Contactează-ne

Politica

Moartea din Carpaţi, din ring, în „arena politică“ din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „ne vom deplasa în cursul acestei săptămîni la Neamţ“, a declarat Cătălin Moroşanu ■ comisia din care acesta face parte trebuie să tranşeze disputa Cozmanciuc-Chitic ■ cine va fi făcut KO politic? ■

Conflictul deschis din PNL Neamţ a constituit din nou subiect de discuţie în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL de luni, 16 aprilie. Pe ordinea de zi a fost şi stabilirea datei la care comisia de anchetă de la centru va descinde la Piatra Neamţ. După o mai lungă perioadă de timp în care respectiva comisie s-a lăsat aşteptată. Poate şi din cauza sărbătorilor pascale. Cei trimişi să facă „linişte“ în organizaţia de sub Pietricica sînt preşedintele regional al PNL Moldova, deputatul Ioan Bălan, secretarul general al PNL, Robert Sighartău şi prim-vicepreşedintele TNL, secretar pe Regiunea de Nord Est, Cătălin Moroşanu, cunoscutul luptător K1, zis „Moartea din Carpaţi“. „Discuţia despre ceea ce se întîmplă la Neamţ am avut-o în urmă cu două săptămîni, atunci cînd s-a decis cine va face parte din comisia de anchetă internă. La Biroul Politic Naţional vom stabili cu exactitate cînd va descinde această comisie la Piatra Neamţ“, a declarat deputatul sucevean Ioan Bălan. Ştirea a fost confirmată de un alt membru la comisiei, Cătălin Moroşanu. „Ne vom deplasa în cursul acestei săptămîni la Neamţ. Vom asculta părerea ambelor părţi. Şi a taberei Cozmanciuc, şi a taberei Chitic. Vom face ulterior un raport care va ajunge pe masa preşedintelui partidului, Ludovic Orban. Vom fi cît se poate de obiectivi şi vom asculta şi părerile celor de la Roman (gruparea Leoreanu, Micu- Ţapu – n.r). Ceea ce este sigur e faptul că nu se va mai putea continua cu toate aceste tabere care macină organizaţia într-un moment în care ţinta noastră ar trebui să fie Partidul Social Democrat şi nu luptele intestine“, a declarat Cătălin Moroşanu, care nu a participat la şedinţa Biroului Naţional de luni, deoarece la finalul săptămînii trecute a asistat la o gală K1, la Iaşi. Reamintim că tabăra Cozmanciuc a dizolvat biroul politic local al Organizaţiei PNL Piatra Neamţ, iar forul de conducere central al liberalilor a cerut revenirea asupra deciziei. Numai că acest lucru nu s-a întîmplat pînă în prezent. Surse credibile din interiorul PNL susţin că tabăra Cozmanciuc va fi cea care urmează a fi făcută KO de „Moartea din Carpaţi“, intrat în politică încă din 2012, el fiind unul din apropiaţii lui Ludovic Orban. De menţionat că deputatul Ioan Bălan, şi el un apropiat al preşedintelui Orban, se află pentru a doua oară în postura de mediator al luptelor interne dintr-un partid, ţinînd cont că tot el a fost cel ce a fost trimis de la Centru să medieze conflictul din PDL, la vremea cînd în organizaţia de la Roman erau mişcări de trupe, o parte din vechea gardă refuzînd reprimirea lui Laurenţiu Leoreanu în partidul din care-şi dăduse demisia, declarîndu-se independent.

Istoria unui „război liberal“

Conflictul intern din PNL Neamţ are un istoric îndelungat. Din motive care nu au fost făcute publice pînă la capăt în mod oficial, în urmă cu mai multe luni, dacă nu chiar se face anul, între tabăra lui Mugur Cozmanciuc, formată în principal din consilierii judeţeni, şi cea a lui Dragoş Chitic, formată în principal din consilierii locali pietreni, s-a produs ruptura. La început s-a încercat ascunderea gunoiului sub preş, însă pe surse au apărut informaţii legate de starea tensionată. Ba chiar şi declaraţii sau acţiuni publice care indicau ruptura, cum ar fi contestarea de către cei de la Piatra a alegerii liderului judeţean la tineretul liberal. Plus atitudini „distincte“ ale consilierilor judeţeni, faţă de cei pietreni, în şedinţele forurilor din care făceau parte. Care au culminat cu formularea unui amendament în CJ Neamţ de către liberali prin care se luau nişte bănuţi alocaţi pentru Piatra Neamţ şi pentru Roman, primării conduse de lideri PNL, şi „orientarea“ lor către alte localităţi din judeţ. Atunci lucrurile au izbucnit public şi în războiul declaraţiilor a intervenit şi „tabăra din Roman“. Care părea a fi sau chiar era alături de cea de la Piatra Neamţ. Cum pe plan local nu se întrezăreau premise pentru a se soluţiona războiul, s-a aşteptat o rezolvare de la centru. Amînată iniţial de soluţionarea problemelor pe care le avea liderul central Ludovic Orban, care aştepta să vadă decizia definitivă în dosarul în care era judecat pentru un presupus trafic de influenţă. A survenit achitarea definitivă a acestuia şi tabăra Cozmanciuc a ieşit la atac: dizolvînd conducerea PNL Piatra Neamţ, practic îndepărtînd de la butoanele conducerii tabăra Chitic. S-a vorbit atunci într-o conferinţă de presă despre motive statutare, a fost numită o conducere interimară, dar toată lumea aştepta să vadă reacţia liderilor de la centru. Care a venit sub forma unor decizii ale Biroului Politic Naţional. Ce spuneau în rezumat că ar trebui să fie revocată dizolvarea, practic repunerea la şefie a taberei Chitic, dar şi că la Neamţ va veni o comisie de la centru pentru a împărţi apele. Iniţial a fost înaintat pe surse un termen de două săptămîni, însă au intervenit şi sărbătorile de Paşte, şi termenul a fost destul de mult depăşit. Se pare, în lumina ultimelor declaraţii, că respectiva comisie va ajunge totuşi în această săptămînă în Neamţ şi va trece la „audierea“ combatanţilor. Cum taberele implicate în conflict au avut orientări diferite în campania internă ce a avut loc în PNL pentru alegerea liderului naţional, Cozmanciuc cu Buşoi, pierdant, Chitic cu Orban, învingător, nu puţini sînt cei care riscă deja să dea pronosticuri: cum că liberalii din tabăra pietreană vor fi declaraţi cîştigători. Şi nu puţini susţin că nu va fi o decizie la puncte ci se va lăsa chiar cu un „knockout“ politic. Ca să rămînen în universul de discurs propriu carierei de luptător a lui Cătălin Moroşanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se lansează programul „Casa Eficientă Energetic” – Valoarea primei energetice este de 15.000 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anunţul a fost făcut de deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ

Nemțenii care își doresc să aibă un consum de energie mai mic pot accesa, începând cu data de 15 septembrie, programul „Casa Eficientă Energetic”.

 

„Cei care vor aplica pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, din fonduri nerambursabile, acordați de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin AFM.

 

Cei interesați de „Casa Eficientă Energetic” vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.

Totodată, acest program poate fi accesat și de reprezentanți ai instituțiilor publice (școli și grădinițe).

 

Cheltuielile eligibile pentru școli și grădinițe sunt:

 

–        dotarea instituțiilor cu centrale termice, dar și înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante;

–        tâmplărie cu geam termopan;

–        izolație termică fațade și terase;

–        alte lucrări menite să reducă pierderile de energie termică;

–        sisteme nepoluante pentru obținerea necesarului de energie sau pentru anumite utilități;

–        sisteme de încălzire a apei care utilizeaza energia solară, panouri fotovoltaice;

–        schimbarea corpurilor de iluminat;

–        instalarea de senzori de mișcare;

–        sisteme moderne și eficiente de monitorizare a energiei;

–        sisteme de ventilație și climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.

 

Guvernul PNL se preocupă să pună în implementare soluții eficiente pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. Îmi doresc ca și nemțenii să profite de aceste oportunități, pentru a crește nivelul de trai și confort”, se precizează într-un comunicat de presă emis de deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț.

Citește știrea

Politica

Dilemele candidaţilor la Primăria Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Andrei Carabelea, candidat PNL: dilema – “Am fost pus de partid candidat la primărie pentru că am şanse sau doar pentru ca Vasile Panaite să ajungă prefect în locul lui George Lazăr?”. Informaţii “de culise”: pe surse se spune că a fost preferat Carabelea pentru că e mai pe profil USR, numai că acum trebuie să strângă voturi, nu peturi, dar, ca să nu se supere Panaite, acesta va fi numit prefect în locul lui Lazăr care va fi “mutat” drept candidat la Primăria Roman, că tot l-a “faultat” la mandat pe Micu.

