Contactează-ne

Actualitate

Mihai Merticaru – a XX-a carte de poezii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lansarea volumului de sonete „Vis şi abis“ va avea loc astăzi, la Biblioteca G.T. Kirileanu ■ opinii despre carte şi autor vor susţine scriitorii Lucian Strochi, Dorin Ploscaru şi Leonard Rotaru, moderator fiind Dan Iacob ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Poetul pietrean Mihai Merticaru îşi lansează cel de-al 20-lea volum, unul proaspăt apărut la Editura Muşatinia Roman. Intitulată „Vis şi abis“, cartea de sonete va fi prezentată de scriitorii Lucian Strochi, Dorin Ploscaru şi Leonard Rotaru, moderator fiind Dan Iacob. Evenimentul are loc joi, 24 mai, de la ora 17,30, la Biblioteca G.T. Kirileanu din Piatra Neamţ şi va fi „colorat“ cu inserţii muzicale realizate de elevii Miruna Baroi (pian) şi Marcu Bălău (chitară), ambii de la Liceul de Arte Victor Brauner. Referindu-se la acestă nouă lansare editorială, poetul ieşean Constantin Mănuţă consemnează: „ Mihai Merticaru scrie o poezie aparent calmă, dar care ascunde furtuni lăuntruce bine temperate, apelînd la un discurs liric menit să descopere lumina unui suflet înzestrat cu mari resurse de sensibilitate care se revarsă în versuri de o puternică vibraţie interioară, amestec natural de sagacitate şi candoare, de erudiţie şi spiritualitate. Într-o manieră personală, autorul construieşte un perimetru existenţial în care sînt transfigurate, cu multiple şi delicate nuanţe, reacţiile, trăirile, îndoielile, neliniştile şi speranţele unui liric deopotrivă reflexiv şi livresc. Poemele lui Mihai Merticaru se întemeiază pe o succesiune debordantă de imagini şi metafore care continuă să sugereze adevărul despre viaţă şi moarte, despre trecere şi vîrstă, despre trăiri intense şi sentimente puternice. Cele 20 de volume sînt tot atîtea trepte în evoluţia poetului care excelează prin prospeţimea expresiei, prin cantonarea în puritate, prin voluptatea privirii şi uimirea în faţa miracolului lumii. Voce autentică şi distinctă, poet viguros şi sugestiv, apolinic şi dionisiac, enigmatic şi colocvial, Mihai Merticaru ne oferă volumul maturităţii creatoare depline, o învolburată revărsare de lirism pendulînd între real şi ideal, între sacru şi profan, între Eros şi Tanatos“.

Cîte ceva despre autor

Mihai Merticaru s-a născut pe 20 iunie 1938, în satul Beţeşti, comuna Rediu. După terminarea claselor primare (1945-1949) şi gimnaziale (1950-1953), urmează cursurile Liceului Bacovia (azi, Colegiul Naţional Ferdinand I) din Bacău (1953-1956). Este apoi bibliotecar (1956-1957) şi profesor suplinitor (1957-1960). În 1960 se înscrie la Facultatea de Filologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, pe care o absolvă în 1965, cu lucrarea de licenţă Critica snobismului în opera Hortensiei Papadat-Bengescu, sub coordonarea prof. univ. dr. doc. Constantin Ciopraga, care o apreciază cu nota zece. După terminarea facultăţii, este profesor titular de limba şi literatura română la Şcoala Nemţişor, comuna Vânători Neamţ (1965-1967), la Şcoala Profesională din Buhuşi (1967-1968) şi colaborator la ziarul Steagul roşu din Bacău. În 1968 ia fiinţă ziarul Ceahlăul din PiatraNeamţ şi este angajat ca redactor la secţia culturală, unde funcţionează până în 1974, când cotidianul devine hebdomadar. Revine în învăţământ la Şcoala Generală Nr. 5 din Piatra Neamţ, titularizându-se prin concurs. Publică peste 250 de articole şi studii în revistele cu profil pedagogic, inclusiv în Revista de pedagogie şi în Tribuna învăţământului. Editează patru manuale auxiliare în sprijinul învăţământului de performanţă. În anul 1980 îşi susţine lucrarea metodico-ştiinţifică Dezvoltarea aptitudinilor creatoare ale elevilor şi obţine gradul didactic I în învăţământ, cu calificativul „Foarte bine“, grad echivalent cu cel de conferenţiar universitar. Coordonează editarea revistei şcolare Muguri (1978-1988). Mihai Merticaru, membru ai Uniunii Scriitorilor din România, este inclus în zeci de antologii şi dicţionare româneşti şi străine, colaborează la diverse reviste literare din ţară şi din străinătate, este tradus în limbile engleză, italiană şi germană, deţine mai multe premii şi menţiuni speciale, dintre care amintim Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Bacău, 2014; Premiul literar internaţional Naji Naaman’s, 2016, Liban; Premiul literar internaţional Corona, Italia, 2017 ş.a.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: La volan, după ce a consumat droguri

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un şofer în vîrstă de 22 de ani are de dat explicaţii poliţiştilor după ce a ieşit “pozitiv” la testul făcut pentru a se stabili dacă a consumat sau nu droguri înainte de a urca la volan.

“La data 10 decembrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat un tînăr, de 22 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din Piatra Neamț, fiind sub influența substanțelor psihoactive.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul drugtest, rezultatul indicând o valoare pozitivă pentru Cannabis. Acesta a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a prezenței substanţelor psihoactive.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au transmis oamenii legii.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Minor, fugar din Complexul “Familia Mea”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un minor de 12 ani, care a plecat din Complexul de Servicii “Familia Mea”, din Roman, este căutat de poliţişti.

Poliţiştii din cadrul Poliției municipiului Roman caută un minor de 12 ani, care a părăsit voluntar Complexul de Servicii ”Familia Mea” din Roman și nu a mai revenit.

La data de 10 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați cu privire la faptul că, minorul NUȚU ȘTEFAN CONSTANTIN, de 12 ani, a părăsit voluntar Complexul de Servicii ”Familia Mea” din Roman, unde acesta era instituţionalizat și nu a revenit.

Semnalmente: înălţime – 1,50 m, greutate – 51 de kilograme, ochi albaștri, păr șaten.

La momentul dispariţiei, acesta era îmbrăcat cu o pereche de pantaloni de culoare închisă,  geacă bleumarin, fiind încălțat cu adidași albi.

Polițiștii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman și în localitățile limitrofe în vederea depistării acesteia.

Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție!”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: “Tata” hoţilor – la 62 de ani, trimis la penitenciar după ce a intrat prin escaladare în locuinţa unei persoane

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un bărbat de 62 de ani, din Doljeşti, condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare  pentru furt calificat a fost prins recent de poliţiştii nemţeni şi trimis la penitenciar.

“În cadrul activităţilor desfăşurate, la data de 10 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au pus în aplicare un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate.

La data de 10 decembrie a.c, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au depistat un bărbat de 62 de ani, din Doljești, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Acesta era condamnat de Judecătoria Roman la o pedeapsă privativă de libertate de 1 an și 8 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de furt calificat în formă continuată.

În fapt, în luna martie 2018, acesta a pătruns în mod repetat, prin escaladare și prin efracție în locuința unei persoane, de unde a sustras mai multe bunuri.

Polițiștii l-au condus și depus la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending