Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: A căzut în apă cu tot cu… roabă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bătrîn de 73 de ani din Gîdinţi a fost victima unui accident mai puţin obişnuit. Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Neamţ, bătrînul a căzut în apă cu o roabă de gunoi. “Pacient sex masculin, 73 ani. Diagnostic: TCC acut deschis prin cădere în apă cu o roabă de gunoi, hipotermie . Pacientul a fost preluat de un echipaj cu asistent medical şi transportat la CPU al Spitalului Municipal Roman”, au transmis reprezentanţii SAJ. Conform salvatorilor nemţeni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, bărbatul a căzut în gol de la o înălţime de aproximativ doi metri şi jumătate. “Persoanaa fost scoasă din rîpa de aproximativ 2,5 metri. Aflată în hipotermie și cu lovituri la cap a fost preluată de echipajul SAJ și transportată la spital”, au comunicat miercuri seara angajaţii SAJ care s-au deplasat la locul accidentului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Poliţia Locală, cu ochii pe microbuze şi autobuze

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost aplicate şase amenzi în valoare totală de 5.220 lei

Lucrătorii Biroului Siguranţă Rutieră de la Poliţia Locală Piatra Neamţ au desfăşurat, timp de două zile, o acţiune de monitorizare, depistare şi identificare a conducătorilor de mijloace de transport în comun, care nu folosesc locurile prestabilite ca autogări sau staţii, pentru îmbarcarea sau debarcarea călătorilor, precum şi pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor rutiere de ”staţionare” sau ”oprire” interzise. „În perioada 12.11.2019 – 14.11.2019 a fost monitorizată strada Bistriţei, arteră cunoscută în municipiul Piatra Neamţ ca având un trafic crescut de mijloace de transport în comun. Astfel, au fost depistaţi şi identificaţi şase conducători auto care au încălcat prevederile OUG 195/2002R privind circulaţia pe drumurile publice – art. 101 ((1) ”constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda (6 puncte) prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: oprirea autovehiculelor destinate transportului public de persoane în alte locuri decât în staţiile semnalizate ca atare”). Au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 5.220 de lei. Poliţia Locală Piatra Neamţ, prin Biroul Siguranţă Rutieră, va continua să monitorizeze modul de respectare a prevederilor stipulate în legislaţia în vigoare, privind circulaţia pe drumurile publice, desfăşurată cu mijloace de transport pentru persoane (Legea 92/2007 privind serviciile publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale şi OUG 195/2002R privind circulaţia pe drumurile publice), în vederea fluidizării traficului rutier în special pe străzile aglomerate”, se precizează într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şefiile justiţiei nu prea au căutare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru instanţe din judeţ caută cinci preşedinţi sau vicepreşedinţi ■ numai doi amatori s-au înscris în cursă la instanţele din Bicaz şi Tîrgu Neamţ ■ pentru judecătoriile de la Piatra Neamţ şi Roman nu sînt doritori ■

Patru din cele cinci instanţe din judeul Neamţ nu au tituluari pe posturile de conducere şi au fost scoase la mezat cinci funcţii de preşedinte sau vicepreşedinte de instanţă. Nu s-au înscris prea mulţi doritori, fiind numai două candidaturi care au fost acceptate de comisia de examen. Unul este pentru postul de preşedinte al Judecătoriei Bicaz, pentru care intră în cursă magistratul Carmen Elena Chirilă, de la Tribunalul Neamţ, care este delegată la Bicaz. Cel de-al doilea candidat, judecătorul Luminiţa Monica Craiu, de la Judecătoria Tîrgu Neamţ, a intrat în cursă pentru preşedenţia acestei instanţe. Pentru celelalte două instanţe, de la Piatra Neamţ şi Roman, nu este nici un amator. La Judecătoria Roman a fost scoasă la concurs atît funţia de preşedinte, cît şi cea de vicepreşedinte. Pentru Judecătoria Piatra Neamţ ar fi putut candida doritori pentru postul de vicepreşedinte. Aşa se face că singura instanţă din judeţ care are acoperite funcţiile de conducere este Tribunalul Neamţ. Concursul pentru ocuparea funcţiilor vacate este organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii, pentru un număr de 139 de funcţii vacante de preşedinţi şi vicepreşedinţi la toate instanţele din ţară, judecătorii, tribunale şi curţi de apel. Doritorii s-au putut înscrie la INM pînă cel mai tîrziu la data de 5 noiembrie 2019, iar proiectele referitoare la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere trebiau depuse atît pe suport de hîrtie cît şi pe CD pînă la data de 8 noiembrie. Prima probă din concurs este testarea psihologică, care va avea loc pe 15 noiembrie, iar în perioada 17-21 noiembrie are loc interviul la testarea psihologică, evaluarea capacităţii candidaţilor de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, precum şi verificarea rezistenţei la stres. Ultima probă are loc pe 8 decembrie cînd cei intraţi în examen vor susţine testarea scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane. Pe 20 decembrie urmează afişarea rezultatelor finale, dată la care se va şti dacă toate instanţele din Neamţ au acoperite funcţiile de conducere.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Diabetul, o boală cu mii de suferinzi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la începutul acestui an, erau în evidenţa DSP Neamţ 28.998 bolnavi de diabet zaharat ■ şi în primele 9 luni din 2019, au fost mai fost diagnosticate 1.398 de cazuri ■

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a marcat, ieri, 14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului. În diverse locaţii din oraşele judeţului, în cursul zilei de joi, au avut loc acţiuni de testare gratuită a glicemiei, prilej cu care cei care au dorit şă-şi măsoare tensiunea arterială şi greutatea. Anual, în lume sînt diagnosticaţi cu diabet 415 milioane de adulţi, iar o prognoză a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că, pînă în 2040, numărul pacienţilor ar putea ajunge la 640 milioane. „Aceste cifre sînt minimale, pentru că se referă la persoanele diagnosticate. Sînt foarte multe persoane care au început de diabet sau diabet şi nu ştiu că sînt bolnave. Cînd apare simptomatologia – sete execesivă, scădere în greutate, urinare frecventă sau vedere înceţoşată, înseamnă că boala s-a instalat. Există două categorii de diabet: non-insulino dependent şi insulino dependent“, a precizat medicul Emanuel Nazaretian. Simptomele acestei boli trebuie să ne alarmeze şi să ne prezentăm la medic pentru diagnosticare şi tratarea. Conform statisticilor existente la DSP Neamţ, în 2018 s-au înregistrat 1.789 cazuri noi de diabet zaharat, din care 772 în mediul urban şi 1.017 cazuri în mediul rural. Dintre acestea, 329 cazuri de diabet zaharat sînt insulino- dependente şi 1.460 non-insulino dependent, comparativ cu 2017 cînd s-au înregistrat 1.840 cazuri noi de diabet zaharat, din care 769 în mediul urban şi 1.071 cazuri în mediul rural. La 31 decembrie 2018, erau în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ 28.998 bolnavi cu diabet zaharat din care 5.782 insulino dependent şi 23.216 non-insulino dependent. În primele 9 luni ale anului 2019 s-au înregistrat 1.398 cazuri noi de diabet zaharat din care 267 zaharat tip I insulino dependent şi 1.131 zaharat tip II , non-insulino dependent. Situaţia diabetului zaharat în cabinetele de nutriţie şi diabet din judeţul Neamţ, în primele 9 luni ale anului 2019 se prezintă astfel: la cabinetul Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ există în evidenţă 605 cazuri noi, respective 70 cazuri de diabet zaharat non-insulino dependent şi 535 cazuri de diabet zaharat insulino dependent. La cabinetul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman există în evidenţă 459 cazuri noi, din care 72 cazuri de diabet zaharat noninsulino dependent şi 387 cazuri de diabet zaharat insulino dependent. Cît priveşte cabinetul Spitalului Orăşenesc Tîrgu Neamţ, acolo se înregistrează 334 cazuri noi, din care 125 cazuri de diabet zaharat noninsulino dependent şi 209 de diabet zaharat insulino dependent. Medicii specialişti recomandă un regim de viaţă echilibrat, cu o alimentaţie sănătoasă, în care să se evite dulciurile în exces, băuturile carbo-gazoase, consumul în exces a fructelor foarte dulci.

Citește știrea

Trending