Contactează-ne

Actualitate

Mari personalităţi – Maestrul a ţinut să fie doar om

Știre publicată în urmă cu

în data de

M-au atras întotdeauna întâlnirile cu diversele personalităţi ale vremii şi nu fac nici un secret din faptul că, înainte de a mă afla la locul faptelor încerc, pe cât posibil. să ştiu cât mai multe despre subiect. Slavă Domnului, Internetul nu are secrete.

Ţin să mai precizez că, dincolo de orice definiţie de dicţionar, atributul de personalitate ţi-l oferă activitatea pe care o desfăşori pentru semeni şi spre binele lor. Un exemplu mai elocvent nu ar putea fi în afara serii de marţi, 24 septembrie, când Biblioteca „G.T. Kirileanu“ a organizat o întâlnire cu maestrul Eugen Doga, aflat pentru a doua oară în Piatra Neamţ (după Festivalul „Vacanţe Muzicale“).

Eugen Doga este un român născut şi crescut în Basarabia. Muzician de mare talent şi anvergură, cu pregătire complexă: instrumentist (violoncel şi pian), dirijor, teoretician al muzicii şi, mai ales, compozitor, el se dovedeşte un om cu experienţa vieţii, ancorat în realităţile vremii şi vremurilor, care nu au trecut pe lângă el fără a-l influenţa.

Deşi a abordat toate genurile muzicale, el s-a oprit în cele din urmă la muzica zisă ambientală, genul cel mai accesibil oamenilor, muzica de fiecare zi, de care nimeni nu se mai poate lipsi şi care constituie un fond perpetuu, pe care se derulează întreaga noastră viaţă: „Am învăţat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecăţile snobilor. Degeaba râvneşti să atingi înălţimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzică, să se bucure, să se vindece prin ea“.

Opera muzicală a lui Eugen Doga este colosală, ca amploare şi genuri şi este concretizată în sute şi sute de piese, cântece, romanţe şi valsuri, muzică de film (cca. 200) şi teatru, balete (printre care şi „Luceafărul“, după Eminescu, în libretul lui Emil Loteanu), piese instrumentale, muzică pentru copii („Capra cu trei iezi“, „Maria Mirabela“, „Pe-un picior de plai“, „Ce frumoasă este viaţa“, „Păsările tinereţii noastre“ şi altele) etc.

Eugen Doga aparţine intelectualităţii basarabene care a militat şi a acţionat pentru introducerea limbii române şi a grafiei latine în şcoli şi universităţi şi în manualele şi tratatele acestora. De asemenea, este un fervent susţinător al ideii unioniste şi a întemeiat un Salon de muzică ce îi poartă numele, deschis marelui public tocmai pentru a facilita schimburile de idei, întâlnirile dintre oamenii cu preocupări diverse dar închinate progresului şi societăţii şi a spori nivelul cultural şi artistic al populaţiei.

Cu o alură inconfundabilă, îmbrăcat într-un costum impecabil dar cu rubaşcă rusească albă, Eugen Doga, personajul intrat în patrimoniul UNESCO printr-un vals considerat printre cele mai valoroase patru creaţii muzicale ale secolului XX, inclus printre cele 200 de personaje de top ale lumii, autor al Imnului Chişinăului, aureolat şi premiat de numeroase foruri naţionale şi internaţionale, s-a comportat simplu, evident dornic de a intra în rezonanţă cu cei care l-au invitat şi de a-şi exprima emoţiile şi experienţa de viaţă, dincolo de orice urmă de infatuare.

Organizatorii au avut în vedere un amestec bine gândit de prezentare a biografiei oaspetelui, asezonat cu fragmente de interviu pe viu cu o reprezentantă a unui post de radio din Basarabia, cu surpriza violonistei Sara şi a lui Adrian Stroici care au interpretat magistral două piese de ale maestrului, ca şi de redarea unor alte lucrări ale sale şi pe care compozitorul le-a îngânat cu farmec deosebit.

Eroul serii a ţinut mai mult să fie om decât personaj ilustru şi şi-a exprimat credinţele şi ideile cu o înegalabilă şi perfectă sinceritate: „cum să mă împart între cultura rusă şi cea română?“, ca personalitate formată în ambele culturi; a deplâns ura, individuală şi colectivă care ne cuprinde tot mai mult ca o maree distrugătoare; nu a acceptat sugestia interlocutoarei despre copilărie: „orice copilărie este frumoasă, fiindcă ea nu are nevoie de prea multe, ci doar de iubire. Copilul îşi face din cârpe o minge şi e fericit. Eu mi-am făcut din scândurele şi sârme o mandolină şi ce fericit am fost“. Nimic dintre afirmaţiile invitatului nu a fost întâmplător, totul a fost dominat de înţelepciunea vârstnicului şi a celui care nu a trecut indiferent prin viaţa atât de zbuciumată.

Dar poate că cel mai impresionant sentiment pe care Eugen Doga l-a transmis celor prezenţi a fost iubirea şi respectul fără limite faţă de cuplul Eminescu-Veronica Micle, în care el vede dincolo de o simplă legătură trupească, o comuniune, o întrepătrundere a două lumi extraordinare şi unice, greu de întâlnit în cultura altor ţări, fără de care nimic nu ar mai fi existat. El ne-a transmis cu o simplitate remarcabilă că orice altă interpretare este superficială şi neavenită. Nu întâmplător el a dedicat un întreg ciclu muzical, „Dialogurile dragostei“, celor doi, în peste 50 de piese din lirica acestora. Ce extraordinară profesiune de credinţă, plină de adevăr! Aţi auzit-o exprimată de vreun mare critic de la Bucureşti sau din altă parte a României?!? Nici vorbă! Eugen Doga nu se mulţumeţte doar cu vraja notelor muzicale, el a scris numeroase pagini foarte diverse ca factură, în care îşi exprimă sentimentele, credinţele şi îngrijorările pentru mersul omenirii. Cu simplitatea care-l domină, el a donat mai multe exemplare din scrierile sale bibliotecii judeţene şi a încheiat seara de excepţie, interpretând pentru publicul nemţean, câteva piese compuse de el.

A fost o seară de neuitat şi mărturisesc că mi-aş dori să-l mai întâlnesc pe Eugen Doga. Am avut intenţia să-l invit la o cină de vorbă, dar un incident banal şi neaşteptat m-a lipsit de această bucurie.

Comentariul nostru ar fi incomplet dacă nu aş transcrie câteva frânturi din declaraţiile Nataliei, soţia îndrăgitului compozitor: „Nu am stat nicio clipă pe gânduri atunci când a trebuit să las în urmă Rusia de dragul soţului meu… suntem de 55 de ani împreună. În familia noastră se vorbeşte doar româna, iar fetei noastre eu i-am ales numele, Viorica. Mi-a plăcut de prima oară când l-am auzit“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Elicopter solicitat pentru un turist accidentat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un botoşănean s-a accidentat pe Ceahlău, iar salvamontiştii n-au vrut să rişte, chemînd un aparat de zbor ■ „Mi-am dat seama că nu putea fi transportat cu targa specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ ■

Pentru transportul unui turist accidentat pe un traseu din masivul Ceahlău a fost necesară intervenţia unui elicopter SMURD.

Salvamont Neamţ a transmis că mai multe au fost considerentele pentru care s-a apelat la serviciile unui aparat de zbor, fiind vorba despre condiţiile meteo nefavorabile, starea rănitului şi constituţia fizică a acestuia.

Persoana accidentată, în vîrstă de 52 de ani, făcea parte dintr-un grup de trei persoane, din Botoşani, ajungînd la cabana Dochia. Plecarea au decis-o pentru data de 20 ianuarie 2020, urmînd traseul Lutul Roşu spre Izvorul Muntelui. La un moment dat, botoşăneanul de 52 de ani a căzut pe gheaţă, lovindu- se puternic de un bolovan.

Împreună cu însoţitorii săi, probabil din cauza durerilor, a decis că cel mai bine este să facă drum întors la cabană. „A fost vorba de un bărbat de 52 de ani, supraponderal, la vreo 130 de kilograme, poate chiar mai mult. Grupul lor a plecat de la Cabana Dochia spre Izvorul Muntelui pe Lutul Roşu, pe seară. Dar, din cauza lipsei precipitaţiilor muntele este acum o platoşă de gheaţă.

Victima a alunecat, a căzut şi s-a izbit de un bolovan cu partea dorsală. Din fericire, din grupul lor făcea parte un medic şi au luat cea mai bună decizie, întorcându-se la cabană. Era destul de rău, cu un traumatism toraco-lombar“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

După acordarea primul ajutor, s- a ajuns la concluzia că transportul cu o targă pe timp de noapte către baza muntelui, acolo unde ajung ambulanţele, este riscant atît pentru salvatorii montani, cît şi pentru victima politraumatizată, din cauza condiţiilor meteo, plus că ar fi durat vreo 6 ore.

Aşa s-a decis solitarea unui elicopter SMURD, pentru a doua zi. „Dimineaţă am reevaluat starea victimei, care nu mai putea ridica o mână şi nu putea sta în decubitus. Mi-am dat seama că nici nu putea fi transportat cu o targă specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport, de 120 kilograme. Efectiv nu-l ajungeau chingile de la targă.

Dacă l-am fi coborît pe targă ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai afirmat şeful Salvamont Neamţ. Conform reglementărilor de la nivel naţional, s-a luat legătura cu coordonatorul SMURD, un aparat de zbor fiind aprobat pentru a prelua rănitul de pe Ceahlău. Numai că, elicopterele de la Iaşi şi Tîrgu Mureş nu puteau decola din cauza ceţii, dar acest lucru s-a putut de la Braşov.

După un zbor de 45 de minute aparatul a aterizat lîngă cabana Dochia, iar pacientul a ajuns la o unitate sanitară braşoveană. „Dacă l-am fi coborît pe targă pînă la baza muntelui ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai spus Raul Papalicef.

Despre misiunea din Ceahlău se mai arată şi în alt comunicat: „Echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, compus din locotenent- comandor Mureşan Mihai, căpitan Giurgiu Ilie, medic Uiorean Mircea şi asistent medical Hopîrtean Viorica, a fost solicitat să intervină pentru salvarea unei persoane accidentate în Masivul Ceahlău, judeţul Neamţ.

Având în vedere afecţiunile victimei care nu permiteau expunerea îndelungată la frig, altitudinea ridicată, condiţiile meteorologice şi configuraţia terenului, soluţia optimă identificată pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă fiind pe cale aeriană, cu ajutorul elicopterului. Persoana accidentată a fost preluată din zona Cabanei Dochia şi transportată la Braşov în vederea acordării îngrijirilor medicale care se impun“.

Raul Papalicej a mai adăugat faptul că turismul montan de week-end a luat o amploare deosebită în ultima perioadă de timp, iar locurile de cazare de la cabana Dochia sunt rezervate pînă la finalul lunii februarie. Iar pe Ceahlău se aşteaptă nenumăraţi turişti, mai ales că va fi o minivacanţă, ziua de 24 ianuarie fiind liberă prin lege.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Afaceri în impas

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au tras oblonul peste 3.000 de afacerişti în primele 11 luni ale anului trecut ■ cifra este cu mult mai mare decît în aceeaşi perioadă a anului precedent ■ creşteri importante sînt la radierile voluntare ■

Anul 2019 a fost destul de greu pentru mediul de afaceri care s-a confruntat cu greutăţi economico-financiare. Unii au răzbit şi continuă să-şi ducă existanţa, cu bune şi rele, alţii însă nu s-au mai putut redresa financiar şi au tras oblonul.

Parte din aceptia din urmă au ales soluţii radicale şi fie au dizolvat sau radiat voluntar afacerea, iae alţii au ales o soluţie de compromis şi momentan au decis suspendarea activităţii pe o perioadă determinată de timp.

Aşa s-a ajuns ca în 2019, de la începutul anului şi pînă la data de 1 decembrie, deci în 11 luni, în judeţul Neamţ s-au închis nu mai puţin de 3.039 de agenţi economici din mai toate domeniile de activitate.

Radiografia făcută lunar de specialiştii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului relevă faptul că în aceeaşi perioadă a anului trecut au tras oblonul cu mult mai puţini patroni, doar 2.402.

Acum aproape toţi indicatorii urmăriţi de oficiali au scăzut. Numai unul a crescut, dar consistent, cu circa 66 de procente, la radierea voluntară. Scăderea cea mai importantă este la la insolvenţă, pasul anterior deschiderii procedurii falimentului, cu -32,41%.

Dintre dispăruţii unii au tras oblonul prin radiere sau dizolvare, alţii au ales să-şi suspende activitatea. Din totalul celor care s-au închis pînă la finele lunii septembrie, cei mai mulţi, 2.131, au ales radierea voluntară, iar în perioada de comparaţie au procedat la fel 1.286 firme, în creştere cu 65,71%. În ce priveşte suspendările de activitate, în primele 11 luni din acest an au apelat la această măsură 498 de firme, faţă de 604 în perioada de comparaţie, în scădere cu circa 17,55 de procente.

Suspendarea de activitate este o măsură mai blîndă ce se poate lua pentru o perioadă de cel mult trei luni, în care firma încetează activitatea, iar patronatul are răgaz să caute soluţii de redresare. În cazul dizolvărilor voluntare, s-a înregistrat o scădere, stabilită la circa 20 de procente. Asta deoarece pînă la 1 decembrie 2019 au apelat la această măsură 410 de firme, iar anul anterior au fost 512 de firme în aceeaşi situaţie.

La insolvenţă, pasul anterior deschiderii procedurii de faliment, în 2019 au fost 73 cazuri, din care 9 numai în luna noiembrie, iar în 2018 au fost cu mult mai multe, 108, indicatorul fiind în scădere cu aproximativ 32 de procente. Au fost şi temerari care s-au încumetat să pornească o afacere, fiind înmatriculate 2.257 de noi societăţi, în timp ce în 2018 înmatriculate erau doar 1.899.

Aşa se face că, la 1 decembrie 2019, în Neamţ erau 22.155 profesionişti activi, cei mai mulţi persoane juridice, iar în perioada de comparaţie erau 21.765, mai mulţi cu vreo 1,79%.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Din cauza băuturii, “a uitat” că nu mai are permis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 56 de ani, din Dragomireşti, care, după ce a consumat băuturi alcoolice, s-a urcat la volan deşi avea permisul suspendat, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni.

“Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat un bărbat din Dragomirești în timp ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere. La data de 20 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat în trafic, pe strada Mihai Viteazu, un bărbat de 56 de ani, din Dragomirești, în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice și avînd dreptul de a conduce suspendat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o valoare de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending