Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: ApaServ, pierderi după ce scumpirea a „picat“ sau e uşor să fii “profitabil” pe spinarea sărmanilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nivelul pierderilor înregistrate de companie ar fi de circa 7 milioane şi jumătate de lei ■ întoarcerea la preţurile din 2017 înseamnă un dezastru financiar pentru operatorul de apă şi canalizare ■ nemţenii au simţit "dezastrul" pe pielea lor ori de cîte ori s-a scumpit apa ■

Victoria de etapă a Primăriei Piatra Neamţ, care a obţinut în instanţă suspendarea deciziei de majorare a preţului apei şi revenirea la tariful de 8,01 lei metrul cub, faţă de 9,39 lei, cît se hotărîse în ianuarie 2020, a bulversat Compania ApaServ, existînd posibilitatea de a nu putea furniza utilitatea în regim continuu.

Directorul comercial, Victor Movilă, spune că operatorul de apă nu a fost parte în proces cu primăria şi că efectele revenirii la preţul anterior vor fi devastatoare: „În dosarul cu municipiul Piatra Neamţ, compania nu a fost parte. S-a judecat doar municipiul Piatra Neamţ şi ADI AQUA Neamţ.

În sentinţa civilă pronunţată de instanţă s-a dispus anularea hotărîrii nr. 1 şi 2 a ADI AQUA, privind majorarea tarifelor şi anularea actului adiţional numărul 9 încheiat între ApaServ şi ADI AQAUA Neamţ. Instanţa s-a pronunţat, din punctual nostru de vedere, pe ceva ce nu a cerut nici municipiul Piatra Neamţ şi nici ADI AQAUA.

Hotărîrea de majorare este dată de ADI AQUA pentru toate unităţile administrativ teritoriale din judeţ, iar actul adiţional a fost semnat de companie cu aceasta. Deci, e vorba de două acte administrative separate. Hotărîrile 1 şi 2 şi-au produs efectele pentru cîteva valori din actul adiţional la contractual de delegare a gestiii, iar instanţa a suspendat, la momentul acesta şi hotărîrile 1 şi 2 ale actului adiţional nr.9. ADI AQUA a făcut recurs. Compania ApaServ a făcut şi ea cerere de intervenţie accesorie, urmînd ca instanţa să stabilească un termen şi să se judece şi cererea noastră.

În funcţie de ce va spune instanţa asta vom face, dar la momentul acesta, avînd în vedere că sentinţa este executorie de drept, noi am pus-o în aplicare de la momentul în care a fost pronunţată, pe 27 aprilie. Întrebat fiind care este situaţia financiară a firmei, în condiţiile în care, acum, în plină pandemie de coronavirus nu se poate opri apa, directorul Victor Movilă a detaliat şi despre pierderi.

„Avînd în vedere că noi facturăm contravaloarea apei şi canalizării la tarifele din 2017, compania are pierdei undeva la şapte milioane şi jumătate. În hotărîrea dată nu s-a ţinut cont de creşterea preţului la energie electrică şi nici de creşterile salariale, ce reprezintă undeva la 80% din costurile de producţie“, a mai opinat Petru Movilă. Dacă primarul de la Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, susţine că trecerea la ApaVital Iaşi, pentru oraşul de sub Pietricica este mai dificilă, ţinînd cont de poziţia geografică, edilul de la Roman, Lucian Ovidiu Micu, afirmă că hotărîrea de a părăsi ADI AQUA Neamţ e din ce în ce mai motivată şi că demersurile de schimbare a operatorului continuă:

„Continuăm demersul nostru de trecere la ApaVital. În momentul de faţă aşteptăm ultimele documente de la ADI AQUA, pentru a şti rezoluţia dată, respectiv dacă au fost sau nu de acord în ce priveşte ieşirea noastră. Cînd vom primi documentele şi dacă răspunsul va fi negativ, vom acţiona în instanţă asociaţia. Practic, sînt demersuri administrative pe care trebuie să le îndeplinim, dar obiectivul nostru rămîne acelaşi, de a trece la ApaVital, pentru a avea şanse mult mai mari ca proiectul de finanţare pentru modernizarea aducţiunii de la Pildeşti şi a reţelelor de apă să devină o realitate“, a declarat primarul Lucian Micu.

Actualitate

Localităţile carantinate, uşoară relaxare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ slujbele religioase se vor putea face în biserici, cu maxim 20 de participanţi ■ noi reguli pentru ieşirea şi intrarea în localităţi ■

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a luat decizia să mai relaxeze puţin restricţiile din cele două localităţi carantinate, Taşca şi Tarcău. Astfel, prin derogare de la prevederile art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 din cele două ordine este permisă oficializarea slujbelor religioase în interiorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 privind distanțarea și portul măștii. Administratorul lăcașului de cult va amplasa recipiente cu dezinfectanți la intrare și va asigura respectarea măsurilor de prevenire. De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 este permisă intrarea/ieșirea pentru persoanele care locuiesc în zona carantinată, în baza unei declarații din care să rezulte motivul justificat al deplasării, cum ar fi programări pentru schimbarea actelor de identitate, efectuarea inspecțiilor tehnice periodice la autoturisme, înmatricularea atoturismelor, prezentarea la RAR, prezentarea la examene, producerea unor situații familiale deosebite și alte situații de acest fel.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

Tot prin decizie a CJSU, se suspendă și trec în regim online, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cursurile care presupun prezența „față în față” pentru următoarele clase: – Liceul cu Program Sportiv Roman – structura Școala Gimnazială „Roman Mușat” – clasa a VII-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman – clasa a VIII-a A, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială comuna Tămășeni – grupa mare, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva”, comuna Agapia – clasa a IX-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; De asemenea, se aprobă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, reluarea cursurilor școlare care presupun prezența „față în față” pentru clasa a X-a A din cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a IX-a C – grupa 1 din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasele a VIII-a, a X-a B și a X-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Tămășeni (începând cu data de 21.10.2020), clasa a X-a A, grupele II și III din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a C din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasele a V-a și a XII-a D din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale comuna Secuieni (începând cu data de 23.10.2020), clasa a II-a B din cadrul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020), grupa mare din structura Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” a Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020).

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”Le mulțumesc tuturor celor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Am depus listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, un moment încărcat de o puternică responsabilitate. Vorbim de responsabilitatea unui nou început, în care parlamentul să lucreze efectiv în favoarea cetățenilor, lucru care astăzi, din păcate, nu se întâmplă. Nimeni nu știe ce poate aduce o nouă zi, într-un parlament dominat de PSD. PNL rămâne principala forță politică din județul Neamț și le mulțumesc nemțenilor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte. Județul Neamț are nevoie de un guvern și un parlament liberal. Peste tot pe unde a trecut PSD a rămas dezastru.Șomaj, depopulare masivă, lipsa unei infrastructuri adecvate, comunități întregi izolate, fără apă, canalizare și gaze, fără perspective. PNL merită să guverneze, merită să aibă majoritatea în parlament. Pentru că PNL pune preț pe investiții, singura cale de a putea majora pensii, alocații și salarii. Pentru că PNL a demonstrat că știe să guverneze și să ducă România înainte, chiar și în această perioadă extrem de dificilă, dominată de pandemia de coronavirus. Pentru că spunem oamenilor adevărul și dezvoltăm România.

Eugen Țapu-Nazare, Viceliderul Grupului PNL din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

DREPT LA REPLICĂ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ca urmare a articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“, apărut în cotidianul „Monitorul de Neamț și Roman“, în data de 20.X.2020, facem următoarele precizări: Fondurile necesare construirii foișorului la care faceți referire au fost prevăzute prin proiectul „STEFAN – Susținerea Transversală a Educației prin Acțiuni în Județul Neamț”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 6 „Educație și competențe“, Prioritatea de investiție 10(i) „Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare“, în care Consiliul Județean Neamț are calitatea de Partener 2, conform HCJ nr. 295 din 13.12.2016, cu modificările ulterioare. Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 luni, începând cu data de 17.05.2018. De menționat că proiectul este cu finanțare europeană, fondurile fiind nerambursabile, iar beneficiar este Casa Corpului Didactic Neamț. Banii alocați prin acest proiect au o destinație precisă, fiind utilizați conform prevederilor contractuale, neputându-se redirecționa pentru alte cheltuieli așa cum sugerați prin articolul amintit, întrucât s-ar produce deturnare de fonduri, iar proiectul nu și-ar atinge scopul pentru care este implementat. Proiectul care se derulează din mai 2018 urmărește sprijinirea copiilor care provin din medii defavorizate și reducerea abandonului școlar, prin creșterea nivelului de atractivitate al procesului de învățământ, cu accentul pe învățarea activă, învățarea prin joc și promovarea metodelor alternative de învățare, copiii participând la activități de tip after school, activități extra curriculare (concursuri, cercuri). Amenajarea acestui foișor este un real sprijin pentru activitatea școlii, mai ales în conjunctura actuală, când activitățile în aer liber pot constitui un factor esențial în prevenirea răspândirii virusului. Ne vedem nevoiți să facem precizările de mai sus, întrucât în spațiul public au apărut informații eronate din cauza articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“ și vă rugăm să publicați această replică, în virtutea drepturilor legale și pentru corecta informare a cititorilor cotidianului Monitorul de Neamț și Roman!

N.R. În virtutea dreptului la replică, publicăm cele spuse de reprezentanţii CJ. Cu câteva mici comentarii: referitor la banii pentru foişor, dacă sunt europeni, înseamnă că trebuie aruncat cu ei în câini? 20.000 de euro un foişor… o fi vreun chilipir. Iar banii europeni sunt tot bani publici, adică orice cetăţean are dreptul să îşi exprime o opinie asupra oportunităţii şi eficienţei cu care sunt cheltuiţi. Al doilea mic comentariu: CJ nu ne spune nimic despre celelalte zeci de mii de euro aruncaţi pe fotografii, hartă turistică şi tăiat iarbă. Poate într-un alt drept la replică. Iar de sugerat noi nu am sugerat nimic. Doar am calculat câte porţii de mâncare de 15 lei s-ar putea lua cu banii cheltuiţi pe altele. Iar Spitalul Judeţean este şi el în subordinea CJ. Adică întrebarea, formulată, nu sugerată este: E normal ca pentru foişor, fotografii, hartă şi iarbă acelaşi CJ să găsească zeci de mii de euro, iar pentru raţia de hrană a unui bolnav acelaşi CJ să găsească doar 15 lei pe zi? Întrebarea rămâne.

Citește știrea

Trending