Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Ce se întîmplă cu şefia Apa Serv?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ deşi a trecut de interviu după contestaţie, Vlad Angheluţă nu a fost recomandat pentru postul de director ■ decizia a fost luată de consiliul de administraţie ■ de ce a pierdut Angheluţă sprijinul politic? ■

Şefia Apa Serv, compania care întrerupe apa chiar mai des decît o scumpeşte, e de ceva timp motiv de surprize mai ceva decît celebra emisiune pe care o prezenta Andreea Marin.

Zilele trecute aflam mai întîi cu stupoare că actualul şef, Vlad Angheluţă, a picat la proba de interviu din cadrul concursului pentru postul de director general. La o zi distanţă aflam că a trecut interviul după ce a formulat contestaţie şi se părea că are deschisă calea spre fotoliul de director, aşa cum mulţi pronosticau încă înainte de a se derula concursul.

Însă, din nou surpriză: aflăm că nu a fost făcută nici o recomandare, de către Consiliul de Administraţie al companiei, pentru postul scos la concurs. În traducere: vechiul director nu va fi noul director pentru că nu l-a recomandat CA-ul. În adresa emisă se mai precizează că procedura de selecţie va fi reluată.

Cîteva comentarii pot fi făcute: în primul rînd că respectivul concurs e făcut, aşa cum au spus mulţi, în bătaie de joc. Dacă totul ţine de recomandarea CA-ului, atunci nu înţelegem ce rost mai are un concurs. Poţi să îl cîştigi, dar, dacă nu te vrea CA-ul, poţi să bagi rezultatul… pe foc.

Propunerea noastră, pentru a evita imensa ipocrizie, e să nu mai fie organizat niciun concurs, măcar se mai economisesc nişte bani: nu mai plătim membrii comisiei de concurs, nu mai folosim hîrtii pentru a anunţa rezultate, etc. Să meargă doritorii în faţa CA-ului şi acesta să taie şi să spînzure, că oricum înţelegem că face acest lucru. În al doilea rînd, e de domeniul evidenţei recunoscute şi de un copil de grădiniţă că aceste CA-uri, nu doar cel de la Apa Serv, sînt rezultatul unor jocuri politice.

Politicienii şi grupurile lor de interese bagă şi scot personaje în şi din aceste CA-uri. Personaje care răspund apoi prompt la comenzile politicienilor şi ale grupurilor lor de interese. O primă concluzie: şefia Apa Serv e o chestiune ce va fi decisă, în actualele condiţii, exclusiv politic, exclusiv în funcţie de interesele unora. Povestea cu concursul nu mai e crezută, nici nu credem că a fost, nici de cei mai naivi dintre naivi.

Fiind o chestiune exclusiv politică, faptul că Angheluţă nu a primit recomandarea cu pricina înseamnă că a deranjat nişte politicieni sau/şi grupurile lor de interese. Primul politician la care se gîndeşte toată lumea e Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, în subordinea cui e compania de apă. Însă între Angheluţă şi Arsene se ştia că relaţiile sînt bune.

De altfel, prezenţa ascultătoare a lui Vlad la întîlnirile de partid prezidate de Ionel i-a şi atras primului o critică din partea actualului prefect de Neamţ, care i-a şi solicitat demisia, recent: “Îl văd pe domnul Angheluţă la tot felul de manifestări politice, dar nu îl văd pe teren”, zicea George Lazăr. Dacă între Angheluţă şi Arsene s-a rupt lanţul de iubire motivul sau motivele trebuie să fi fost extrem de puternice. Şi tare am fi curioşi să le aflăm, considerînd că ar putea fi foarte interesante.

Nu bănuim nicio clipă că supărarea ar proveni de la diferenţe de opinie ce ţin, de exemplu, de doctrina social-democrată. Cît priveşte viitorul şef al companiei de apă, în contextul acesta plin de suprize, e greu de făcut un pronostic şi numai viitorul ne poate dumiri.

Personal, nu credem zvonurile cum că o persoană importantă, nu spunem cine, obişnuită pînă mai ieri să consilieze la cel mai înalt nivel al Guvernului, să coboare din înaltele sfere tocmai în “mocirla” de la Apa Serv. Termenul mocirlă e doar o trimitere la cum arată de multe ori locurile în care se sparg ţevile companiei de apă. Şi se sparg des.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. V.Vasile

  12 februarie 2020 at 8:17 AM

  Vai, ce bine ar fi ca acea ,,importanta persoana,, sa conduca compania, ca, la ApaServ pricepere nu trebuie. Cu ceva fard si cu experienta capatata pe la Viorica, dribleaza competenta mai ceva ca Gicu Dobrin.
  Daca fata nu vrea sa vina la epurare, nu trebuie sa faca CA-ul eforturi mari sa gaseasca alti priceputi pt. ca-i are aproape, in companie.Unul arunca ciocanul de tulbura apa de ceva vreme iar celalalt ,,specialist,, pacaleste compania de f. multi ani cu competenta sa (vinovat Vle Stefanescu saracu).
  Asa ca mai ,,dragii mei nemteni,, daca tot m-ati (m-am) mai ales odata pres. , luati cu apa (cand este) ca doar voi o platiti.
  PS apropo de plata, se scumpeste iar apa…..

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Scandalul Troleibuzul, o primă decizie a instanţei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ADI Urbtrans a fost obligată să plătească peste 3,5 milioane de lei ■ sentinţa nu este definitivă ■

Scandalul Troleibuzul, izbucnit anul trecut, cînd plata celebrei compensaţii lunare a fost trecută de guvernanţi din sarcina Consiliului Judeţean în cea a primăriilor din Urbtrans, dar acestea au refuzat, a ajuns la o primă sentinţă în instanţă.

Cîştig de cauză a avut Troleibuzul, care are de primit de la Urbtrans, respectiv de la comunităţile locale, peste 3,5 milioane de lei, reprezentînd compensaţiile din perioada iulie-octombrie 2019, la care s-ar adăuga penalităţi de întîrziere de 0,01% pe zi.

„Respinge, ca nefondată, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pîrîtei Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans. Admite excepţia prematurităţii formulării capătului de cerere avînd ca obiect obligarea pîrîtei la plata sumei de 55838,65 lei, reprezentînd compensaţie aferentă perioadei 28-30.06.2019.

Respinge capătul de cerere individualizat anterior, ca prematur formulat. Admite acţiunea completată pentru restul capetelor de cerere. Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să semneze raportul lunar de constatare aferent perioadei 28-30.06.2019.

Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să plătească reclamantei Troleibuzul SA sumele 930942,80 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii iulie 2019, 907231,20 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii august 2019, 769960,49 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii septembrie 2019, 686209,88 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii octombrie 2019, precum şi penalităţi de întârziere în cuantum 0,01% pe zi de întîrziere, începînd cu cea de a treizecea zi ulterioară semnării fiecărui proces-verbal de stabilire a compensaţiei, pînă la achitarea efectivă a debitului principal. Obligă pe pîrîta la plata către reclamantă a sumei de 50797,67 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Neamţ. Pronunţată azi, 12.02.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei”, se arată în comunicarea pe scurt a deciziei magistraţilor.

Cel mai probabil va fi formulat recurs şi e de văzut cine va avea cîştig de cauză în final. Cît priveşte situaţia în sine, un comentariu public interesant a fost făcut de Cătălin Chiţei, fost administrator public al judeţului Neamţ. “Ceea ce îi spuneam primarului Dragoş Chitic anul trecut, acum se adevereşte. Faptul că orgoliul şi încăpăţînarea au primat raţiunii şi acţiunii coerente are un cost. Troleibuzul SA a solicitat în instanţă de la comunităţile membre ale ADI Urbtrans, compensaţiile aferente perioadei iulie-decembrie 2019.

Cererea este corectă din punct de vedere contractual, dar imorală raportat la activitatea societăţii, aceasta nefiind niciodată un reper de performanţă în management. ADI Urbtrans a pierdut în primă instanţă procesul. Comunităţile locale membre trebuie să plătească societăţii peste 3,5 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de 0,01% pe zi.

La finalul anului 2019, CJ Neamţ a acordat societăţii un ajutor de minimis pentru a salva societatea în lipsa compensaţiilor. Dacă sentinţa se va menţine şi la apel, corect ar fi ca Troleibuzul să returneze aceşti bani bugetului judeţului. Iar CJ Neamţ este obligată să sprijine comunităţile care vor trebui să plătească pentru salvarea unei societăţi de a cărei existenţă, în acest moment, direct interesaţi sunt doar CJ şi Municipiul Piatra Neamţ”.

Rămîne de văzut ce se va întîmpla la final, însă, dincolo de ceea ce vor decide magistraţii privind compensaţie, situaţia Troleibuzul ar trebui clarificată. Aşa cum am mai scris, sînt numeroase persoane care consideră că această societate este una din care grupurile de interese ar sifona foarte mulţi bani publici. Ceea ce, dacă este aşa, ar trebui să înceteze.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Procesul pentru graniţă, termen peste o săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul George Lazăr a declarat că va fi din nou prezent

Procesul în urma căruia va fi stabilită graniţa între judeţele Neamţ şi Harghita va avea un nou termen pe 27 februarie.

Este vorba despre recursul formulat împotriva hotărîrii ce văduveşte judeţul nostru de o suprafaţă importantă de teren, ce se judecă la Curtea de Apel Ploieşti, termenul precedent fiind pe 19 februarie. Cînd l-a instanţă s-au prezentat în numele judeţului, prefectul George Lazăr, alături de directorul Oficiului de Cadastru, Simion Stîncel, şi primarul de Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

„Am speranţa şi încrederea că facem eforturile potrivite şi ne batem pentru interesele judeţului Neamţ printr-o apărare calificată. Este o iniţiativă de a apăra cu toate forţele interesele judeţului nostru. În acest moment ne luptăm pentru patrimoniul judeţului Neamţ, Cheile Bicazului sînt cunoscute în toată ţara şi reprezintă un simbol turistic al acestui judeţ, în mod evident nu ne dorim să pierdem această zonă.

Următorul termen va avea loc pe data de 27 februarie, moment în care părţile vor lua act de conluziile prin care se invocă excepţii de către comuna Bicaz Chei. Tot astăzi s-a pronunţat în instanţă şi s-a respins cererea de intervenţie făcută de către Asociaţia Drepturilor Omului şi Solidarităţii Sociale, rămînînd în continuare în administrarea probatoriului cu înscrisuri. Cred într-o soluţie corectă pentru judeţul Neamţ, şi am mari speranţe că implicarea mea în calitate de prefect va duce spre o justă soluţionare”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Care a mai menţionat că va fi prezent la instanţă şi la termenul din 27 februarie. Reamintim că prin sentinţa din 12 iunie 2019, Tribunalul Prahova a anulat procesul verbal emis în anul 1998, avînd ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ şi a fost stabilită o nouă linie de hotar prin care judeţul Neamţ pierde o suprafaţă importantă situată pe teritoriul comunei Bicaz Chei. Prefectura a formulat recurs împotriva acestei sentinţe.

Citește știrea

Actualitate

Şi bicăjenii sînt nemulţumiţi de ApaServ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Asociaţia de Proprietari Nr.1 a acumulat un debit de 465 milioane şi apa a fost întreruptă

La Bicaz, apa potabilă constituie un prilej de dispută între ApaServ Piatra Neamţ, în calitate de furnizor şi cei 180 de proprietari de apartamente, în calitate de beneficiari.

Disputa a explodat zilele trecute ca urmare a sistării furnizării de apă în urmă cu trei săptămîni, pe motiv că Asociaţia de Proprietari Nr.1 a acumulat un debit de 465 milioane, bani greu de adunat de la populaţie pentru a fi viraţi la firma prestatoare de servicii ApaServ.

Nu întîmplător, marţi, 18 februarie 2020, membrii Asociaţiei s-au adunat în sala de şedinte a Primăriei Bicaz pentru a discuta în mod organizat despre necazul lor. La adunare au fost prezenţi Nicolae Sălăgean, primarul oraşului şi Florin Gavril, reprezentantul ApaServ, filiala Bicaz, care au explicat proprietarilor de apartamente, modul în care pot ieşi din situaţia gravă în care se află.

„În primul rînd trebuie neaparat să realegeţi conducerea asociaţiei, să întocmiţi dosarul acesteia, să vă înscrieţi la judecătorie pentru legalizare şi-apoi să vă prezentaţi la conducerea judeţeană a ApaServ, pentru a discuta modul în care se va putea eşalona debitul şi modul de plată a datoriilor“, a spus şeful ApaServ Bicaz, care le-a deconspirat bicăjenilor şi felul în care se va putea trece la convenţiile individuale, un mod de relaţii mult mai suple dintre firma furnizoare şi beneficiarii de servicii, măsură care îi va absolvi pe bunii platnici de răii platnici, aceştia din urmă suportînd doar ei consecinţele comportamentului lor lipsit de responsabilitate.

Parte dintre cei prezenţi la adunare şi-au exprimat dezaprobarea faţă de constituirea lor în asociaţie, pe motiv că nu mai au încredere în astfel de activitate asociativă, care i-a dezamăgit în felul cum a gestionat activitatea de-a lungul timpului, astfel încît s-au trezit cu acest debit uriaş faţă de furnizorul de apă. Nici primarului oraşului nu i-a fost uşor să convingă audienţa de modul cum trebuie respetată legalitatea.

„Existenţa asociaţiei de proprietari este obligatorie. Numai constituţi în astfel de organism puteţi relaţiona cu conducerea ApaServ. După cum s-a văzut, deşi debitul există am reuşit să obţinem un răgaz de o lună pentru a realege o nouă conducere a asociaţiei cu care să intrăm în legalitate şi-apoi să se poată negocia şi stabili măsurile de reluare a unor relaţii serioase şi stabile pentru perioada viitoare. Personal, vă asigur de tot sprijinul meu, atunci cînd vă veţi împotmoli în a intra în legalitate şi chiar în a ajuta unele cazuri sociale în recuperarea debitelor“, a declarat primarul Nicolae Sălăgean.

În cadrul aceleaşi întîlniri, unul dintre bicăjeni, Daniel Leonte, a adoptat o atitudine ceva mai justiţiară, punînd diverse întrebări, printre care cea despre lipsa investiţiilor ApaServ pe raza oraşului Bicaz, în speţă privind reabilitarea infrastructurii legate de instalaţiile de aprovizionare cu apă a locuinţelor, care a depăşit vîrsta de 50 de ani. „Ce se face cu banii noştri, ai bicăjenilor, în Master Planul judeţului nefigurînd cu nici o investiţie la Bicaz, pe tema înstalaţiei de aprovizionare cu apă?“, a spus bicăjeanul.

Deşi n-a fost deloc uşor, pînă la urmă s-a reuşit alegerea şi votarea noii conduceri a Asociaţiei de Proprietari Nr.1 Bicaz, administrator fiind desemnată Mariana Savu, o doamnă vrednică, ce a acceptat să gestioneze în viitor activitatea celor 180 de gospodării ale primei asociaţii din cartierul Mărceni. Ce va să fie de-aici încolo, doar Dumnezeu ştie!

Citește știrea

Trending