Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Şpăgari „turnaţi“ chiar de oamenii legii

Știe publicată cu

în data de

■ 30 de persoane au fost denunţate de poliţişti ■ toate au vrut să cumpere indulgenţa oamenilor legii în anumite situaţii ■ poliţiştii nu s-au lăsat momiţi, anunţîndu-şi colegii ■ doi agenţi au fost „încercaţi“ cu bani de trei ori în 10 luni ■

30 de persoane s-au ales cu acuze penale după ce au vrut să cumpere indulgenţa oamenilor legii, dar nu le-a mers. Doi poliţişti sînt recordmeni, fiind momiţi cu bani de trei ori în 10 luni. „Doi agenţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ – Serviciul Poliţiei Rutiere au sesizat, în trei rînduri de la începutul acestui an, la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, dări de mită din partea unor persoane identificate conducînd autovehicule, fără respectarea normelor legale. Poliţiştii au refuzat sume cuprinse între 100 şi 5.000 de lei oferite cu titlu de mită de conducători auto, pentru a nu lua măsurile legale în cazul constatării unor contravenţii şi infracţiuni. În toate cele 3 situaţii au fost întocmite dosare penale în care ofiţerii D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ au efectuat cercetari, iar procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au emis rechizitorii de trimitere în judecată pentru dare de mită“, conform unui comunicat al DGA Neamţ. Un alt caz face referire tot la denunţurile unor agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Neamţ – Serviciul Rutier – B.D.N.E. Bicaz, care au refuzat să se lase mituiţi în peste 30 de situaţii. Din cercetări au rezultat indicii rezonabile că, în perioada 27 aprilie – 25 iunie 2018, un număr de 33 de persoane, fără calitate specială, au promis, oferit sau dat sume de bani sau foloase materiale celor doi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu îi sancţioneze contravenţional. Toate cele 33 de persoane sînt cercetate penal pentru dare de mită.

Doi agenţi – trei denunţuri – trei inculpaţi

În primul caz este vorba despre P.C., persoană fără calitate specială care, la data de 31.05.2018, a oferit echipajului format din doi agenţi de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Neamţ – Serviciul Poliţiei Rutiere, suma de 100 lei, pentru a nu fi sancţionată contravenţional întrucît fusese depistată conducînd un autoturism cu depăşirea limitei legale de viteză şi fără a purta centură de siguranţă. Cei doi poliţişti au refuzat categoric mita şi au denunţat fapta, fiind înregistrat dosar penal la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ în care au fost efectuate cercetări pentru dare de mită. O zi mai tîrziu, aceeaşi agenţi de poliţie au formulat la D.G.A Neamt un nou denunţ referitor la o altă persoană care le-a oferit mită pentru a-şi încălca atribuţiile legale. În denunţ au arătat faptul că, la data de 01.06.2018, M.I. le-a oferit suma de 200 lei, pentru a-i aplica sancţiuni contravenţionale mai uşoare decît cele legale, după ce fusese identificat conducînd un autoturism cu depăşirea limitei legale de viteză. În luna septembrie echipajul format din cei doi agenţi a denunţat la D.G.A. o nouă dare de mită, de astă dată în sumă de 5.000 de lei. S-a întîmplat pe 13 septembrie cînd cei doi agenţi au fost sesizaţi de ofiţerul de serviciu de la Poliţia Tîrgu Neamţ cu privire la producerea unui accident rutier la Răuceşti. Autorul accidentului, o persoană fără calitate specială, a oferit organelor de poliţie 5.000 de lei, pentru a nu-i întocmi dosarul penal pentru vătămare corporală din culpă şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. La data de 15.09.2018, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, autorul accidentului s-a deplasat în imobilul în care locuieşte unul dintre cei doi poliţişti şi i-a promis o sumă de bani necuantificată, în acelasi scop. Ca urmare a denunţului formulat şi a cercetărilor efectuate de ofiţerii D.G.A Neamţ, procurorul a dispus reţinerea celui în cauza, apoi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 zile pentru săvîrşirea infracţiunii de dare de mită în forma continuată.

Două denunţuri, 33 de inculpaţi cu mită

Un număr de 33 de persoane sînt cercetate penal pentru dare de mită într-un dosar penal al Parchetului Neamţ, după denunţurile unui agent de poliţie rutieră de la Bicaz. Procurorul de caz a dispus extinderea urmăririi penale „in rem” şi efectuarea în continuare a urmăririi penale de către ofiţerii de poliţie judiciară ai D.G.A. Neamţ, structură unde, la 5.03.2018, a fost înregistrat denunţul poliţistului. Acesta a sesizat faptul că, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 12 C, pe raza localităţii Neagra, comuna Taşca, împreună cu colegul de echipă, a oprit un microbuz de transport persoane care depăşise viteza maximă admisă în localitate, iar în timp ce lua măsuri de sancţionare contravenţională a conducătorului auto pentru depăşirea vitezei legale şi neinformarea pasagerilor cu privire la utilizarea centurii de siguranţă, acesta a promis, în mod repetat, diverse sume de bani pentru a-l determina pe poliţist să nu dispună măsurile ce se impun, iar în cele din urmă i-a oferit suma de 150 de lei. În cauză a fost înregistrat dosar penal. Ulterior, la data de 21.05.2018, acelaşi agent de poliţie a sesizat D.G.A cu privire la faptul că pe 15.05.2018, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu împreună cu acelaşi coleg, pe acelaşi sector de drum, un alt conducător auto depistat pentru depăşirea vitezei maxime admise în localitate, a început să îi promită sume de bani, iar în cele din urmă le-a oferit 100 de lei pentru a nu dispune sancţionarea sa contravenţională. În cauză au fost dispuse cercetări, astfel încît din datele şi probele obţinute, au rezultat indicii rezonabile că, în perioada 27 aprilie – 25 iunie un număr de 33 de persoane (fără calitate specială) au promis, oferit sau dat sume de bani sau foloase materiale celor doi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu îi sancţioneze contravenţional. Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vîrstnic mort în pădure

Știe publicată cu

în data de

Autor

Echipajele ISU Neamţ au intervenit în week-end într-o misiune de degajare a unei persoane căzute într-o rîpă la marginea unui drum forestier din comuna Grinţieş. Pe 23 mai, la locul evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri militari cu o autospecială de intervenţie din cadrul Gărzii II Poiana Teiului şi un echipaj medical din cadrul SAJ. A fost anuntat şi Serviciul Public Salvamont Neamţ. Victima a fost un bărbat de aproximativ 71 de ani. Echipajul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ ajuns la faţa locului au încercat să-l resusciteze. Manevrele au fost continuate şi de pompierii militari şi de membrii Serviciului Salvamont Neamţ. Din nefericire, efortul comun depus de forţele participante a fost în zadar, fiind declarat decesul bărbatului de către personalul medical din cadrul SAJ Neamţ. Poliţiştii efectuează cercetări în acest caz pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment.

Citește știrea

Actualitate

Cu maşina, direct prin rondul giratoriu

Știe publicată cu

în data de

Un eveniment rutier care putea avea consecinţe tragice a avut loc în noaptea de sîmbătă spre duminică, 25/26 mai, în centrul oraşului Tîrgu-Neamţ. În jurul orei 3.00, agenţii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului au intervenit la accidentul soldat cu pagube materiale. Din cercetările efectuate a reieşit faptul că un bărbat de 61 de ani, din Tîrgu-Neamţ a condus un autoturism pe strada Ştefan cel Mare, moment în care ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrînd în sensul giratoriu, aflat la intersecţia cu strada Mihai Eminescu. În urma impactului nu au rezultat victime. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, care indicat o valoare de peste 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Condamnat după ce şi-a aruncat tatăl de la balcon

Știe publicată cu

în data de

■ inculpatul a atacat sentinţa, dar nu a avut cîştig de cauză ■ Curtea de Apel Bacău a decis să păstreze pedeapsa de 8 ani de închisoare pronunţată de prima instanţă ■ fapta a avut loc în urmă cu un an ■ atunci, victima de 69 de ani a căzut de la etajul III, dar a supravieţuit ■ agresorul a fugit, însă a fost prins a doua zi, în judeţul Harghita ■

Călin Cătălin Vârgolici, de 31 de ani, din Roman, cel care în urmă cu un mai bine de un an şi-a „ajutat“ tatăl să cadă de la etajul III al blocului în care locuia, rămîne cu pedeapsa de 8 ani de închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. Deşi a contestat sancţiunea la Curtea de Apel Bacău, judecătorii au respins apelul ca nefondat şi astfel decizia instanţei de fond, Tribunalul Neamţ, a devenit definitivă. Chiar dacă victima agresiunii nu a avut pretenţii materiale de la fiul care i-a vrut moartea, Vârgolici este bun de plată cu circa 10.000 de lei, cheltuieli cu transportul şi spitalizarea victimei precum şi cheltuieli de judecată la ambele instanţe. Fapta a avut loc pe 23 februarie 2018, în jurul orei 15.30. Atunci tată şi fiul s-au certat, iar mai apoi cel din urmă şi-a aruncat părintele de la balcon, scenele şocante petrecîndu-se în plină zi, aproape de intrarea în Pietonalul Ştefan cel Mare, dinspre BancPost. Sub privirile şocate ale zeci de trecători, victima vocifera şi cerea ajutor, apoi a fost văzută cum a escaladat balconul locuinţei, de la etajul al III-lea al blocului, încercînd, cel mai probabil, să scape de o primejdie de moarte. La geamul apartamentului a apărut, în scurt timp, şi cel care reprezenta acest pericol, nimeni altul decît fiul romaşcanului. Scenele, filmate de mai multe persoane aflate la faţa locului, s-au derulat rapid, persoana din interiorul casei dezlipind mîna cu care părintele său se agăţa de pervaz, să îşi salveze viaţa. Bătrînul a căzut lovindu-se de acoperişul balconului vecinului de la primul nivel, iar apoi s-a prăbuşit într-un morman de zăpadă de pe stradă. „Am văzut cum s-a petrecut totul. Era un bărbat îmbrăcat cu pulover roşu, agăţat de pervaz, iar cineva i-a dat drumul. A durat o fracţiune de secundă pînă a ajuns jos. Victima nu şi-a pierdut conştienţa, dar se zbătea din picioare cum se zbate o găină cînd o tai. Nici acum nu îmi vine să cred“, povestea o femeie, martor al incidentului. Cetăţenii au sunat imediat la 112 şi au venit echipaje de prim ajutor şi de la Poliţie. Rănitul a fost transportat la Spitalul Roman, viaţa acestuia fiind salvată, în primul rînd de „aterizarea“ în doi timpi, iar ulterior de către medici. Doctorii de gardă au explicat că bătrînul a avut zile, avînd în vedere înălţimea de la care a căzut şi vîrsta. „Pacientul a fost adus cu ambulanţa, la Centrul Primiri Urgenţe vineri, 23 februarie, la ora 15.44, cu diagnosticul de policontuzie prin cădere de la înălţime, respectiv de la etajul al III- lea. A fost diagnosticat în CPU, i s-au recoltat analize, i s-a făcut computer tomograf de craniu, de coloană cervicală, de torace, de ambdomen şi pelvis. La acest tip de analiză s-a evidenţiat un pneumotorax stîng (aer în torace, n. red.), în cantitate mare. A fost drenat şi operat la Secţia chirurgie. Pacientul are o evoluţie post operatorie favorabilă, iar în momentul de faţă este stabil şi se află în tratament la Compartimentul chirurgie toracică. Dacă stăm să ne gîndim de la ce înălţime a căzut şi vîrsta pe care o are, putem spune că pacientul a avut zile şi Dumnezeu l-a păzit“, declara Maria Andrici, managerul Spitalului Roman. Imediat ce au primit alarma prin 112, oamenii legii din Roman au ajuns la apartamentul indicat şi au efectuat cercetarea la faţa locului. Din primele investigaţii, mai ales că scenele au fost filmate, a fost conturată o infracţiune de tentativă de omor, suspect fiind Călin Cătălin Vârgolici (foto), fiul bărbatului rănit în cădere. Tînărul de 30 de ani apucase, însă, să fugă, astfel încît a fost dat în urmărire generală, încă din cursul aceleiaşi zile de vineri. După circa 24 de ore, romaşcanul a fost capturat în zona staţiunii Borsec, în vreme ce se deplasa pe jos. Din cîte se pare, acesta încerca să ajungă, cu o maşină de ocazie, la nişte cunoştinţe din judeţul Harghita. Cum cazul era deja în cercetarea procurorilor criminalişti de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ, Călin Cătălin Vârgolici a fost adus pentru anchetă. Individul are domiciliul în Bucureşti, însă lucra ca agent de pază în Roman, prilej cu care îşi vizita adesea tatăl. Între cei doi era de mai multă vreme o atmosferă tensionată, care a răbufnit în cursul zilei de 23 februarie. Cu chef de scandal, tînărul a venit acasă, a încuiat uşa de la intrare şi şi-a ameninţat părintele punînd, din cîte afirmă surse judiciare, inclusiv mîna pe un cuţit. Din această cauză, tatăl traumatizat ar fi încercat să scape ieşind pe geam, de unde a fost „eliberat“ de fiu spre plonjonul în gol. Călin Cătălin Vârgolici a fost reţinut pe 24 februarie, pentru tentativă de omor calificat, iar a doua zi a fost arestat.

Citește știrea

Trending