Contactează-ne

Actualitate

Mulţime de spectatori la Festivalul obiceiurilor de sub Cetatea Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la cea de-a opta ediţie au participat 16 formaţii din zonă şi din afara judeţului ■ cîteva mii de oameni s-au adunat în centrul oraşului pentru a urmări evoluţia mascaţilor ■

Mascaţii au asaltat, pe 2 ianuarie, centrul oraşului Tîrgu Neamţ, unde s-a desfăşurat cea de-a opta ediţie a Festivalului obiceiurilor şi tradiţiilor de Anul Nou.

Profitînd de vremea prielnică, mii de oameni din oraş şi din alte localităţi, turişti care petrecuseră sărbătorile la pensiunile din zonă s-au adunat pentru a urmări tradiţionala paradă a arnăuţilor, caprelor, urşilor, cerbilor şi alaiurilor care au defilat într- un continuu du-te-vino pe carosabilul dintre sensul giratoriu de la policlinică şi biserica din centrul urbei, unde circulaţia maşinilor a fost restricţionată.

O mare de lume s-a adunat în faţa scenei în aer liber, umplînd pînă la refuz Piaţa Adormirea Maicii Domnului, pentru a urmări evoluţia formaţiilor înscrise în concurs. Cristina Cozma, directorul Casei Culturii Ion Creangă, a fost prezentatorul ediţiei, avînd alături un juriu alcătuit din Carmen Elena Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, profesoara Elena Laiu, inspector şcolar general, profesorul Emanuel Bălan, director adjunct al Liceului Vasile Conta, Costi Lungu, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţului, meşterul popular Maria Ungureanu, Viorela Chiper, managerul Asociaţiei Ţinutul Zimbrului, Cristian Irimia, acesta din urmă fiind prezentat drept fotograful Tîrgului, avînd în vedere promovarea pe care o face zonei prin imaginile deosebite postate pe reţelele de socializare.

Premiile, constînd în diferite sume de bani, au fost acordate pe secţiuni, fiind pus accent pe autenticitate, costumaţie şi modul de prezentare. Pe locul I s-au clasat Ansamblul Codruleţul de la Verona, Botoşani, Sumanarii de la Trifeşti şi Capra Bătrînă de la Răuceşti. Tot trei formaţii s-au clasat pe locul doi. A fost cazul Alaiului de datini şi obiceiuri din satul Boiştea, comuna Petricani, membrii grupului fiind însoţiţi de preotul Gheorghe Trofin, care a urcat alături de ei pe scenă.

De asemenea, acelaşi premiu a revenit Plugului de la Humuleşti şi Arnăuţilor din Barieră, cartier al Tîrgului. Pe a treia poziţie s-au situat Capra de la Preuteşti, comuna Timişeşti, Ursul de la Drăgăneşti, Cerbul de la Oglinzi şi Capra Tînără de la Oglinzi, comuna Răuceşti. A fost acordat şi premiul special al juriului, pentru Ştefania Cojocaru, care a colindat în debutul spectacolului, fiind recompensaţi în acelaşi mod şi Arnăuţii de la Humuleşti, Banda Încheierea Păcii , din Agapia, Capra de la Farcaşa, Arnăuţii din Topoliţa, Grumăzeşti.

Pe scenă a urcat şi renumita Ceată a Urşilor de la Comăneşti, care la această ediţie a avut statut de invitat special. Jocul şi autenticitatea costumelor de blană i-au cucerit rapid pe spectatori, iar surpriza a fost mare cînd de sub unele capete fioroase s-au ivit chipurile unor femei care făceau parte, alături de bărbaţi, din această trupă din judeţul Bacău.

Ca de obicei, a făcut impresie bună şi Plugul de la Humuleşti, format dintr-un grup de gospodari îmbrăcaţi în portul popular, unii destul de vîrstnici, ce au urat cele bune pentru Noul An. Din arsenalul lor făceau parte şi doi boi ce trăgeau un plug decorat cu un brad împodobit. „A fost o ediţie reuşită. Parada a fost foarte frumoasă, iar spectacolul a fost urmărit de foarte multă lume. Am explicat concurenţilor că încercăm să creăm un cadru organizat pentru aceste obiceiuri vechi, aşa încît ele să se păstreze nealterate.

Formaţiile cărora le-a fost acordat premiul întîi au fost perfecte din acest punct de vedere, atît ca ţinută, cît şi ca repertoriu. Altele mai trebuie să îşi pună la punct anumite lucruri, dar credem că au înţeles dezideratul nostru şi la ediţiile viitoare se vor prezenta şi mai bine“, ne-a spus Cristina Cosma. Cea de-a VIII-a ediţie a festivalului fost organizată de către Consiliul Local şi Primăria Tîrgu Neamţ, Consiliul Judeţean, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare şi Casa Culturii Ion Creangă. Evenimentul a început să se desfăşoare în mod organizat în urma unei hotărîri adoptate de Consiliul Local în decembrie 2012.

În urmă cu cîţiva ani nu se făceau prea mari eforturi organizatorice, mizîndu-se pe faptul că mascaţii din zonă aveau obiceiul să se adune pe 2 ianuarie în centrul oraşului. Autorităţile urbei au hotărît să se implice mai serios după ce s-a observat o scădere a participanţilor şi a publicului spectator, constatîndu-se şi că poluarea culturală şi fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile şi tradiţiile autentice. Cei care nu respectă aceste reguli pot defila şi acum cu orice costumaţii improvizate, dar nu pot concura în cadrul festivalului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 882 de cazuri în total. Naţional: 151 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 19.133 de cazuri, 1.253 decese, 13.046 vindecaţi

Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.046 au fost declarate vindecate și externate.  Totodată, până acum, 1253 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 151 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.993 de  persoane. Alte 98.403 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 425.819 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 429 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.393 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 174 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 118.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 29 mai a.c.,  69 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 29 mai 2020, au fost raportate  1.384.703 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Amendaţi pentru că au făcut scandal la băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au fost sesizați vineri, 29.05.2020, în jurul orei 11, despre existența unui conflict între mai multe persoane fără adăpost, în zona centralei termice dezafectate de pe strada Viorelelor din Piatra Neamț.

 „Echipajele Biroului Ordine Publică au depistat la fața locului 6 persoane care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-au luat la ceartă, existînd pericolul ca situația să degenereze.

Toți cei șase bărbați, cu vîrste cuprinse între 24 și 45 de ani au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț, unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 24 (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”).

Totodată, biroul de specialitate din cadrul Primăriei Piatra Neamț a fost sesizat și informat cu privire la faptul că, din cauza nesecurizării ușii de acces în centrală – atribuției ce-i revine proprietarului imobilului – există riscul ca persoane neautorizate să pătrundă în incintă și să provoace astfel de incidente sau să depoziteze deșeuri”, se precizează în comunicatul de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 879 cazuri în total. Naţional – 191 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.982 cazuri, 1.240 decese, 12.829 vindecaţi

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1240 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 191 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 182 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.371 de  persoane. Alte 95.176 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 421.451 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 389 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.248 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 195 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 153.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 28 mai a.c.,  50 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Trending