Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: „Accident“, 30 de ani de închisoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sentinţa a fost aplicată unui pietrean, care a fost acuzat de ţepe prin metoda Accidentul ■ pentru că are la activ zeci de condamnări, judecătorii au decis cea mai mare pedeapsă prevăzută de lege ■ grupul a fost destructurat în noiembrie 2017 ■ la acea vreme, opt persoane au fost reţinute pentru o pagubă de 500 de milioane de lei vechi ■

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au aplicat, recent, cea mai mare pedeapsă privativă de libertate prevăzută de legislaţia penală din România.

Un bărbat acuzat de mai multe ţepe prin metoda Accidentul, dar care are la activ zeci de condamnări pentru fapte similare, parte din infracţiuni fiind săvîrşite cînd era în penitenciar, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. În fapt, pedepsele însumate, plus sporul obligatoriu prăvăzut de lege depăşea cu mult trei decenii de detenţie, astfel că magistraţii au fost nevoiţi să se limiteze la pedeapsa legală, de 30 de ani.

În cauză este vorba de Nicolae Bratu, care de-a lungul timpului şi-a schimbat numele de familie de mai multe ori. „În temeiul art. 60 Cod penal, constată că pedeapsa astfel stabilită depăşeşte maximul general al pedepsei închisorii, inculpatul Bratu (fost Asaftei, fost Adumitroaie) Nicolae urmînd să execute pedeapsa finală de 30 (treizeci) de ani închisoare. În temeiul art. 45 alin. 3 lit. a, raportat la art. 66 alin. 1 lit. a si b si art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exerciţiul dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, al dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 3 ani de la rămînerea definitivă a prezentei hotărîri.

Deduce din pedeapsa principală rezultantă aplicată prin prezenta sentinţă perioada executată de la 14.08.2015 la zi (perioadă care se suprapune cu reţinerea din data de 02.11.2017 şi arestarea preventivă, de la data de 03.11.2017 la data de 11.07.2017). Anulează formele de executare emise în baza Sentinţei penale 1211/07.05.2019 pronunţată de Judecătoria Iaşi în dosarul nr. 2638/110/2018 (definitivă prin necontestare la data de 18.05.2019) şi dispune emiterea unor noi forme de executare, conform prezentei sentinţe, la data rămînerii definitive“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ. Decizia instanţei de fond poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău.

Mai trebuie spus că, în acest fel, Bratu l-a „egalat“ pe pietreanul Marin Botez Adrian, zis Ţîţă, liderul Academiei Infractorilor, reţea de hoţi care a dat spargeri la magazine de lux din Europa, şi care în urmă cu cîţiva ani s-a aflat într-o situaţie similară. Pentru că pedepsele cumulate au depăşit trei decenii de închisoare, judecătorii au aplicat maximul prevăzut de lege şi l-au condamnat la o pedeapsă definitivă de 30 de ani de închisoare.

Revenind la dosarul lui Bratu, în cauză au fost opt inculpaţi (între care şi două femei) din care parte erau în penitenciar la destructurarea grupului, început de noiembrie 2017. Atunci patru inculpaţi au fost arestaţi preventiv, trei au fost plasaţi în arest la domiciliu şi unul a ajuns în control judiciar. La finele litigiului de la Judecătoria Piatra Neamţ pentru cei mai mulţi s-a dispus încetarea procesului penal pentru că inculpaţii s-au împăcat cu victimele. În afară de Bratu doar doi indivizi au mai fost condamnaţi penal, unul avînd de executat un an şi 3 luni de închisoare, iar altul s-a ales cu o pedeapsă de 7 ani şi 3.381 de zile de detenţie, adică vreo 10 ani de închisoare.

Ţepe cu o pagube foarte mari

Totul a demarat la început de noiembrie 2017 cînd oamenii legii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ au început o anchetă în cazul infractorilor care se ocupau cu ţepe gen Accidentul, metodă prin care de-a lungul timpului mai mulţi bătrîni au fost lăsaţi fără economiile de-o viaţă.

În urma unei acţiuni în forţă, care a avut loc pe 2 noiembrie, a fost destructurat un grup specializat în infracţiuni de înşelăciune. Poliţiştii au reţinut opt persoane suspecte că ar fi săvîrşit de-a lungul timpului nu mai puţin de 20 de infracţiuni de acest fel, fapte consumate sau tentative de fraudă, cu o pagubă în valoare de 50.000 de lei în dauna părţilor vătămate.

„Joi, 2 noiembrie 2017, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piatra Neamţ, cu sprijinul Serviciului Acţiuni Speciale au organizat o acţiune pe raza judeţelor Neamţ, Vaslui, Bacău şi Iaşi. Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale au pus în executare opt mandate de aducere, în judeţele Neamţ, Vaslui, Bacău şi Iaşi şi au efectuat o perchiziţie domiciliară“, declara la acel moment Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Conform actelor de urmărire penală, faptele instrumentate în acest dosar ar fi avut loc în perioada iulie – octombrie 2017, infractorii săvîrşind un număr de 19 înşelăciuni prin metoda Accidentul, dar au fost şi fapte care au rămas în stadiul tentativei după ce presupusele victime s-au prins cu cine au de-a face. Cei care au picat în plasa ţeparilor au scos din buzunar 41.000 lei şi 2.500 de euro, parte din prejudiciu fiind recuperat pe parcursul anchetei.

De menţionat este faptul că la fel ca şi în alte cazuri similare sînt implicaţi puşcăriaşi, patru dintre cei vizaţi de anchetă fiind încarceraţi, alţi trei au o libertate limitată deoarece sînt plasaţi în arest la domiciliu şi numai unul singur este în libertate. În aceeaşi cauză, pe 15 octombrie 2017, oamenii legii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Piatra Neamţ au organizat o acţiune de prindere în flagrant pentru trei membri ai grupării, imediat după ce aceştia au comis două înşelăciuni prin Accidentul.

Asupra suspecţilor au fost găsiţi 12.586 de lei şi 450 de euro, la acel moment indivizii fiind plasaţi în arest la domiciliu. În cadrul acestui dosar poliţiştii nemţeni au colaborat cu omologii lor din Iaşi, iar pe 21 octombrie au prins în flagrant un localnic de 24 de ani, în timp ce acesta arunca peste gardul penitenciarul din oraş telefoane mobile pe care membrii grupării încarceraţi ar fi trebuit să le folosească la comiterea unor noi infracţiuni de acest fel.

Individul adusese pentru cei privaţi de libertate şi alte bunuri la care deţinuţii au interzis. Pentru fapta sa, ieşeanul s-a ales cu o nouă acuză penală, săvîrşirea infracţiunii de introducere de bunuri interzise în penitenciar. În urma administrării probatoriului, oamenii legii i-au reţinut pe cei opt suspecţi, fiind vorba de persoane cu vîrste între 18 şi cel mult 40 de ani, de loc din Neamţ, Iaşi şi Vaslui.

Advertisement








Trending