Contactează-ne

Actualitate

Medicina de familie, “bolnavă”, opinia unui doctor nemţen

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se aşteaptă revizuirea unor legi care să facă ordine în acest sector al medicinei ■ un medic de familie, care iese după 40 de ani de muncă la pensie, primeşte pînă la 1.500 de lei ■

Medicii de familie sînt nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate şi ministerul nu se decid să revizuiască legea prin care pot să primească un venit mai consistent, cu care cabinetele să poată funcţiona decent, în condiţii de normalitate.

„Aşteptăm şi noi ca cei care răspund de destinele sectorului de sănătate din România să ne cheme să renegociem veniturile cabinetelor, care sînt extrem de mici. Este ştiut că atunci cînd se primesc banii de la Casa Judeţeană de Sănătate mai bine de jumătate merg către dările la stat, apoi către nevoile cabinetului de tipul utilităţilor şi reparaţiilor. Este aberant ca o consultaţie la medicul de familie să fie 15 lei, impozabili.

Asta în timp ce contravaloarea unui tuns la un frizer de cartier este mult mai mare. De ani de zile se discută despre coplată în sistemul sanitar, măsură absolut populistă şi nefezabilă, raportat la gradul de sărăcie al populaţiei. Pe de altă parte, sîntem vinovaţi şi noi, cei din sistem, pentru că o parte dorim reformarea, iar altă parte se complace în situaţia actuală.

Aşteptăm ca legiuitorii să se aplece asupra domeniului medicinii primare şi să aducă anumite clarificări. Este vorba în primul rînd de necesitatea revizuirii nivelului de alocare a fondurilor pentru investigaţii, dar şi despre găsirea unui sistem de monitorizare prin intermediul cardului de sănătate a unor pacienţi care fac abuz de investigaţii de mai multe ori pe an, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceeaşi persoană a două investigaţii CT compensate, care sînt foarte scumpe, în timp ce pacienţi aflaţi în situaţii de mare urgenţă nu pot beneficia de acest serviciu, pentru că nu mai sînt fonduri.

Nu se poate că o mînă de asiguraţi, plătitori de taxe pentru sănătate, să susţină o mulţime de neasiguraţi. Trebuie rezolvată această problemă pentru că cei de la Casa de Sănătate nu asigură fonduri din «Lampa lui Aladin», ci din fondul naţional de sănătate la care contribuim noi, cei asiguraţi. Nu este corect să se facă investigaţii scumpe decît în cazul unor maladii ameninţătoare cu pierderea vieţii“, a declarat Mirela Costin, medic de familie la Sagna.

Aceasta mai spune că, lunar, la centrele de permanenţă şi la centrele primiri urgenţe din spitale sînt consultaţi şi peste 200 de pacienţi neasiguraţi: „Trebuie ca legiuitorii să clarifice noţiunile de asigurat, coasigurat şi neasigurat, pentru că serviciile de urgenţă sînt cele mai mari consumatoare de fonduri din sistemul de sănătate.

Neasiguratul beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi asiguratul, chiar dacă aplelează la serviciile medicale şi pentru o lombagie (durere de spate – n.r.)“. Medicul menţionat a mai opinat că şi politicienii care tot vehiculează ideea de pensii speciale ar trebui să includă şi ideea că asemenea drepturi ar trebui asigurate şi pentru medicii, care sînt persoane cu un statut social special, tocmai pentru că sînt salvatori al celui mai de preţ bun al omului: viaţa. „Ştiţi că un medic de familie, care iese la pensie după 40-45 de ani de activitate primeşte o pensie cu 1.200-1.500 lei? Greu de crezut, dar foarte adevărat“, a mai spus doctorul Mirela Costin.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – trei cazuri noi. Naţional – 416 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 28.582 de cazuri, 1.731 de decese, 19.854 vindecaţi

Până pe 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până în prezent, 1.731 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.07.2020 (10:00) – 04.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, București, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 416 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 223 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 759.037 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 434 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.969 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 533 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 124.900 de lei.

În urma acțiunilor de verificare desfășurate noaptea trecută, în sistem integrat, de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Transporturilor, au fost aplicate alte 962 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare socială.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.995 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending