Contactează-ne

Actualitate

Mare sperieturã! A venit oleacã iarna

Știre publicată în urmă cu

în data de

• o ambulantã, patru autobuze si un autoturism au rãmas împotmolite în zãpadã • la Averesti, comuna Ion Creangã, autoritãtile au intervenit pentru ca o familie sã poatã duce la cimitir un decedat • si vîntul a creat probleme, circa 800 de consumatori rãmînînd pe întuneric •

Cîteva localitãti au rãmas fãrã energie electricã, un autoturism, patru autobuze si o ambulantã împotmolindu-se în zãpadã, dupã ce iarna a rãbufnit miercuri spre joi în judet. Conform informãrilor oferite de Prefectura Neamt, în noaptea de miercuri spre joi, în apropierea localitãtii Bîra dinspre Negresti, un autoturism cu patru persoane a rãmas blocat în zãpadã, fiind „salvat“ de utilajele de deszãpezire ce actionau pe drumurile din judet. Aceeasi soartã a avut-o si o ambulantã, care, dupã ce a lãsat un pacient la domiciliu, a rãmas împotmolitã în zãpadã la Mãrgineni, iar un autobuz care se deplasa pe DC31 Chilia-Hlãpesti a rãmas blocat, fiind nevoie de interventia institutiilor abilitate. Vîntul a pus si el ceva probleme, patru localitãti rãmînînd pe întuneric timp de cîteva ore. Au fost afectati aproape 800 de consumatori. Si în zona Roman au fost ceva probleme. La Ion Creangã, Stãnita, Oniceni, Icusesti sau Pîncesti s-a circulat greu, în conditii de iarnã, iar primarii au încercat sã tinã totul sub control, reusind în bunã mãsurã. În zona Recea, la Ion Creangã, pe un deal, trei autobuze, din cauza ghetii, pe o portiune fãrã asfalt, au derapat si s-au pus de-a curmezisul soselei, blocînd circulatia pentru ceva timp. „Din cauza ploii de miercuri s-a format pe carosabil gheatã, apoi noaptea a nins si la primele ore ale diminetii de joi, trei autobuze care circulau de la Icusesti spre Roman au derapat si au blocat soseaua dincolo de Cotul lui Bãlan. Probleme mai mari au fost la Averesti, unde a trebuit sã trimitem buldo-excavatorul pentru a deszãpezi un drum dintr-o vãgãunã, pentru ca o familie sã-si poatã duce la cimitir o persoanã decedatã“, a declarat primarul Petricã Prichici. Colegii acestuia de la Stãnita, Laurentiu Todireanu, de la Oniceni, Bogdan Duminicã si de la Icusesti, Subãrel Rosu ne-au declarat cã au intervenit cu utilase si oameni pe principalele drumuri, nefiind probleme. La ora 12, drumul Roman – Sagna era închis deoarece o autocisternã derapase si bloca trecerea. Situatia a fost rezolvatã în scurt timp. Cît priveste fenomenul de zãpor de pe rîul Bistrita, reprezentantii Prefecturii au fãcut urmãtoarele precizãri: „Coada Lacului Izvorul Muntelui se aflã la circa 5,5 kilometri aval de viaduct Poiana Largului si este înghetatã. Din aval 5,5 kilometri viaduct Poiana Largului pînã la punte ACH sînt aglomerãri de gheturi cu grosimi cuprinse între 10-50 centimetri. Tronsonul prezintã ochiuri si canal dezghetat în proportie de 15%. Partial curge apã peste gheatã. Din aval 600 metri Pod Borca pînã la Pod Poiana Borcii sînt aglomerãri de gheturi cu grosimi cuprinse între 10-50 centimetri. Tronsonul prezintã ochiuri si canal dezghetat cu grosimi de la 1 la 5 metri în proportie de 50% din lungime. Partial curge apã peste gheatã. Din amonte nu curge zai.“

Primarul si angajatii Publiserv si Salubritas, pe strãzi

Reprezentantii primãriei pietrene au comunicat ieri cã a fost convocat, ieri dimineatã, un comandament local de iarnã, de cãtre edilul de Piatra, Dragos Chitic. Scopul l-a reprezentat analiza situatiei în urma vremii nefavorabile si stabilirea unor mãsuri imediate. Dupã ce au fost stabilite mãsurile, au mai spus cei de la primãrie, membrii comitetului s-au deplasat pentru a verifica situatia din teren. Încã de asearã s-a intervenit prin cele douã societãti Publiserv si Salubritas cu utilaje si fortã umanã pentru împrãstiere de material antiderapant, îndepãrtarea zãpezii si curãtarea trotuarelor. „Am solicitat ca toate resursele umane si tehnice disponibile sã fie prezente pe teren 24 de ore din 24 pentru a înlãtura efectele vremii nefavorabile. Am cerut societãtii Salubritas sã intensifice curãtarea trotuarelor, iar Politiei Locale sã atentioneze proprietarii de imobile persoane fizice sau juridice despre obligatia legalã de a-si îndepãrta zãpada si gheata de pe trotuarele din fata proprietãtilor pe care le detin. Publiserv va actiona în continuare în tot orasul pînã vor fi asigurate conditii optime de circulatie pe fiecare stradã“, a declarat primarul Dragos Chitic. Tot de la reprezentantii primãriei am mai aflat cã societatea Publiserv este organizatã pentru interventie pe douã schimburi a cîte 12 ore, intervenind cu 10 utilaje dotate cu lamã si sãrãritã, monitorizate prin GPS. Salubritas va interveni pe aleile pietonale tot în schimburi, folosind cele douã utilaje mecanizate pentru trotuare, sãrãritele si frezele manuale. Beneficiarii de ajutor social vor fi în continuare folositi zilnic pentru curãtarea trotuarelor de zãpadã si gheatã. Societãtile sînt aprovizionate cu stocuri suficiente de material antiderapant, iar preventiv s-au mai comandat încã 100 de tone de sare. Pentru orice problemã cauzatã de vremea nefavorabilã sînt puse la dispozitie douã numere de telefon: 0748/213.100 si 0756/163.814, ale dispeceratului local de iarnã.

La Roman, bine

Romanul a intrat sub cod portocaliu de ninsoare, cu intensificãri ale vîntului si viscol pînã joi, 18 ianuarie, la orele 22. În cursul noptii anterioare au cãzut cantitãti importante de zãpadã si s-a intervenit constant pentru degajarea ei atît de pe strãzi, cît si de pe trotuare. Prima interventie pentru înlãturarea efectelor vremii s-a fãcut încã de miercuri, de la ora 15.30, cînd 30 de salariati ai firmei Rossal au intervenit pentru combaterea poleiului de pe trotuare, cu sare si inhibitor. La ora 1800, cînd ploaia s-a transformat în ninsoare, s-a intervenit cu utilajele pe arterele situate în pantã. La ora 21.30, s-a iesit cu 22 de utilaje pe traseele principale din oras, în special pe cele de acces în municipiu, precum si cãtre spital si Ambulantã. „Din cauza ninsorii abundente, actiunea s-a încheiat în jurul miezului noptii si a fost reluatã la orele 3.30, cînd s-a intervenit pe toate sectoarele de drum cu 19 utilaje (trei s-au defectat si sînt în reperatii). Dupã interventiile de degajare a zãpezii de pe carosabil se intervine cu material antiderapant. Pînã la ora 9 dimineata s-au consumat 90 de tone de sare si inhibitor, nemaifiind permisã de legislatie interventia cu nisip pentru combaterea poleiului. De la ora 4 dimineata, se intervine pe trotuare si trecerile de pietoni cu 30-40 de oameni, care sînt schimbati la fiecare patru ore. În acelasi timp, s-au luat toate mãsurile pentru a nu exista probleme cu persoanele care existã în evidentele administratiei locale ca avînd nevoie de transport pentru efectuarea dializei“, a anuntat Primãria Roman. Cetãtenii care întîmpinã probleme deosebite pot apela numãrul gratuit de telefon, apelabil din orice retea, 0233.984.

Sfaturi de la politisti

Avînd în vedere conditiile meteo politistii recomandã sã porniti la drum numai dupã ce v-ati interesat cu privire la starea traseului pe care urmeazã sã îl parcurgeti si despre conditiile meteo. Este obligatoriu ca autovehiculele sã fie echipate corespunzãtor pentru a circula în conditii de iarnã (anvelope de iarnã, lanturi antiderapante, lopatã, sãculet cu nisip, rezervã de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire functional etc.). Asigurati-vã rezerve de combustibil, apã, hranã, haine groase, pãturi, medicamente, un telefon mobil pe care sã-l folositi în caz de urgentã, apelînd cu mult calm numãrul de urgentã 112, precum si un încarcãtor/baterie de rezervã. De asemenea, toti conducãtorii auto trebuie sã respecte indicatiile si recomandãrile politistilor rutieri, care actioneazã pe arterele pe care se circulã îngreunat si sã permitã accesul utilajelor de deszãpezire. Evitati actionarea bruscã a mecanismului de directie si a sistemului de frînare al autovehiculului. Asigurati-vã ca functioneazã corespunzãtor sistemele de iluminare – semnalizare, cît si cele de climatizare si degivrare. Utilizati luminile de întîlnire si pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri si a celor de ceatã în cazul aparitiei acestui fenomen. Pãstrati o distantã mai mare fatã de autovehiculele care circulã în fatã si evitati depãsirile riscante, adaptînd în permanentã viteza la conditiile de carosabil. În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scãzute, fiti mai atenti la pietoni. Acestia sînt mai putin prudenti, astfel cã nu se asigurã corespunzãtor la traversare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Înjunghiat în spate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 36 de ani a ajuns la spital, în noaptea de 5 spre 6 iulie, după ce a fost înjunghiat în spate de un bătrîn de 72 de ani, în urma unui conflict spontan.

“La data de 6 iulie a.c, în jurul orei 01.20, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de către un bărbat de 72 de ani, din Roman cu privire la faptul că se află la domiciliu și are un conflict cu o persoană.

Din primele cercetări efectuate de poliţişti a reieşit că, în timp ce se aflau la domiciliu, un bărbat de 36 de ani, ar fi pătruns în camera bărbatului de 72 de ani, unde pe fondul unui conflict spontan, acesta din urmă a luat un obiect ascuţit tăietor, cu care l-a lovit pe celălalt bărbat, în zona spatelui.

Bărbatul de 36 de ani a fost preluat şi transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de lovire sau alte violenţe”, au precizat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – niciun caz nou. Naţional – 250 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate 29.223 de cazuri, 1.768 decese şi 20.213 vindecaţi

Până pe 6 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 29.223 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.413 au fost externate, dintre care 20.213 de pacienți vindecați și 1.200 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până astăzi, 1.768 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 05.07.2020 (10:00) – 06.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 18 decese (10 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Dâmbovița, Galați, București, Mureș, Olt, Prahova și Timiș.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 3 decese la persoane de peste 80 de ani.

17 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 250 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 227 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 771.482 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 306 apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 872 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 193.501 lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.996  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Grecia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Până la data de 5 iulie 2020, au fost raportate 1 549 904 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Zimbrii liberi, cum îşi apără puiul de intruşi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un filmuleţ cu o turmă de legendare mamifere a fost realizată de angajaţii Parcului Natural Vânărori Neamţ ■ femelele, când au simţit prezenţa omului, au reacţionat în câteva secunde ■ s-au postat în faţa viţelului, făcând „zid“ cu corpurile lor ■ zimbrii liberi din pădurile Neamţului sînt în număr de cel puţin 48 ■

Reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ, instituţie care derulează un proiect unic de eliberare a zimbrilor în mediul natural, au parte de experienţe inedite şi spectaculoase, fiindu-le dat să surprindă, în diverse ipostaze, legendarele mamifere.

Fie că e vorba de turme păscând, hălăduind molcom prin păduri, alergând, zburdând sau odihnindu-se, toate aceste „cadre“ sunt de un pitoresc aparte.

Ultimele astfel de episoade au în centrul atenţiei viţei de zimbru veniţi pe lume în această primăvară, fiind filmaţi în cadrul natural al codrilor Neamţului. Unul dintre „scurtmetrajele“ pomenite surprind un puiuţ dintr-un grup şi reacţia femelelor când şi-au dat seama că în apropiere este un intrus, în speţă omul. Zimbroaicele au reacţionat prompt, făcând din trupurile maiestoase un scut pentru cel mic.

Cel care a realizat instataneul nu a precizat zona în care l-a făcut, dar zimbrii au la dispoziţie un areal întins pe câteva zeci de mii de hectare, în zona împădurită a judeţului străjuit de Ceahlău.

„Reacţie tipică de apărare a puiului! În câteva secunde femelele au creat un «zid» care s-a interpus între potenţialul pericol şi viţel, asigurându-i acestuia camuflarea şi protecţia necesară“, se arată într-o postare din data de 29 iunie de pe contul de Facebook al Administraţiei Parcului Vânători, structură a Direcţiei Silvice Neamţ. Pe site-ul parcului mai sunt două filme, care surprind tot puii.

„În primele imagini şi apoi mai pe final veţi distinge doi zimbrişori, aflaţi într-o turmă din libertate. Filmuleţul e scurt pentru că una dintre zimbroaice nu ne-a lăsat să ne apropriem mai mult… Rugămintea noastră pentru turişti este să nu se aproprie mai mult de 30 de metri faţă de exemplarele în libertate şi să manifeste atenţie sporită atunci cînd au de-a face cu zimbroaice cu pui! (filmare reuşită de colegul Ştefan Nemţanu)“, mai este postat pe Facebook, pe 3 iulie 2020.

Alta, de pe 27 iunie, este intitulată „Măria sa, puiul pădurii!“, relatându-se întâlnirea cu un zimbrişor: „Împărtăşim cu voi bucuria scurtei întâlnirii cu un pui de zimbru, fătat în această primăvară. Zimbrii au mirosul şi auzul bine dezvoltate, aşa că nu te poţi apropia prea mult de o turmă, mai ales atunci când aceasta se află într-un desiş. Când în turmă se află şi un pui, vigilenţa animalelor este mult sporită, aşa că trebuie să te mulţumeşti cu doar câteva secunde de filmare…“.

Din explicaţiile ce însoţesc filmările rezultă cu numărul zimbrilor liberi s-a mărit, în aceastâ primăvară cu cel puţin trei exemplare. Pe 22 martie 2012, se consemna un eveniment în premieră pentru România. După ani de trudă, începea cea mai importantă etapă a proiectului de punere în libertate a zimbrului. La acea dată, un grup de cinci exemplare, trei masculi şi două femele, pleca în sălbăticie, dându-i-se drumul în codrii Neamţului.

Iniţiativa refacerii acestei specii în Munţii Neamţului în libertate data de circa 15 ani, fiind făcute studii de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi Societatea Zoologică Regală din Londra. Anii au trecut, iar eforturile au fost răsplătite.

Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, în 2020 numărul zimbrilor liberi era de 45, dar lor li se adaugă cei trei viţei născuţi în această primăvară. Succesiv, în cei opt ani de la demararea proiectului, au fost noi puneri în libertate şi îmbucurător a fost faptul că viaţa în sălbăticie merge după regulile naturii. Pentru a se evita cosangvinizarea şi efectele ce decurg din aceasta, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone ale României.

Ultima eliberare, în mai 2019, a fost una mai specială, dându-se drumul la doi masculi, tot atâtea femele, dar şi unui viţel de doar zece zile. Aşadar, se ridică, treptat, o nouă generaţie de zimbri, un nucleu substanţial, care nu a avut niciodată de-a face cu captivitatea, fiind astfel mult mai bine pregătit pentru traiul pe cont propriu.

Cum traiul în sălbăticie are propriile reguli, acestea au început să se aplice, în mod natural şi zimbrilor. În iarna lui 2015, un mascul a căzut pradă urşilor şi lupilor. Se bănuieşte că exemplarul a fost răpus de un urs, care s-a ospătat primul, după care au venit şi lupii, sau invers. „E de aşteptat să mai şi moară, de bătrâneţe sau din cauza altor animale. E primul caz în care un exemplar a căzut victimă fiarelor şi ne dovedeşte că zimbrul a intrat în circuitul biologic. Este rău că s-a întâmplat, dar abia acum putem spune că şi-a găsit locul în piramida trofică“, explica inginerul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători.

Citește știrea

Trending