Contactează-ne

Actualitate

Moştenire politică de la Ion Creangă – Drobul de sare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nici nu bănuia marele povestitor, când a scris „Prostia omenească“ ce moştenire ne-a lăsat, ca sursă de inspiraţie pentru politicienii vremurilor de după 1990. Pluripartidismul infantil instalat în 1990 a decretat drobul de sare ca principal mijloc de luptă politică, sub a cărui semn, orice ameninţare ipotetică trebuie percepută ca pe o fatalitate, ce trebuie acceptată ca atare. De atunci, nu a existat zi dată de la Dumnezeu în care cineva să nu ne arate că un drob de sare ar putea să se prăbuşească în capul nostru, mizându-se pe singura noastră reacţie tradiţională, bocetul naţional. Dacă ar fi să contabilizăm numărul imens al droburilor de sare, cu care am tot fost ameninţaţi până acum, am fi cei mai mari producători de sare din lume. Fiecare etapă parcursă de naţiunea asta, stă sub semnul unui drob de sare, menit să ne paralizeze reacţiile sau să o luăm razna, pentru a ne feri de prezumtive catastrofe. În 1990 drobul de sare a fost „Vin moşierii şi capitaliştii!“, pentru ca apoi să facem praf toată economia, măcar să nu mai aibă pe ce pune mâna când or veni. În 2000, la alegerile prezidenţiale, drobul de sare s-a numit „Corneliu Vadim Tudor“ şi l-am votat pe Ion Iliescu. În 2014, drobul de sare s-a numit „Victor Ponta“ şi l-am votat pe Klaus Iohannis. În 2017, odată cu „Ordonanţa 13“ a apărut drobul de sare „Liviu Dragnea“ şi de atunci acest personaj a devenit singura şi cea mai mare preocupare naţională. A mai apărut imediat pe sobă şi alt drob de sare cu „Independenţa Justiţiei“, pentru ca apoi să aflăm că justiţia era deja dependentă de protocoalele secrete încheiate cu serviciile secrete. Astăzi, drobul de sare se numeşte „Ordonanţa amnistiei şi graţierii“ şi am fost aduşi până acolo, încât să ne mirăm ca proştii de ce nu mai apare odată, dacă tot a fost anunţată. Pe banda rulantă a evenimentelor proiectate, sunt etalate alte droburi de sare, pentru care haştagiştii şi tefeliştii ne invită „ieşiţi din casă, dacă vă pasă“.

Ordonanţa fantomă privind amnistia şi graţierea

Marţi 17 iulie, Guvernul a fost convocat pentru a aproba unele acte normative. Lumea bună a protestatarilor a scos imediat la vedere drobul şi l-a lustruit, dispusă să parieze pe tot ce are mai de preţ că Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Nu a fost să fie. Dezamăgirea protestatarilor a dat pe afară, acuzând Guvernul că îşi permite să nu adopte ordonanţa pentru care tocmai erau pregătiţi să iasă în stradă. Salvarea a venit tot de la Guvern, care, înţelegător, a programat o nouă şedinţă pentru joi, revigorând speranţa protestatarilor de a se întâlni cu ordonanţa în stradă. Un protestatar de profesie, mai zgubilatic, s-a legat cu cătuşe de gardul guvernului, ameninţând că îşi dă foc cu benzina adusă într-un bidon de acasă, dacă nu iese ordonanţa. Nici joi nu a fost să fie, şi cu asta s-a năruit orice speranţă de a mai scoate lumea în drum. Nu se mai înţelege nimic în toată nebunia cu ordonanţa fantomă, ba nu este nici măcar scrisă, ba nu se poate semna, ba este aprobată dar a ascuns-o cineva. Între timp, jandarmii i-au confiscat benzina protestatarului paşnic şi l-au dus la secţie, pentru că umblă cu inflamabile în public. Nici nu-mi închipui că a crezut cineva că-şi dă foc, deoarece băiatul mai are sarcini în fişa postului şi pentru următoarele zile. Iar unele televiziuni mai trebuie să mănânce şi ele o pâine. Noroc cu „sursele“, care au scos la vedere un nou drob de sare, prin care suntem avertizaţi că Liviu Dragnea ţine Guvernul sub presiune, ca acesta să adopte cum o şti ordonanţa, pentru a-l scăpa de puşcărie.

Drobul de sare al Cotroceniului

Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă, premierul României, să treacă miercuri pe la Cotroceni pentru niscaiva discuţii. Sursele s-au călcat în picioare să ne convingă că Iohannis vrea să-i smulgă Vioricăi promisiunea de a nu aproba ordonanţa cu amnistia şi graţierea. Miercuri seara, nici Iohannis şi nici Dăncilă nu au informat naţiunea de ce s-au întâlnit. La şedinţa de guvern de joi, premierul Dăncilă şi-a călcat pe inimă şi a informat Cabinetul, şi implicit pe noi, că la întâlnirea cu Iohannis s-a discutat despre preluarea de către România a preşedinţiei Uniunii Europene. Dăncilă a recunoscut că a avut loc o discuţie constructivă cu Iohannis, detensionând astfel atmosfera încinsă de multă vreme între palate. În replică, Klaus Iohannis, joi seara s-a simţit obligat să susţină o conferinţă de presă la Cotroceni, gândindu-se probabil că este dator să acorde explicaţii naţiunii. Toţi credeam că după întâlnirea cu Dăncilă, la presiunea Bruxelles-ului, Klaus Iohannis va spune măcar o propoziţie, cu care să detensioneze relaţia cu Guvernul. Nu a spus, Iohannis rămânând astfel consecvent în duşmănia lui cu Guvernul României. La acest capitol, Dăncilă i-a dat clasă, de diplomaţie, Iohannis nefiind în stare să facă vreun pas spre normalizarea relaţiei cu executivul.

După Klaus Iohannis, legile justiţiei au fost cele mai dezbătute legi, dar nu cele mai bune

Klaus Iohannis şi-a început conferinţa spunând că vrea să discute numai despre cele mai dezbătute legi din spaţiul public şi anume legile justiţiei. Ni s-a luat o piatră de pe inimă. Până acum, preşedintele ne împuiase capul că legile Justiţiei treceau spre aprobare fără a beneficia de un minim de dezbatere necesară. De această dată aflăm, din părerea avizată a preşedintelui, că legile justiţiei „au fost cele mai dezbătute legi“, ceea ce întâmplător era şi adevărat. În realitate, Klaus Iohannis s-a simţit obligat să-şi anunţe pe această cale susţinătorii că şi-a făcut datoria, atacând legile din toate poziţiile, dar că şi-a epuizat toate căile de atac, fiind acum obligat să le promulge. A anunţat că a promulgat Legea nr. 304 privind organizarea judiciară, pentru a-l contrazice pe Dragnea, care l- a acuzat că blochează legile. A dorit să afle susţinătorii săi cârcotaşi că în măsura în care şi-a epuizat toate pârghiile constituţionale de a ataca legile, atât de huiduite de protestatari, odată cu promulgarea lor, rolul său ca preşedinte s-a încheiat. Cu o ultimă încercare de a fi preşedinte jucător, ipostază care îl plasează la remorca lui Băsescu, Iohannis a trasat o sarcină neconstituţională Parlamentului, să reia legile Justiţiei în toamnă şi să le revizuiască. Sarcina trasată Parlamentului se încadrează la capitolul mandat imperativ, interzis de Constituţie. A criticat copios legile justiţiei, pe care este nevoit să le promulge, motivând că la solicitarea lui, Curtea Constituţională a găsit patru neconcordanţe cu textul Constituţiei. Cele patru neconcordanţe au avut darul să-i transmită lui Iohannis, şi implicit străzii, mari nelinişti în legătură cu „independenţa judecătorilor şi procurorilor“. Pe lângă aceste patru neconcordanţe găsite acum, la mult dezbătutele legi, cele peste 100 de neconcordanţe găsite de Curtea Constituţională la legile justiţiei promovate de gruparea Macovei – Prună – Cioloş, fără nici o dezbatere, par lui Iohannis o nimica toată, pentru care nici nu se merită să ieşi în stradă şi să protestezi.

Comisia de la Veneţia – drobul lui Iohannis din mânecă

Realitatea a fost că preşedintele Iohannis a atacat Legea organizării judiciare de două ori la Curtea Constituţională, care i-a respins toate solicitările ca nefondate. Ca urmare, Klaus Iohannis, obligat de afront, s-a simţit dator să se adreseze Comisiei de la Veneţia, care în răspunsul ei s-a axat în primul rând pe necesitatea că România să-şi modifice Constituţia. Comisia de la Veneţia şi-a exprimat suspiciuni preliminare cu privire la independenţa justiţiei, părere preluată de Iohannis cu mare tam-tam, ca fiind subiectul lui preferat. Dar Comisia de la Veneţia a incriminat şi existenţa protocoalelor secrete ale Binomului DNA-SRI, despre care Iohannis nu a spus nici pâs. Când nu mai are argumente, Klaus Iohannis apelează la serviciile Comisiei de la Veneţia, precum domnitorii fanarioţi apelau la Înalta Poartă.

Nu în orice caz ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea este ticăloasă

În finalul conferinţei sale de presă, Klaus Iohannis a făcut un apel patetic la parlamentarii majorităţii, amintindu-le că „au fost aleşi în scopul de a face legi pentru România şi pentru români, nu pentru a-şi scăpa liderul de puşcărie“. Deşi o lege privind amnistia şi graţierea este un act firesc într-o altă ţară, în România aceasta a ajuns să fie considerată de Klaus Iohannis „o lege de mare ticăloşie“, pentru simplu motiv că printre beneficiarii ei se află şi Liviu Dragnea. Dacă Liviu Dragnea nu era beneficiar, legea nu mai era ticăloasă. Cu ocazia acestei conferinţe de presă, Klaus Iohannis ne-a transmis că rolul său în vara aceasta s-a încheiat, ne-a spus ce avea de spus şi poate pleca în vacanţă. Bun voiaj domnule Preşedinte, mergeţi liniştit, că noi rămânem cu grija droburilor de sare şi a războiului româno- român pe care îl lăsaţi în urmă, din care face parte şi războiul Iohannis – Dragnea. În războiul Iohannis – Dragnea, am înţeles că fiecare parte trage un ce folos de pe urma războiului româno-român. Din „Prostia omenească“ a lui Creangă, rămâneam cu o morală. Să nu disperăm când suntem victimele prostiei unora, există prostii şi mai mari.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Cum va fi vremea pînă pe 1 martie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la finalul ultimei luni de iarnă se anunţă timp primăvăratic ■ valorile termice diurne saltă la peste 10 grade ■ în nici o noapte nu vor mai fi temperaturi negative ■ de precipitaţii nu poate fi vorba ■ cea mai caldă zi din intervalul de prognoză pare a fi sîmbătă, 29 februarie, soarele aducînd valori termice de pînă la 15 grade Celsius ■

Iarna calendaristică este pe sfîrşite şi meteorologii anunţă temperaturi în creştere, astfel că pînă la final de februarie valorile termice cresc pînă la 15 grade Celsius.

În nici o noapte pînă la început de martie nu vor mai fi valori termice negative, altfel spus deja sîntem în primăvară. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie precipitaţiile ne ocolesc şi cel puţin pînă la început de martie nu sînt anunţate ploi.

Pe 21 februarie, la ora 11 termometrele indicau 5 grade la Piatra Neamţ şi Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau la acelaşi moment 6 grade. Mai rece era în vîrf de munte, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -7 grade, acolo fiind şi vreo 23 de centimetri de zăpadă.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că şi ziua de 22 februarie, din nou va fi senin şi însorit, cel mult 8 grade la amiază şi cam 1 grad după lăsarea întunericului. Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de duminică, 23 februarie. Soarele va fi la datorie şi aduce în miezul zilei temperaturi de 12 grade. Acest lucru se va resimţi în regimul termic nocturn iar minima saltă frumuşel la 5 grade.

Săptămîna viitoare debutează în acelaşi ton, iar luni 24 februarie este aşteptat cer variabil, cu cel mult 8 grade, însă noaptea ar putea ploua slab la o minimă de 4 grade. Cam la fel va fi regimul termic şi marţi, 25 februarie, cînd ne putem aştepta ca în zona noastră termometrele să indice pînă la 9 grade.

Cu toate acestea minima nocturnă coboară spectaculos pînă la pragul îngheţului astfel că în zori se va înregistra o minimă de 0 grade. De miercuri, 26 februarie, vremea intră într-un proces trepta de încălzire. Se anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi mai degrabă de aprilie astfel că maxima saltă la 14 grade peste zi şi cam 3 grade vor fi după lăsarea întunericului.

O zi mai caldă şi una mai rece pentru că meteorologii dau asigurări că joi, 27 februarie, mercurul din termometre ajunge numai pînă la 12 grade. Cu toate acestea peste noapte se face mai rece iar minima se opreşte la 5 grade. Cer variabil cu soare va fi şi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei nu mai trece de 12 grade iar minima nocturnă ajunge la 4 grade.

Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi ultima din lună, iar sîmbătă 29 februarie ne vom bucura din nou de soare care aduce valori termice diurne de pînă la 15 grade Celsius. Cu toate acestea nu va fi prea cald după lăsarea întunericului, iar minima nu mai trece de 2 grade.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Contre politice pe aparatura din spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ senatorul Dan Manoliu acuză conducerea Spitalului de Urgenţă Roman că a fost ajutată să primească de la minister aparatură de precizie şi valoare, dar nu ar fi pomenit public acest lucru ■ ba, mai mult, aceste aparate ar sta nefolosite ■ conducerea spitalului recunoaşte că a primit aparatură şi că e folosită în secţii ■

La ultima conferinţă de presă a senatorului Dan Manoliu, cînd a prezentat raportul de activitate pe anul trecut a aruncat şi nişte „săgeţi“ către PNL.

A susţinut că reprezentanţii PNL nu au eleganţa de a recunoaşte că au fost ajutaţi, în timpul mandatului ministrului PSD al Sănătăţii, Sorina Pintea, prin intermediul romaşcancei Oana Bulai, secretar de stat în Guvernul Dăncilă, să obţină o listă lungă de aparatură medicală, care ar sta nefolosită.

„Ceea ce vă pot spune e faptul că există multe realizări în timpul Guvernului PSD la care alţii s-au îngrămădit să taie panglici. V-aş ruga să vă interesaţi ce dotări au fost aduse la Spitalul Municipal Roman, în timpul mandatului doamnei Oana Bulai, care a fost secretar de stat în Guvernul Dăncilă.

Nu am auzit pe nimeni din conducerea liberală a spitalului să pomenească de acest lucru, ba, mai mult, alţii s-au îngrămădit să se laude cu aceste lucruri, ceea ce este absolut incorect, în opinia mea. Avem multe alte lucruri bune pe care le-am făcut pentru Roman şi judeţ în timpul Guvernării PSD şi le vom spune, la timp, pentru ca oamenii să ştie despre ce este vorba“, a declarat senatorul Dan Manoliu la conferinţa de presă din această săptămînă.

Oana Bulai a confirmat cele spuse de parlamentarul Dan Manoliu, că a făcut aceste intervenţii la Ministerul Sănătăţii pentru că intrau în atribuţiile de serviciu şi că a fost bucuroasă să răspundă rugăminţilor actualului secretar de stat din Ministerul Mediului, Leonard Achiriloaei, care a venit la Bucureşti, în cabinetul ei, însoţit de managerul spitalului, medicul Maria Andrici. „Am făcut acest lucru pentru romaşcani, pentru că m-am născut în acest oraş şi îmi pasă de ceea ce se întîmplă în Roman.

Nu am primit, dar nici nu am aşteptat mulţumiri de la nimeni, pentru că, probabil, atît doamna director, cît şi domnul Leonard Achiriloaei, fostul meu coleg de partid ( la PDL -n.r.), sînt constrînşi de conducerea partidului să nu recunoască cine i-a ajutat“, a afirmat Oana Bulai. Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a confirmat prumirea de la Ministerul Sănătăţii a unei game variate de aparatură medicală şi în anul 2018, şi în 2019.

„Este adevărat că am primit de la minister şi în 2018, şi în 2019 fonduri pentru achiziţia de aparatură medicală, dar nu este adevărat că acestea nu sînt folosite. Toată aparatura a fost repartizată pe secţii şi este folosită de medici. În 2018 am achiziţionat aparatură medicală în valoare de 691 mii lei, iar în 2019 aparatură de 2.473 mii lei, din fonduri repartizate de Ministerul Sănătăţii“, a precizat dr. Maria Andrici.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Patru nemţeni şi-au pierdut viaţa la slujbă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în prima lună din acest, an patru persoane au murit la serviciu, iar alte 17 au fost rănite ■ pentru abateri, inspectorii de muncă au aplicat amenzi usturătoare ■

Bilanţul activităţii funcţionarilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ pentru prima lună din anul 2020 relevă faptul că mai mulţi nemţeni s-au accidentat la serviciu iar în 4 cazuri lucrătorii şi-au pierdut viaţa.

În perioada 1-31 ianuarie inspectorii de muncă au efectuat 252 controale, ocazie cu care s-au constatat 275 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atîtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicîndu-se 148 de sancţiuni contravenţionale.

Defalcat, în ce priveşte activitatea din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, funcţionarii nemţeni au efectuat 99 vizite de control şi evaluare la angajatori şi au constatat 98 de abateri de la prevederile legale şi au aplicat în total 98 de sancţiuni contravenţionale din care 4 amenzi în valoare de 14.500 lei. „În ce priveşte analiza situaţiei accidentelor de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 21 evenimente de muncă.

Cauzele cel mai des întîlnite pentru evenimente au fost cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu şi circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, 4 au fost mortale. Toate evenimentele sînt în curs de cercetare“, conform unui comunicat al ITM Neamţ.

În ce priveşte activitatea în domeniul relaţiilor de muncă, au fost verificate 153 de firme iar pentru neregulile găsite s-au dispus 177 de măsuri, aplicîndu-se 50 de sancţiuni contravenţionale din care 13 amenzi în cuantum de 127.000 lei pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La şapte angajatori au fost depistate şapte persoane prestînd muncă nedeclarată, patru din acestea fiind la serviciu fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, iar trei persoane au fost depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată au fost aplicate 7 amenzi ce au totalizat 110.000 lei şi au fost dispuse 7 măsuri deremediere a deficienţelor.

Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017, au fost dispuse 44 de măsuri, iar 11 angajatori au fost sancţionaţi cu 12 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în cuantum de 6.000 lei. În perioada analizată angajatorii au încheiat şi înregistrat la ITM Neamţ patru contracte colective de muncă şi un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

Citește știrea

Trending