Contactează-ne

Actualitate

Maşini închiriate, ţepe de 133.000 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr din Vaslui închiria cu identităţi false maşini şi nu le mai restituia ■ autoturismele erau valorificate de un individ din Neamţ ■ paguba se cifrează la 133.000 de euro ■ cei doi tovarăşi au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Braşov ■ acasă la nemţean au fost descoperite piese auto provenite din dezmembrări ■

Un tînăr din Vaslui şi altul din Neamţ au dat o ţeapă de proporţii unor firme care închiriau maşini. Cu o identitate falsă, primul lua autoturismele de la firmele specializate, dar nu le mai restituia, ele fiind valorificate de nemţean.

Paguba din infracţiuni este considerabilă, estimată de organele de cercetare penală la 133.000 de euro. Pentru destructurarea grupului infracţional au avut loc percheziţii şi în judeţul nostru. Cauza este instrumentată de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Braşov, care efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de complicitate la înşelăciune şi înşelăciune.

Totul a început pe 5 ianuarie 2020, cînd un tînăr în vîrstă de 22 ani din judeţul Vaslui, prin folosirea unui nume fals şi utilizînd documente de identitate emise de autorităţile din Marea Britanie pe numele altei persoane, ar fi indus în eroare reprezentantul unei societăţi comerciale din judeţul Braşov, în vederea închirierii unui autovehicul.

„Cu ocazia cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că bărbatul în cauză ar fi închiriat vehicule din mai multe judeţe ale ţării, pe care nu le-ar mai fi restituit şi le-ar fi valorificat prin intermediul unui bărbat în vîrstă de 28 ani, din judeţul Neamţ, cauzînd persoanelor vătămate un prejudiciu în valoare de aproximativ 133.000 euro“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov.

Pe 15 ianuarie 2020, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Braşov, în colaborare cu colegii de la serviciile similare din Vaslui şi Neamţ au pus în aplicare două mandate de percheziţie domiciliară în Neamţ, ocazie cu care au fost identificate mai multe componente auto provenite din dezmembrări.

În baza probatoriorului administrat, cei doi suspecţi au fost reţinuţi pe o perioadă de 24 ore şi introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Poliţiei Braşov. Ambii inculpaţi au fost duşi în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă, fiind privaţi de libertate pentru următoarele 30 de zile.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Braşov în dosarul de urmărire penală nr. 404/P/2020 şi, în consecinţă: În baza art. 226 alin. (1) raportat la art. 223 alin. (2) şi art. 202 alin. (1), (4) lit. e) Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Pălălaie Andrei Nicolae, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de înşelăciune, prev. şi ped. de art. 244 alin. (1) si (2) Cod penal, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 16 ianuarie 2020 şi pînă la data de 14 februarie 2020 inclusiv.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Pălălaie Andrei Nicolae. În baza art. 226 alin. (1) raportat la art. 223 alin. (2) şi art. 202 alin. (1), (4) lit. e) Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului Stănescu Vladimir, cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune, prev. şi ped. de art. 48 alin. (2) rap. la art. 244 alin.(1) şi (2) din Codul penal, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 16 ianuarie 2020 şi pînă la data de 14 februarie 2020 inclusiv.

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului Stănescu Vladimir“, conform instanţei. La pronunţare cei doi nu au contestat măsura, dar mai au timp. Cercetările sînt continuate în cadrul unui dosar penal, instrumentat sub coordonarea unităţii de parchet competente, în care se va propune soluţie legală la finalizarea cercetărilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Scandalul Troleibuzul, o primă decizie a instanţei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ADI Urbtrans a fost obligată să plătească peste 3,5 milioane de lei ■ sentinţa nu este definitivă ■

Scandalul Troleibuzul, izbucnit anul trecut, cînd plata celebrei compensaţii lunare a fost trecută de guvernanţi din sarcina Consiliului Judeţean în cea a primăriilor din Urbtrans, dar acestea au refuzat, a ajuns la o primă sentinţă în instanţă.

Cîştig de cauză a avut Troleibuzul, care are de primit de la Urbtrans, respectiv de la comunităţile locale, peste 3,5 milioane de lei, reprezentînd compensaţiile din perioada iulie-octombrie 2019, la care s-ar adăuga penalităţi de întîrziere de 0,01% pe zi.

„Respinge, ca nefondată, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pîrîtei Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans. Admite excepţia prematurităţii formulării capătului de cerere avînd ca obiect obligarea pîrîtei la plata sumei de 55838,65 lei, reprezentînd compensaţie aferentă perioadei 28-30.06.2019.

Respinge capătul de cerere individualizat anterior, ca prematur formulat. Admite acţiunea completată pentru restul capetelor de cerere. Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să semneze raportul lunar de constatare aferent perioadei 28-30.06.2019.

Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să plătească reclamantei Troleibuzul SA sumele 930942,80 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii iulie 2019, 907231,20 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii august 2019, 769960,49 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii septembrie 2019, 686209,88 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii octombrie 2019, precum şi penalităţi de întârziere în cuantum 0,01% pe zi de întîrziere, începînd cu cea de a treizecea zi ulterioară semnării fiecărui proces-verbal de stabilire a compensaţiei, pînă la achitarea efectivă a debitului principal. Obligă pe pîrîta la plata către reclamantă a sumei de 50797,67 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Neamţ. Pronunţată azi, 12.02.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei”, se arată în comunicarea pe scurt a deciziei magistraţilor.

Cel mai probabil va fi formulat recurs şi e de văzut cine va avea cîştig de cauză în final. Cît priveşte situaţia în sine, un comentariu public interesant a fost făcut de Cătălin Chiţei, fost administrator public al judeţului Neamţ. “Ceea ce îi spuneam primarului Dragoş Chitic anul trecut, acum se adevereşte. Faptul că orgoliul şi încăpăţînarea au primat raţiunii şi acţiunii coerente are un cost. Troleibuzul SA a solicitat în instanţă de la comunităţile membre ale ADI Urbtrans, compensaţiile aferente perioadei iulie-decembrie 2019.

Cererea este corectă din punct de vedere contractual, dar imorală raportat la activitatea societăţii, aceasta nefiind niciodată un reper de performanţă în management. ADI Urbtrans a pierdut în primă instanţă procesul. Comunităţile locale membre trebuie să plătească societăţii peste 3,5 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de 0,01% pe zi.

La finalul anului 2019, CJ Neamţ a acordat societăţii un ajutor de minimis pentru a salva societatea în lipsa compensaţiilor. Dacă sentinţa se va menţine şi la apel, corect ar fi ca Troleibuzul să returneze aceşti bani bugetului judeţului. Iar CJ Neamţ este obligată să sprijine comunităţile care vor trebui să plătească pentru salvarea unei societăţi de a cărei existenţă, în acest moment, direct interesaţi sunt doar CJ şi Municipiul Piatra Neamţ”.

Rămîne de văzut ce se va întîmpla la final, însă, dincolo de ceea ce vor decide magistraţii privind compensaţie, situaţia Troleibuzul ar trebui clarificată. Aşa cum am mai scris, sînt numeroase persoane care consideră că această societate este una din care grupurile de interese ar sifona foarte mulţi bani publici. Ceea ce, dacă este aşa, ar trebui să înceteze.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: A vrut să se încălzească, a provocat un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un sistem de încălzire amplasat prea aproape de un material combustibil a declanşat un incendiu într-o locuinţă din cartierul Gara Veche din Piatra Neamţ, la miezul nopţii dinspre miercuri spre joi.

“Prin apel la 112, în jurul orei 00.13, pompierii de la Detașamentul Piatra Neamț au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă în municipiul Piatra Neamț (zona Gara Veche). La locul indicat s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere

și o ambulanță SMURD. Incendiul se manifesta în interiorul casei, într-o cameră. Incendiul a fost localizat și lichidat. Au ars obiecte de mobilier și articole de îmbrăcăminte.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic (sistem de încălzire amplasat necorespunzător față de un material combustibil)”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Procesul pentru graniţă, termen peste o săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul George Lazăr a declarat că va fi din nou prezent

Procesul în urma căruia va fi stabilită graniţa între judeţele Neamţ şi Harghita va avea un nou termen pe 27 februarie.

Este vorba despre recursul formulat împotriva hotărîrii ce văduveşte judeţul nostru de o suprafaţă importantă de teren, ce se judecă la Curtea de Apel Ploieşti, termenul precedent fiind pe 19 februarie. Cînd l-a instanţă s-au prezentat în numele judeţului, prefectul George Lazăr, alături de directorul Oficiului de Cadastru, Simion Stîncel, şi primarul de Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

„Am speranţa şi încrederea că facem eforturile potrivite şi ne batem pentru interesele judeţului Neamţ printr-o apărare calificată. Este o iniţiativă de a apăra cu toate forţele interesele judeţului nostru. În acest moment ne luptăm pentru patrimoniul judeţului Neamţ, Cheile Bicazului sînt cunoscute în toată ţara şi reprezintă un simbol turistic al acestui judeţ, în mod evident nu ne dorim să pierdem această zonă.

Următorul termen va avea loc pe data de 27 februarie, moment în care părţile vor lua act de conluziile prin care se invocă excepţii de către comuna Bicaz Chei. Tot astăzi s-a pronunţat în instanţă şi s-a respins cererea de intervenţie făcută de către Asociaţia Drepturilor Omului şi Solidarităţii Sociale, rămînînd în continuare în administrarea probatoriului cu înscrisuri. Cred într-o soluţie corectă pentru judeţul Neamţ, şi am mari speranţe că implicarea mea în calitate de prefect va duce spre o justă soluţionare”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Care a mai menţionat că va fi prezent la instanţă şi la termenul din 27 februarie. Reamintim că prin sentinţa din 12 iunie 2019, Tribunalul Prahova a anulat procesul verbal emis în anul 1998, avînd ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ şi a fost stabilită o nouă linie de hotar prin care judeţul Neamţ pierde o suprafaţă importantă situată pe teritoriul comunei Bicaz Chei. Prefectura a formulat recurs împotriva acestei sentinţe.

Citește știrea

Trending