Liviu Harbuz, candidat PRO România: dilema – “Decât candidat sărac (în voturi) în Piatra, nu era mai bine să rămân fruntaş (la audienţă) în Europa (FM)?”. Informaţii “de culise”: nu sunt, că n-am intrat în culisele Europa FM. Cât priveşte răspunsul la dilemă: el depinde de cum şi cu cine va mai vorbi Harbuz la telefon în campania electorală.

Bogdan Gavrilescu, candidat PMP: dilema – “Mărul electoral e otrăvit pentru că e verde “anonim” sau, dacă îi pun mască, nu mai e otrăvit?”. Informaţii “de culise”: pentru refuz de mască în timp ce se întâlnea cu un jurnalist nemascat într-o cârciumioară la şosea, Gavrilescu s-a trezit luat la întrebări de poliţişti, după o sesizare anonimă. De atunci caută de mască toate merele pe care le primeşte “în dar electoral”. Indiferent de cine i le pune în coş.

Marius Irimia, candidat USR: dilema – “Chiar rămân eu candidat până la alegeri sau mă trezesc iar pe tuşă dacă mai PLUSează cineva?”. Informaţii “de culise”: Dilema e legitimă pentru că Irimia s-a mai bucurat în trecut că e candidat, dar s-a trezit şuntat de un candidat venit din PLUSul alianţei. Între timp şi-a revenit la candidatură, dar a rămas cu temeri.

Ciprian Enache, candidat ALDE: dilema – “Ce ar fi să câştig deşi pornesc din postura de candidat a unui partid care are mai puţine procente electorale decât neveste a avut preşedintele partidului?” Informaţii de culise: despre viitoarele neveste ale lui Tăriceanu… n-au cum să fie, despre şansele lui Enache… La fel ca în cazul nevestelor.

Răzvan Cuc, candidat PSD: dilema – “Un şut în fund la Giurgiu poate însemna un pas înainte la Piatra?” Informaţii de culise: ales deputat la Giurgiu, Cuc a primit un şut în fund de la Bădălău de a aterizat direct la Piatra. Unde Arsene l-a provovat drept candidat la primărie. Deci…

Dragoş Chitic, nu mai e candidat, dar are o dilemă: “Dacă toţi pietrenii m-ar fi votat pe mine, de ce nu am ajuns să candidez?”. Judecătorii ştiu de ce…, că nu degeaba or fi amânat o sentinţă până… în ziua alegerilor.

P.S.: Cele de mai sus ar trebui citite în notă de… glumă. Sau poate nu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Unii candidaţi la primărie sunt în… „chinurile facerii“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Piatra, Andrei Carabelea e „alesul“ PNL, Liviu Harbuz la PRO România, Bogdan Gavrilescu la PMP, Marius Irimia la USR, Ciprian Enache la ALDE şi Răzvan Cuc la PSD Neamţ ■ la Roman, PNL şi PSD încă n-au anunţat candidatul, dar ar putea fi chiar Lucian Micu şi Alin Antochi ■ USR-PLUS perge pe mîna lui Radu Samson, iar Împreună pentru Moldova cu jurnalista Teodora Baciu ■

Pe la mai toate partidele lucrurile sînt clare în ceea ce priveşte candidaţii propuşi să participe la alegerile în care se vor stabili primarii din cele mai mari oraşe ale judeţului, Piatra Neamţ şi Roman.

În urbea de sub Pietricica, Andrei Carabelea este candidatul PNL, anunţul fiind făcut de cel în cauză sîmbătă, 1 august. „Este o onoare imensă şi o responsabilitate uriaşă pe măsură. Şi mi le asum pe ambele cu aceeaşi seriozitate cu care m- am implicat în comunitate de mai bine de 12 ani. Sunt un om simplu, născut şi crescut în Piatra Neamţ, cu aşteptări, aspiraţii şi dorinţe pentru comunitate.

M-am implicat şi dedicat unor cauze: ecologia şi promovarea spiritului civic. Voi rămâne acelaşi om activ şi dedicat să facă bine comunităţii şi din postura de primar. Vom discuta, vom dezbate, vom construi împreună. (…). Totul va fi bine!“, a sunat anunţul postat pe Facebook prin care Andrei Carabelea şi-a anunţat candidatura. Decizia liberalilor privind stabilirea candidatului pentru Primăria Piatra Neamţ s-a lăsat destul de mult aşteptată.

Actualul primar liberal, Dragoş Chitic, a sperat că instanţa de judecată va da un verdict în dosarul în care a fost condamnat în primă instanţă. Solicitarea lui era de rejudecare, iar un răspuns afirmativ din partea instanţei i-ar fi permis să candideze. Numai că judecătorii au mers din amânare în amânare şi un nou termen e stabilit în septembrie. Adică în luna în care au loc alegerile.

Alte nume înscrise în cursă sunt Liviu Harbuz, propus de PRO România, Bogdan Gavrilescu, PMP, Marius Irimia, USR, Ciprian Enache, ALDE, şi Răzvan Cuc, importat de PSD Neamţ. Acesta din urmă şi-a motivat intenţia de a candida şi pe internet, deoarece a observat că Perla Moldovei mai trebuie „şlefuită“. „Sînt o persoană activă şi implicată, care vrea mereu mai mult. Mai mult pentru mine înseamnă mai mult pentru comunitatea pe care o reprezint. Şi înseamnă mai mult pentru România. Perioada în care am fost ministru nu poate fi decât un avantaj. Am gestionat proiecte importante pentru ţară, am demonstrat că pot, iar acum a venit momentul să mă dedic unor proiecte pentru Piatra Neamţ“, susţine deputatul ales în Giurgiu, şi „mazilit“ de acolo de fostul ministru Niculae Bădălău, preşedintele formaţiunii.

La Roman e mai complicat

Lucrurile-s ceva mai complicate după ce mandatul primarului Lucian Micu a încetat, prin ordin al prefectului George Lazăr, pe motiv de incompatibilitate, fostul edil al Romanului fiind creditat cu cele mai mari şanse la viitoarele alegeri. Şi încă e suspans dacă va mai candida sau nu.

Şeful de partid al acestuia, deputatul Laurenţiu Leoreanu, a ţinut să sublinieze că ar exista o nuanţă între incompatibilitatea cauzată de incoerenţa legislativă şi corupţie, care ar motiva oarecum menţinerea acestuia pe lista de potenţiali candidaţi.

„În partid mai avem încă dezbateri, pînă la sfîrşitul acestei săptămîni, în ceea ce priveşte numele candidaţilor cu care vom ieşi în campania electorală pentru locale. Aşteptăm să vedem ordinul prefectului George Lazăr, privind demiterea primarului Lucian Micu, şi, aşa cum v-am spus şi altă dată, vom respecta deciziile Justiţiei şi ale altor instituţii ale statului. În momentul în care va apărea ordinul de prefect şi primarul va părăsi instituţia, viceprimarul Roxana Iorga va prelua atribuţiile.

Sîntem o echipă şi e important acest lucru. Lumea trebuie să înţeleagă şi să ştie că în interiorul PNL nu a fost vorba de acţiuni de corupţie şi infracţionalitate , ci doar de incompatibilitate, creată de incoerenţa legislativă“, a declarat deputatul Leoreanu, preşedintele PNL Roman, care nu s-a sfiit să-l critice pe prefectul „apolitic“, George Lazăr, pentru întîrzierea emiterii ordinului de eliberare din funcţie a primarului: „Prefectul a emis acest ordin pe care, sincer să fiu, nu ştiu de ce nu l-a emis mai demult, dacă tot a trebuit să fie demis.

Ar fi putut să-l emită după o zi, două, trei, după o săptămînă, pentru a ne lăsa timpul fizic de analiză şi decizie a lucrurilor şi pentru toate celelate demersuri legate de depunerea candidaturilor.Pe mine mă interesează ca lucrurile să meargă bine pentru PNL şi pentru romaşcanii mei“.

Mai marele peste liberalii romaşcani susţine că această săptămînă e decisivă, una în care se fac ultimele analize interne, scopul fiind de a păstra funcţia de primar. Deputatul Leoreanu a înaintat trei nume de candidaţi la primărie şi nu lipseşte nici numele edilului recent îndepărtat din funcţie. Şi la PSD mai există încă sondaje interne şi, conform senatorului Dan Manoliu, la sfîrşitul acestei săptămîni se va şti ceva.

Pentru primărie, în cursă s-ar afla avocatul Alin Antochi şi protopopul Dragoş Munteanu, dar care a infirmat zvonul potrivit căruia ar accepta să lase sutana pentru costumul de edil. Printre formaţiunile care şi-au anunţat candidaţii se numără Alianţa USR- PLUS, care la Roman şi-a desemnat candidatul încă de anul trecut, fiind vorba despre Radu Samson. Şi Partidul Împreună pentru Moldova şi-a anunţat candidatul, respectiv jurnalista Teodora Baciu.

Citește știrea

Trending