Publicitate

■ 30 de persoane au fost denunţate de poliţişti ■ toate au vrut să cumpere indulgenţa oamenilor legii în anumite situaţii ■ poliţiştii nu s-au lăsat momiţi, anunţîndu-şi colegii ■ doi agenţi au fost „încercaţi“ cu bani de trei ori în 10 luni ■

30 de persoane s-au ales cu acuze penale după ce au vrut să cumpere indulgenţa oamenilor legii, dar nu le-a mers. Doi poliţişti sînt recordmeni, fiind momiţi cu bani de trei ori în 10 luni. „Doi agenţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ – Serviciul Poliţiei Rutiere au sesizat, în trei rînduri de la începutul acestui an, la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, dări de mită din partea unor persoane identificate conducînd autovehicule, fără respectarea normelor legale. Poliţiştii au refuzat sume cuprinse între 100 şi 5.000 de lei oferite cu titlu de mită de conducători auto, pentru a nu lua măsurile legale în cazul constatării unor contravenţii şi infracţiuni. În toate cele 3 situaţii au fost întocmite dosare penale în care ofiţerii D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ au efectuat cercetari, iar procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au emis rechizitorii de trimitere în judecată pentru dare de mită“, conform unui comunicat al DGA Neamţ. Un alt caz face referire tot la denunţurile unor agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Neamţ – Serviciul Rutier – B.D.N.E. Bicaz, care au refuzat să se lase mituiţi în peste 30 de situaţii. Din cercetări au rezultat indicii rezonabile că, în perioada 27 aprilie – 25 iunie 2018, un număr de 33 de persoane, fără calitate specială, au promis, oferit sau dat sume de bani sau foloase materiale celor doi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu îi sancţioneze contravenţional. Toate cele 33 de persoane sînt cercetate penal pentru dare de mită.

Doi agenţi – trei denunţuri – trei inculpaţi

În primul caz este vorba despre P.C., persoană fără calitate specială care, la data de 31.05.2018, a oferit echipajului format din doi agenţi de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Neamţ – Serviciul Poliţiei Rutiere, suma de 100 lei, pentru a nu fi sancţionată contravenţional întrucît fusese depistată conducînd un autoturism cu depăşirea limitei legale de viteză şi fără a purta centură de siguranţă. Cei doi poliţişti au refuzat categoric mita şi au denunţat fapta, fiind înregistrat dosar penal la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ în care au fost efectuate cercetări pentru dare de mită. O zi mai tîrziu, aceeaşi agenţi de poliţie au formulat la D.G.A Neamt un nou denunţ referitor la o altă persoană care le-a oferit mită pentru a-şi încălca atribuţiile legale. În denunţ au arătat faptul că, la data de 01.06.2018, M.I. le-a oferit suma de 200 lei, pentru a-i aplica sancţiuni contravenţionale mai uşoare decît cele legale, după ce fusese identificat conducînd un autoturism cu depăşirea limitei legale de viteză. În luna septembrie echipajul format din cei doi agenţi a denunţat la D.G.A. o nouă dare de mită, de astă dată în sumă de 5.000 de lei. S-a întîmplat pe 13 septembrie cînd cei doi agenţi au fost sesizaţi de ofiţerul de serviciu de la Poliţia Tîrgu Neamţ cu privire la producerea unui accident rutier la Răuceşti. Autorul accidentului, o persoană fără calitate specială, a oferit organelor de poliţie 5.000 de lei, pentru a nu-i întocmi dosarul penal pentru vătămare corporală din culpă şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. La data de 15.09.2018, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, autorul accidentului s-a deplasat în imobilul în care locuieşte unul dintre cei doi poliţişti şi i-a promis o sumă de bani necuantificată, în acelasi scop. Ca urmare a denunţului formulat şi a cercetărilor efectuate de ofiţerii D.G.A Neamţ, procurorul a dispus reţinerea celui în cauza, apoi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile pentru săvîrşirea infracţiunii de dare de mită în forma continuată.

Două denunţuri, 33 de inculpaţi cu mită

Un număr de 33 de persoane sînt cercetate penal pentru dare de mită într-un dosar penal al Parchetului Neamţ, după denunţurile unui agent de poliţie rutieră de la Bicaz. Procurorul de caz a dispus extinderea urmăririi penale „in rem” şi efectuarea în continuare a urmăririi penale de către ofiţerii de poliţie judiciară ai D.G.A. Neamţ, structură unde, la 5.03.2018, a fost înregistrat denunţul poliţistului. Acesta a sesizat faptul că, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 12 C, pe raza localităţii Neagra, comuna Taşca, împreună cu colegul de echipă, a oprit un microbuz de transport persoane care depăşise viteza maximă admisă în localitate, iar în timp ce lua măsuri de sancţionare contravenţională a conducătorului auto pentru depăşirea vitezei legale şi neinformarea pasagerilor cu privire la utilizarea centurii de siguranţă, acesta a promis, în mod repetat, diverse sume de bani pentru a-l determina pe poliţist să nu dispună măsurile ce se impun, iar în cele din urmă i-a oferit suma de 150 de lei. În cauză a fost înregistrat dosar penal. Ulterior, la data de 21.05.2018, acelaşi agent de poliţie a sesizat D.G.A cu privire la faptul că pe 15.05.2018, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu împreună cu acelaşi coleg, pe acelaşi sector de drum, un alt conducător auto depistat pentru depăşirea vitezei maxime admise în localitate, a început să îi promită sume de bani, iar în cele din urmă le-a oferit 100 de lei pentru a nu dispune sancţionarea sa contravenţională. În cauză au fost dispuse cercetări, astfel încît din datele şi probele obţinute, au rezultat indicii rezonabile că, în perioada 27 aprilie – 25 iunie un număr de 33 de persoane (fără calitate specială) au promis, oferit sau dat sume de bani sau foloase materiale celor doi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu îi sancţioneze contravenţional. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.