Contactează-ne

Actualitate

Mărirea şi decăderea Parcului Cozla sub liberali

Știre publicată în urmă cu

în data de

La câţiva ani după război, prin anul 1950, îmi amintesc că în patriarhalul oraş Piatra Neamţ, atracţia principală era Parcul Cozla, la care în foişor mai cânta fanfara regimentului în zilele de duminică şi de alte sărbători. Pentru generaţii de pietreni, Parcul Cozla a fost „parcul copilăriei“, în care aceştia şi familiile lor îşi petreceau răgazurile dintre orele de şcoală sau zilele de muncă. Pentru turiştii din toate vremurile, Parcul Cozla a constituit principala atracţie turistică a oraşului, alături de plutăritul pe Bistriţa dintre Bâtca Doamnei şi Văleni, Căprioara de Peste Vale şi Grădina publică. Parcul Cozla a fost amenajat şi împădurit sub mandatul primarului liberal Nicu Albu doar din lopată şi târnăcop, ca un splendid loc de recreere, între anii 1901- 1904, ca o acţiune de succes în încercarea de a corecta natura vitregă cu pietrenii. În noaptea dintre 21 şi 22 mai 1897, după o lungă perioadă de ploi abundente, versantul sudic al Cozlei, dinspre strada Ştefan cel Mare a luat-o la vale, făcând ravagii în case şi gospodării, marcând pentru mulţi ani imaginea oraşului cu acea cicatrice a prăpădului apocaliptic. Ce a realizat atunci primarul urbei Nicu Albu, merită mai mult decât un bust modest plasat în 1923 în incinta parcului sau acordarea titlului de „Cetăţean de onoare“ în 1995. Nicu Albu a trăit doar 55 de ani, dar în calitate de deputat, prefect, primar şi senator, a făcut mai multe pentru Neamţ decât cohortele de prefecţi, primari şi parlamentari, care s-au perindat prin mandatele judeţului. Ca socialist, nu am nici o rezervă în a recunoaşte meritele incontestabile a acestui liberal, care a fost nu numai un bun administrator, dar şi primul lider al Partidului Liberal în Neamţ. În ziua de 31 mai s-au împlinit 110 ani de la trecerea în nefiinţă a celui care a fost Nicu Albu. Într-un gest firesc, actualii liberali nemţeni s- au strâns zilele acestea în jurul bustului lui Nicu Albu, din Parcul Cozla, pentru a-l omagia. S-au reunit acolo, în preajma bustului, deputatul Mugur Cozmanciuc actual preşedinte al PNL Neamţ, primarul municipiului Piatra Neamţ Dragoş Chitic, actual preşedinte al organizaţiei municipale şi câţiva consilieri liberali, vrând a da semn, nu numai că îl omagiază pe Nicu Albu ca administrator de succes, dar şi că şi-l revendică ca înaintaş, care a pus bazele primei organizaţii nemţene a PNL.

„Nicu Albu este un exemplu şi pentru noi“ a declarat deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, cu ochii la bustul acestuia

Sub administrarea lui Nicu Albu, masivul Cozla, sterp şi bolovănos, a fost muncit „din târnacop şi lopată“ timp de trei ani, fiind transformat într-un splendid parc, fiind predat la cheie locuitorilor oraşului, pentru desfătarea plimbărilor pe kilometri întregi de alei şi poteci, temeinic amenajate. Există colecţii de ilustrate, mai rare ce-i drept, care ne prezintă toate aceste repere ale parcului de atunci şi nu-ţi vine să crezi că aşa ceva a existat în realitate. Regimul comunist, între anii 1947-1989, nu a plusat cu mare lucru la imaginea parcului, cu excepţia Colibelor haiducilor, dar nu a grăbit paragina parcului în măsura în care acesta s-a produs după 1990 şi mai ales sub administrarea liberală a municipiului din perioada 2010-2018. Paradoxal, dar utilităţi recente precum Telegondola, telescaunul, pârtia de schi şi monstruozitatea de beton din vârful Cozlei, nu au avut darul să salveze Parcul Cozla şi să-l redea pietrenilor, pentru a-l utiliza ca în vremurile lui bune. Dacă la intrarea parcului s-ar prezenta pe un panou public, imaginile Parcului Cozla inaugurat de Nicu Albu în data de 15 august 1904, administraţia şi conducerea PNL ar trebui să demisioneze. Să demisioneze şi să-l lase pe Nicu Albu în pace, să lase şi municipiul în pace, pentru că se dovedeşte că Nicu Albu nu a fost de nici un exemplu pentru ei. Din frumuseţea şi utilitatea parcului, cu potecile, poienile, chioşcurile şi pavilioanele sale nu a rămas mai nimic. Avem în compensare o telegondolă, care nu are ce lua din gară şi să ducă pe Cozla, un telescaun care zace nemişcat şi rugineşte încă de la inaugurare şi o clădire kitch enormă din beton prin care bate vânturile din vârful Cozlei. Singurul drum pietonal, rămas la îndemâna pietrenilor şi turiştilor pentru relaxare şi drumeţie, le-a fost confiscat acestora, pentru ca, lărgit din buldozere, să fie transformat în drum rutier şi pus la dispoziţia automobiliştilor. Un drum străjuit de şanţuri betonate, probabil în aşteptare de asfaltare în pantă sau de placare cu marmură, după clauzele confidenţiale ale unor contracte dubioase. Pe acest unic drum pietonii circulă anevoios, fie din cauza noroaielor, fie a brazilor tăiaţi şi transportaţi spre gatere, în locul cărora nu se plantează nimic. Ce a reuşit să facă liberalul Nicu Albu în trei ani, liberalii de azi au reuşit să demoleze în opt ani. Aşa că liberalii în frunte cu deputatul Mugur Cozmanciuc şi cu primarul Dragoş Chitic, adunaţi acum în jurul bustului lui Nici Albu, ar fi fost onorant să ne ceară scuze că nu au reuşit să înveţe nimic de la înaintaşul lor.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Das Reich

    11 iunie 2018 at 11:50 AM

    Poate puteti sa postati si cateva fotografii ale parcului vechi. Dezastrul se vede. Ce a fost nu prea se stie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Meteo – vreme destul de rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o atenţionare de vreme rea valabilă pînă la data de 3 aprilie ■ ulterior vor fi temperaturi în creştere şi scăpăm de minimele negative ■ pe 6 aprilie ne putem aştepta la o maximă de 11 grade, iar pînă miercuri valorile termice diurne saltă pînă la 17 grade, iar minima nocturnă la 10 ■

Aprilie a debutat cu valori termice sub media perioadei şi meteorologii au emis două atenţionări, prima valabilă pînă pe 2 aprilie, la ora 10:00, anunţîndu-se în toată ţara vreme deosebit de rece, precipitaţii mixte, intensificări ale vîntului şi brumă.

Specialiştii au atras atenţia asupra faptului că în timpul nopţilor şi al dimineţilor se vor înregistra temperaturi minime preponderent negative, local sub -5 grade şi se va produce brumă, la început în jumătatea de nord, apoi şi în cea sudică.

O altă atenţionare valabilă pentru toată ţara a intrat în vigoare de pe 1 aprilie, de la ora 10:00 şi se încheie pe 3 aprilie la aceeaşi oră, anunţîndu-se vreme deosebit de rece, brumă şi îngheţ la sol.

„Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an îndeosebi în timpul nopţilor şi al dimineţilor, cînd se vor înregistra temperaturi minime preponderent negative, local sub -5 grade mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. Se va produce brumă şi local îngheţ la sol“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Dacă pe 1 aprilie, în zona noastră au fost prognozate maxime de numai 6 grade, iar noaptea de 1/2 aprilie a adus minime mai mici decît ne aşteptam, de pînă la -3 grade, cu începere de pe 2 aprilie, se îmbunează condiţiile meteo. La Piatra Neamţ este anunţat cer variabil cu soare şi valori termice în creştere pînă la 10 grade Celsius. Cu toate acestea, după lăsarea întunericului nu scăpăm de temperaturile negative şi vor fi cam -2 grade.

Mai cald va fi vineri, 3 aprilie, cînd pare că soarele prinde putere şi aduce temperaturi nesperate, la amiază estimîndu- se o maximă în creştere pînă la 14 grade. Noutăţi sînt şi după lăsarea întunericului cînd nu vor mai fi minime negative. Se vor înregistra valori pozitive, dar modeste pentru acest moment al anului, numai 1 grad.

Singura zi din intervalul de prognoză care nu este însorită pare a fi cea de sîmbătă, 4 aprilie. Norii se cantonează în zonă dar nu aduc precipitaţii şi va fi sensibil mai rece, astfel că la amiază mercurul din termometre saltă pînă la 11 grade. Cerul se degajează după lăsarea întunericului şi se anunţă o minimă nocturnă de 3 grade.

Deprecierea regimului termic diurn continuă duminică, 5 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade în cel mai cald moment al zilei. Mai rece va fi şi noaptea, iar pe fondul unui cer degajat minima se opreşte la 2 grade. Dacă prognoza se adevereşte, de săptămîna viitoare putem spera la timp mai cald. Luni, 6 aprilie, ne putem aştepta la o maximă de 11 grade şi o minimă nocturnă la limita îngheţului, 0 grade, iar pînă miercuri, 8 aprilie, în zona noastră valorile termice diurne saltă pînă la 17 grade, iar minima nocturnă la 10 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: În arest la domiciliu, un mucos şi-a bătut mama

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un adolescent de 16 ani, din Roman şi-a agresat mama în vîrstă de 34 de ani, ispravă pentru care a fost încătuşat după ce oamenii legii au dispus reţinerea pentru 24 de ore.

Agresorul ar putea fi arestat preventiv, avînd în vedere faptul că la momentul faptei el se afla sub măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru alte fapte de vitejie, dar a părăsit imobilul în care se afla.

Totul s-a întîmplat la data de 31 martie 2020, cînd oamenii legii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi de către o femeie de 34 de ani, care a reclamat că a fost agresată de fiul său.

„Din cercetări a reieşit că, în timp ce un tînăr de 16 de ani, aflat sub măsura preventivă a arestului de domiciliu, ar fi părăsit imobilul, pe fondul unui conflict izbucnit între acesta şi mama sa, de 34 de ani, ar fi lovit-o cu pumnii în zona feţei, pentru aplanarea altercaţiei intervenind o altă persoană“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Minorul a fost condus la sediul poliţiei, în vederea continuării cercetărilor. În urma administrării probatoriului, adolescentul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie. El a fost campat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ urmînd a fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Actualitate

Plata ajutorului de deces, sînt noutăţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ solicitările se pot trimite doar prin poştă sau electronic ■ plata se va face prin mandat poştal sau în cont curent ■

Casa Judeţeană de Pensii Neamţ anunţă noutăţi în privinţa depuneri cererilor pentru acordarea ajutorului de deces şi modalităţi de plată.

Cererile se pot depune prin poştă sau electronic, iar plata se va face prin mandat poştal sau în cont curent. Începînd cu 31 martie 2020 ajutorul de deces se acordă, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului – după caz, doar pe baza următoarelor documente transmise poştal sau electronic: a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevăzut în Anexa nr. 11 la Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice; b) copia certificatului de deces; c) copia actului de identitate al solicitantului; d) copia actelor de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, a actului care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar; e) copia dovezii/declaraţiei pe propria răspundere că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces; f) copia actului medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt de peste 18 ani – dacă este cazul; g) copia adeverinţei care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţămînt – dacă este cazul; h) adeverinţă care atestă calitatea de asigurat în sistemul unitar de pensii publice, pînă la data decesului, eliberată şi semnată de angajator – dacă este cazul. Cererea, însoţită de documentele menţionate anterior se poate transmite: prin intermediul serviciilor poştale – către Casa de Pensii – Piatra Neamţ, str. Calistrat Hogaş, nr.24; scanat la adresele de e-mail: ajutoare deces pensionari – elena.iliescu@cnpp.ro, tel.contact – 0233210341; ajutoare deces asiguraţi – contributii.neamt@cnpp.ro, tel.contact- 0233215074. „Menţionăm că aceste prevederi încetează în termen de 60 de zile de la data încetării stării de urgenţă.

Plata aferentă se va realiza prin mandat poştal sau în cont curent, în funcţie de opţiunea solicitantului“, conform unui comunicat al Casei de Pensii Neamţ.

Citește știrea

Trending