mod coordonat, în ceea ce priveşte achiziţionarea unor cantităţi importante de ţigarete provenind din contrabandă, pe care le-au depozitat şi comercializat către diverşi cumpărători, în principal pe raza judetului Neamţ“, conform unui comunicat al DIICOT

 

Anchetatorii au stabilit şi modul de operare al grupării: „Membrii grupării infracţionale îşi desfăşurau activitatea pe două paliere, respectiv cel privind achiziţionarea ţigaretelor de contrabandă, urmată de vînzarea «en-gross» către clienţi de încredere, în baza unor relaţii anterioare sau pe care membrii grupului le-au dezvoltat pe măsură ce a devenit notoriu ca aceştia comercializează astfel de bunuri, precum şi un palier privind vînzarea directă către public în zona Pieţei Centrale din Piatra Neamţ, şi în Piaţa 8 Martie“.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 62.000 de ţigarete, 7 litri de alcool şi 5 grame de substanţă vegetală verde-olive, cu aspect de cannabis, 31 de telefoane mobile, 11.000 de lei, 2.300 de euro şi 80 de lire, 2 laptopuri, un grinder, un pistol tip airsoft şi mai multe înscrisuri.

S-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore faţă de 7 inculpaţi, cu vîrste cuprinse între 21 şi 53 de ani. Numai patru au fost arestaţi atunci.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Administrație

Neamţ: “Misterul” decapitării fostului şef al Poliţiei persistă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ IGPR a comunicat de ce a fost înlocuit comisarul şef Paul Tablan de la conducerea Poliţiei Neamţ ■ cică ofiţerului îi lipsea un document ■ se pare că este vorba de certificatul ORNIS, care i-a fost retras de superiorii din conducerea IGPR tocmai pentru a fi îndepărtat din funcţie ■ este posibil ca decizia de demitere să fie atacată de Paul Tablan în instanţă ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

La solicitarea de a afla motivele „punerii la dispoziţie“ (a se citi demiterea) a comisarului şef Paul Tablan de la comanda  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin adresa purtînd numărul 403.988/6 decembrie 2019, a trimis un răspuns de o ambiguitate desăvîrşită.

Aflăm astfel că ofiţerului îi lipsea un anume document, bănuim noi, celebrul certificate ORNIS, prin care acesta avea acces la informaţii clasificate şi care-i permitea să lucreze în structurile operative.

„În urma verificărilor efectuate la structura de specialitate din cadrul Poliţiei Române a rezultat că Ordinul  ministrului afacerilor interne nr.II/2059 prin care  comisarul-şef de poliţie Tablan Costel Paul, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, a fost pus la dispoziţia unităţii, a fost emis la data de 27 noiembrie 2019 cu aplicabilitate din data  de 5 decembrie 2019, avînd în vedere faptul că ofiţerul nu mai îndeplinea o condiţie de ocupare a postului pentru care era numit“, se spune în documentul amintit.

Urmează o frază protocolară de mulţumiri pentru încrederea acordată şi disponibilitatea de rezolvare a problemelor ce intră în competenţa informaţiilor de interes public. Nu-i cazul, adresa respectivă fiind concepută în clasicul limbaj de lemn, fără conţinut şi care nu spune nimic.

Nici măcar nu poartă semnătura vreunui şef sau purtător de cuvânt în relaţiia cu presa. În altă ordine de idei, trebuie spus că ordinul de demitere poate fi atacat în instanţă, însă retragerea certificatului ORNISS nu trebuie justificată nici măcar în faţa judecătorilor, astfel că acţiunea pare, cel puţin la prima vedere, lipsită de sens. Totuşi, o astfel de acţiune judecătorească ar putea fi singura cale de aflare a cauzelor pentru care certificatul cu pricina nu a fost prelungit.

„Eu încă nu am fost înştiinţat, pentru că sînt în concediu medical iar ordinul este la Inspectorat (Poliţia Neamţ – n.r.). Cînd o să văd motivele, este foarte probabil să mă adresez justiţiei, dacă sînt cele despre care am auzit. O să încerc şi această varianţă, ca să nu îmi pară rău la un moment dat şi ca să epuizăm toate variantele. Deocamdată, necunoscînd toate motivele, pot avea doar bănuieli.

Cel mai probabil voi beneficia şi de sprijinul sindicatului din care fac parte de la intrarea în sistem, poate ei ştiu, cunosc, au mai auzit şi vedem ce se poate face. La acest moment însă e prea devreme de spus ceva concret, trebuie mai întîi să iau la cunoştinţă oficial şi apoi vedem ce se poate face“, a declarat Paul Tablan.

Cel mai probabil, demiterea acestuia de la comnada inspectoratului nemţean a venit ca urmare a faptului că a deranjat pe cineva sau pe mai mulţi.

Care pot fi din mediul politic sau nu. La un moment dat se zvonea că la şefia Poliţiei Neamţ era în cărţi un alt ofiţer, dar lucrurile au luat o turnură neaşteptată. La comanda IPJ Neamţ a fost numit Nicolae Catană, pe o perioadă determinată, de 6 luni, pentru preluarea atribuţiilor de inspector şef.

„Prin dispoziţie a inspectorului general al Poliţiei Române, cu data de 3 decembrie a.c., comisarul-şef de poliţie Catană Neculai a fost împuternicit, pe o perioadă de 6 luni, să asigure îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Cu aceeaşi dată, prin dispoziţie a inspectorului general al Poliţiei Române, comisarului-şef de poliţie Vlad Costinel Victor i-a încetat împuternicirea din funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ.

Rămîne de văzut dacă posibila acţiune în instanţă îi va da fostului şef al Poliţiei Neamţ satisfacţia dorită şi dacă va afla cum s-a întîmplat ca după un sfert de veac de meserie, ofiţerul să rămînă fără certificatul ORNISS. În lipsa acestuia nu poate ocupa nici o funcţie în structurile operative ale sistemului.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending