Contactează-ne

Administrație

Piatra Neamţ: Război politic pe tariful la gunoi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectele privind tarifele pentru gunoi nu au trecut ■ social-democraţii au părăsit şedinţa ■ un consilier PMP a lipsit motivat ■ primarul a acuzat abordări populiste ■

Şedinţa extraordinară de Consiliu Local Piatra Neamţ, de miercuri, 8 ianuarie, nu a fost lipsită de scîntei. Pornite de la proiectele privind modificarea tarifelor de salubrizare şi depozitare deşeuri menajere şi actualizarea tarifelor privind colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor.

Social-democraţii, după ce au semnat de prezenţă, au cerut retragerea de pe ordinea de zi a celor două proiecte, ameninţînd că în caz contrar nu vor mai participa la şedinţă. Şi şi-au argumentat cererea prin aceea că n-ar fi fost suficient justificată solicitarea de majorare a tarifelor, motivele majorării şi de pînă la 60% nu le-ar fi fost suficient de clare, nu le era clar dacă nu se puteau lua o serie de măsuri privind managementul societăţilor ce colectează gunoiul, astfel încît să mai fie diminuată majorarea printr-o serie de economii.

Plus că au cerut un studiu de impact asupra “beneficiarilor” majorării, cei de la care se colecta gunoiul. Şi au mai vrut să fie organizate consultări publice şi noi negocieri, la care să participe şi consilieri locali.

Replica le-a fost dată iniţial de primarul Dragoş Chitic, care, în rezumat, i-a acuzat de populism şi că duc subiectul prea mult în sfera exclusiv politică. Şi le-a reamintit că majorarea tarifelor este necesară în urma unei ordonanţe date de guvernul social-democrat, pe vremea Vioricăi Dăncilă, care a bătut în cuie o majorare de 2,6 ori a tarifului perceput pentru depozitarea gunoiului la groapa de gunoi, începînd cu 1 ianuarie 2020.

Aşa că, pe principiul “unde-i lege, nu poate fi tocmeală”, tarifele trebuie majorate. A atras atenţia şi asupra faptului că tarifele la gunoi în Piatra Neamţ sînt sub media naţională şi că, dacă nu s-ar selecta 60% din gunoiul pietrenilor, la groapă ar ajunge o cantitate mult mai mare, ceea ce ar fi însemnat automat bani mai mulţi de plătit. De menţionat şi că banii, luaţi în plus, nu ar intra în bugetul local, ci merg la visteria de la centru a Agenţiei Fondului de Mediu.

Iniţiatorul proiectelor, viceprimarul Bogdan Gavrilescu, a intervenit şi el şi a afirmat că nu le va retrage pentru că “nu ne dorim ca oraşul Piatra Neamţ să fie îngropat în gunoaie”. Adică operatorii, care trebuie prin lege să plătească mai mult pentru depozitarea la groapa de gunoi, impun o majorare a tarifelor ameninţînd în caz contrar că nu vor mai ridica deşeurile.

După acest schimb de replici, social-democraţii s-au ţinut de cuvînt şi au ieşit din sală şi au rămas 12 consilieri. Suficienţi ca număr pentru ca proiectele să treacă dacă ar fi votat toţi pentru. Numai că…

Aritmetica votului şi… demografia

Cînd s-a ajuns la cele două proiecte cu pricina, voturile au arătat astfel: 11 pentru şi o abţinere, din partea consilierului Adrian Grigoraş. Şi proiectele au picat.

De remarcat că, teoretic, PNL plus PMP ar fi putut avea 12 voturi necesare pentru a trece proiectele, numai că la şedinţa de miercuri a lipsit un consilier PMP. Motivat, am înţeles de la colegii lui. În familia lui s-a produs recent un eveniment fericit. Aşa că liberalii şi pemepiştii au fost doar 11 şi ar fi avut nevoie şi de votul pentru al lui Grigoraş. Care însă a ales să se abţină.

De menţionat şi faptul că aleşii ALDE Tihenea şi Misăilă au absentat de la şedinţă, nu ştim cît de motivat sau nu, dar oricum nu credem că ar fi votat alături de coaliţia majoritară. În concluzie, tarifele pentru gunoi rămîn aceleaşi, nemajorate. Cel puţin deocamdată.

De văzut ce va fi pe viitor. Cel mai probabil vor fi majorate, într-o şedinţă în care coaliţia majoritară va putea fi prezentă “în totalitate”. Cît despre mecanismul ce poate duce la majorare, el arată, din ce am înţeles noi, astfel: de la 1 ianuarie, preţul pentru depozitare a crescut, Guvernul Viorica dixit.

E clar că operatorii care strîng gunoiul de la cetăţeni nu vor suporta majorarea. Vor dori să o treacă, în cel mai bun caz în cea mai mare parte, dacă nu total, în sarcina amărîtului de cetăţean. Ce poate face municipalitatea? Să încerce să ducă la groapa de gunoi cît mai puţine deşeuri nesortate, ca la mijloc să fie cît mai puţini bani de plătit în plus.

Cît despre nemajorarea tarifelor la cererea operatorilor… cel mai probabil la o acţiune în instanţă ar pierde şi ar risca penalizări şi amenzi. Iar operatorii ar putea apela la măsura de a nu mai ridica gunoiul. Ce ce ar duce la apariţia unor munţi de deşeuri în doar cîteva zile. Ca să nu mai vorbim de focarele de infecţie ce ar putea să apară.

Aşadar, se pare că din nou cetăţeanul este o victimă sigură a unei majorări de tarife. Iar plătim “preţuri europene”, deşi veniturile noastre sînt mult sub standardul european. C-aşa-i la noi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dragoş Chitic candidează la Primăria Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Dragoş Chitic va candida pentru funcţia de primar de Piatra Neamţ. Acesta este anunţul făcut în urmă cu puţin timp: “Dragi pietreni, Am urmărit cu mare atenție mișcările de pe scena politică locală din ultimile două săptămâni și am analizat candidaturile anunțate pentru funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț. Am constatat că unii politicieni locali nici acum nu au înțeles că strategiile politice de succes nu se fac în laboratoare obscure, ci se construiesc transparent, pe principii corecte, stând de vorbă cu oamenii, ascultând și respectând colegii onești din echipă și neignorând realitățile evidente. Am constatat, totodată, că există un risc major ca orașul Piatra-Neamț să ajungă condus de oameni care să-l întoarcă în timp, distrugând ceea ce am construit în acest mandat. Orașul trebuie să fie condus și în următorii ani de un primar care să consolideze normalitatea în administrație, să continue parcursul bun din ultimii ani, să implementeze cu succes proiectele din fonduri europene câștigate în acest moment și să continue în același ritm atragerea fondurilor nerambursabile care vor genera dezvoltare și progres. Din aceste motive am ales să candidez pentru încă un mandat de primar al municipiului Piatra-Neamț. Nu pot lăsa orașul pe mâna unor oameni nepricepuți sau care vor să reînvie practicile trecutului. Nu pot asista nepăsător la riscul de a rata perspectiva creată pentru dezvoltarea accelerată a orașului în anii ce vin, prin implementarea cu succes a proiectelor accesate pentru oraș, îndeosebi a celor 24 de proiecte europene în valoare de 52 de milioane de euro pentru am muncit și am semnat deja contractele de finanțare. Am primit în ultimile două săptămâni sute de mesaje de susținere, de încurajare să nu cedez, să mă lupt cu nedreptațile și vă mulțumesc tuturor. V-am simțit aproape, așa cum ați fost în toată perioada madatului meu de primar și sunt convins că veți fi în continuare. Voi continua să fiu, în primul rând, omul Dragoș Chitic pe care l-ați cunoscut, care v-a ascultat pe fiecare și care s-a străduit de fiecare dată să rezolve problemele prezentate și lângă care știu că veți fi în număr mare, în acest proiect pentru urmatorii patru ani. Pentru ca reușita să fie asigurată, este nevoie de o echipa, împreună cu care să pot pune în practică ceea ce mi-am propus. În perioada următoare voi anunța și echipa cu care vom face din Piatra-Neamț orașul european de care să fim mândri, în care fiecare cetățean să se simtă confortabil și respectat. Dumnezeu să ne ajute!”

Candidatura lui Dragoş Chitic răstoarnă toate calculele politice făcute până acum privind cine va fi câştigătorul în lupta pentru primărie

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Instalatorul Ionel şi avaria la apă. Despre viitorul instalator şef nimic?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Ionel Arsene a mers “de urgenţă la faţa locului” unei avarii care a lăsat fără apă un cartier şi o comună ■ îl întrebăm dacă ne va spune “de urgenţă” din curtea cui va ateriza pe scaun viitorul şef al Apa Serv ■ varianta cu “sună un... cumătru” nu poate fi folosită ■

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi candidatul “Fapte, nu vorbe” pentru aceeaşi funcţie publică, a fost, miercuri, 12 august, la locul unei avarii produse la reţeaua de distribuţie a apei potabile, care a lăsat fără lichidul vital un cartier din Piatra Neamţ şi comuna Gârcina.

“Am mers de urgență la fața locului, pentru că nu vreau să treacă nici o secundă inutil, fără să se intervină, pentru rezolvarea situație (!? urgenţa scuză greşeala gramaticală şi oricum şi ziariştii mai greşesc n.r.). Nu vreau să stea oamenii fără apă, mai ales în această perioadă caniculară și în contextul pandemiei”, ne-a transmis, prin vorbe, faptele de “vitejie” onor “căpitanul de judeţ”.

Prezenţa la “faţa locului”, că doar nu era să fie la “dosul locului”, e una salutară şi de apreciat. Ca o mică paranteză, în condiţiile în care avariile sunt multe şi de demult, până în campania electorală domn preşedinte nu a găsit timp de poze pe lângă vreo conductă spartă? Dar dacă tot e interesat domnul preşedinte de avariile Apa Serv, sperăm să nu fie foarte interesat că nu-l mai vedem la ochi în campania electorală, la cât de numeroase sunt avariile, ne permitem să îl întrebăm dacă ne va răspunde şi la următoarea întrebare: din ce “curte” va veni viitorul şef al Apa Serv, compania care anunţă mai multe avarii decât furnizează apă, una la preţ de bere de lux?

Chiar vine din curtea “cumătrului”? Şi chiar lasă un “cozonac” de jurist la o firmă care în denumire are tot apă, dar în altă limbă, pentru o “pâine neagră” de director la o companie de apă care are mai multe avarii decât conducte? Nu de alta, dar dacă e juristul de la firma la care ne gândim noi, ne e teamă că va asfalta toate conductele de apă… Şi sudoarea domnului Păcală, vizibilă şi în poză, chiar nu mai valorează nimic? Doar întrebăm.

Citește știrea

Actualitate

ANI zice că Micu are interdicţie trei ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ interdicţia ar expira în 2023 ■ “Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, conform ANI ■

Interdicţie 3 ani pentru Micu Lucian Ovidiu, fost primar liberal al municipiului Roman, dar recent prezentat de Ionel Arsene, preşedinte PSD Neamţ, drept… candidat la aceeaşi primărie. Evident cu altă pălărie, că aşa e în politica de la noi, una în care traseismul politic e condamnat formal de toţi, dar practicat tot de… toţi. Informaţia poate fi lejer accesată de orice persoană interesată care intră pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Tot acolo e postat şi un articol de lege: “Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative:

“Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

ANI e extrem de precisă în ceea ce priveşte perioada interdicţiei: 02.04.2020-02.04.2023. Restul pare a fi cancan: plecarea lui Micu din PNL şi scandalul care a urmat, prezentarea lui drept candidat, cu surle şi trâmbiţe, de către preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene etc. Sigur că există şi posibilitatea ca Micu să se adreseze unei instanţe de judecată şi… vom vedea când şi ce decizie definitivă va fi pronunţată.

Însă, dacă decizia va fi în favoarea fostului primar de Roman, ne gândim să fie desfiinţate ANI şi legile care îi guvernează activitatea pentru că ar rezulta că sunt fără niciun rost.

Cât priveşte motivele pentru care Micu a rămas fără mandat în urma unui ordin de prefect, reamintim că acesta a fost declarat incompatibil prin decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Lui Micu i se trag toate problemele din perioada 2012-2016 cînd a fost şi consilier local şi viceprimar, dar a făcut parte şi din consiliul de administraţie al Spitalului Roman. Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat, l-a declarat incompatibil şi după lupte în instanţă care au durat ceva timp Înalta Curte a dat o sentinţă definitivă în favoarea ANI.

Rămâne de văzut ce se va alege din actuala intenţie de a candida a lui Lucian Micu. E de domeniul specialiştilor în drept să se pronunţe dacă, în ciuda a ceea ce postează ANI, poate sau nu candida sau poate sau nu ocupa până în 2023 funcţia de primar de Roman. Ceea ce se poate vedea de pe site-ul ANI e că în dreptul casetei pentru “funcţia publică” e trecut în clar: primar al municipiului Roman, judeţul Neamţ.

Citește știrea

Trending