Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Căldura se mai înmoaie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ luna septembrie debutează cu valori termice de vară, dar se anunţă că temperaturile vor scădea ■ nopţile sînt încă destul de plăcute ■ precipitaţiile nu au loc în peisaj ■

Căldura peste măsură care ne-a chinuit de ceva reme încoace pare a da înapoi la debutul toamnei calendaristice. Septembrie începe cu căldură mare, dar în cîteva zile se mai răcoreşte niţel şi aerul devine respirabil. Asta comparativ cu regimul termic de pînă acum, cînd frecvent mercurul din termometre a ajuns sau chiar a depăşit pragul de 30 de grade, însă s-au resimţit valori de pînă în 35 de grade, mai ales în zona de cîmpie a judeţului. Trebuie spus că toamna nu aduce deocamdată şi precipitaţii, iar regimul termic nocturn se anunţă unul blînd pentru acest moment al anului. Conform informaţiilor publicate pe site-ul ANM, în ultima zi a lui Gustar, în Piatra Neamţ mercurul din termometre se opreşte la valoarea de 28 de grade, sensibil mai puţin decît în zilele anterioare. Va fi cer absolut senin, atît ziua cît şi noaptea, cînd minima se opreşte la 16 grade. Luna septembrie începe cu un regim termic peste media perioadei şi va fi niţel mai cald astfel că la amiază în zona noastră se va înregistra o maximă de 29 de grade pe fondul unui cer absolut degajat. Şi după lăsarea întunericului va fi senin şi ceva mai cald decît în intervalul precedent astfel că se vor înregistra 18 grade. Cea mai caldă zi din întreg intervalul se anunţă cea de luni, 2 septembrie, cu temperaturi la amiază de 30 de grade la umbră. Cu începere de marţi, 3 septembrie, se mai răcoreşte niţel şi aerul devine mai respirabil. Meteorologii spun că în Piatra Neamţ va fi senin şi nu mai mult de 28 de grade în cel mai fierbinte moment al zilei. Noaptea nu aduce nici o schimbare şi va fi senin cu 17 grade. Şi mai plăcut va fi la mijlocul săptămînii, miercuri 4 septembrie, cînd la amiază nu vor fi mai mult de 25 de grade. Regimul termic nocturn va fi blînd, cu 17 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, iar joi 5 septembrie se anunţă cer variabil cu soare şi o maximă în creştere pînă la 27 de grade. Apoi vine cea mai caldă noapte din toată săptămîna cu pînă la 19 grade. Vineri, va fi mai plăcut cer variabil cu soare şi cam 25 de grade, iar sîmbătă, 7 septembrie, maxima diurnă va fi de vreo 25 de grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Pompierii, zi de foc – intervenţii pentru a salva două persoane. Una căzută într-un pârâu cea de-a doua în fântână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două intervenţii majore în mai puţin de jumătate de oră pentru salvatorii nemţeni, luni, 10 august. În jurul orei 17.10 s-a dat alarma pentru salvarea unei persoane care a căzut de pe un pod într-un pârâu din satul Ţolici, comuna Petricani. La doar câteva minute distanţă a survenit o nouă solicitare de intervenţie pentru salvarea unei persoane blocată într-o fântână adâncă de 7 metri, în satul Dobreni, comuna Dobreni.

Vom reveni.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Locuri rămase în licee şi şcoli profesionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la diverse licee din judeţ au rămas neocupate 80 de locuri ■ şcolile profesionale nu prea atrag pe elevi ■ în judeţ, mai sînt libere 242 de locuri la învăţămîntul profesional de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual ■

În cea de a treia etapă de admitere la liceu şi la şcolile profesionale, în judeţul Neamţ mai sînt încă neocupate 80 de locuri la prima „categorie“ şi 241 la îcealaltă.

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi la sediul şcolilor gimnaziale a fost publicată lista cu locurile libere. Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţămîntul liceal de stat şi al Metodologiei de admitere în învăţămîntul profesional de stat, „Unităţile de învăţămînt la care există absolvenţi ai clasei a VIII-a nerepartizaţi în clasa a IX-a pînă la această dată, vor afişa listele cu locurile libere pentru etapa a III- a pe site-ul fiecărei şcoli şi la structurile subordonate.

Şi unităţile de învăţămînt, care au ofertă pentru învăţămîntul profesional de stat şi dual, vor fi obligate să afişeze lista locurilor libere pentru etapa a III- a, pe domenii de pregătire şi calificări profesionale, precum şi informaţiile privind înscrierea în această etapă. În intervalul 24 august şi pînă la începerea cursurilor noului an şcolar 2020-2021, Comisia Judeţeană de Admitere urmează a repartiza pe locurile rămase libere, candidaţii care după încheierea primelor două etape de admitere nu au fost repartizaţi în clasa a IX-a la nivel liceal, profesional şi profesional dual.

Repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Pentru candidaţii care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională , repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII. Documentele se vor depune la Sediul Inspectoratului Şcolar din Piatra Neamţ, strada Lt. Drăghiescu nr.44, în perioada 24-31 august.

Agricultura şi industria, domenii neatractive

Studiind lista locurilor neocupate se constată că mai sînt libere la liceu cîte un loc pe ici pe colo. Cele mai multe au rămas la profilul agricol, la Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia, unde mai există 19 locuri neocupate.

12 locuri libere sînt şi la Seminarul Teologic Ortodox din Vînători Neamţ, la profilul Telogie Ortodoxă şi alte 11 locuri, la aceeaşi unitate la profilul Patrimoniu cultural. În ceea ce priveşte învăţămîntul profesional au rămas libere 242 locuri la învăţămîntul de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual.

Cele mai multe locuri au rămas neocupate la Colegiul Danubiana din Roman la profilul Turism, alimentaţie publică, unde sînt neocupate 14 locuri. La liceul Tehnologic Vasile Sav din Roman sînt încă neocupate 20 de locuri pentru meseria de strungar şi cinci pentru electrician joasă tensiune.

Alte 12 locuri libere pot fi ocupate la Liceul Gheorghe Ruset Roznovanu din Roznov, pentru meseria zugrav, ipsosar. Şcoala Adjudeni are încă neocupate opt locuri de confecţioner şi nouă de lăcătuş mecanic. La învăţămîntul dual nu au fost încă ocupate 18 locuri în meseria de tîmplar universal. Alte 16 locuri aşteaptă să fie ocupate de cei care doresc să se pregătească în meseria de cofecţioner produse textile la Şcoala Oglinzi.

Cîte 11 locuri libere se găsesc la Liceul Nisiporeşti, în meseria de tîmplar universal şi tot atîtea în meseria de confecţioner preoduse textile. Şi la Şcoala Specială din Piatra Neamţ sînt încă neocupate nouă locuri de confecţioner.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A ameninţat că se aruncă de la înălţime, dar a fost convins să renunţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat din Roman care ameninţa că se aruncă de la înălţime a fost convins de pompieri şi un prieten să renunţe la gestul sinucigaş, luni, 10 august.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 15.18, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane care amenința că se aruncă de la înălţime. Trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman s-au deplasat la locul evenimentului cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

Un bărbat de 32 de ani a fost convins de un prieten și de locțiitorul comandantului Detașamentului Roman să coboare de pe schela unui bloc (de la nivelul etajului al treilea).

După ce a coborât, bărbatul a fost asistat de paramedici, refuzând transportul la spital”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending