Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Apariţia pestei africane aduce măsuri draconice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe străzile din Agapia s-au montat dezinfectoare rutiere ■ în timpul recensămîntului, recenzorii schimbă echipamentul de protecţie în fiecare gospodărie ■ nu se pune problema uciderii porcilor din gospodăriile oamenilor ■ timp de o săptămînă şi jumătate, zona va fi monitorizată de specialişti DSVA ■

Apariţia unui caz de pestă porcină africană, în gospodăria unui sătean din Agapia, suspiciune apărută pe 8 octombrie şi confirmată pe data de 10, a determinat autorităţile sanitar-veterinare să ia măsuri drastice pentru a împiedica răspîndirea focarului. Sorin Ulea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinar, a declarat că au fost luate toate măsurile prevăzute de manulul procedural în cazul pestei porcine africane: „Nu se pune problema decimării animalelor din comună, pentru că focarul nu are gospodării de contact. Casa cetăţeanului este învecinată cu o livadă, cu Poliţia şi cu Primăria din Agapia. Acum ţinem sub observaţie efectivele de porcine din comună prin examinarea clinică individuală, zilnic, pentru o anumită perioadă, de aproximativ o săptămînă şi jumătate. Ceea ce este bine e faptul că pînă la ora la care vorbim nu a fost notificat nici un alt caz de pestă pornină africană, lucru foarte curios. La nivel de comună a fost informată primăria, s-au organizat dezinfectoare rutiere, care au fost plasate în toată comuna. Avem comasaţi la Agapia specialişti de la DSVSA, care ajută medicul veterinar din localitate, în toate aceste acţiuni“. Acesta a adăugat că, din păcate, recensămîntul suinelor din Agapia se face greoi, pentru că trebuie respectate, cu stricteţe, măsurile de biosecuritate, în sensul că în fiecare gospodărie, recenzorii intră de fiecare dată cu alt echipament de protecţie pentru a nu vehicula virusul. Specialiştii de la DSVSA Neamţ nu-şi pot explica apariţia focarului în mijlocul comunei Agapia, unde nu există gospodării de contact, unde oamenii n-au ieşit şi n-au intrat, dar nu înlătură posibilitatea ca cetăţeanul căruia i-au murit porcii să nu fi spus adevărul despre provenienţa porcilor, care se află în gospodăria sa din luna aprilie, cînd spune că i-a cumpărat de la un cetăţean dintr-o altă comună. „Vînător nu este, contact cu porcii mistreţi nu a avut, porcii i-a hrănit cu porumb de anul trecut şi cu nişte grîu din recolta acestui an. Pînă la această dată nu am ajuns la o concluzie, care să explice apariţia acestui caz de pestă“, a mai spus directorul Ulea. După cum se ştie deja, avînd în vedere poziţionarea focarului de boală, s-au stabilit localităţile care fac parte din zona de protecţie: Agapia şi Filioara, iar zona de supraveghere a fost stabilită pentru toate satele din comunele Balţăteşti, Ghindăoani, Crăcăoani, Grumăzeşti, Vînători, Pipirig, precum şi la Oglinzi, Humuleştii Noi, Humuleşti şi Tîrgu Neamţ. DSV a dispus interzicerea circulaţiei porcilor, atît între exploataţiile din localităţile aflate în zona de protecţie şi supraveghere, cît şi spre aceste exploataţii a efectivelor provenite din alte zone; în acest sens s-au organizat filtre rutiere pentru control. Gestionarii fondurilor cinegetice din zona de protecţie şi supraveghere a focarului vor desfăşura acţiuni pentru vînarea mistreţilor, astfel încît să se asigure o densitate de 0,5 mistreţi pe kmp sau mai mică.

