Contactează-ne

Actualitate

Mulţime de spectatori la Festivalul obiceiurilor de sub Cetatea Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la cea de-a opta ediţie au participat 16 formaţii din zonă şi din afara judeţului ■ cîteva mii de oameni s-au adunat în centrul oraşului pentru a urmări evoluţia mascaţilor ■

Mascaţii au asaltat, pe 2 ianuarie, centrul oraşului Tîrgu Neamţ, unde s-a desfăşurat cea de-a opta ediţie a Festivalului obiceiurilor şi tradiţiilor de Anul Nou.

Profitînd de vremea prielnică, mii de oameni din oraş şi din alte localităţi, turişti care petrecuseră sărbătorile la pensiunile din zonă s-au adunat pentru a urmări tradiţionala paradă a arnăuţilor, caprelor, urşilor, cerbilor şi alaiurilor care au defilat într- un continuu du-te-vino pe carosabilul dintre sensul giratoriu de la policlinică şi biserica din centrul urbei, unde circulaţia maşinilor a fost restricţionată.

O mare de lume s-a adunat în faţa scenei în aer liber, umplînd pînă la refuz Piaţa Adormirea Maicii Domnului, pentru a urmări evoluţia formaţiilor înscrise în concurs. Cristina Cozma, directorul Casei Culturii Ion Creangă, a fost prezentatorul ediţiei, avînd alături un juriu alcătuit din Carmen Elena Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, profesoara Elena Laiu, inspector şcolar general, profesorul Emanuel Bălan, director adjunct al Liceului Vasile Conta, Costi Lungu, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţului, meşterul popular Maria Ungureanu, Viorela Chiper, managerul Asociaţiei Ţinutul Zimbrului, Cristian Irimia, acesta din urmă fiind prezentat drept fotograful Tîrgului, avînd în vedere promovarea pe care o face zonei prin imaginile deosebite postate pe reţelele de socializare.

Premiile, constînd în diferite sume de bani, au fost acordate pe secţiuni, fiind pus accent pe autenticitate, costumaţie şi modul de prezentare. Pe locul I s-au clasat Ansamblul Codruleţul de la Verona, Botoşani, Sumanarii de la Trifeşti şi Capra Bătrînă de la Răuceşti. Tot trei formaţii s-au clasat pe locul doi. A fost cazul Alaiului de datini şi obiceiuri din satul Boiştea, comuna Petricani, membrii grupului fiind însoţiţi de preotul Gheorghe Trofin, care a urcat alături de ei pe scenă.

De asemenea, acelaşi premiu a revenit Plugului de la Humuleşti şi Arnăuţilor din Barieră, cartier al Tîrgului. Pe a treia poziţie s-au situat Capra de la Preuteşti, comuna Timişeşti, Ursul de la Drăgăneşti, Cerbul de la Oglinzi şi Capra Tînără de la Oglinzi, comuna Răuceşti. A fost acordat şi premiul special al juriului, pentru Ştefania Cojocaru, care a colindat în debutul spectacolului, fiind recompensaţi în acelaşi mod şi Arnăuţii de la Humuleşti, Banda Încheierea Păcii , din Agapia, Capra de la Farcaşa, Arnăuţii din Topoliţa, Grumăzeşti.

Pe scenă a urcat şi renumita Ceată a Urşilor de la Comăneşti, care la această ediţie a avut statut de invitat special. Jocul şi autenticitatea costumelor de blană i-au cucerit rapid pe spectatori, iar surpriza a fost mare cînd de sub unele capete fioroase s-au ivit chipurile unor femei care făceau parte, alături de bărbaţi, din această trupă din judeţul Bacău.

Ca de obicei, a făcut impresie bună şi Plugul de la Humuleşti, format dintr-un grup de gospodari îmbrăcaţi în portul popular, unii destul de vîrstnici, ce au urat cele bune pentru Noul An. Din arsenalul lor făceau parte şi doi boi ce trăgeau un plug decorat cu un brad împodobit. „A fost o ediţie reuşită. Parada a fost foarte frumoasă, iar spectacolul a fost urmărit de foarte multă lume. Am explicat concurenţilor că încercăm să creăm un cadru organizat pentru aceste obiceiuri vechi, aşa încît ele să se păstreze nealterate.

Formaţiile cărora le-a fost acordat premiul întîi au fost perfecte din acest punct de vedere, atît ca ţinută, cît şi ca repertoriu. Altele mai trebuie să îşi pună la punct anumite lucruri, dar credem că au înţeles dezideratul nostru şi la ediţiile viitoare se vor prezenta şi mai bine“, ne-a spus Cristina Cosma. Cea de-a VIII-a ediţie a festivalului fost organizată de către Consiliul Local şi Primăria Tîrgu Neamţ, Consiliul Judeţean, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare şi Casa Culturii Ion Creangă. Evenimentul a început să se desfăşoare în mod organizat în urma unei hotărîri adoptate de Consiliul Local în decembrie 2012.

În urmă cu cîţiva ani nu se făceau prea mari eforturi organizatorice, mizîndu-se pe faptul că mascaţii din zonă aveau obiceiul să se adune pe 2 ianuarie în centrul oraşului. Autorităţile urbei au hotărît să se implice mai serios după ce s-a observat o scădere a participanţilor şi a publicului spectator, constatîndu-se şi că poluarea culturală şi fenomenul de kitch luase amploare, degradînd obiceiurile şi tradiţiile autentice. Cei care nu respectă aceste reguli pot defila şi acum cu orice costumaţii improvizate, dar nu pot concura în cadrul festivalului.

Actualitate

Coronavirus: Naţional- 1.231 cazuri noi. Neamţ – 39 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ în total au fost înregistrate 2.851 cazuri

Până astăzi, 20 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 112.781 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

89.771 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.231 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 359 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 4.435 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 19.09.2020 (10:00) – 20.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 33 de decese (20 bărbați și 13 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Suceava, Timiș, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 14 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 12 decese la categoria de peste 80 de ani.

32 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.120. Dintre acestea, 470 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.223.462 de teste. Dintre acestea 13.391 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.937 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.454 la cerere.

Pe teritoriul României, 12.160 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.752  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 39.130 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 7 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 802 apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 949 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 285.355 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  112 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Echipa PMP, garanția unui oraș și a unui județ de 10+

Știre publicată în urmă cu

în data de

Echipa PMP Neamț oferă garanția că municipiul Piatra Neamț va deveni un oraș de 10+, iar județul Neamț un județ de 10+. Aceasta este promisiunea pe care o fac cei doi lideri ai PMP, Bogdan Gavrilescu, candidat la președinția Consiliului Județean Neamț, și Dragoș Chitic, candidat la Primăria Piatra Neamț.

“Ca primar, am fost prezent, de fiecare dată, acolo unde era nevoie de mine, unde m-aţi solicitat pentru că era necesară prezenţa mea. În toţi ace[ti ani, v-am ascultat pe fiecare în parte, v-am citit mesajele, v-am răspuns, v-am sprijinit şi m-am implicat să rezolv problemele pe care mi le-aţi semnalat. Oraşul Piatra Neamţ trebuie să continue parcursul bun din ultimii ani, trebuie să se dezvolte şi vă rog să-mi oferiţi şansa de a pune în practică proiectele pe care le-am lucrat şi ne-au fost deja aprobate. Acum, eu sunt cel care are nevoie de dumneavoastră, pietrenii. Vă invit să continuaţi să mă susţineţi, să facem dreptate şi să ne dezvoltăm împreună oraşul. Şi ştiu că-mi veţi fi alături, simt asta în fiecare mesaj, la fiecare întâlnire şi în fiecare discuţie pe care o purtăm. Voi continua să fiu primarul fiecăruia dintre dumneavoastră. În comunitatea noastră trebuie să predomine şi în următorii ani o atmosferă de colaborare şi respect. Vă mulţumesc pentru susţinere și vă aștept pe 27 septembrie să puneți ștampila pe pozitia 3 a buletinului de vot pentru a alege cea mai bună echipă pentru conducerea orașului Piatra Neamț în urm\torii patru ani”, a declarat Dragoş Chitic. Acesta a descris echipa PMP pentru consiliul local ca fiind una caracterizat\ prin experiență, seriozitate și determinare: “Experienţă, seriozitate, determinare, dorinţă de a se implica în rezolvarea problemelor comunităţii sunt cele mai importante dintre calitățile pe care le are fiecare membru al echipei de consilieri locali pe care v-o propune PMP Piatra Neamț. Avem nevoie de majoritate în CL pentru a putea pune în practică proiectele care le avem pentru Piatra Neamț, avem nevoie de oameni cu expertiză și dornici să muncească în interesul cetățenilor. Iar echipa PMP este formată din astfel de oameni. Avem, de asemenea, nevoie de o bună colaborare, în interesul cetățenilor, cu conducerea Consiliului Județean Neamț. Din acest motiv susțin candidatura lui Bogdan Gavrilescu pentru președinția CJ Neamț. Pietrenii trebuie s\ beneficieze de servicii de calitate, apă-canal, transport public, serviciile medicale spitalicești, oferite la o calitate nemulțumitoare de unitățile subordonate Consiliului Județean Neamț”, a mai declarat Dragoș Chitic. Și BogdanGavrilescu, președintele PMP Neamț și candidatul acestei formațiuni politice pentru președinția Consiliului Județean, s-a declarat convins că valoarea echipei propuse îi va determina pe nemțeni să îi acorde voturile. „Am foarte mare încredere că echipa PMP propusă pentru Consiliul Județean Neamț va convinge nemțenii că merită să-i acorde voturile lor. Este o echipă formată din oameni onești, profesioniști în domeniile în care activează, oameni cu dorința de a se implica activ în dezvoltarea comunităților din care provin. Familia PMP Neamț poate fi investită cu încredere, punând ștampila pe poziția 1 de pe buletinul de vot. Suntem o familie cu oameni devotați, cu frică de Dumnezeuși cu capacitatea de a construi împreună un județ Neamț de 10 +! Ca viitorpreședinte al Consiliului Județean voi fi un partener corect pentru primarul Dragoș Chitic și pietreni pentru o oferi servicii de calitate prin unitățile subordonate Consiliului Județean: Apa Serv, Troleibuzul sau Spitalul Județean. Reușim împreună!“, este mesajul candidatului PMP la președinția Consiliului Județean Neamț. Acesta a mai precizat că, spre deosebire de al]ic ompetitori `nscriși încursa electorală, membrii familiei PMP nu sunt interesați de a ob]ine beneficii personale de pe urma votului din 27 septembrie, ci își doresc să li se ofere [ansa de a-și pune competențele și cunostințele în slujba cetățenilor. “Am văzut că unii candidează doar la președinția Consiliului Județean, nu sunt și pe lista de consilieri jude]eni. Probabil că sunt obișnuiți numai cu scaunele de șefi. Adică putem înțelege că doar vânează funcții. Noi, cei din familia PMP, nu suntem din același aluat cu ei. Noi vrem să ne punem în slujba nemțenilor, vrem să contribuim, prin competențele și experiența obținute  în activitatea administrativă sau privată, la dezvoltarea comunității în care trăim. Vrem să construim, împreună cu dumneavoastră, un viitor mai bun pentru noi to]i, pentru copiii no[tri. Sunt multe lucruri cețin de ConsiliulJudețean care nu merga șa cum își doresc nemțenii: vorbim despre condițiile de la SpitalulJudețean, vorbim despre furnizarea apei potabile, una cu mari probleme, vorbim de transportul public, tot cu probleme. Avem soluții pentru toate aceste neajunsuri și avem nevoie doar de votul dumneavoastră pentru a ajunge în poziția de a pune în practică aceste solu]ii. Suntem o echipă, suntem o familie și suntem convinși că putem miza pe votul dumneavoastră pentru că suntem convinși că ne dorim cu to]ii un jude] de 10+. Așa cum merităm”, a declarat Bogdan Gavrilescu, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Bani europeni pentru modernizarea principalelor artere din municipiu”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Peste 12 milioane de euro vor fi investiţi în modernizarea principalelor artere din Piatra Neamţ. Este vorba despre trei proiecte europene ale căror contracte de finanţare au fost deja semnate:   Modernizarea și reconfigurarea coridorului urban de transport  (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști): B-dul Traian – Piața Mihail Kogălniceanu – B-dul Decebal, în valoare de 5.600.000 euro, Modernizarea și reconfigurarea străzii Mihai Viteazu (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști), în valoare de 3.063.000 euro şi Reabilitarea, modernizarea şi reconfigurarea coridorului secundar de transport est-vest, strada Dimitrie Leonida şi Bulevardul 9 Mai, în valoare de 3.434.000 de euro. Proiectele beneficiază de finanțare nerambursabilă în proporție de 98%, contribuția municipalității pietrene fiind doar de 2%. „Prin implementarea acestor proiecte vom moderniza principalele artere din municipiu și vom crește gradul de siguranță al tuturor participanților la trafic, fie ei conducători auto, pietoni sau bicicliști. Infrastructura rutieră a fost o prioritate a mandatului meu de primar, iar pentru lucrările de anvergură am ales să apelăm la fondurile europene. Astfel, începând de anul viitor, oraşul va deveni un adevărat şantier în cel mai bun sens al cuvântului. Vor fi efectuate lucrări de amploare iar odată cu finalizarea acestora va creşte gradul de satisfacţie al participanţilor la trafic, gradul de siguranţă al acestora, aşa cum am mai spus, dar şi calitatea vieţii tuturor pietrenilor. De asemenea, ne dorim ca pietrenii să aleagă mijloacele de transport cele mai puțin poluante și pentru aceasta vom asigura toate condițiile și îi vom încuraja pe cei care se gândesc la mediul înconjurător şi avem şi în acest sens în implementare proiecte cu bani europeni. După cum pietrenii probabil ştiu, din bugetul local am alocat anual fonduri pentru modernizarea străzilor din municipiu. În cei patru ani în care a administrat oraşul, 73 de străzi pietruite au fost asfaltate, însumând 23,4 kilometri. Aşa se face că în acest moment în Piatra-Neamţ mai sunt doar 6,9 kilometri de străzi neasfaltate, dar, în conformitate cu ritmul lucrărilor de până acum, într-un an se va atinge obiectivul propus: Piatra-Neamţ un oraş cu asfalt pe toate străzile. Sunt lucruri concrete, palpabile, fac parte din proiectul pe care ni l-am propus şi pe care sunt convins că îl vom realiza: împreună cu pietrenii să construim un oraş de 10+”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending