Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Arbori seculari, tăiaţi ilegal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Paisprezece arbori seculari au fost tăiaţi ilegal de pe marginea drumului 207 D, în Gîdinţi, conform constatărilor reprezentanţilor Gărzii Forestiere. Prejudiciul creat a fost evaluat la 40.000 de lei şi au fost sesizaţi poliţiştii pentru a prinde vinovaţii.

„În cursul zilei de 10.03.2020, Garda Forestieră Judeţeană Neamţ s-a autosesizat cu privire la lucrările de exploatare care se desfăşoară în comuna Gîdinţi, pe aliniamentul drumului 207 D.

În urma controlului efectuat la faţa locului, s-a constatat existenţa unui număr de 14 cioate rezultate prin tăierea a 14 arbori seculari, specia plop alb, fără ca arborii destinaţi tăierii să fie inventariaţi şi marcaţi cu dispozitive speciale de marcat de către personalul silvic, în conformitate cu normele tehnice. Implicit nici materialul lemnos transportat de la locul recoltării nu a fost transportat cu avizele de însoţire cu regim special, prevăzute de lege.

Prevederile din Codul Silvic stabilesc foarte clar că aliniamentele de arbori situate de-a lungul căilor de transport şi comunicaţie, reprezintă vegetaţie forestieră din afara fondului forestier naţional, proprietarii acesteia având obligaţia să respecte normele tehnice silvice privind evaluarea masei lemnoase şi reglementările privind circulaţia materialelor lemnoase.

Personalul de specialitate din cadrul Gărzii Forestiere a inventariat cioatele rezultate prin tăierea ilegală a celor 14 arbori, rezultînd un volum de 88 mc, unele cioate avînd diametre de 2,5 m. Prejudiciul creat a fost evaluat la peste 40.000 lei. Fapta constatată constituie infracţiune silvică şi este sancţionată cu închisoare de la 2 la 7 ani. Constatările Gărzii Forestiere au fost aduse la cunoştinţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie în vederea efectuării de cercetări pentru a stabili persoanele care se fac vinovate de tăierea ilegală a arborilor şi furtul materialului lemnos rezultat”, se precizează într-un comunicat de presă al Gărzii Forestiere Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Neamţ: Crima de la spital, 1 milion de euro daune

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Dumitru Sebastian Patriche a fost inculpat pentru omor calificat ■ el şi-a ucis soţia, care era director de îngrijiri medicale, într-un birou de la Secţia Chirurgie ■ ucigaşul era frustrat din cauza împlinirilor profesionale ale nevestei ■ victima nu apucase să preia noua funcţie ■ s-a stabilit premeditarea faptei, iar inculpatul riscă pînă la 25 de ani de detenţie ■ familia cere daune de un milion de euro şi 10.000 de lei ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a ucigaşului de la spital.

Dumitru Sebastian Patriche este acuzat de săvîrşirea infracţiunii de omor calificat. Procurorii au reţinut ca circumstanţă agravantă premeditarea, iar în cazul în care inculpatul va fi găsit vinovat riscă între 15 şi 25 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

De menţionat este faptul că familia victimei, respectiv două persoane – fiul şi o rudă, sînt părţi civile în procesul penal şi cer de la ucigaş 10.000 de lei cu titlu de daune morale şi un milion de euro cu titlu de daune morale.

Reamintim că victima agresiunii a fost soţia inculpatului, Anca Daniela Patriche, în vîrstă de 49 de ani, asistentă şefă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, la Secţia Chirurgie, care a fost ucisă cînd era la serviciu, în cabinetul ei.

Aceasta promovase concursul pentru postul de director de îngrijiri medicale a instituţiei spitaliceşti, dar nu apucase să ia în primire noile atribuţii. Tensiunile dintre cei doi soţi erau vechi, se pare din cauza abuzurilor soţului. Cu cîteva luni înainte de crimă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie, în oraş.

Cert este că se temea de el pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda şi i-a rugat să o însoţească cu maşina cînd ieşea în oraş. Mergeau cu ea la cumpărături, o duceau şi o aduceau de la şcoală, sau de la muncă. Singurul loc unde Anca Patriche a crezut că nu are nevoie de protecţie a fost la serviciu, adică acolo unde a fost ucisă cu o ploaie de lovituri de cuţit, care i-au secţionat pachetul vascular de la gît ceea ce a provocat o hemoragie care nu a mai putut fi oprită şi a dus în cel mai scurt timp la deces.

„Nu a suportat ideea că soţia se realizase profesional“

Fapta care a şocat nu doar lumea medicală, ci întreaga comunitate, a avut loc pe 10 ianuarie 2020, în jurtul orei 16:30. Atunci soţul gelos pe cariera femeii a venit la ea la serviciu şi a înjunghiat-o de mai multe ori. Colegii nu au mai putut face nimic, iar ucigaşul a aşteptat să sosească anchetatorii să-l reţină. Din cauza stării psihice în care era, procurorul de caz a decis să-l audieze cîteva zile mai tîrziu.