Măsuri cu rol preventiv ce pot fi aplicate de cetăţeni

Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; Încercaţi o decontaminare atunci cînd intraţi dinspre stradă în curte şi mai ales, în coteţ. Cumpăraţi VIROCID sau o pungă de 500 grame de sodă caustică. Turnaţi-o într-o găleată, iar apoi umeziţi paiele dintr-un sac. Curăţaţi-vă picioarele pe aceste paie. Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu exemplare străine de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici. Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vînători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apă provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne. Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar. Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe cîmp. Nu vă sacrificaţi preventiv porcii. În cazul în care sînt purtători ai virusului, acesta se păstrează în carnea ţinută la congelator, în sare sau untură. În cazul în care totuşi aţi făcut-o, nu daţi carnea vecinilor, rudelor, cunoscuţilor. Pesta este o boală infecto-contagioasă, virusul netrasmiţîndu-se la om şi nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, chiar dacă se consumă carne contaminată. Virusul este foarte rezistent şi poate supravieţui pînă la 10 zile în fecalele animalelor infectate. În produsele din carne de porc virusul rezistă trei pînă la şase luni, dacă nu sînt prelucrate termic corespunzător, iar în carnea congelată poate rezista ani de zile.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Neamţ: Şi-a tăiat vecinul cu drujba pentru pămînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

O altă infracţiune contra vieţii a avut loc în week-end, în localitatea Moldoveni. Un localnic de 36 de ani a atacat cu drujba un vecin cu 10 ani mai mare.

Conflictul dintre cei doi era mai vechi şi a plecat de la delimitarea proprietăţilor celor doi. Nu s-au înţeles cu vorba bună, iar conflictul a degenerat pe 25 ianuarie. Vecinul mai tînăr s-a înarmat cu o drujbă şi l-a atacat pe consăteanul cu care nu se mai înţelegea.

L-a rănit în zona gîtului dar şi la ambele braţe, iar în urma rănilor suferite victima a ajuns la Centrul de primiri urgenţe al Spitalului Roman. Acolo medicii au apreciat că din cauza rănilor profunde suferite de victimă se impune transferul interclinic la un spital din Iaşi.

Ancheta a stabilit că prin natura leziunilor produse, dar şi din cauza obiectului cu care a fost săvîrşită fapta se impune reţinerea lui Ciprian Vasile Porcescu pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. Ulterior a fost dus în faţa judecătorilor de la Tribunalul Neamţ, care l-au arestat pentru 30 de zile.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 226 raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedura penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului P. C. V., pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă la omor, prevăzută de art.32 Cod penal raportat la art. 188 al. 1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 26.01.2020 şi pînă la data de 24.02.2020, inclusiv“, conform instanţei.

Imediat inculpatul a atacat măsura privativă de libertate, iar o decizie definitivă va lua Curtea de Apel Bacău.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Prins cu cimentrucul „spart” prin oraş

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şoferul a fost amendat după ce s-a „plimbat” prin oraş împrăştiind beton pe carosabil

Un bărbat în vîrstă de 62 de ani din Bălţăteşti, şofer al unei autospeciale pentru transportul betonului, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 300 de lei de poliţiştii locali. El a fost surprins pe mai multe străzi din Piatra Neamţ (strada D. Leonida, Bd. 9 Mai, Gară, strada Bistriţei, strada Petru Movilă), la volanul unei betoniere care nu era asigurată corespunzător, împrăştiind astfel beton pe carosabil.

Ulterior, agenţii Poliţiei Locale Piatra Neamţ au somat reprezentanţii societăţii deţinătoare a avizului de transport betoane să cureţe carosabilul, aceştia din urmă trimiţînd un utilaj special care a înlăturat betonul scurs din autospecială.

„Conform art. 5, pct. ”c” – HCL 7/2010 – pentru respectarea strictă a ordinii şi întărirea siguranţei în circulaţie a mijloacelor de transport, păstrarea curăţeniei şi aspectului corespunzător al acestora, precum şi pentru respectarea fluenţei circulaţiei şi asigurarea condiţiilor optime de călătorie, operatorii de transport public şi persoanele particulare autorizate să efectueze transportul sînt obligate să asigure încărcarea şi etanşarea corespunzătoare a vehiculelor ce efectuează transportul diferitelor materiale, pentru a preîntîmpina împrăştierea lor în timpul transportului şi murdărirea sau degradarea domeniilor publice.

Încălcarea acestui articol se sancţionează contravenţional cu amendă cuprinsă între 300 şi 500 de lei pentru persoane fizice, respectiv 1000 pînă la 2500 de lei pentru persoane juridice. Reamintim că potrivit Legii 155/2010 – Legea Poliţiei Locale, ” Art. 9 – În domeniul protecţiei mediului, poliţia locală are următoarele atribuţii:

a) controlează respectarea prevederilor legale privind condiţiile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere şi industriale;

a1) supraveghează depozitele de deşeuri aflate în circumscripţia teritorială a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru prevenirea declanşării unor incendii, cu consecinţe negative pentru viaţa oamenilor, mediu şi bunuri materiale;

b) sesizează autorităţilor şi instituţiilor publice competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonică;

c) participă la acţiunile de combatere a zoonozelor deosebit de grave şi a epizootiilor;

d) identifică bunurile abandonate pe domeniul public sau privat al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau pe spaţii aflate în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale ori a altor instituţii/servicii publice de interes local şi aplică procedurile legale pentru ridicarea acestora;

e) verifică igienizarea surselor de apă, a malurilor, a albiilor sau cuvetelor acestora;

f) verifică asigurarea salubrizării străzilor, a căilor de acces, a zonelor verzi, a rigolelor, îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe căile de acces, dezinsecţia şi deratizarea imobilelor;

g) verifică existenţa contractelor de salubrizare încheiate de către persoane fizice sau juridice, potrivit legii;

h) verifică ridicarea deşeurilor menajere de operatorii de servicii de salubrizare, în conformitate cu graficele stabilite;

i) verifică şi soluţionează, potrivit competenţelor specifice ale autorităţilor administraţiei publice locale, sesizările cetăţenilor privind nerespectarea normelor legale de protecţie a mediului şi a surselor de apă, precum şi a celor de gospodărire a localităţilor;

j) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale specifice realizării atribuţiilor prevăzute la lit. a) – i), stabilite în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale”, se precizează într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Omorul de la Piatra Şoimului – de la prietenie la crimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O faptă de o violenţă extremă soldată cu decesul unui bărbat de 36 de ani, a avut loc în după-amiaza de 27 ianuarie 2020 în localitatea Piatra Şoimului.

Altercaţia dintre agresor, Ioan Răzvan Dascălu, în vîrstă de 32 de ani, din aceeaşi localitate, şi victimă, Liviu Ioan Turnea, de 37 de ani, avea „rădăcini“ mai vechi. Cei doi au fost prieteni foarte mult timp, însă ulterior s-au certat şi chiar s-au bătut. Între părţi situaţia tensionată a durat ceva vreme şi nu a fost uitată de părţile combatante.

Cei doi s-au reîntîlnit la începutul acestei săptămîni la un local din Piatra Şoimului. A fost momentul în care vechiul conflict s-a reaprins şi agresorul a atacat victima cu un cuţit cu care a înjunghiat-o de nu mai puţin de 6 ori în zona capului şi a gîtului. Una dintre lovituri a lezat pachetul vascular de la gît, iar în scurt timp, în urma hemoragiei abundente, victima a decedat. Chiar agresorul a fost cel care a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, însă iniţial şi-ar fi declinat altă identitate.

La faţa locului au ajuns atît poliţiştii şi un procuror criminalist, cît şi salvatorii de la Ambulanţa Neamţ. Din păcate pentru victimă nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Agresorul a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de omor, urmînd a fi prezentat în faţa judecătorilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă.

Citește știrea

Trending