Contactează-ne

Actualitate

Medicul Gheorghe Carp al IV-lea, debut editorial cu Pierderea umbrei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ autorul este directorul medical al Spitalului Tîrgu Neamţ şi a declarat că banii obţinuţi din vînzarea cărţii îi va dona unităţii sanitare ■ doctorul Carp, alături de alţi colegi, s-a mai implicat şi în alte proiecte caritabile ce au vizat creşterea calităţii actului medical ■ lansarea volumului are loc vineri, 6 septembrie, în cadrul Zilelor Oraşului ■

Doctorul Gheorghe Carp, directorul medical al Spitalului Tîrgu Neamţ, îşi face intrarea în rîndul scriitorilor cu volumul de poezii „Pierderea umbrei“, apărut la Editura Princeps Multimedia. Cartea va fi lansată vineri, 6 septembrie, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Oraşului. Medicul, care s-a remarcat prin iniţierea unei campanii de strîngere de fonduri pentru spital, rămîne ţintit asupra aceluiaşi scop şi declară că va dona unităţii sanitare banii ce se vor aduna din vînzarea cărţii. „Acest proiect personal vine în continuarea campaniei de renovare a Secţiei Chirurgie prin donaţiile comunităţii din Tîrgu Neamţ. Volumul de poezii a fost scris în anul I de facultate şi reprezintă starea mea de atunci. Conţine trei capitole, intitulate Eu (despre sinele meu), Lor (împotriva sistemului) şi Ei (poezii dedicate femeii). Mă regăsesc şi acum în aceste poezii. Nu mă consider un scriitor profesionist, scriu pentru mine şi, aşa cum menţionam într-un din poezii, «Încerc să schimb ceva/ Gîndirea omenească, /Sau poate pe dumneavoastră/ Chiar dacă pare imposibil./ Voi încerca să vă deschid/ Ochii./ Ca să trăiţi din plin/ Scurta bucurie a vieţii»“, ne-a spus autorul, Gheorghe Carp al IV-lea, aşa cum s-a semnat pe carte, făcînd trimitere la „dinastia“ familiei sale unde numele şi prenumele au trecut întocmai mai departe, din generaţie în generaţie. Prefaţa este semnată de poetul Daniel Corbu, care spune că „Pierderea umbrei“ este o carte dinamică şi interesantă, îndemnînd la lectura ei: „Pentru medicul Gheorghe Carp poezia este un violon d Ingres, un hobby, o pasiune recreativă. Pentru că în textele pe care le scrie el practică un ludic sărbătoresc şi o lejeritate de vacanţă. În aproape fiecare pagină a prezentei cărţi, intitulată «Pierderea umbrei», e prezentă iubirea, însoţită mereu de pledoaria pentru bine şi frumos. Poate frumuseţea să schimbe lumea, să anihileze trădătorii, sperjurii, pe cei fără onoare, se întreabă în mai multe texte autorul. (…). Înstăpînind fiecare text cu magia poveştii, Gheorghe Carp reuşeşte prin «Pierderea umbrei» să ofere cititorilor o carte dinamică, interesantă prin spectacolul ideatic, încărcată de un magnetism original. La bună lectură!“.

Pariurile care fac bine spitalului

Anestezistul Gheorghe Carp a preluat în decembrie 2018 funcţia de director medical interimar şi la scurtă vreme a iniţiat un proiect de strîngere de fonduri pentru modernizarea unui salon din Secţia Chirurgie şi dotarea acestuia cu o baie pentru pacienţi, la lucrări contribuind cu bani atît el, cît şi ceilalţi medici din secţie. Exemplul lor a fost urmat şi de alte persoane, astfel că s-a reuşit reabilitarea altor cîteva saloane. Managerul spitalului, Florin Apostoae, ne vorbea, cu ceva vreme în urmă, despre această campanie: „Din dorinţa de a renova cît mai multe saloane la Secţia Chirurgie, am pus un pariu cu domnul doctor Carp, anestezist şi director medical, prin care ne-am propus să atragem alături de noi cît mai mulţi oameni cu dare de mînă sau cu suflet mare, care să doneze bani sau materiale. Pentru început, acest pariu s-a concretizat prin donaţii din partea medicilor chirurgi, anestezişti şi a cîtorva asistenţi din secţie, reuşindu-se renovarea completă a unui salon în partea de aseptic şi construirea unei toalete în acest salon. Văzînd această iniţiativă frumoasă, domnul doctor Pătraşcu, de la Compartimentul Ortopedie din cadrul aceleiaşi secţii, s-a lipit la acest pariu şi a reuşit şi dumnealui să atragă bani din donaţii. Şi s-a făcut încă un salon. Spitalul a contribuit cu mare parte din materiale, convenţia fiind ca dumnealor să aducă bani pentru manoperă şi lucrările necesare, astfel încît eficienţa să fie maximă. Iniţiativa s-a extins şi la nivel local. Am reuşit să atragem consilieri locali de la Primăria Tîrgu Neamţ, care au donat o sumă considerabilă cu care s-a reuşit modernizarea a încă două saloane, de la Septic. Mai sînt şi alţii care vor să doneze, aşa încît, cu aportul spitalului, ne dorim să modernizăm în acest an toate saloanele de la Chirurgie“, ne spunea managerul instituţiei sanitare. La inaugurarea menţionată, a fost prezentată şi o lucrare de artă, în prezenţa autorului, artistul Fănică Bălan, cu care a fost decorat peretele holului de la intrarea în Secţia Chirurgie. Tabloul, sub forma unui fragment de fagure, este format din şapte forme hexagonale în care au fost pictate simboluri ale activităţii medicale, toate gravitînd în jurul unei inimi. Despre semnificaţia lucrării a vorbit şi medicul Gheorghe Carp, cel care a avut iniţiativa realizării ei. „De fiecare dată am văzut acest perete ca o pînză. Cu ajutorul artistului Fănică Bălan, acest perete a prins viaţă prin realizarea acestui tablou. Inima, în centru, reprezintă pacientul, în jurul lui fiind tot personalul medical care îi stă la dispoziţie. Fagurele sîntem noi, echipa medicală, o familie unită, care colaborează. Vreau să mulţumesc pe această cale personalului medical din Secţia Chirurgie, medici, asistente, infirmiere, pentru sprijinul financiar acordat pentru realizarea lucrării“.

Lansare în cadrul Zilelor oraşului

Aşa cum spuneam, volumul medicului Carp va fi prezentat în cadrul manifestărilor dedicate Zileleor oraşului Tîrgu Neamţ. Deschiderea oficială are loc mîine, la ora 12.00, la Casa Culturii. După discursurile oficialilor şi invitaţilor, vor fi conferite titluri de cetăţean de onoare şi Pro Urbe. Va urma un program artistic, vernisajul expoziţiei de sculptură a artistului Fănică Bălan, lansarea volumului „Pierderea umbrei“ şi va fi deschisă pentru public expoziţia de pictură „Insomnii“, a pictoriţei Marinela Gafton Cîmpeanu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Siguranţa transporturilor este în vizorul poliţiştilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţia Română, prin Direcţia de Poliţie Transporturi, participă în perioada 13 – 14 noiembrie 2019, la o acţiune organizată la nivel european sub egida RAIPOL, ce are ca scop siguranţa cetăţeanului şi asigurarea integrităţii infrastructurii critice. Peste 2.500 de poliţişti, inclusiv din Neamţ, de la transporturi, ordine publică şi rutier acţionează pentru prevenirea şi combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportul feroviar, telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburanţi, etc), a faptelor săvîrşite cu violenţă, depistarea migranţilor ilegali şi verificarea legalităţii transportului şi depozitării mărfurilor periculoase. Se acţionează în trenuri de persoane şi marfă, în staţiile şi triajele feroviare, precum şi în alte zione cu un nivel criminogen ridicat pe linia infracţiunilor vizate. De asemenea, sînt vizate mai multe obiective economice care gestionează infrastructuri critice. Totodată sînt efectuate verificări şi la centrele de colectare materiale feroase şi neferoase adiacente, pentru descurajarea valorificării ilegale a componentelor sustrase de la infrastructura critică. La acţiune participă şi reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmi şi poliţişti locali. Acţiunile organizate de Poliţia Română, în primele 9 luni ale anului în curs, pentru prevenirea şi combaterea furturilor de metale au avut ca rezultat ridicarea în vederea confiscării a 63 de tone de materiale feroase şi 12,6 tone de materiale neferoase (cupru) respectiv 1.167 de tone de mărfuri periculoase şi 42,5 tone de deşeuri periculoase.

Citește știrea

Actualitate

Zilele Bibliotecii „G.T. Kirileanu“ Neamţ, ediţia 2019, ziua a III-a

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ultima zi a manifestării va aparţine în special lansărilor de carte ■ vor fi prezentate Maluri de Prut, volumul III, ABCDOGA - Un destin în Do Major şi Panorama comunismului în Moldova sovietică ■

Zilele Bibliotecii Judeţene G.T. Kirileanu Neamţ se vor încheia vineri, 15 noiembrie 2019, cu un program dominat de lansările de carte. Deoarece unii dintre invitaţii speciali participanţi la eveniment sunt pentru prima oară în Piatra-Neamţ, dimineaţa va fi rezervată pentru vizitarea obiectivelor turistice din municipiu. De la ora 12:00, în Sala Info-Club II, va avea loc o suită de lansări de carte. Prima va fi una recent editată de Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu, Maluri de Prut, volumul III. Prezentarea va fi făcută de Mihaela Mereuţă – director-manager al bibliotecii judeţene, Mihael Balint – redactor al bibliotecii judeţene şi Mariana Vasilache – redactor la Radio România Chişinău. Următoarea carte lansată va fi ABCDOGA – Un destin în Do Major de Larisa Turea, volum prezentat chiar de autoare. Tot Larisa Turea va prezenta cartea Panorama comunismului în Moldova sovietică (editor: Liliana Corobca), apărută anul acesta la Editura Polirom din Iaşi, cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Întâlnirea cu cititorii va fi continuată cu conferinţa Consideraţii despre fenomenul migraţional şi imperativul implicării diasporei în dezvoltarea regiunii, susţinută de Valeriu Turea, şef al Biroului Relaţii cu Diaspora al Guvernului Republicii Moldova. La Filiala de Carte Străină, de la ora 15.30, în coordonarea prof. Doina Cecilia Iordăchescu, va fi susţinută o sesiune de lectură în limba engleză şi interpretare scenică, în cadrul Clubului de teatru pentru copii Learning without tears. De la ora 17.00, în Sala Cupola, scriitorul Valeriu Tănasă va susţine conferinţa Părintele Dumitru Stăniloae – luminătorul românilor. Evenimentul va fi însoţit de un medalion muzical religios şi de o expoziţie de carte Dumitru Stăniloae. Moderator va fi bibliotecarul Dan Iacob. Reamintim că, în perioada Zilelor Bibliotecii, înscrierea este gratuită, pentru toate categoriile de utilizatori. Clasele de elevi pot efectua vizite de documentare la toate secţiile bibliotecii, pentru cunoaşterea oportunităţilor de informare, studiu, lectură şi recreere, precum şi pentru asimilarea unor deprinderi de muncă intelectuală.

Citește știrea

Actualitate

Tîrgu Neamţ: Se pot anula majorările la datoriile restante la buget

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ măsura se aplică datoriilor înregistrate la 31 decembrie 2018 ■ cei interesaţi trebuie să depună cereri la Primăria Tîrgu Neamţ pînă pe 16 decembrie 2019 şi să achite obligaţiile principale bugetare restante ■

Contribuabilii care au datorii vechi la Primăria Tîrgu Neamţ pot să scape de plata majorărilor graţie unei hotărîri adoptate de consiliul local. Măsura se aplică pentru cetăţeni şi firme cu debite la 31 decembrie 2018, cu condiţia depunerii unei cereri pînă la 16 decembrie 2019, termen pînă la care trebuie să achite obligaţiile principale restante. Detalii sînt într-un anunţ postat pe pagina de internet a administraţiei: „Primăria Târgu Neamţ aduce la cunoştinţa debitorilor – persoane juridice, persoane fizice sau entităţi fără personalitate juridică – care la 31 decembrie 2018 inclusiv au obligaţii bugetare principale restante administrate de organul fiscal local, că prin Hotărîrea CL Tîrgu Neamţ 270 din 24.10.2019 a fost aprobată Procedura de anulare a accesoriilor (majorări de întîrziere/penalităţi) aferente obligaţiilor principale restante la 31.12.2018 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili. Termenul limită pentru depunerea cererilor: 16.12.2019. Procedura poate fi consultată la adresa: http://consiliu.primariatarguneamt.ro/wp- content/uploads/2019/11/270_anexa.pdf??“. În documentaţie se precizează şi modalitatea de implementare a procedurii. Astfel, contribuabilii care intenţionează să beneficieze de anularea accesoriilor, pot notifica organul fiscal cu privire la intenţia lor, pînă cel mai tîrziu la data depunerii cererii, situaţie în care procedura de executare silită nu începe sau se suspendă. Urmează ca cererea să fie analizată în termen de 5 zile de la data înregistrării la Direcţia Venituri Impozite şi Taxe. În urma analizei efectuate, se va întocmi un referat ce va fi supus spre aprobare primarului, fără a fi nevoie şi de acordul CL pentru fiecare cerere. În baza referatului de acordare sau neacordare, se va emite decizia corespunzătoare, fiind verificată şi condiţia achitării integrale a obligaţiilor bugetare. În cazul în care contribuabilul nu este eligibil raportat la condiţiile procedurii, serviciul îi comunică în scris acest lucru. Potrivit iniţiatorilor, procedura adoptată de CL urmăreşte stimularea conformării voluntare a contribuabililor la plata obligaţiilor fiscale, maximizarea încasărilor bugetare şi diminuarea arieratelor la bugetul local.

Citește știrea

Trending