Pe 14 ianuarie, bărbatul de 50 de ani a dat cu subsemnatul în faţa procurorului criminalist şi şi-a admis vina, la fel cum a făcut-o şi în ziua faptei. „A recunoscut fapta reţinută în sarcina sa, iar în timpul audierilor a susţinut că nu a suportat ideea că soţia sa se realizase profesional, la fel cum nu a suportat nici ideea că ea plecase de acasă şi locuia cu chirie în oraş.

Asta cu atît mai mult cu cît el avea o situaţie precară, ba lucra, ba nu lucra. A spus că îi pare rău pentru ce a făcut, dar asta e. Îşi asumă răspunderea şi nu a formulat nici un fel de apărare, cu atît mai mult cu cît nici nu a contestat măsura arestării preventive.

Tatăl lui a precizat că se aştepta ca el să facă un gest necugetat, dar mai degrabă împotriva lui, nu a soţiei“, declara Stelian Olteanu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ. Anca Patriche promovase, pe 8 ianuarie, concursul pentru postul de director de îngrijiri medicale dar încă nu-şi luase în primire noua funcţie.

Victima era la serviciu, iar în jurul orei 16.00 a fost vizitată de soţ. Acesta a aşteptat ca femeia să ajungă în cabinetul ei şi a atacat-o cu un cuţit, provocîndu-i leziuni care în cel mai scurt timp au dus la deces. Imediat colegii asistenţei şefe au intervenit, dar medicii nu au avut nici o şansă să o salveze pe Anca Daniela Patriche, pentru că sîngerarea provocată de secţionarea venei jugulare şi a arterei carotide a fost masivă.

Ucigaşul a fost prins la locul faptei şi nu a opus rezistenţă, anchetatorii ridicînd de acolo şi arma crimei. La audierile iniţiale, Patriche a susţinut că ar fi venit la locul ei de muncă al soţiei să o felicite pentru promovarea concursului pentru postul de director de îngrijiri medicale, însă anchetatorii susţin că individul a avut intenţia clară de a ucide, motivat de faptul că s-a prezentat în cabinetul soţiei cu un cuţit cu lama de circa 20 de centimetri.

Crimă pregătită din timp

„Intenţia a fost foarte clară şi directă de a săvîrşi infracţiunea, iar acum se pune problema extinderii sau schimbării încadrării juridice vizavi de existenţa premeditării care este o nouă infracţiune, este omor calificat cu o pedeapsă mai mare, un spor faţă de ceea ce înseamnă omor simplu.

La urmărirea penală am încercat să îl determin să dea o declaraţie coerentă, dar nu am reuşit să fac acest lucru, motiv pentru care am amînat audierea în calitate de suspect şi inculpat pe săptămîna viitoare cînd cel mai probabil din punct de vedere psihic se va limpezi şi o să poată să îşi facă şi apărări, o să aibă o declaraţie completă, să ne prezinte şi nouă un tablou puţin mai detaliat al motivelor care au dus la săvîrşirea acestei fapte.

El a recunoscut fapta, dar susţinerile lui au fost incoerente şi nu am putut să îi iau o declaraţie. Nu era sub influenţa băuturilor alcoolice şi a susţinut că după o convieţuire de 27 de ani şi-a iubit soţia şi nu a vrut nimic altceva decît să o felicite cu ocazia promovării concursului pentru noua funcţie.

Erau în proces de divorţ, primise citaţia acasă şi ar fi dorit să se împace cu soţia lui, dar nu a reuşit efectul fiind cel care îl ştim cu toţii. Au locuit împreună pînă spre toamna aului trecut, cînd, după ce victima a intentat acţiune de divorţ, s-a mutat cu chirie motivînd că nu mai are cum să mai locuiască împreună cu el pentru că era violent şi era convinsă că ar fi exercitat nişte violenţe asupra ei.

Martorii au confirmat acest lucru şi se pare că ar fi existat şi un ordin de protecţie pe care nu l-am găsit deocamdată pentru că timpul nu mi-a permis, însă ar fi solicitat un fel de protecţie de la doi elevi de la Şcoala posliceală sanitară pe care îi cunoştea, iar aceştia o însoţeau în oraş cu maşina, la cumpărături sau atunci cînd îşi vizita mama“, declara la acel moment procurorul Stelian Olteanu.

Pe 11 ianuarie 2020 Dumitru Sebastian Patriche a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ care au decis privarea de libertate pentru o perioadă de 30 de zile. Cel mai probabil, tensiunile dintre cei doi soţi au fost alimentate de faptul că bărbatul nu a avut de lucru o perioadă de timp, ceea ce a generat frustrări, iar mai apoi violenţe, din cauza cărora femeia a intentat divorţ. Sebastian Dumitru Patriche fusese anterior atacului slujitor voluntar la biserica Întîmpinarea Domnului din Piatra Neamţ.

Era paracliser şi palimar, ajutînd la diverse acţiuni ale parohiei. De cîteva luni nu mai venise la biserică, pînă la data omorului fiind agent de pază la un supermarket. Pe parcursul urmării penale inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice care a stabilit că nu prezintă nici un fel de tulburări, a avut reprezentarea faptei comise, altfel spus a fost sănătos la cap cînd a ucis-o pe femeiea cu care convieţuise 27 de ani şi cu care avea împreună un copil, major, student deja. Ulterior incidentului şocant de la cea mai mare unitate spitalicească din judeţ au fost discuţii aprinse despre protecţia cadrelor medicale.

Au fost argumente şi împotrivă, dar şi pro, însă la acel moment fatidic se pare că victima nu putea fi apărată în nici un fel. Asta deoarece la serviciu nici cei apropiaţi nu ştiau ce probleme are acasă. Este de la sine înţeles că mare parte din personal îl ştia pe soţul ei, iar atunci cînd bărbatul a venit cu gîndul de a ucide, nimeni nu i-a stat în cale. În condiţiile date, cine s-ar fi gîndit că bărbatul vine la locul de muncă al nevestei pentru a o ucide şi cine ar fi intuit să-l caute în sacoşă unde avea dosit cuţitul cu lama de 20 de centimetri?

De altfel, Dumitru Sebastian Patriche a venit la spital crezînd că soţia sa a preluat în primire noua funcţie. A mers în corpul administrativ, de la parterul policlinicii, iar la recepţie a întrebat unde este biroul directorului de îngrijiri medicale. Aşa a aflat că victima era încă pe Secţia de chirurgie, loc spre care s-a îndreptat imediat. A fost surprins de camerele de supraveghere cum venea dinspre policlinică, a trecut prin faţa spitalului vechi şi s- a îndreptat spre spitalul nou, a urcat pe secţie, şi-a aşteptat nevasta care l-a invitat în biroul ei, iar acolo a avut loc măcelul.

Citește știrea

Actualitate

Naţional: Jale la Suceava. Confirmaţi cu coronavirus după patru sau cinci zile de la deces. 78 de decese la nivel naţional

Știre publicată în urmă cu

în data de

Bilanţul deceselor persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 78, de la 72, într-un interval de doar cîteva ore, marţi 31 martie. Motivul? Au fost confirmate şase cazuri de infectare a unor persoane din Suceava, în cazul unora dintre ele confirmarea venind marti, la patru sau chiar cinci zile de la deces. Încă un semnal că, în Suceava, situaţia a fost scăpată de sub control cu mult înainte ca decesele să devină cifre oficiale într-o statistică neagră.

Deces 73

Bărbat, 62 ani, jud Suceava, recoltat în 25.03.2020, confirmat în 31.03.2020, decedat in 25.03.2020.

Deces 74

Femeie, 69 ani, jud. Suceava, recoltat în 25.03.2020, confirmat în 31.03.2020, decedat în 27.03.2020.

Deces 75

Bărbat, 68 ani, jud. Suceava, recoltat în 25.03.2020, confirmat în 31.03.2020, decedat in 28.03.2020.

Deces 76

Bărbat, 57 ani, jud. Suceava, recoltat in 26.03.2020, confirmat in 28.03.2020, decedat in 30.03.2020.

Deces 77

Femeie, 82 ani, jud. Suceava, recoltat în 26.03.2020, confirmat in 28.03.2020, decedat în 30.03.2020.

Deces 78

Femeie, 64 ani, jud. Suceava, recoltat in 26.03.2020, confirmat in 31.03.2020, decedat in 26.03.2020.Decesele sunt la pacienti internați în Secția medicală (decesele 73,75,76,77) si gastroenterologie (decesele 74 si 78) a SJU Suceava.

În acest moment nu detinem date despre patologia asociată.

Citește știrea

Actualitate

Naţional: Coronavirus – 72 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

Alte trei cazuri de deces în cazul unor persoane confirmate cu coronavirus au fost anunţate pe 31 martie.

Deces 70

Femeie, 60 ani, judeţul Ialomița. Persoană cu Insuficiență renală cronică, dializată, cu HTA si hepatită cronică cu virus B, debut în 23.03.2020 (febră, frison, cefalee), internată în 25.03.2020 în Secția Nefrologie ATI Spital Municipal Slobozia.

S-au recoltat probe pentru COVID 19 în data de 26.03.2020, rezultat pozitiv în data de 28.03.2020. Decedat în 31.03.2020.

Nu a avut istoric de călătorie și nici contact recunoscut cu caz confirmat.

Deces 71

Femeie, 53 ani, judeţul Hunedoara. Pacienta internata în data de 17.03.2020 pe Sectia de Oncologie cu diagnosticul de Neoplasm ovarian stadiu terminal, Pleurezie metastatică, carcinomatoză peritoneală. Contact cu cazuri confirmate cu COVID-19,  motiv pentru care s-au recoltat probe, a fost confirmată în 30.03.2020. Decedată în 29.03.2020.

Deces 72

Barbat, 65 ani, judeţul Hunedoara. Internat în 25.03.2020 în Spitalul de Boli Infecțioase Deva și transferat în ATI în data de 26.03.2020. Confirmat în aceeași dată , decedat în 31.03.2020. Comorbiditati: HTA.

Fără călătorie, fără contact cunoscut cu caz confirmat.

Citește știrea

Trending