Contactează-ne

Actualitate

Medicina şcolară e în atenţia Prefecturii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul va cere primarilor să aibă în vedere angajarea pe bază de contract a unor medici de familie care vor supraveghea starea de sănătate publică a copiilor

Creşterea numărului de şcolari depistaţi cu păduchi, rîie şi dermatoze, la triajul epidemiologic de la începutul acestui an şcolar a pus pe gînduri şi conducerea Prefecturii. Prefectul Daniela Soroceanu consideră că această stare de lucruri este o dovadă a gradului de sărăcie în care trăieşte o parte a populaţiei. „Organizarea medicinii şcolare este de competenţa Direcţiei de Sănătate Publică, care trebuie să colaboreze pentru organizarea acesteia împreună cu autorităţile locale. În ultima perioadă, medicina şcolară a intrat în declin. Specializarea medicină de şcolară este mai puţin atractivă, din cauza remuneraţiei nestimulative. Medicii au preferat să-şi deschidă cabinete de medicină de familie. Aceştia au în atribuţii eliberarea de adeverinţe de sănătate pentru elevi. O mare problemă mi se pare a fi lipsa cabinetelor şcolare stomatologice. Şi aici, cauza este remuneraţia. Faptul că există copii cu pediculoză, scabie şi dermatoze denotă, pe de o parte gradul de sărăcie, lipsa educaţiei, dar în special lipsa de preocupare a familiei. Aici este important să existe o bună colaborare între şcoală, familie şi comunitate. Trebuie să se intervină prin educaţie la şcoală. Există familii numeroase şi la ţară unde copiii sînt curaţi şi îngrijiţi, dar există familii unde igiena lasă de dorit“, a declarat prefectul Daniela Soroceanu. Aceasta a spus că va solicita primăriilor o situaţie a contractelor de colaborare cu medicii de familie care acordă şi asistenţă medicală în şcoli. Reaminitim faptul că la Piatra Neamţ există 31 de cabinete de medicină şcolară, deservite 6 medici, 7 cabinete de stomatologie cu 7 medici stomatologi şi 32 de asistenţi medicali. La Roman există 6 cabinete medicale şcolare şi unul stomatologic, în care funcţionează un singur medic de medicină şcolară şi un stomatolog. În aceste cabinete îşi desfăşoară activitatea 23 de asistenţi medicali. La Tîrgu Neamţ funcţionează un singur medic de medicină şcolară şi un stomatolog, cabinetele fiind deservite de 10 asistenţi medicali, care lucrează în 6 cabinete de medicină generală şi în unul stomatologic. La Bicaz sînt 5 cabinete deservite de 3 asistenţi medicali, în timp ce la Roznov nu există nici un medic de medicină şcolară.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

„Până în luna septembrie DN15 trebuie să fie redat circulației”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmă preşedintele PNL Neamţ, Mugur Cozmanciuc

„Până în luna septembrie DN15 trebuie să fie redat circulației”, afirmă preşedintele PNL Neamţ, deputatul Mugur Cozmanciuc. Acesta a mai precizat că lucrările de modernizare au reînceput de luni, 13 iulie.

„Lucrările de modernizare la DN15 au reînceput luni, 13 iulie. Cu această ocazie am fost la fața locului alături de reprezentanți ai autorităților locale, județene, pentru a transmite din nou că este vital ca acest proiect de infrastructură rutieră să fie finalizat în cel mai scurt timp.

La vizita de lucru au participat prefectul județului Neamț George Lazăr, reprezentanți ai C.N.A.I.R, Direcția Regională de Drumuri și Poduri – D.R.D.P Iași și ai firmei care și-a asumat lucrările.

Miercuri, 8 iulie, s-a semnat acordul care prevede finalizarea lucrărilor de modernizare. Documentul a fost semnat de C.N.A.I.R, Direcția Regională de Drumuri și Poduri – D.R.D.P Iași și firma care și-a asumat lucrările. În cadrul discuției de astăzi Beneficiarul și Antreprenorul au reiterat promisiunea că vor respecta înțelegerea scrisă, iar drumul va fi finalizat până în luna septembrie.

Vreau să le mulțumesc din nou colegilor din Guvern, în mod special ministrului Transporturilor Lucian Bode și restului echipei, care au înțeles cât de important este acest proiect de infrastructură rutieră pentru județul Neamț și au acționat, în limita legii și corectitudinii, pentru ca lucrările să fie finalizate în cel mai scurt timp”, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Sfîrşit de săptămînă cu trei accidente şi cinci victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ au intervenit, în week-end-ul trecut, la trei accidente rutiere soldate cu cinci victime. Primul accident a avut loc pe 10 iulie, la Căciuleşti, victimă fiind un bărbat de 52 de ani, care a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral şi transportat la Spitalul Judeţean. Al doilea accident s-a produs în aceeaţi zi, dar la Rediu. Un bărbat de 35 de ani a suferit mai multe contuzii şi a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Roman. Al treilea accident s-a produs pe 12 iulie, la Ţibucani. Au rezultat trei victime, un adolescent de 16 ani şi doi tineri de 22, respectiv 24 de ani. Aceştia au suferit traumatisme şi contuzii şi au fost transportaţi la Spitalul Tîrgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Monografie Baza Hipică din Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lansarea cărţii „Baza Hipică Virgil Bărbuceanu. Monografie 1986 - 2019“, al cărui autor este profesorul Costache Lupu, a avut loc la finalul săptămînii trecute ■ „Fără o mobilizare a cît mai multor prieteni şi susţinători nu era posibilă apariţia Bazei Hipice în peisajul municipiului Piatra Neamţ şi nici menţinerea acesteia în funcţiune“, a precizat preşedintele Scubului Sportiv Ecvestru ■

Asociaţia Club Sportiv Ecvestru Piatra Neamţ a organizat, la finele săptămînii trecute, lansarea cărţii „Baza Hipică Virgil Bărbuceanu. Monografie 1986 – 2019“, de profesorul Costache Lupu, preşedintele Clubului Sportiv Ecvestru din oraşul de sub culmile Pietrica şi Cozla.

Volumul, care a apărut, recent, la Editura Sensul, a fost lansat pe 10 iulie 2020, în aer liber, pe terasa camping-ştrand La Gotcu de lîngă Baza Hipică. Printre cei care au vorbit despre noul volum dar şi despre autor s-au numărat Vasile Cuptor, Vasile Pop Silaghi, Constantin Cocea, Ion Rotaru, Adrian Alexa, Liviu Bumbu, Tudorel Radu, Ionuţ Cucoară, Mihai Hanganu, Georgică Ştefan, Laurenţiu Dulamă şi Ion Asaftei.

„Mi se oferă şansa de a aduna în paginile prezentei lucrări momente importante care au marcat construirea, inaugurare şi activitatea Bazei Hipice Virgil Bărbuceanu din Piatra Neamţ. Apariţia cărţii reprezintă o mărturie a recunoştinţei noastre faţă de curajul şi eforturile depuse de autorităţi, oameni providenţiali, de întreaga comunitate care au reuşit să înalţe şi să menţină în funcţie unul din cele mai importante obiective de interes sportiv naţional şi internaţional. (…) Ideea care străbate ca un fir roşu întreaga monografie este că, fără solidaritate, fără o mobilizare a cît mai multor prieteni şi susţinători nu era posibilă apariţia Bazei Hipice în peisajul municipiului Piatra Neamţ şi nici menţinerea acesteia în funcţiune. (…)

Înclinîndu-mă din nou în faţa truditorilor în ale sportului ecvestru, garantez că ne vom menţine la înălţimea aşteptărilor“, a precizat profesorul Costache Lupu în „Cuvînt înainte“ al monografiei.

Citește știrea

Trending