Contactează-ne

Actualitate

Medicul Gheorghe Carp al IV-lea, debut editorial cu Pierderea umbrei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ autorul este directorul medical al Spitalului Tîrgu Neamţ şi a declarat că banii obţinuţi din vînzarea cărţii îi va dona unităţii sanitare ■ doctorul Carp, alături de alţi colegi, s-a mai implicat şi în alte proiecte caritabile ce au vizat creşterea calităţii actului medical ■ lansarea volumului are loc vineri, 6 septembrie, în cadrul Zilelor Oraşului ■

Doctorul Gheorghe Carp, directorul medical al Spitalului Tîrgu Neamţ, îşi face intrarea în rîndul scriitorilor cu volumul de poezii „Pierderea umbrei“, apărut la Editura Princeps Multimedia. Cartea va fi lansată vineri, 6 septembrie, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Oraşului. Medicul, care s-a remarcat prin iniţierea unei campanii de strîngere de fonduri pentru spital, rămîne ţintit asupra aceluiaşi scop şi declară că va dona unităţii sanitare banii ce se vor aduna din vînzarea cărţii. „Acest proiect personal vine în continuarea campaniei de renovare a Secţiei Chirurgie prin donaţiile comunităţii din Tîrgu Neamţ. Volumul de poezii a fost scris în anul I de facultate şi reprezintă starea mea de atunci. Conţine trei capitole, intitulate Eu (despre sinele meu), Lor (împotriva sistemului) şi Ei (poezii dedicate femeii). Mă regăsesc şi acum în aceste poezii. Nu mă consider un scriitor profesionist, scriu pentru mine şi, aşa cum menţionam într-un din poezii, «Încerc să schimb ceva/ Gîndirea omenească, /Sau poate pe dumneavoastră/ Chiar dacă pare imposibil./ Voi încerca să vă deschid/ Ochii./ Ca să trăiţi din plin/ Scurta bucurie a vieţii»“, ne-a spus autorul, Gheorghe Carp al IV-lea, aşa cum s-a semnat pe carte, făcînd trimitere la „dinastia“ familiei sale unde numele şi prenumele au trecut întocmai mai departe, din generaţie în generaţie. Prefaţa este semnată de poetul Daniel Corbu, care spune că „Pierderea umbrei“ este o carte dinamică şi interesantă, îndemnînd la lectura ei: „Pentru medicul Gheorghe Carp poezia este un violon d Ingres, un hobby, o pasiune recreativă. Pentru că în textele pe care le scrie el practică un ludic sărbătoresc şi o lejeritate de vacanţă. În aproape fiecare pagină a prezentei cărţi, intitulată «Pierderea umbrei», e prezentă iubirea, însoţită mereu de pledoaria pentru bine şi frumos. Poate frumuseţea să schimbe lumea, să anihileze trădătorii, sperjurii, pe cei fără onoare, se întreabă în mai multe texte autorul. (…). Înstăpînind fiecare text cu magia poveştii, Gheorghe Carp reuşeşte prin «Pierderea umbrei» să ofere cititorilor o carte dinamică, interesantă prin spectacolul ideatic, încărcată de un magnetism original. La bună lectură!“.

Pariurile care fac bine spitalului

Anestezistul Gheorghe Carp a preluat în decembrie 2018 funcţia de director medical interimar şi la scurtă vreme a iniţiat un proiect de strîngere de fonduri pentru modernizarea unui salon din Secţia Chirurgie şi dotarea acestuia cu o baie pentru pacienţi, la lucrări contribuind cu bani atît el, cît şi ceilalţi medici din secţie. Exemplul lor a fost urmat şi de alte persoane, astfel că s-a reuşit reabilitarea altor cîteva saloane. Managerul spitalului, Florin Apostoae, ne vorbea, cu ceva vreme în urmă, despre această campanie: „Din dorinţa de a renova cît mai multe saloane la Secţia Chirurgie, am pus un pariu cu domnul doctor Carp, anestezist şi director medical, prin care ne-am propus să atragem alături de noi cît mai mulţi oameni cu dare de mînă sau cu suflet mare, care să doneze bani sau materiale. Pentru început, acest pariu s-a concretizat prin donaţii din partea medicilor chirurgi, anestezişti şi a cîtorva asistenţi din secţie, reuşindu-se renovarea completă a unui salon în partea de aseptic şi construirea unei toalete în acest salon. Văzînd această iniţiativă frumoasă, domnul doctor Pătraşcu, de la Compartimentul Ortopedie din cadrul aceleiaşi secţii, s-a lipit la acest pariu şi a reuşit şi dumnealui să atragă bani din donaţii. Şi s-a făcut încă un salon. Spitalul a contribuit cu mare parte din materiale, convenţia fiind ca dumnealor să aducă bani pentru manoperă şi lucrările necesare, astfel încît eficienţa să fie maximă. Iniţiativa s-a extins şi la nivel local. Am reuşit să atragem consilieri locali de la Primăria Tîrgu Neamţ, care au donat o sumă considerabilă cu care s-a reuşit modernizarea a încă două saloane, de la Septic. Mai sînt şi alţii care vor să doneze, aşa încît, cu aportul spitalului, ne dorim să modernizăm în acest an toate saloanele de la Chirurgie“, ne spunea managerul instituţiei sanitare. La inaugurarea menţionată, a fost prezentată şi o lucrare de artă, în prezenţa autorului, artistul Fănică Bălan, cu care a fost decorat peretele holului de la intrarea în Secţia Chirurgie. Tabloul, sub forma unui fragment de fagure, este format din şapte forme hexagonale în care au fost pictate simboluri ale activităţii medicale, toate gravitînd în jurul unei inimi. Despre semnificaţia lucrării a vorbit şi medicul Gheorghe Carp, cel care a avut iniţiativa realizării ei. „De fiecare dată am văzut acest perete ca o pînză. Cu ajutorul artistului Fănică Bălan, acest perete a prins viaţă prin realizarea acestui tablou. Inima, în centru, reprezintă pacientul, în jurul lui fiind tot personalul medical care îi stă la dispoziţie. Fagurele sîntem noi, echipa medicală, o familie unită, care colaborează. Vreau să mulţumesc pe această cale personalului medical din Secţia Chirurgie, medici, asistente, infirmiere, pentru sprijinul financiar acordat pentru realizarea lucrării“.

Lansare în cadrul Zilelor oraşului

Aşa cum spuneam, volumul medicului Carp va fi prezentat în cadrul manifestărilor dedicate Zileleor oraşului Tîrgu Neamţ. Deschiderea oficială are loc mîine, la ora 12.00, la Casa Culturii. După discursurile oficialilor şi invitaţilor, vor fi conferite titluri de cetăţean de onoare şi Pro Urbe. Va urma un program artistic, vernisajul expoziţiei de sculptură a artistului Fănică Bălan, lansarea volumului „Pierderea umbrei“ şi va fi deschisă pentru public expoziţia de pictură „Insomnii“, a pictoriţei Marinela Gafton Cîmpeanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamț: Incendiu provocat intenționat într-un bloc

Știre publicată în urmă cu

în data de

N zeci de persoane evacuate

Panică într-un bloc de locuințe de pe strada Grigore Ureche, din municipiul Piatra Neamț, sâmbătă dimineață, 8 august. O boxă improvizată a fost incendiată și zeci de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate de pompieri.

“În această dimineață, prin apel la 112, în jurul orei 02 :10, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament dintr-un bloc situat pe strada Grigore Ureche din municipiul Piatra Neamț, La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială complexă de intervenție, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț și un echipaj de la SAJ. La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la parterul unui bloc de locuințe, la o boxă improvizată sub casa scărilor. Casa scărilor și holurile imobilului erau inundate cu fum. Din cauza fumului au fost evacuate 11 persoane. Trei persoane au fost asistate de paramedici la locul evenimentului, nefiind nevoie transportul acestora la spital. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat până la ajungerea forțelor de intervenție. Pompierii au localizat și lichidat incendiul și au evacuat fumul cu ajutorul motoventilatorului. În urma evenimentului au ars bunurile materiale aflate în interiorul boxei. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Coliziune între un autoturism şi o căruţă – două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune produsă între un autoturism şi o căruţă, vineri, 7 august în oraşul Roznov, s-a soldat cu două victime.

“În jurul orei 14:43, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în orașul Roznov, la ieșirea spre Săvinești.

La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și un echipaj de la SAJ.

În urma accidentului rutier produs între un autoturism și o căruță au rezultat două victime. Până la ajungerea forțelor de intervenție, șoferul a fost scos din autoturism de către participanții la trafic.

Șoferul autoturismului (71 de ani) a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

Conducătorul atelajului a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending