Contactează-ne

Actualitate

Mari personalităţi – Maestrul a ţinut să fie doar om

Știre publicată în urmă cu

în data de

M-au atras întotdeauna întâlnirile cu diversele personalităţi ale vremii şi nu fac nici un secret din faptul că, înainte de a mă afla la locul faptelor încerc, pe cât posibil. să ştiu cât mai multe despre subiect. Slavă Domnului, Internetul nu are secrete.

Ţin să mai precizez că, dincolo de orice definiţie de dicţionar, atributul de personalitate ţi-l oferă activitatea pe care o desfăşori pentru semeni şi spre binele lor. Un exemplu mai elocvent nu ar putea fi în afara serii de marţi, 24 septembrie, când Biblioteca „G.T. Kirileanu“ a organizat o întâlnire cu maestrul Eugen Doga, aflat pentru a doua oară în Piatra Neamţ (după Festivalul „Vacanţe Muzicale“).

Eugen Doga este un român născut şi crescut în Basarabia. Muzician de mare talent şi anvergură, cu pregătire complexă: instrumentist (violoncel şi pian), dirijor, teoretician al muzicii şi, mai ales, compozitor, el se dovedeşte un om cu experienţa vieţii, ancorat în realităţile vremii şi vremurilor, care nu au trecut pe lângă el fără a-l influenţa.

Deşi a abordat toate genurile muzicale, el s-a oprit în cele din urmă la muzica zisă ambientală, genul cel mai accesibil oamenilor, muzica de fiecare zi, de care nimeni nu se mai poate lipsi şi care constituie un fond perpetuu, pe care se derulează întreaga noastră viaţă: „Am învăţat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecăţile snobilor. Degeaba râvneşti să atingi înălţimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzică, să se bucure, să se vindece prin ea“.

Opera muzicală a lui Eugen Doga este colosală, ca amploare şi genuri şi este concretizată în sute şi sute de piese, cântece, romanţe şi valsuri, muzică de film (cca. 200) şi teatru, balete (printre care şi „Luceafărul“, după Eminescu, în libretul lui Emil Loteanu), piese instrumentale, muzică pentru copii („Capra cu trei iezi“, „Maria Mirabela“, „Pe-un picior de plai“, „Ce frumoasă este viaţa“, „Păsările tinereţii noastre“ şi altele) etc.

Eugen Doga aparţine intelectualităţii basarabene care a militat şi a acţionat pentru introducerea limbii române şi a grafiei latine în şcoli şi universităţi şi în manualele şi tratatele acestora. De asemenea, este un fervent susţinător al ideii unioniste şi a întemeiat un Salon de muzică ce îi poartă numele, deschis marelui public tocmai pentru a facilita schimburile de idei, întâlnirile dintre oamenii cu preocupări diverse dar închinate progresului şi societăţii şi a spori nivelul cultural şi artistic al populaţiei.

Cu o alură inconfundabilă, îmbrăcat într-un costum impecabil dar cu rubaşcă rusească albă, Eugen Doga, personajul intrat în patrimoniul UNESCO printr-un vals considerat printre cele mai valoroase patru creaţii muzicale ale secolului XX, inclus printre cele 200 de personaje de top ale lumii, autor al Imnului Chişinăului, aureolat şi premiat de numeroase foruri naţionale şi internaţionale, s-a comportat simplu, evident dornic de a intra în rezonanţă cu cei care l-au invitat şi de a-şi exprima emoţiile şi experienţa de viaţă, dincolo de orice urmă de infatuare.

Organizatorii au avut în vedere un amestec bine gândit de prezentare a biografiei oaspetelui, asezonat cu fragmente de interviu pe viu cu o reprezentantă a unui post de radio din Basarabia, cu surpriza violonistei Sara şi a lui Adrian Stroici care au interpretat magistral două piese de ale maestrului, ca şi de redarea unor alte lucrări ale sale şi pe care compozitorul le-a îngânat cu farmec deosebit.

Eroul serii a ţinut mai mult să fie om decât personaj ilustru şi şi-a exprimat credinţele şi ideile cu o înegalabilă şi perfectă sinceritate: „cum să mă împart între cultura rusă şi cea română?“, ca personalitate formată în ambele culturi; a deplâns ura, individuală şi colectivă care ne cuprinde tot mai mult ca o maree distrugătoare; nu a acceptat sugestia interlocutoarei despre copilărie: „orice copilărie este frumoasă, fiindcă ea nu are nevoie de prea multe, ci doar de iubire. Copilul îşi face din cârpe o minge şi e fericit. Eu mi-am făcut din scândurele şi sârme o mandolină şi ce fericit am fost“. Nimic dintre afirmaţiile invitatului nu a fost întâmplător, totul a fost dominat de înţelepciunea vârstnicului şi a celui care nu a trecut indiferent prin viaţa atât de zbuciumată.

Dar poate că cel mai impresionant sentiment pe care Eugen Doga l-a transmis celor prezenţi a fost iubirea şi respectul fără limite faţă de cuplul Eminescu-Veronica Micle, în care el vede dincolo de o simplă legătură trupească, o comuniune, o întrepătrundere a două lumi extraordinare şi unice, greu de întâlnit în cultura altor ţări, fără de care nimic nu ar mai fi existat. El ne-a transmis cu o simplitate remarcabilă că orice altă interpretare este superficială şi neavenită. Nu întâmplător el a dedicat un întreg ciclu muzical, „Dialogurile dragostei“, celor doi, în peste 50 de piese din lirica acestora. Ce extraordinară profesiune de credinţă, plină de adevăr! Aţi auzit-o exprimată de vreun mare critic de la Bucureşti sau din altă parte a României?!? Nici vorbă! Eugen Doga nu se mulţumeţte doar cu vraja notelor muzicale, el a scris numeroase pagini foarte diverse ca factură, în care îşi exprimă sentimentele, credinţele şi îngrijorările pentru mersul omenirii. Cu simplitatea care-l domină, el a donat mai multe exemplare din scrierile sale bibliotecii judeţene şi a încheiat seara de excepţie, interpretând pentru publicul nemţean, câteva piese compuse de el.

A fost o seară de neuitat şi mărturisesc că mi-aş dori să-l mai întâlnesc pe Eugen Doga. Am avut intenţia să-l invit la o cină de vorbă, dar un incident banal şi neaşteptat m-a lipsit de această bucurie.

Comentariul nostru ar fi incomplet dacă nu aş transcrie câteva frânturi din declaraţiile Nataliei, soţia îndrăgitului compozitor: „Nu am stat nicio clipă pe gânduri atunci când a trebuit să las în urmă Rusia de dragul soţului meu… suntem de 55 de ani împreună. În familia noastră se vorbeşte doar româna, iar fetei noastre eu i-am ales numele, Viorica. Mi-a plăcut de prima oară când l-am auzit“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ – Meteo: parcă vine primăvara

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultimele zile în judeţ au fost valori termice şi de 13 grade ■ şi în continuare vremea se anunţă la fel de frumoasă ■ precipitaţiile ne ocolesc ■

Iarna aceasta a fost cea mai caldă din ultimii ani şi arareori s-a întîmplat să fie multe zile cu maxime negative. Mai tot timpul au fost valori termice peste media perioadei, iar zăpada a fost ca şi inexistentă, cu excepţia crestelor montane unde s-a ajuns la cîteva zeci de centimetri.

La fel se anunţă condiţiile meteo şi de acum înainte. Vor fi valori termice mai degrabă de aprilie decît de februarie pentru că săptămîna viitoare în zona noastră sînt anunţate maxime de pînă la 15 grade.

Şi în această săptămînă a fost cald, pentru că în prima parte a intervalului în judeţ s-au înregistrat maxime de 13 grade Celsius. Mai grav este faptul că precipitaţiile ne ocolesc şi nu cade nici măcar un strop de ploaie. Pe 20 februarie, la ora 12 termomtrele indicau 8 grade la Piatra Neamţ şi Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau la acelaşi moment 7 grade.

Mai rece era în vîrf de munte, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -6 grade, acolo fiind şi vreo 23 de centimetri de zăpadă. Meteorologii spun că pînă la final de lună în zona noastră nu vor mai fi valori termice negative nici măcar noaptea.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că şi ziua de 21 februarie va aduce cam acelaşi regim termic. Soarele va fi la datorie iar în cel mai cald moment al zilei în Piatra Neamţ se vor înregistra 9 grade. Noaptea rămînem cu cerul degajat şi va fi cel mai rece pînă la început de Mărţişor cu o minimă de 1 grad.

Nu sînt schimbări notabile în registrul meteo nici pentru ziua de sîmbătă, 22 februarie, din nou va fi senin şi însorit, cel mult 8 grade la amiază şi cam 2 grade după lăsarea întunericului. Singura zi în care nu vedem soarele pare a fi cea de duminică, 23 februarie.

Cu toate acestea nu sînt aşteptate precipitaţii, dar va fi mai cald, o maximă diurnă de 10 grade şi o minimă nocturnă de 5 grade. Săptămîna viitoare debutează în acelaşi ton, iar luni 24 februarie este aşteptat cer variabil, cu cel mult 8 grade, însă noaptea ar putea ploua slab la o minimă de 5 grade.

Cea mai caldă zi pînă la finele lunii pare a fi cea de marţi, 25 februarie, cînd ne putem aştepta ca în zona noastră termometrele să indice pînă la 15 grade. Cu toate acestea minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade.

Miercuri, 26 februarie, valorile termice scad cam la jumătate şi chiar dacă din nou va fi însorit nu vor fi mai mult de 8 grade peste zi şi cam 4 grade după lăsarea întunericului. O zi mai caldă şi una mai rece pentru că meteorologii dau asigurări că joi, 27 februarie, mercurul din termometre saltă din nou pînă la 13 grade.

Cu toate acestea peste noapte se face mai rece iar minima se oprepte la 2 grade. Cer variabil cu soare va fi şi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei nu mai trece de 6 grade iar minima nocturnă ajunge la 3 grade.

Citește știrea

Actualitate

Roman: S-ar vrea apă de la ApaVital Iaşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ au fost consultaţi 1.152 romaşcani, pentru a vedea dacă sînt de acord cu trecerea la ApaVital ■ dintre aceştia marea majoritate ar fi de acord cu trecerea Romanului la noul operator regional ■

După şedinţa Consiliului Local Roman din 13 februarie, aleşii locali au decis împuternicirea primarului Lucian Micu să facă demersurile de trecerea a oraşului la compania ApaVital pentru aprovizionarea cu apă.

Timp de o săptămînă s-a declanşat şi o consultare publică a romaşcanilort care au fost chemaţi să răspundă la două întrebări: „Sînteţi mulţumit de serviciile oferite de Apa Serv SA Neamţ, actualul operator al serviciilor de apă şi canalizare din municipiul Roman?“ şi „Sînteţi de acord ca municipiul Roman şi Consiliul Local Roman să denunţe unilateral contractul cu Apa Serv SA Neamţ şi să demareze procedurile legale pentru delegarea contractului de servicii de apă şi canal către ApaVital Iaşi?“.

Romaşcanii au avut posibilitatea să voteze pînă miercuri, 19 februarie, sondajul fiind început din ziua de 13 februarie.

„În urma votului din consiliul local, în care în unanimitate s-a aprobat schimbarea operatorului de apă şi canal, Primăria Roman a lansat, în paralel, şi o cercetare publică cu privire la această oportunitate. Astfel că, în ultima săptămînă pe site-ul instituţiei a fost publicat un chestionar on-line la care au răspuns 1.152 de persoane, dintre care numai 36 au spus că nu şi-ar dori schimbarea actualului operator cu ApaVital Iaşi.

De asemenea, s-a făcut o consultare publică şi scriptică, în holul Primăriei Roman fiind amplasată o urnă şi chestionarele de rigoare. 65 de persoane le-au completat, două dintre acestea au refuzat schimbarea operatorului, susţinînd că sînt mulţumite de serviciile prestate de ApaServ şi 63 spunînd că nu sînt mulţumite“, a declarat Claudia Matei, consilierul primarului.

În cursul zilei de 20 ianuarie primarul Lucian Micu s-a deplasat la Iaşi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă şi Canal (ARSACIS) pentru „a susţine cauza administraţiei publice locale în a găsi o soluţie optimă pentru a asigura alimentare non-stop a Romanului“.

De menţionat că în şedinţa CL din 13 februarie, primarul Lucian Ovidiu Micu a primit împuternicire, prin votul a 19 consilieri (din care 5 ai PSD) să reprezinte Romanul la (ARSACIS) Iaşi , dîndu-i-se mandat să semneze Actul constitutiv şi Statutul. În aceeaşi şedinţă s-a hotărît ca primarul să fie înlocuit, dacă va fi nevoie, de trei persoane: Iulia Gabriela Petrea (administrator public), Rudolf Dănuţ Friesenhan (consilier al primarului) şi directorul tehnic, Felician Ioniţă.

Singura întrebare care s-ar putea pune este cea legată de numărul derizoriu de romaşcani interesaţi de o problemă vitală pentru comunitate, în condiţiile în care Romanul are o populaţie de peste 50.000 locuitori. Acest lucru ar trebui să dea de gîndit oamenilor politici: ce s-ar întîmpla dacă la vot s-ar prezenta tot atîţea cetăţeni?

Reamintim că aleşii locali au decis renunţarea la serviciile ApaServ şi trecerea la ApaVital Iaşi, deoarece firma nemţeană nu şi-a onorat contractul. La Roman, de cîteva luni, cetăţenii au primit apă cu porţia, fiind oprită furnizarea noaptea, compania ApaServ motivînd că din cauza lipsei precipitaţiilor a scăzut nivelul pînzei freatice de la puţurile de captare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Crima de la păcănele, autorul tot după gratii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul şi-a atacat cu cuţitul un fost prieten ■ victima a fost înjunghiată de şase ori şi nu a mai putut fi salvată ■ chiar ucigaşul a sunat la 112 după ajutor ■

La cererea procurorilor, magistraţii de la Tribunalul Neamţ au prelungit cu încă 30 de zile arestul preventiv pentru ucigaşul de la păcănele.

În cauză este vorba de Ioan Răzvan Dascălu, de 32 de ani, din localitatea Piatra Şoimului, acuzat de omor după ce l-a înjunghiat mortal pe un fost amic.

Admite propunerea de prelungire arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ şi în consecinţă: În temeiul art. 234, raportat la art. 236 şi 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune prelungirea pe o durată de 30 zile, începînd cu data de 27.02.2020, pînă la data de 27.03.2020, inclusiv, a stării de arest preventiv a inculpatului D. I.R., cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de omor, faptă prevăzută de art. 188 alin. 1 Cod penal, stare de arest preventiv ce a fost dispusă prin încheierea nr. 14/U/28.01.2020 a Tribunalului Neamţ, pronunţată în dosarul nr. 210/103/2020“, conform Tribunalului Neamţ.

Fapta a avut loc pe 27 ianuarie 2020, la Piatra Şoimului, iar altercaţia s-a soldat cu decesul lui Liviu Ioan Turnea, de 37 de ani. Cei doi au fost prieteni mult timp, însă ulterior s-au certat şi chiar au avut unele conflicte, situaţia între ei fiind tensionată. S-au reîntîlnit la începutul acelei săptămîni la un local din Piatra Şoimului.

A fost momentul în care vechiul conflict s-a reaprins şi agresorul a atacat victima cu un cuţit, cu care l-a înjunghiat de nu mai puţin de şase ori în zona capului şi a gîtului. Una dintre lovituri a lezat pachetul vascular de la gît iar în scurt timp, în urma hemoragiei abundente, victima a decedat.

Chiar agresorul a fost cel care a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, însă iniţial şi-ar fi declinat altă identitate. La faţa locului au ajuns poliţiştii, un procuror criminalist şi cadrele medicale de la Ambulanţa Neamţ. Din păcate, pentru victimă nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Agresorul a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de omor, ulterior fiind privat de libertate.

Citește știrea

Trending