Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Bunicuţe” infractoare. Pentru ce-s căutate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ mai multe nemţence, care-s trecute de multişor de prima tinereţe, sînt căutate pentru că se sustrag de la executarea unor pedepse cu închisoare ■ cea mai în vîrstă are 67 de ani şi a fost condamnată pentru înşelăciune ■ altele sînt date în urmărire după ce au fost găsite vinovate tot de infracţiuni economice ■

Mai multe femei din judeţul Neamţ sînt date în urmărire naţională, fiind căutate de oamenii legii pentru că au fost condamnate de diverse instanţe la pedepse privative de libertate.

Cele mai multe dintre infractoare au fost găsite vinovate de săvîrşirea de înfracţiuni de înşelăciune, însă sînt şi femei condamnate pentru corupţie sau trafic de persoane.

„Fetele rele“ au de executat pedepse între 1 şi 6 ani de închisoare. Lidera de vîrstă a bunicuţelor infractoare este Doiniţa Mioriţa Ciocoiu, în vîrstă de 67 de ani, din localitatea Pîngărăcior, comuna Pîngăraţi.

Aceasta a fost condamnată de magistraţi la o pedeapsă privativă de libertate de 1 an şi 10 luni de închisoare. Asta după ce a falsificat mai multe documente în baza cărora a obţinut împrumuturi bancar.

Cea căutată de oamenii legii are o înălţime de aproximativ 1,55 metri, cam 45 de kilograme, ochi albaştri şi păr alb. Se pare că femeia, care a fost profesoară, ar fi plecată peste graniţă, la un moment dat existînd indicii că s-ar afla prin Anglia. Ea a înşelat case de ajutor reciproc de unde a obţinut bani cu adeverinţe false.

Pe locul doi în clasamentul vîrstei urmează Mihaela Gâză, de 64 de ani, din Roznov. Şi aceasta s-a axat pe înşelăciuni şi a fost condamnată la o pedeapsă definitivă de 6 ani de închisoare, dar nu a mai fost găsită pentru a fi încarcerată.

Gâză a fost patroana firmei For Invest, iar în dosar şi contabila firmei a fost condamnată la 2 ani cu suspendare, la fel ca şi alţi inculpaţi, toţi salariaţii firmei menţionate. În cauză au fost acuzaţii de înşelăciune, instigare la această faptă şi fals, după ce anchetatorii au stabilit că mai multe institutii de credit au fost înşelate cu 1,88 miliarde de lei vechi.

Ceilalţi inculpaţi au luat credite şi la cîte trei bănci după ce Gâză le-a promis că-i angajează. Acest lucru nu s-a mai petrecut şi nici nu a fost achitat vreun credit după ce banii au fost predaţi patroanei.

Faptele au avut loc în perioada aprilie – mai 2008, cînd cei amintiţi au venit la Gâză în căutarea unei slujbe. Nu au fost refuzaţi, dar li s-au făcut acte false pentru nouă împrumuturi.

Cele două femei au realizat acte prin care au indus în eroare băncile referitor la calitatea de angajati a inculpaţilor la For Invest, precum şi la veniturile realizate. Patroana s-a angajat să achite ratele în numele debitorilor, dar după ce s-a văzut cu banii în mînă a uitat.

Evaziune fiscală şi mită la primărie

În „clasament“ urmează Gabriela Mărculescu, în vîrstă de 60 de ani, din Tarcău, stabilită în Vrancea. Aceasta are de executat 5 ani de detenţie pentru evaziune fiscală.

Femeia, împreună cu soţul ei, a deţinut firma Begval Trans VN SRL. Faptele pentru care a fost condamnată au avut loc în perioada 21 noiembrie 2008 – 31 ianuarie 2009 cînd firma a făcut livrări către alţi parteneri de afaceri, dar nu au fost emise facturi fiscale astfel că a fost cauzat un prejudiciu în dauna bugetului de stat în valoare de 47.414 de lei.

Înşelăciunea pare a fi infracţiunea favorită a nemţencelor condamnate, dar fugare pentru că şi Liliana Cerasela Marolicaru, de 58 de ani, din Bicaz, este căutată pentru a ispăşi o pedeapsă de 6 ani pentru săvîrşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, în formă continuată.

Faptele au avut loc în perioada ianuarie – aprilie 2006, cînd o grupare infracţională din care făcea parte şi femeia a achiziţionat mărfuri pe care le-a achita cu file cec pentru care nu avea disponibil bancar.

Cea căutată are 1,55 m, cam 50 de kilograme şi ochi căprui. Georgeta Radu, de 58 de ani, are de executat 3 ani de închisoare pentru luare de mită. Faptele au avut loc pe cînd femeia era funcţionar în cadrul Primăriei Roman. A fost inculpată de procurorii DNA, care au stabilit că a pretins de la mai multe persoane bani, promiţînd în schimb că obţine toată documentaţia necesară acordării unor autorizaţii de construcţii (certificate de urbanism, avize, proiecte şi expertize tehnice). Faptele au avut loc în perioada mai – decembrie 2007.

Uzînd de funcţia sa a păcălit şase persoane de la care a pretins 20.950 de lei. Anchetatorii au obţinut ultima declaraţie de la Radu pe 28 ianuarie 2009, după care învinuita a plecat în Italia de unde nu s-a mai întors. În 2008 un romaşcan a reclamat faptul că Radu i-ar fi cerut 3.400 de lei pentru a-i face rost de un proiect necesar obţinerii certificatului de urbanism şi autorizaţia de construcţie pentru ridicarea unei clădiri.

O altă femeie a dat 4.000 de lei pentru documenţatia necesară construcţiei unei fabrici de pufuleţi. Acest lucru s-a întîmplat cînd era funcţionar la biroul de urbanism al Primăriei Trifeşti. În alte patru cazuri Georgeta Radu a cerut de la tot atîtea persoane sume cuprinse între 1.800 şi 3.200 de lei, pentru obţinerea actelor.

Victimele au cerut recuperarea pe cale judecătorească a bagubei de 18.300 de lei, dar unul dintre pãgubiţi a mai solicitat încă 84.000 de lei, daune pentru întîrzierea lucrărilor la construcţia unei case.

Pe 29 martie 2011 procurorii au aplicat ipotecă pe un teren al învinuitei din Cordun, în vederea acoperirii pagubei, sechestru asigurator menţinut şi de judecători. Trebuie spus faptul că la urmărirea penală părţile vătămate au aflat că avizele de care aveau nevoie costau, legal, mult mai puţin decît le spusese inspectorul primăriei.

Legenda FOTO: Doiniţa Ciocoiu şi Mihaela Gîză au fost acuzate de înşelăciune

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. legio

    17 mai 2020 at 10:18 AM

    Intradevar sant excrocherii si excroci ,ceace ,,imi sare ,, mie in ochi ,este mizeria justitiei din Romania ,justitie a caror magistrati castiga cat 20 de muncitori in constructii intr-o luna , CUM MAMA DRACULUI ESTE OARBA ACEASTA JUSTITIE ,SAU FACE PE CHIOARA DAR MAI TRAGE CU OCHIUL SI LA SLANINA . ce justitie de kk este asta ,lui Hrebenciuc i se da o pedeapsa de doi ani inchisoare ptr un furt de 300 de milioane de euro ,iar unei foste profesoara (fosta nora de activist PCR din Neamt ) ii dai o pedeapsa de 1an si 10 luni ptr niste imprumuturi neachitate ,sa zicem de 10-15-20 de mii de lei ? Cum mama dracului cantareste cantarul ala al justitiei ? Eu nu sant de acord cu imprumuturile si nerecuperarea dar nici asa ceva ! Nu este singurul caz in Romania ROMANIA GEME DE HOTI SI JEFUITORI DE FELUL LUI HREBENCIUC ,CARORA INJUSTITIA DIN ROMANIA LE- A DAT PEDEPSE DE RASUL CURULUI SI DE RECUPERAT ,NU S-A RECUPERAT NIMIC !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

„Explozie” a cazurilor de COVID-19 – „Alertă” la MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunile de verificare vor fi intensificate, mai ales în week-end ■ echipe mixte vor verifica respectarea regulilor de protecţie sanitară ■ cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor la un număr TelVerde ■

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și șefii de structuri centrale și teritoriale pentru a stabili măsurile care vor fi luate în următoarele două săptămâni.

Trag un semnal de alarmă: prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară,riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor. Trebuie să fim foarte vigilenți în perioada următoare. Este extrem de important să luăm atitudine și să ne implicăm în protejarea sănătății românilor. Altfel, viața noastră socială și economică va fi bulversată. Vă cer să acționați cu profesionalism și rigurozitate, dar și cu atenție pentru a nu cădea în extreme fie de exces, fie de toleranță.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA.

La rândul său, secretarul de stat chestor șef de poliție Bogdan DESPESCU a transmis că principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca la nivelul fiecărui județ să fie organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, care să evalueze situația specifică și să intensifice activitățile de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară. S-a dispus ca prima întâlnire a membrilor grupelor de coordonare operativă să aibă loc imediat după încheierea ședinței convocate de conducerea MAI.

Sub coordonarea acestor grupe, la nivelul fiecărui județ vor fi organizate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.  O atenție deosebită va fi acordată stațiunilor de la mare și de la munte, precum și traseelor de deplasare către acestea. Totodată, printre prioritățile echipelor de verificare va fi și transportul intern și internațional de persoane atât rutier, cât și feroviar.

Conducerea MAI a cerut structurilor responsabile să ia măsuri suplimentare mai ales la sfârșit de săptămână.

Pentru îndeplinirea misiunilor din următoarele două săptămâni, se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren. Pentru zona litoralului unde se așteaptă un număr mare de turiști la sfârșit de săptămână, conducerea ministerului a dispus Poliției Naționale, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită ofițeri de la nivel central pentru a sprijini efectivele care acționează în mun. Constanța.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Citește știrea

Trending