Contactează-ne

Actualitate

Meteo: Vreme nesperat de bună pînă la jumătatea lunii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice mai mari decît media perioadei ■ de multe ori, mercurul din termometre saltă ziua pînă la 20 de grade Celsius ■

Cel puţin pînă la jumătatea lunii octombrie vremea ne face o surpriză şi va fi timp frumos şi nesperat de cald. Astfel, pînă la finele săptămînii viitoare frecvent vor fi valori termice diurne de pînă la 20 de grade şi din acest motiv nici nopţile nu vor mai fi la fel de reci ca pînă acum. Cu toate acestea nu putem spera decît la cîteva grade peste limita îngheţului în prima parte a intervalului, apoi se mai încălzeşte ţi nu este anunţat nici un strop de ploaie. Intervalul de prognoză debutează cu vreme excelentă şi în primele trei zile în zona noastră mercurul din termometre va staţiona la 20 de grade. Una din cele mai frumoase şi blînde zile se anunţă a fi cea de astăzi, 6 octombrie 2018, cînd arareori va fi cîte un nor lipsit de importanţă şi soarele va fi cel care va face legea, aducînd la amiază în Piatra Neamţ o maximă de 20 de grade. După lăsarea întunericului va fi sensibil mai bine decît în intervalul anterior şi minima se opreşte la 4 grade. Vremea va fi la indigo şi duminică, 7 octombrie şi mai creşte cu un grad minima nopţii, iar în zori termometrele vor înregistra 5 grade. Nu sînt noutăţi nici pentru începutul săptămînii viitoare. Luni 8 octombrie, cerul va fi parţial noros, însă soarele se ţine tare şi din nou în Piatra Neamţ se ajunge la de 20 de grade. După lăsarea întunericului cerul va fi parţial degajat şi se va înregistra o minimă de 6 grade. Nici marţi, 9 octombrie nu ne putem aştepta la mari surprize. Se anunţă timp preponderent însorit şi mici variaţii termice, nu mai mult de 19 grade în miezul zilei şi cel mult 4 grade după lăsarea întunericului. Cam la fel stau lucrurile şi miercuri, 10 octombrie, iar la finele primei decade a lui Brumărel vremea este bună. Cerul nu va fi brăzdat de nici un nor iar soarele aduce la Piatra Neamţ o maximă de 18 grade. Noutăţi sînt abia peste noapte, cînd se face mult mai plăcut iar în zori minima saltă la 8 grade. De condiţii meteo bune vom avea parte şi pe parcursul zilei de joi, cînd specialiştii spun că din nou cerul va fi degajat iar la amiază vor fi 19 grade. Bine şi plăcut va fi şi peste noapte cînd minima rămîne cantonată la 8 grade. Cea mai răcoroasă zi din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de vineri, 12 octombrie. Atunci chiar dacă va fi absolut senin, maxima nu mai trece de 17 grade. Simultan se mai depreciază şi regimul termic nocturn şi minima scade pînă la 6 grade. La timp bun trebuie să e aşteptăm şi în week-end-ul viitor. Sîmbătă, 13 octombrie, va fi soare şi cel mult 18 grade, iar duminică, 14 octombrie, va fi o maximă de 19 grade şi o minimă de 7 grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Accident cu victimă încarcerată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier, soldat cu rănirea gravă a unui bărbat de 69 de ani, s-a produs vineri, 5 iunie, în comuna Brusturi. Conform primelor informaţii, a fost vorba despre o coliziune între două autoturisme, iar bărbatul, inconştient, a fost scos de pompieri dintre fiarele contorsionate.

“Prin apel la 112, în jurul orei 14.47, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în comuna Brusturi. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme a rezultat o victimă încarcerată.

Pompierii din cadrul Detașamentului Tîrgu Neamț au intervenit cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD. Militarii au scos dintr-un autoturism un bărbat (69 de ani). Victima, inconștientă,  a fost predată unui echipaj de la SAJ. Pompierii au asigurat și masurile PSI”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Tablan revine la comanda IPJ Neamţ: “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele, pînă la victoria finală”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ el a cîştigat în instanţă suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit ■ “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan cu trimitere la anularea ordinului de ministru ■

Victorie în instanţă, vineri, 5 iunie, pentru comisarul şef Paul Tablan, fost comandat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Instanţa de la Curtea de Apel Bacău a decis suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit de la comandă. Sentinţa fiind executorie, rezultă că, după publicarea minutei, Tablan trebuie să revină la şefia Inspectoratului.

“Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan, referindu-se la faptul că va mai dura pînă va obţine anularea ordinului de ministru de interne prin care a fost destituit.

Reamintim că Paul Tablan a chemat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat prin ministrul Marcel Vela, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin chestor principal de poliţie Liviu Vasilescu, dar şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ, prin comisarul care l-a înlocuit în funcţie, Neculai Catană.

Alături de aceştia calitate de pîrît în dosar o are şi Oficiul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), instituţia care nu a mai prelungit certificatul lui Tablan, iar în lipsa acestuia a pierdut funcţia de conducere.

Practica judiciară a arătat că ORNISS nu are obligaţia de a-şi motiva decizia nici măcar în faţa instanţei de judecată, însă dacă acest lucru se va întîmpla Tablan ar afla de ce a rămas fără documentul în lipsa căruia a fost demis.

Reamintim că Paul Tablan a fost demis după ani de zile în care controale şi verificări dispuse la instituţia pe care a condus-o nu au scos nimic imputabil la iveală. Pentru că, cel mai probabil, nu s-a găsit un alt mod de a-l înlătura din funcţie s-a găsit o soluţie de avarie, una ruşinoasă ca mod de operare şi cu implicaţii pentru viitorul profesional al poliţistului.

Nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS, care se reînnoieşte din patru la patru ani şi permite accesul la informaţiile clasificate. Fără acest certificat, nici un ofiţer nu poate lucra în structurile operative. Iată însă că ofiţerul a avut parte de o primă victorie în instanţă şi se poate întoarce pe funcţia de pe care a fost destituit după o poveste “cusută cu aţă albă”.

Citește știrea

Actualitate

Se redeschid şi muzeele

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ vizitarea expoziţiilor se va face cu respectarea normelor generale de distanţare socială

După două luni în care au fost închise, a sosit timpul ca şi muzeele să-şi redeschidă porţile. Conducerea Complexului Muzeal Naţional Neamţ anunţă că în data de 8 iunie a.c., a doua zi de Rusalii, vor fi deschise spre vizitare următoarele unităţi muzeale din judeţul Neamţ: Muzeul Cetatea Neamţ, Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ şi  Muzeul de Ştiinţe Naturale Roman . Programul de funcţionare va fi cel obişnuit: în intervalul 10.00 – 18.00.

Accesul în unităţile muzeale se va face respectînd o serie de măsuri de siguranţă sanitară, pentru siguranţa publicului şi a personalului angajat, în vederea prevenirii contaminării cu noul coronavirus SARS-COV-2. În acest sens: accesul publicului vizitator va fi permis în muzeu numai în condiţiile purtării măştii (medicală/non medicală) pe toată durata vizitei. Masca trebuie să acopere gura şi nasul. Accesul în muzeu se face cu respectarea de către participanţi a distanţei de minimum 1,5 m între persoane. Vizitatorii îşi vor dezinfecta mîinile cu dezinfectantul pus la dispoziţie la intrarea în muzeu.

Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălţăminte aflate la intrarea în muzeu. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie: tuse, strănut, rinoree. Accesul vizitatorilor va fi permis numai după termometrizarea non-contact: persoanele cu temperatura de peste 37,3°C şi cele care refuză să li se verifice temperatura nu vor avea acces în muzeu.

Publicul va urma fluxurile de vizitare unidirecţionale şi va ţine cont de observaţiile afişate sau de indicaţiile personalului care asigură supravegherea şi îndrumarea. Accesul este permis în grupuri de maximum 3 persoane,cu excepţia familiilor cu doi sau mai mulţi copii. Accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute. În spaţiul expoziţional se pot afla concomitent maxim 30 de persoane. Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual şi progresiv, pe măsură ce persoanele care au vizitat expoziţia au părăsit muzeul.

Nu se vor susţine ghidaje de specialitate. Vizita va fi limitată la un interval de cel mult 60 de minute. După primele patru ore de la începerea vizitării expoziţia permanentă va fi închisă timp de 30 de minute pentru dezinfectare.

Citește știrea

Trending