Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cătuşe pentru că nu a stat departe de mama pe care a bătut-o

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 34 de ani, pe numele căruia a fost emis un ordin de protecţie pentru că şi-a agresat mama, dar pe care l-a ignorat, a fost reţinut de poliţişti. “La data de 10 aprilie, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Săvineşti au depistat şi reţinut un tînăr pentru 24 ore, pe care l-au introdus în arestul I.P.J. Neamţ, sub aspectul comiterii infracţiunilor de violenţă în familie şi nerespectarea ordinului de protecţie. La aceeaşi dată, poliţiştii au fost sesizaţi de către o femeie de 70 de ani, din Podoleni, cu privire la faptul că fiul ei, de 34 de ani, a încălcat ordinul de protecţie impus de Judecătoria Piatra Neamţ. Din cercetările efectuate a rezultat că data de 29 martie, acesta ar fi exercitat acte de violenţă asupra mamei sale, fapt pentru care la data de 8 aprilie Judecătoria Piatra Neamţ a emis un ordin de protecţie prin care a fost evacuat pentru 6 luni din imobilul unde locuia împreună cu mama sa şi obligat să păstreze o distanţă de minim 100 m faţă de aceasta. În seara 9 aprilie, tînărul a fost depistat de poliţişti la locuinţa mamei sale, fapt pentru care a fost întocmit un alt dosar de cercetare penală pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Actualitate

Tîrgu Neamţ: Surprize pentru mirii aflaţi la nunta de aur

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cuplurile căsătorite în 1970 sînt aşteptate cu actele doveditoare la Primăria Tîrgu Neamţ ■ data limită de depunere a actelor este 28 august ■

Primăria Tîrgu Neamţ pregăteşte surprize cuplurilor care împlinesc anul acesta 50 de ani de căsătorie.

„Mirii“ care au spus „DA“ în faţa ofiţerului de stare civilă în anul 1970 şi au domiciliul stabil în Tîrgu Neamţ sînt aşteptaţi, pînă pe 28 august la sediul administraţiei publice locale, la Biroul 5, să depună copii după documentele doveditoare, respectiv certificatul de căsătorie şi buletinele sau cărţile de identitate ale ambilor soţi.

Autorităţile locale au dat în toamna anului 2013 startul acţiunilor de omagiere a cuplurilor care au parcurs împreună cinci decenii de viaţă, cu bucuriile şi cu greutăţile inerente. Au fost sărbătorite la acel moment 15 perechi care împliniseră 50 de ani de căsătorie.

De atunci încoace, plini de emoţie, seniorii urbei s-au adunat anual în sala de şedinţe a Consiliului Local Tîrgu Neamţ unde au fost serviţi cu cîte o felie de tort şi au ciocnit o cupă de şampanie cu primarul. Oficialităţile şi-au făcut obiceiul să înmîneze fiecărui cuplu cîte o diplomă cu ocazia nunţii de aur, pentru cei 50 de ani petrecuţi împreună, la bine şi la greu.

Se mai oferă un cadou în bani, iar doamnelor, un buchet de flori. De regulă, invitaţii profită de prilej pentru a discuta cu autorităţile locale despre problemele cu care se confruntă locuitorii de vîrsta a treia. La fiecare activitate de acest gen, participanţii au asistat şi la o slujbă religioasă în care preoţii au înălţat mulţumiri la Ceruri pentru binefacerile de care s-au bucurat cuplurile în cele cinci decenii de căsătorie, rugîndu-se pentru ca vîrstnicii să aibă în continuare zile senine şi fericire.

Manifestări similare se organizează, an de an, şi în celelalte oraşe din judeţ, în special la Piatra Neamţ, Roman şi Bicaz, dar „obiceiul“ a fost preluat şi de majoritatea comunelor. Cuplurile de aur sunt, de regulă, premiate cu prilejul zilelor oraşelor sau a comunităţilor din rural.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Cerşetori amendaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Doi tineri care au fost depistați că cerșeau în centrul municipiului Piatra Neamț,  folosind un mod inedit de operare, unul dintre ei prefăcându – se că este orb, au fost amendaţi de poliţiştii locali.

„Polițiștii locali ai Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au depistat, pe Bulevardul Republicii din Piatra Neamț, două persoane care cerșeau, marți, 14.07.2020, în jurul orei 14.30.

În fapt, M.D.G. (15 ani), din comuna Urecheni, și A.M.S. (21 ani), din aceeași localitate, sub pretextul că minora este oarbă, apelau la mila publicului.

Atât tânărul, cât și adolescenta au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 500 de lei pentru încălcarea art. 2, pct. 3, din Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte”)”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Alcoolul nu creşte rezistenţa la COVID 19

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ sloganul campaniei de combatere a consumului de alcool din 2020 este Covid 19 - Eliminaţi riscurile asociate consumului de alcool! ■ îngrijorător e faptul că peste 60% din tineri au început să consume înainte de vîrsta de 13 ani ■ alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură ■

Una din campanile anuale de sănătate este cea legată de combaterea riscurilor asociate consumului de alcool, în 2020 sloganul acesteia fiind legat, evident, de virusul care a băgat spaima în omenire: Covid 19 – Eliminaţi riscurile asociate consumului de alcool!.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură. Din punct de vedere al consumului total de alcool, România ocupă locul III între ţările Uniunii Europene şi locul II din punct de vedere al cantităţii îngurgitate de o persoană la o anumită ocazie.

Statisticile sînt îngrijorătoare şi din alt punct de vedere şi anume acela că peste 60% din tineri au început să consume alcool înainte de 13 ani. La nivel european, aproximativ 58 milioane de indivizi sînt mari băutori, iar 23 milioane sînt dependenţi de alcool, din care 5,4% dintre bărbaţii de 18-64 ani şi 1,5% din femei.

Nouă din 10 persoane dependente de consumul de alcool nu primesc tratament. Ultimii 20 de ani au adus schimbări semnificative în comportamentul europenilor faţă de alcool, avînd un impact decisiv asupra morbidităţii şi mortalităţii.

În Europa, tendinţa descrescătoare a consumului a început din 1990, nivelul înregistrînd o reducere cu mai mult de o treime în ţările mediteraneene şi cu un sfert în ţările central şi vest-europene.

În estul şi sud-estul Europei, consumul s-a menţinut la un nivel constant. „Conform ultimului Raport al OMS, din 2018, în România, consumul de alcool raportat la efectivul populaţiei în vîrstă de 15 ani şi peste, consumatoare şi neconsumatoare de alcool, a fost de 12,6 litri pe cap de locuitor în 2016. Consumul raportat exclusiv la populaţia băutoare a fost de 26,6 litri la bărbaţi şi 9 litri la femei.

Aproape 70% din populaţia în vîrstă de 15 ani şi peste a consumat alcool în ultimele 12 luni, ceea ce reprezintă 80% din bărbaţi şi 54,5% din femei. Doar 6,5% din bărbaţi şi 19% din femei nu au au fost abstinenţi pe toată durata vieţii. Mai puţin de unul din 10 foşti băutori renunţă la alcool. Deşi nivelul consumului de alcool a scăzut progresiv, de la 15 litri în anul 2010 la 12,6 litri în 2016, România depăşeşte cu peste 3 procente mediile europene ale consumului pentru toţi anii de studiu. În ultimul deceniu, consumul de alcool neînregistrat a scăzut de la 7 litri în 2010 la 2,2 litri în 2016.

Grav este faptul că adolescenţii care încep să consume alcool înaintea vîrstei de 15 ani au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool, iar cei care consumă alcool înaintea vîrstei de 13 ani au risc de şapte ori mai mare de a deveni mari băutori şi de a consuma cantităţi mari de alcool la fiecare ocazie.

Tinerii care obişnuiesc să bea de la o vîrstă timpurie sînt mai predispuşi să consume şi alte substanţe de abuz cum sînt tutunul sau drogurile ilegale, sporind riscul consecinţelor negative“, a precizat psihologul Vasile Baghiu, de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 boli, între care de ficat şi pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice. Scopul campaniei derulată şi anul acesta este de a promova un comportament responsabil faţă de consumul de alcool prin informarea populaţiei cu privire la efectele consumului dăunător de alcool asupra sănătăţii, vieţii sociale şi profesionale.

„În legătură cu relaţia dintre consumul de alcool şi COVID-19, populaţia trebuie să ştie că indiferent de tipul de băutură, concentraţie sau cantitatea consumată, alcoolul:nu distruge virusul SARS-CoV-2, nu creşte rezistenţa organismului faţă de virus, nu ucide virusul din aerul inhalat, nu dezinfectează gura şi gîtul şi nu oferă niciun fel de protecţie împotriva COVID-19 cum încearcă să justifice consumul de băuturi alcoolice o parte din consumatori“, a mai spus psihologul Baghiu.

Citește știrea

Trending