Contactează-ne

Actualitate

Mitropolitul Visarion Puiu, despre I. V. Stalin: „Irodul contemporan a trimis la moarte milioane de oameni“

Știre publicată în urmă cu

în data de

După cum se ştie Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Visarion Puiu, acum aproximativ 56 de ani, mai precis 10 august 1964, şi-a dat obştescul sfârşit departe de ţară, în Franţa. Cel care avea să fie numit „Călugărul ostaş“ a venit pe lume în ziua de 27 februarie 1879, în localitatea Paşcani, judeţul Iaşi, părinţii fiind de pe meleagurile nemţene (tata era fiul preotului Ioan Puiu din comuna Girov, iar mama, fiica unor negustori din Roman – n.n.).

După ce este tuns în monahism la Roman, pe 22 decembrie 1905, a ocupat de-a lungul vieţii monahale mai multe funcţii ecleziastice. Dintre acestea amintim că, la 16 februarie 1942, a fost numit de către mareşalul Ion Antonescu Şef al Misiunii Bisericeşti Române pentru Transnistria, cu sediul la Odessa, echivalent cu funcţia de mitropolit, responsabilitate pe care a îndeplinit-o până la 14 decembrie 1943.

De pe această poziţie a militat cu înverşunarea numai de el ştiută să facă din teritoriul dintre Nistru şi Bug „O adevărată redută a românismului şi a Ortodoxiei în faţa tăvălugului bolşevic“, criticându-l şi pe Iosif Vissarionovici Stalin, unul din marii duşmani ai poporului român din veacul al XX-lea. Din acest punct de vedere poate fi amintit şi articolul „Irodul contemporan“, publicat în ziarul din urbea de la poalele Pietricicăi, Ceahlăul, săptămânal „de informaţii şi afirmare românească de sâmbătă 2 ianuarie 1943“, având ca director pe venerabilul profesor de limba română de la Gimnaziul Petru Rareş, Mihail Avadanei, întemeietorul publicaţiei Apostolul, revistă a Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ, înscrisă la Tribunalul Neamţ cu Nr.1/1938- Cenzurat, având redacţia la Casa Învăţătorilor din str. Petru Rareş 54, Piatra Neamţ.

Iată ce ne spune eruditul mitropolit despre cel mai mare tiran pe care l-au dat ruşii după anexarea Basarabiei din anul 1912, în articolul amintit. „Se macină necontenit anii şi lasă în spuza lor întâmplări ce nu le pot şterge nici veacurile. Aşa, acum vreo două mii de ani în răsăritul de miazăzi, a fost un rege a cărui nume învăluit în ocară este pomenit în colindele noastre bătrâneşti.

E vorba de Irod, care în teama lui bolnavă de a nu-şi pierde domnia şi-a înarmat toţi soldaţii săi şi a poruncit să ucidă toţi pruncii din Iudeea şi Galileea. Cruzimea acestui conducător de ţară a rămas de pomină şi veacurile nu numai că nu l-au acoperit, dar au lăsat să apară din ascunzişurile geniului popular aprecieri îndreptăţite a satrapului de la Ierusalim. Cu toată dârzenia lui de a sta pe scaunul conducerii, destinul a hotărât să cadă şi în cele mai groaznice chinuri, să-şi dea sfârşitul. Astăzi, cam aceleaşi întâmplări, însă în proporţii mai mari se petrec în Răsărit.

Irodul contemporan, tovarăşul Stalin, a trimis la moarte milioane de oameni spre a-şi salva tronul. Pentru stăpânirea diabolică a lui Stalin a curs atâta sânge cum nu a curs nici în războaiele de 100 de ani pe care le-a înregistrat istoria. Din cauza cruzimii lui Stalin au rămas soţii văduve, copii orfani şi bătrâne aşteptându-şi în zadar feciorii.

Destinul va decide. Stalin se va îneca în propria lui cruzime şi conducerea ţării va fi luată de altul vrednic. Vremurile se vor limpezi şi din adâncurile simţiri populare se vor ridica noi cântece în care vor zugrăvi cruzimea disperată a Irodului de la Moscova şi biruinţa armatelor creştine. Aceste cântece, ca o baladă din alte vremi se vor auzi îngânate în noaptea Sfântului Vasile, pe la ferestrile împodobite cu flori de gheaţă, sau se vor împleti cu cântecele de stea şi vor răsuna în cadenţa clopoţeilor atârnaţi în colţurile stelelor. Şi aşa, prin cântece şi poveşti, numele lui Stalin ca şi a lui Irod, va fi blestemat din veac în veac. Pr. Visarion Puiu“.

Previziunile ilustrului ecleziast român s-a îndeplinit doar în parte. Biruinţa „armatelor creştine“ în războiul antisovietic nu a fost posibilă, iar conducătorii ruşi ce au urmat, nu cu aceeaşi cruzime dar cu alte mijloace – diplomatice, uneori şi armate – au dus mai departe politica „graniţelor mobile“ cu vecinii acestora, instaurată de ţarul Petru cel Mare, de la începutul secolului al XVIII-lea. A rămas doar „blestemul“ românilor pentru răpirea de către Rusia stalinistă a strămoşeştilor teritorii de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial: Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

Nu putem încheia la cele spuse de ierarhul cu obârşia de pe meleagurile dintre Bistriţa, Moldova şi Siret fără a aminti de o previziune a scriitorului Calistrat Hogaş, cetăţean pietrean şi romaşcan în timpul vieţii, despre ruşi, în cartea fostului primar de Piatra Neamţ, Dimitrie Hogea, intitulată „Din trecutul oraşului Piatra Neamţ. Amintiri“, din anul 1936. Iată ce ne relatează fostul edil „de Piatra“ din anii 1914- 1918 din acest punct de vedere:

„… În timpul războiului C. Hogaş se găsea retras la Piatra, în vechea sa locuinţă (azi Casa Memorială Calistrat Hogaş – n.n.). Mi-aduc aminte că chiar în prima zi, la 15 august 1916, când a început războiul nostru, cea dintâi bombă, lansată de primul avion duşman a căzut în curtea caselor sale din strada Iordanului, mare groază a avut el atunci! Iar când mai târziu a sosit în gară primul regiment de infanterie rusă, noi cu toţii ne-am bucurat de acest ajutor, căci armata noastră din Ardeal, bătea în retragere.

Singur Hogaş mi-a spus cu mult scepticism: «măi Hogea, să ştii că ruşii au să fie peirea noastră, n-avem să-i mai scoatem din ţară!». Noi spunem că nu am pierit sau vom pieri din cauza lor, dar de scăpat de ei nu o să scăpăm niciodată. Ultima dată i-am scos din România (din Maramureş) în anul 1958, după ce de-a lungul istoriei au trecut Prutul de 12 ori (1711 – 1944). Sperăm să nu mai avem parte de a 13-a oară. E număr fatidic! Dixit!

Bibliografie selectivă: 1.Aurel Florin Tuscanu, „Din Istoria Vieţii monahale“, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamţ, 2011. 2. Dumitru Stavarache, Elena Istrăţescu, „Mitropolit Visarion Puiu la sfârşit de mandat în Transnistria“, în Revista de Istorie militară, Nr.6, Bucureşti 1999. 3. Visarion Puiu, „Irodul contemporan“, în ziarul Ceahlăul, Piatra Neamţ, 2 ianuarie 1943. 4. Revista Apostolul, Piatra Neamţ, mai 1942. 5. Dimitrie Hogea, „Din trecutul oraşului Piatra Neamţ. Aminitiri, Piatra Neamţ, 1936“. 6. Gheorghe Radu, Basarabia pământ românesc. Aspecte istorico – documentare, legături fraterne, judeţul Neamţ -Basarabia,Vol. I, Editura Cetatea Doamnei, Piatra Neamţ, 2008. (Studia Romanensia, nr. 13, 2015, Editura Papirus Media, Roman, p. 165-166)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Surse: Candidatura lui Micu, respinsă

Știre publicată în urmă cu

în data de


Informaţie pe surse: candidatura lui Lucian Micu a fost respinsă de biroul electoral de circumscripţie, vineri, 14 august.

Hotărârea nu a fost încă redactată. Decizia poate fi oricum atacată. Lucian Micu, fostul primar de Roman şi actual candidat “de stânga”, plecat de la PNL şi lansat în candidatură de şeful PSD Neamţ, Ionel Arsene, pare a avea probleme cu candidatura după ce şi pe site-ul ANI a apărut zilele trecute informaţia că are “interdicţie” pe trei ani.

“Povestea” candidaturii lui Micu aici: http://monitorulneamt.ro/ani-zice-ca-micu-are-interdictie-trei-ani/. Rămâne de văzut care va fi decizia finală în cazul candidaturii fostului primar de Roman, declarat incompatibil prin decizie definitivă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accidente produse la interval de câteva minute, cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cinci victime este bilanţul nedorit înregistrat în urma a două accidente rutiere produse vineri, 14 august, la interval de doar câteva minute unul faţă de celălalt. Primul accident s-a produs la Bodeşti şi a fost vorba de o coliziune între două autoturisme şi soldată cu trei victime transportate la spital.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:05, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Bodești. Pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat trei victime.

Pompierii au intervenit cu ajutorul echipamentelor pentru descarcerare și au scos dintr-un autoturism trei victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un barbat de 63 de ani, cu multiple traumatisme.

Conducătorul auto și un pasager au fost preluați și transportați la spital de catre echipaje de la SAJ.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Al doilea accident a avut loc la Săbăoani, fiind vorba tot despre o coliziune între două autoturisme, din care unul s-a răsturnat. Două persoane au fost transportate la spital

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 13:08, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs pe raza comunei Săbăoani. Pompierii din cadrul Detașamentului Roman au intervenit cu o autospecială pentru stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM.

În urma accidentului rutier produs între două autoturisme un autoturism s-a răsturnat, rezultând două victime, conștiente.

Echipajul SMURD a preluat și transportat la spital un bărbat de 41 de ani. Un echipaj de la SAJ a preluat o victimă și a transportat-o la spital.

Militarii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și vor sabla căile rutiere”, au mai transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu victime, la interval de câteva minute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvatorii nemţeni intervin în aceste momente, vineri, 14 august, la două accidente rutiere, soldate cu victime, produse la interval de doar câteva minute. În cazul primului accident pentru care s-a dat alarma la ISU Neamţ este vorba despre o persoană încarcerată, accidentul producându-se în satul Bodeşti. Al doilea accident, de asemenea soldat cu victime, s-a produs în localitatea Traian.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Trending