Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Bunicuţe” infractoare. Pentru ce-s căutate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ mai multe nemţence, care-s trecute de multişor de prima tinereţe, sînt căutate pentru că se sustrag de la executarea unor pedepse cu închisoare ■ cea mai în vîrstă are 67 de ani şi a fost condamnată pentru înşelăciune ■ altele sînt date în urmărire după ce au fost găsite vinovate tot de infracţiuni economice ■

Mai multe femei din judeţul Neamţ sînt date în urmărire naţională, fiind căutate de oamenii legii pentru că au fost condamnate de diverse instanţe la pedepse privative de libertate.

Cele mai multe dintre infractoare au fost găsite vinovate de săvîrşirea de înfracţiuni de înşelăciune, însă sînt şi femei condamnate pentru corupţie sau trafic de persoane.

„Fetele rele“ au de executat pedepse între 1 şi 6 ani de închisoare. Lidera de vîrstă a bunicuţelor infractoare este Doiniţa Mioriţa Ciocoiu, în vîrstă de 67 de ani, din localitatea Pîngărăcior, comuna Pîngăraţi.

Aceasta a fost condamnată de magistraţi la o pedeapsă privativă de libertate de 1 an şi 10 luni de închisoare. Asta după ce a falsificat mai multe documente în baza cărora a obţinut împrumuturi bancar.

Cea căutată de oamenii legii are o înălţime de aproximativ 1,55 metri, cam 45 de kilograme, ochi albaştri şi păr alb. Se pare că femeia, care a fost profesoară, ar fi plecată peste graniţă, la un moment dat existînd indicii că s-ar afla prin Anglia. Ea a înşelat case de ajutor reciproc de unde a obţinut bani cu adeverinţe false.

Pe locul doi în clasamentul vîrstei urmează Mihaela Gâză, de 64 de ani, din Roznov. Şi aceasta s-a axat pe înşelăciuni şi a fost condamnată la o pedeapsă definitivă de 6 ani de închisoare, dar nu a mai fost găsită pentru a fi încarcerată.

Gâză a fost patroana firmei For Invest, iar în dosar şi contabila firmei a fost condamnată la 2 ani cu suspendare, la fel ca şi alţi inculpaţi, toţi salariaţii firmei menţionate. În cauză au fost acuzaţii de înşelăciune, instigare la această faptă şi fals, după ce anchetatorii au stabilit că mai multe institutii de credit au fost înşelate cu 1,88 miliarde de lei vechi.

Ceilalţi inculpaţi au luat credite şi la cîte trei bănci după ce Gâză le-a promis că-i angajează. Acest lucru nu s-a mai petrecut şi nici nu a fost achitat vreun credit după ce banii au fost predaţi patroanei.

Faptele au avut loc în perioada aprilie – mai 2008, cînd cei amintiţi au venit la Gâză în căutarea unei slujbe. Nu au fost refuzaţi, dar li s-au făcut acte false pentru nouă împrumuturi.

Cele două femei au realizat acte prin care au indus în eroare băncile referitor la calitatea de angajati a inculpaţilor la For Invest, precum şi la veniturile realizate. Patroana s-a angajat să achite ratele în numele debitorilor, dar după ce s-a văzut cu banii în mînă a uitat.

Evaziune fiscală şi mită la primărie

În „clasament“ urmează Gabriela Mărculescu, în vîrstă de 60 de ani, din Tarcău, stabilită în Vrancea. Aceasta are de executat 5 ani de detenţie pentru evaziune fiscală.

Femeia, împreună cu soţul ei, a deţinut firma Begval Trans VN SRL. Faptele pentru care a fost condamnată au avut loc în perioada 21 noiembrie 2008 – 31 ianuarie 2009 cînd firma a făcut livrări către alţi parteneri de afaceri, dar nu au fost emise facturi fiscale astfel că a fost cauzat un prejudiciu în dauna bugetului de stat în valoare de 47.414 de lei.

Înşelăciunea pare a fi infracţiunea favorită a nemţencelor condamnate, dar fugare pentru că şi Liliana Cerasela Marolicaru, de 58 de ani, din Bicaz, este căutată pentru a ispăşi o pedeapsă de 6 ani pentru săvîrşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, în formă continuată.

Faptele au avut loc în perioada ianuarie – aprilie 2006, cînd o grupare infracţională din care făcea parte şi femeia a achiziţionat mărfuri pe care le-a achita cu file cec pentru care nu avea disponibil bancar.

Cea căutată are 1,55 m, cam 50 de kilograme şi ochi căprui. Georgeta Radu, de 58 de ani, are de executat 3 ani de închisoare pentru luare de mită. Faptele au avut loc pe cînd femeia era funcţionar în cadrul Primăriei Roman. A fost inculpată de procurorii DNA, care au stabilit că a pretins de la mai multe persoane bani, promiţînd în schimb că obţine toată documentaţia necesară acordării unor autorizaţii de construcţii (certificate de urbanism, avize, proiecte şi expertize tehnice). Faptele au avut loc în perioada mai – decembrie 2007.

Uzînd de funcţia sa a păcălit şase persoane de la care a pretins 20.950 de lei. Anchetatorii au obţinut ultima declaraţie de la Radu pe 28 ianuarie 2009, după care învinuita a plecat în Italia de unde nu s-a mai întors. În 2008 un romaşcan a reclamat faptul că Radu i-ar fi cerut 3.400 de lei pentru a-i face rost de un proiect necesar obţinerii certificatului de urbanism şi autorizaţia de construcţie pentru ridicarea unei clădiri.

O altă femeie a dat 4.000 de lei pentru documenţatia necesară construcţiei unei fabrici de pufuleţi. Acest lucru s-a întîmplat cînd era funcţionar la biroul de urbanism al Primăriei Trifeşti. În alte patru cazuri Georgeta Radu a cerut de la tot atîtea persoane sume cuprinse între 1.800 şi 3.200 de lei, pentru obţinerea actelor.

Victimele au cerut recuperarea pe cale judecătorească a bagubei de 18.300 de lei, dar unul dintre pãgubiţi a mai solicitat încă 84.000 de lei, daune pentru întîrzierea lucrărilor la construcţia unei case.

Pe 29 martie 2011 procurorii au aplicat ipotecă pe un teren al învinuitei din Cordun, în vederea acoperirii pagubei, sechestru asigurator menţinut şi de judecători. Trebuie spus faptul că la urmărirea penală părţile vătămate au aflat că avizele de care aveau nevoie costau, legal, mult mai puţin decît le spusese inspectorul primăriei.

Legenda FOTO: Doiniţa Ciocoiu şi Mihaela Gîză au fost acuzate de înşelăciune

Actualitate

Fost director al unui mare combinat, răpus de Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Dorel Romeo Bârsan, doctor în metalurgie, fost director tehnic şi director general la Petrotub s-a infectat cu SARS COV 2 ■ a fost internat la Spitalul Judeţean şi la Iaşi ■

Ţevarii romaşcani au aflat, cu stupoare, că unul din foştii directori ai Societăţii Petrotub, Dorel Romano Bârsan, a murit în Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, răpus de coronavirus.

Născut pe 5 mai 1955 în satul Gîdinţi, într-o familie numeroasă, cu şase fraţi, viitorul director al marelui combinat a prins dragostea de metalurgie de la tatăl său, un ţevar respectat. Dorel Romano Bârsan a urmat Facultatea de Metalurgie, apoi şi-a dat doctoratul în specialitate.

A fost ani buni după evenimentele din decembrie 1989, director tehnic, ca ulterior, în perioada tulbure post decembristă, aşa numita Dictatură a sindicatelor avea să fie numit de Fondul Proprietăţii de Stat director plin, etapă în care a trebuit să reziste presiunilor sindicale post- decembriste de împiedicare a unei privatizări plănuită a se face cu o firmă dintr-un paradis fiscal, o firmă de vînzare a produselor tubulare.

Privatizarea a fost împiedicată de sindicate, care au ieşit în stradă şi au blocat, în anul 2001 E-85. Ulterior, Guvernul Năstase a vîndul colosul romaşcan, în 2003, indienilor de la Mittal Steel, iar Dorel Romano Bîrsan a ajuns director la Oţelul Roşu. Ulterior s-a retras şi a avut o firmă proprie, în domeniul comercializării produselor metalurgice. Pensionat ca toţi metalurgiştii, care au lucrat în condiţii grele, Dorel Romano Bârsan a avut o serie de probleme medicale la ficat şi plămîni.

S-a infectat, nu se ştie de unde şi cum, cu SARS COV2. Depistat pozitiv la Roman a fost internat, mai întîi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ, după care starea i s-a agravat, aşa că s-a decis transferul la clinica din Iaşi, unde a şi murit.

Căsătorit şi recăsătorit, tată a patru copii, din care doi gemeni, acum studenţi, Dorel Romano Bârsan a plătit, ca atîţia alţii, tribut unei boli extrem de parşive. După decesul survenit cu o zi înainte, el a fost condus de cîţiva membri ai familiei la groapă, marţi, 22 septembrie, în condiţii de restricţie sanitară, impuse de pandemie.

Citește știrea

Actualitate

Falşi pelerini, autorii unei ţepe cu bijuterii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ printr-o metodă cunoscută de şmen, o bătrînă a fost ţepuită de patru olteni ■ femeia a dat bijuterii preţioase pe nişte tinichele ■ din fericire, paguba a fost recuperată ■

O sexagenară din Tîrgu Neamţ a fost ţepuită printr-o clasică metodă de şmen, iar într-o clipă de neatenţie a dat bijuterii preţioase, în valoare de 4.000 de lei, pe nişte tinichele. Din fericire, cei patru vîlceni, au fost identificaţi rapid, iar victima şi-a recuperat prejudiciul în totalitate.

Totul s-a întîmplat pe 21 septembrie 2020, cînd poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Tîrgu Neamţ au documentat activitatea infracţională a patru persoane, cu vîrste cuprinse între 22 şi 38 de ani, din judeţul Vîlcea, bănuite de comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Din cercetări a rezultat că în ziua anterioară, pe 19 septembrie, o femeie de 66 de ani, care se deplasa pe o stradă din Tîrgu Neamţ, a fost abordată de către ocupanţii unui autoturism, aceştia solicitîndu-i adresa unui lăcaş de cult din oraş. În scopul asigurării credibilităţii şi sub pretextul mulţumirii bunăvoinţei manifestate de persoana vătămata, oltenii i- ar fi oferit sexagenarei un lanţ din aur.

Simultan, i-au solicitat să-şi desfacă lănţişorul pe care îl purta la gît, după care i l-ar fi fixat pe cel oferit cadou. De asemenea, unul dintre ocupanţii autoturismului i-ar fi oferit o brăţară şi ar fi rugat-o să aşeze bijuteriile personale într-un şerveţel cu scopul de a nu le pierde, iar ulterior acesta i le-a înfăşurat cu o folie adezivă.

„Pentru a-i distrage atenţia, conducătorul autoturismului i-ar fi solicitat detalii privind localizarea unui alt lăcaş de cult, moment în care una dintre persoane ar fi schimbat pachetul format şi i-ar fi oferit altul, similar, ce conţinea bijuterii din material nepreţios“, anunţă Poliţia Neamţ. În urma activităţilor investigativ-operative desfăşurate cu operativitate de poliţiştii nemţeni, în colaborare cu cei din cadrul Poliţiei municipiului Cluj Napoca, s-a reuşit identificarea şi depistarea suspecţilor pe raza oraşului din Ardeal.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, în valoare de 4.000 de lei, a fost recuperat integral de poliţişti şi restituit persoanei vătămate. Cele patru persoane au fost conduse la sediul poliţiei, iar în baza probatoriului administrat, faţă de acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore. În aceeaşi zi au fost duşi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, faţă de aceştia fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile. De aici trebuie trase anumite învăţăminte.

Infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, iar modurile de operare folosite de cei care încearcă să obţină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sînt din ce în ce mai complexe. Pentru a nu deveni victima acestui gen de fapte, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci cînd sînt abordaţi prin orice mijloace de persoane necunoscute, care le oferă diverse bunuri sau servicii.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, trebuie să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.059 de cazuri noi. Neamţ – 38 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, în total au fost înregistrate 2.895 de cazuri

Până pe 22 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 114.648 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

92.169 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.059 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 599 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.503 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 21.09.2020 (10:00) – 22.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 45 de decese (28 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria 50-59 de ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 45 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.119. Dintre acestea, 496 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.253.380 teste. Dintre acestea 21.978 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.773 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.205 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.090 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.566 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 34.393 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 8 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.070 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 748 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 456 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 96.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  112 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending