Contactează-ne

Actualitate

Mărirea şi decăderea Parcului Cozla sub liberali

Știre publicată în urmă cu

în data de

La câţiva ani după război, prin anul 1950, îmi amintesc că în patriarhalul oraş Piatra Neamţ, atracţia principală era Parcul Cozla, la care în foişor mai cânta fanfara regimentului în zilele de duminică şi de alte sărbători. Pentru generaţii de pietreni, Parcul Cozla a fost „parcul copilăriei“, în care aceştia şi familiile lor îşi petreceau răgazurile dintre orele de şcoală sau zilele de muncă. Pentru turiştii din toate vremurile, Parcul Cozla a constituit principala atracţie turistică a oraşului, alături de plutăritul pe Bistriţa dintre Bâtca Doamnei şi Văleni, Căprioara de Peste Vale şi Grădina publică. Parcul Cozla a fost amenajat şi împădurit sub mandatul primarului liberal Nicu Albu doar din lopată şi târnăcop, ca un splendid loc de recreere, între anii 1901- 1904, ca o acţiune de succes în încercarea de a corecta natura vitregă cu pietrenii. În noaptea dintre 21 şi 22 mai 1897, după o lungă perioadă de ploi abundente, versantul sudic al Cozlei, dinspre strada Ştefan cel Mare a luat-o la vale, făcând ravagii în case şi gospodării, marcând pentru mulţi ani imaginea oraşului cu acea cicatrice a prăpădului apocaliptic. Ce a realizat atunci primarul urbei Nicu Albu, merită mai mult decât un bust modest plasat în 1923 în incinta parcului sau acordarea titlului de „Cetăţean de onoare“ în 1995. Nicu Albu a trăit doar 55 de ani, dar în calitate de deputat, prefect, primar şi senator, a făcut mai multe pentru Neamţ decât cohortele de prefecţi, primari şi parlamentari, care s-au perindat prin mandatele judeţului. Ca socialist, nu am nici o rezervă în a recunoaşte meritele incontestabile a acestui liberal, care a fost nu numai un bun administrator, dar şi primul lider al Partidului Liberal în Neamţ. În ziua de 31 mai s-au împlinit 110 ani de la trecerea în nefiinţă a celui care a fost Nicu Albu. Într-un gest firesc, actualii liberali nemţeni s- au strâns zilele acestea în jurul bustului lui Nicu Albu, din Parcul Cozla, pentru a-l omagia. S-au reunit acolo, în preajma bustului, deputatul Mugur Cozmanciuc actual preşedinte al PNL Neamţ, primarul municipiului Piatra Neamţ Dragoş Chitic, actual preşedinte al organizaţiei municipale şi câţiva consilieri liberali, vrând a da semn, nu numai că îl omagiază pe Nicu Albu ca administrator de succes, dar şi că şi-l revendică ca înaintaş, care a pus bazele primei organizaţii nemţene a PNL.

„Nicu Albu este un exemplu şi pentru noi“ a declarat deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, cu ochii la bustul acestuia

Sub administrarea lui Nicu Albu, masivul Cozla, sterp şi bolovănos, a fost muncit „din târnacop şi lopată“ timp de trei ani, fiind transformat într-un splendid parc, fiind predat la cheie locuitorilor oraşului, pentru desfătarea plimbărilor pe kilometri întregi de alei şi poteci, temeinic amenajate. Există colecţii de ilustrate, mai rare ce-i drept, care ne prezintă toate aceste repere ale parcului de atunci şi nu-ţi vine să crezi că aşa ceva a existat în realitate. Regimul comunist, între anii 1947-1989, nu a plusat cu mare lucru la imaginea parcului, cu excepţia Colibelor haiducilor, dar nu a grăbit paragina parcului în măsura în care acesta s-a produs după 1990 şi mai ales sub administrarea liberală a municipiului din perioada 2010-2018. Paradoxal, dar utilităţi recente precum Telegondola, telescaunul, pârtia de schi şi monstruozitatea de beton din vârful Cozlei, nu au avut darul să salveze Parcul Cozla şi să-l redea pietrenilor, pentru a-l utiliza ca în vremurile lui bune. Dacă la intrarea parcului s-ar prezenta pe un panou public, imaginile Parcului Cozla inaugurat de Nicu Albu în data de 15 august 1904, administraţia şi conducerea PNL ar trebui să demisioneze. Să demisioneze şi să-l lase pe Nicu Albu în pace, să lase şi municipiul în pace, pentru că se dovedeşte că Nicu Albu nu a fost de nici un exemplu pentru ei. Din frumuseţea şi utilitatea parcului, cu potecile, poienile, chioşcurile şi pavilioanele sale nu a rămas mai nimic. Avem în compensare o telegondolă, care nu are ce lua din gară şi să ducă pe Cozla, un telescaun care zace nemişcat şi rugineşte încă de la inaugurare şi o clădire kitch enormă din beton prin care bate vânturile din vârful Cozlei. Singurul drum pietonal, rămas la îndemâna pietrenilor şi turiştilor pentru relaxare şi drumeţie, le-a fost confiscat acestora, pentru ca, lărgit din buldozere, să fie transformat în drum rutier şi pus la dispoziţia automobiliştilor. Un drum străjuit de şanţuri betonate, probabil în aşteptare de asfaltare în pantă sau de placare cu marmură, după clauzele confidenţiale ale unor contracte dubioase. Pe acest unic drum pietonii circulă anevoios, fie din cauza noroaielor, fie a brazilor tăiaţi şi transportaţi spre gatere, în locul cărora nu se plantează nimic. Ce a reuşit să facă liberalul Nicu Albu în trei ani, liberalii de azi au reuşit să demoleze în opt ani. Aşa că liberalii în frunte cu deputatul Mugur Cozmanciuc şi cu primarul Dragoş Chitic, adunaţi acum în jurul bustului lui Nici Albu, ar fi fost onorant să ne ceară scuze că nu au reuşit să înveţe nimic de la înaintaşul lor.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Das Reich

    11 iunie 2018 at 11:50 AM

    Poate puteti sa postati si cateva fotografii ale parcului vechi. Dezastrul se vede. Ce a fost nu prea se stie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dascălimea intră şi ea în emoţiile examenelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ aproximativ 500 de cadre didactice sînt aşteptate să se înscrie la Definitivat şi Titularizare

Dascălii vor intra de joi, 9 iulie şi ei în febra examenelor care este obligatoriu a se desfăşura în aceleaşi condiţii de respectare a unor reguli sanitare severe.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a făcut cîteva precizări referitoare la etapa de pregătire a acestor concursuri, pe care le vor susţine circa 500 cadre didactice din Neamţ.

„Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care se modifică calendarul privind mişcarea personalului şi ne referim aici la :concursul de ocupare a posturilor şi catedrelor vacante şi la examenul de Definitivat. Începînd de pe 9 iulie şi pînă pe 16 au loc înscrierile.

Noi am postat pe site-ul inspectoratului modelele de cerere şi fişă de înscriere şi toţi paşii ce trebuie parcurşi pînă în ziua examenului, care va avea loc pe 22 iulie, precum şi a celui de ocupare a posturilor şi catedrelor vacante, care va avea loc pe 29 iulie.

Aceste examene vor avea loc în patru centre din Piatra Neamţ, aceleaşi ca în anii anteriori. Deja am parcurs paşii legaţi de completarea comisiei de organizare a concursului de Titularizare şi au fost completate şi comisiile din cele patru centre. Lucrările cadrelor didactice se vor transporta la comisiile de evaluare din alte judeţe, prin poşta specială. Spun asta pentru că era o sarcină dificilă aceea de asigurare a securităţii transportului“, a precizat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Acesta a spus că Serviciul de Resurse Umane al instituţiei pe care o conduce stă la dispoziţia tuturor candidaţilor pentru a le oferi informaţiile necesare susţinerii în bune condiţii a examenelor.

În 22 iulie va avea loc examenul de Defintivat la care vor participa peste 100 cadre didactice, iar în 29 iulie se va desfăşura examenul de Titularizare în învăţămînt la care sînt aşteptaţi în jur de 400 dascăli de diverse specialităţi.

Directorii şcolilor din cele patru centre de examen au sarcina de a realiza o igienizare corespunzătoare a spaţiilor de examen, prin care să se evite riscurile infectării cu virusul SARS Cov2.

Citește știrea

Actualitate

Reconversie şi măsuri de sprijinire a patronilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din această lună se anunţă noi cursuri de pregătire profesională ■ simultan se reia pregătirea şi în cazul stagiilor unde cursurile au fost întrerupte din cauza crizei sanitare ■ se poate solicita subvenţia de 41,5% pentru fiecare loc de muncă, ce a fost păstrat ■

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă că în luna lui Cuptor încep mai multe cursuri de reconversie profesională, iar persoanele care doresc o nouă calificare pot veni să-şi depună actele de înscriere.

În zona Piatra Neamţ sînt programate a avea loc patru stagii ca lucrător în comerţ, competenţe informatice, bucătar şi frizer – coafor, manichiurist – pedichiurist. Simultan, la Roman vor fi numai trei cursuri de calificare, avîndu-se în vedere ocupaţiile de lucrător în comerţ, contabil şi inspector resurse umane.

În zona Tîrgu Neamţ sînt programate tot trei stagii pentru cei care vor să să devină contabili, ospătar (chelner) vînzător în unităţi de alimentaţie şi lucrător în structuri pentru construcţii.

„De asemenea, programele de formare profesională care au fost suspendate pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă se vor relua cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de situaţia actuală“, a anunţat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, Rodica Titela Popescu.

Este vorba de două cursuri în ocupaţiile de patiser şi contabil, în zona Piatra Neamţ şi alte două în zona Roman, pentru ocupaţiile de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist şi agent de pază. Trebuie spus că cei care au statut de şomer şi participă la astfel de cursuri beneficiază de gratuitate şi nu trebuie să plătească pregătirea, iar în plus li se decontează transportul de acasă pînă la locul unde are loc şcolarizarea, Piatra Neamţ, Roman sau Tîrgu Neamţ. Urmare a relaxării măsurilor pandemice au fost reluate o serie de activităţi care să sprijine relansarea economică.

La o recentă videoconferinţă cu şefii agenţiilor locale, au fost transmise o serie de noutăţi legate de domeniul muncii. „Există o serie de noutăţi legate de măsurile de sprijinire atît a angajatorilor, cît şi a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Angajatorii sînt stimulaţi să recheme în activitate angajaţii trimişi în şomaj tehnic. Începînd din 2 iulie, a fost încărcată pe noua platformă on-line formularistica nouă.

Angajatorii trebuie să intre pe platforma electronică a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, pentru a completa cererea, declaraţia şi tabelul cu persoanele care vor beneficia de şomaj tehnic. E vorba în primul rînd de domenii în care activitatea rămas restricţionată, ca în cazul restaurantelor.

O măsură activă este cea referitoare la industria ospitalităţii. Angajatorii care vor să recheme personalul pentru activitatea de pe terase au posibilitatea să solicite sprijin de la AJOFM şi să acceseze ambele măsuri de sprijin.

Aceştia pot păstra şomajul tehnic pentru o parte din personalul care lucrează în interior şi pot chema la lucru altă parte a personalului, care lucrează pe terase, pentru care pot solicita subvenţia de 41,5% pentru fiecare loc de muncă, ce a fost păstrat.

În momentul de faţă nu avem la Neamţ platforma ubgradată (actualizată – n.r.) pentru a prelua acest formular, dar se va rezolva şi această problemă. O altă noutate importantă şi aşteptată de foarte multe persoane este aceea a locurilor de muncă în străinătate. Reîncep înscrierile pe platforma Eures. Deja sînt ţări în Uniunea Europeană, care îşi exprimă dorinţa de a angaja forţă de muncă din România. Consilierii Eures vor cumula oferta de locuri de muncă din străinătate şi o vor publica“, a mai precizat Titela Popescu, director AJOFM Neamţ.

Mai la începutul anului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţase că bugetul alocat pentru anul 2020 permite înscrierea persoanelor care doresc să obţină o calificare la mai multe cursuri care vor avea loc în judeţ. Ulterior criza sanitară a dat peste cap toate aceste planuri. La Piatra Neamţ urma să se organizeze pregărire în şase ocupaţii: competenţe informatice, lucrător în comerţ, bucătar, patiser, contabil şi frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist.

La Roman doritorii ar fi avut şapte cursuri pentru lucrător în comerţ, frizer-coafor- manichiurist-pedichiurist, contabil, operator introducere, validare şi prelucrare date, inspector resurse umane, inspector SSM şi agent de securitate. La Tîrgu Neamţ se anunţase că se pot obţine competenţe de contabil, ospătar (chelner) vînzător în unităţi de alimentaţie şi lucrător în structuri pentru construcţii. În cazul în care rămîn locuri libere, se pot înscrie şi persoane care au un loc de muncă, dar care doresc o altă calificare, însă trebuie achitate cheltuielile formării.

Pentru participare, solicitantul trebuie să depună un dosar care să cuprindă o recomandare de la Centrul de consiliere în carieră al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ, copii după cartea de identitate sau buletinul de identitate, cartea de muncă, certificat de căsătorie (numai în cazul femeilor). Mai este necesară o copie după diploma care atestă studiile (minim opt clase), copie după carnetul de şomer şi o adeverinţă de la medicul de familie, care să ateste că respectiva persoană este clinic sănătoasă.

Se vor mai iniţia şi alte cursuri, despre care cei interesaţi se pot informa sunînd la sediul agenţiilor locale din Piatra Neamţ, Roman sau Tîrgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Ţînţari, căpuşe, ploşniţe şi gîndaci, „vînaţi“ cu avionul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primăria va executa, timp de două zile, dezinsecţie pe raza municipiului ■ asociaţiile sînt rugate să facă această operaţie şi în spaţiile comune: casa scărilor şi subsoluri ■

Primăria Roman ianunţă faptul că, în zilele de 14 şi 15 iulie, în intervalul orar 07.00-10.00, se vor executa servicii de pulverizare aeriană de dezinsecţie.

Asta pentru combaterea populaţiilor de insecte vectore de maladii transmisibile şi generatoare de disconfort, respectiv zburătoare şi tîrîtoare: ţînţari, muşte, căpuşe, gîndaci, ploşniţe, purici.

Ca şi în anii anteriori, dezinsecţia va fi făcută de operatorul Flaicor Serv SRL Bacău, care a participat la licitaţie. În perioada menţionată, posesorii de familii de albine şi de animale sensibile sînt rugaţi să ia toate măsurile necesare pentru a evita orice tip de incident.

„Produsul ce urmează a fi folosit pentru activitatea de dezinsecţie este Exit 100SC, biocid avizat de Ministerul Sănătăţii. Precizăm faptul că tratamentul se va aplica de către operator conform fişei de avizare a produsului. Pentru evitarea disconfortului produs în timpul pulverizării biocidului, recomandăm evitarea zonelor tratate în intervalul orar precizat“, a precizat Claudia Matei, consilier al primarului.

În cazul în care condiţiile meteo vor fi nefavorabile, operaţiunea de dezinsecţie va fi reprogramată pentru o dată ce va fi comunicată ulterior. Primăria recomandă asociaţiilor de proprietari ca, în zilele respective, să se efectueze lucrări similare în spaţiile comune închise ale clădirilor, inclusiv casa scării, subsoluri umede sau inundate, dezinsecţie pentru combaterea ţînţarilor, lucrare care este recomandat a se face cu următoarea frecvenţă: minimum 3 tratamente pe an şi ori de cîte ori este nevoie, corespunzător concentraţiei şi tipului de substanţe insecticide ce urmează a fi utilizate.

Pentru spaţiile deschise ale persoanelor fizice şi juridice, dezinsecţia se realizează lunar, în sezonul cald, prin aplicarea de tratamente multiple pentru combaterea ţînţarilor adulţi şi a larvelor de ţînţari. Se mai recomandă proprietarilor să înlăture apa băltită din gospodării şi din subsoluri, deoarece este locul de dezvoltare a larvelor acestor insect agasante.

Se recomandă utilizarea unui repelent şi purtarea de haine deschise la culoare, cu mîneci lungi şi pantaloni lungi. Se recomandă şi montarea de plase speciale la ferestre care să împiedice pătrunderea ţînţarilor în locuinţe.

Citește știrea

Trending