Contactează-ne

Actualitate

Mitropolitul, pe munte, la schit şi la Sihăstria

Știe publicată cu

în data de

■ mitropolitul Moldovei va participa la slujba de la schitul Schimbarea la Faţă şi la cea de la Mănăstirea Sihăstria ■ pe Ceahlău, astăzi sînt aşteptaţi mii de pelerini şi turişti ■ pe 6 august, unii urcă pe munte în speranţa că vor vedea un fenomen straniu - piramida holografică ■

Numeroşi credincioşi sînt aşteptaţi astăzi şi marţi, la schitul Schimbarea la Faţă, de pe culmile Ceahlăului şi la Mănăstirea Sihăstria, la hramul bisericii închinată Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. Slujbele religioase vor fi oficiate de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de alţi arhierei şi preoţi. De altfel, singurul munte cu hram din ţară, Ceahlăul şi-a deschis încă de zilele trecute porţile iubitorilor de drumeţii, dar şi celor care au plecat cu gînd să ajungă pe vîrful Toaca, sau la mănăstirea care îşi serbează hramul. Turiştii sînt atraşi pe Ceahlău în această dimineaţă pentru a prinde răsăritul pe al doilea vîrf al masivului, Toaca, la 1. 904 metri, în speranţa că vor fi martorii unui fenomen ce a devenit extrem de cunoscut şi la nivel naţional, piramida holografică, o proiecţie de trei umbre suprapuse perfect spre zona de apus a muntelui. Reamintim că, anul trecut, sute de persoane erau pe Toaca, dar fenomenul nu s-a arătat, soarele nereuşind să spargă plafonul de nori, iar razele nu au avut cum să producă „minunea“. Trebuie cunoscut că vara observarea este îmbunătăţită în perioadele de după ploile torenţiale, atunci cînd atmosfera este curăţată de toată încărcătura de particule de praf. Revenind la evenimentele religioase, marţi, la schitul Sihla va sluji PS Ignatie, Episcopul Huşilor, care va trece şi pe la peştera în care a vieţuit Sfînta Teodora. De altfel, în amintirea sfintei care a sihăstrit pe aceste meleaguri şi pentru omagierea vieţii şi credinţei de care a dat dovadă Cuvioasa Teodora s-a construit în 1725 aşezămîntul. Moaştele ei, care au fost un timp adăpostite în peşteră, se află la mănăstirea Parceska din Kiev, din 1825, sub numele Sfînta Teodora din Carpaţi. În iulie 1992, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o pe Cuvioasa Teodora, înscriind-o în calendarul şi sinaxarul ortodox pe 7 august. Seria ceremonialurilor religioase dedicate sfinţilor nemţeni a început sîmbătă, cu slujba privegherii la biserica închinată Sfîntului Ioan Iacob Hozevitul, din incinta Seminarului Teologic Veniamin Costachi de lîngă Mănăstirea Neamţ, unde se păstrează şi o părticică din moaştele cuviosului. Rugăciunile au continuat duminică, cu Sfînta Liturghie şi Acatistul sfîntului, pe un podium în aer liber amenajat în curtea seminarului. Slujba a fost oficiată de PS Ignatie, episcopul Huşilor şi un sobor de preoţi şi diaconi din zonă. IPS Teofan nu a putut fi prezent, după obicei, pentru că duminică a sfinţit schitul Sfîntul Ioan Iacob din Horodiştea, comuna Păltiniş, judeţul Botoşani. La Sihăstria a fost tuns în monahism PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, chiar de către stareţul Victorin Oanele, iar naş de călugărie i- a fost părintele Ilie Cleopa. De la acest eveniment s-au împlinit, pe 5 august, 31 de ani, fiindcă ritualul de intrare în monahism a avut loc în ajunul marii sărbători Schimbarea la Faţă.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Reţinut pentru că şi-a dat foc la casă

Știe publicată cu

în data de

■ în urma grozăviei, patru persoane au suferit atac de panică, iar una a fost spitalizată ■ piromanul ar putea fi arestat ■

Patru persoane au necesitat îngrijiri medicale după ce au suferit atac de panică din cauza unui incendiu pus de o mînă criminală la o locuinţă particulară din Tupilaţi. Evenimentul nedorit a avut loc pe 23 aprilie şi s-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 17.43. La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de pompieri Roman cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Ajunse la faţa locului, forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta generalizat la acoperişul unei case de locuit, precum şi în interiorul locuinţei. În urma incendiului au ars bunuri din locuinţă şi acoperişul casei şi s-au degradat pereţii pe o suprafaţă de aproximativ 60 de metri pătraţi. „La locul evenimentului patru persoane au necesitat îngrijiri medicale, prezentînd atac de panică. Li s-a acordat primul ajutor medical calificat de către echipajul SMURD. O femeie a fost transportată la spital de către echipajul SMURD, celelalte victime refuzînd transportul la spital“, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. La final specialiştii au cercetat şi au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de un accident, ci dimpotrivă, focul a plecat de la o mînă criminală, sau tehnic spus „folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul“. Autor a fost chiar proprietarul în vîrstă de 49 de ani, care anterior se certase cu familia şi ameninţase că va incendia locuinţa. El fusese reclamat de fiica de 28 de ani, fiind prins în flagrant de poliţişti. În urma audierilor acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi ameninţare. Bărbatul urma a fi prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Rămîne de văzut dacă suspectul va fi privat de libertate sau dacă va fi aplicată o măsură preventivă mai blîndă. Poate control judiciar, pentru că arestul la domiciliu ar fi cam impropriu, deoarece casa nu prea mai este „capabilă“ să asigure condiţii de locuire din cauza incendiului. Un at incendiu provocat de o mînă criminală a avut loc sîmbătă, 20 aprilie, în jurul orei 22, la un stog de fîn din localitatea Chilii, comuna Valea Ursului. Au intervenit militarii de la Detaşamentul de Pompieri Roman cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi serviciul voluntar al comunei Oniceni cu autospeciala din dotare. Au ars circa şapte tone de fîn din cauza „folosirii intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul“.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Mort în casă

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni au fost solicitaţi marţi, 23 aprilie, în jurul orei 14.48, să intre în casa unui romaşcan care nu răspundea la uşă. S- au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu o autospecială de descarcerare, o autospeciala de intervenţie şi lucru la înălţimi, precum şi o ambulanţă SMUDR. Echipajele au pătruns în apartament pe o fereastră şi din păcate proprietarul a fost găsit decedat.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Buget sărac, speranţa în fondurile europene

Știe publicată cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 24 aprilie, că bugetul oraşului este afectat de o politică fiscală guvernamentală defavorabilă şi de creditele din perioada 2005-2007, dar şi-a exprimat încrederea că vor fi găsite soluţii pentru ca aceste aspecte să nu îi afecteze pe pietreni. Una dintre soluţii, fondurile europene, în acest sens reamintind că pînă la 31 martie au fost depuse proiecte în valoare de peste 92 de milioane de euro. “Săptămîna aceasta, luni, 22 aprilie, a fost aprobat bugetul Municipiului Piatra Neamţ pentru anul 2019. Şi în acest an bugetul oraşului este afectat de o politică fiscală guvernamentală defavorabilă localităţilor din întreaga ţară, prin alocarea unor sume insuficiente ţinînd cont că s-au transferat şi cheltuieli suplimentare către autorităţile locale. Bugetul municipiului Piatra Neamţ este totodată afectat şi de creditele mari contractate de municipalitatea pietreană în perioada 2005-2007. Rolul meu ca primar este să găsesc soluţii pentru ca pietrenii să nu simtă constrîngerile bugetare locale. Oraşul, chiar şi în aceste condiţii trebuie să funcţioneze şi să se dezvolte, trebuie întreţinut corespunzător, calitatea serviciilor publice trebuie să crească iar problemele comunităţii trebuie rezolvate. Una dintre soluţiile pentru dezvoltarea localităţii este atragerea de fonduri, în principal europene. În acest sens au fost realizate şi depuse pentru finanţare europeană pînă la 31 martie proiecte în valoare de peste 92 de milioane de euro, care vor moderniza şi dezvolta într-un ritm accelerat oraşul Piatra Neamţ în următorii trei ani. Voi prezenta în fiecare lună situaţia proiectelor depuse şi stadiul proiectelor finanţate din bani europeni de care va beneficia municipiul Piatra Neamţ în următoarea perioadă”, a declarat Dragoş Chitic. Acesta a folosit prilejul conferinţei de presă şi pentru a transmite pietrenilor un mesaj cu ocazia Sărbătorilor Pascale: “Bucuria Învierii Domnului să vă pătrundă în suflet, să vă lumineze calea în viaţă şi să vă umple inimile de bucurie! Vă doresc un Paşte Fericit alături de cei dragi!”.

Citește știrea

Trending