Contactează-ne

Actualitate

Mare sperieturã! A venit oleacã iarna

Știre publicată în urmă cu

în data de

• o ambulantã, patru autobuze si un autoturism au rãmas împotmolite în zãpadã • la Averesti, comuna Ion Creangã, autoritãtile au intervenit pentru ca o familie sã poatã duce la cimitir un decedat • si vîntul a creat probleme, circa 800 de consumatori rãmînînd pe întuneric •

Cîteva localitãti au rãmas fãrã energie electricã, un autoturism, patru autobuze si o ambulantã împotmolindu-se în zãpadã, dupã ce iarna a rãbufnit miercuri spre joi în judet. Conform informãrilor oferite de Prefectura Neamt, în noaptea de miercuri spre joi, în apropierea localitãtii Bîra dinspre Negresti, un autoturism cu patru persoane a rãmas blocat în zãpadã, fiind „salvat“ de utilajele de deszãpezire ce actionau pe drumurile din judet. Aceeasi soartã a avut-o si o ambulantã, care, dupã ce a lãsat un pacient la domiciliu, a rãmas împotmolitã în zãpadã la Mãrgineni, iar un autobuz care se deplasa pe DC31 Chilia-Hlãpesti a rãmas blocat, fiind nevoie de interventia institutiilor abilitate. Vîntul a pus si el ceva probleme, patru localitãti rãmînînd pe întuneric timp de cîteva ore. Au fost afectati aproape 800 de consumatori. Si în zona Roman au fost ceva probleme. La Ion Creangã, Stãnita, Oniceni, Icusesti sau Pîncesti s-a circulat greu, în conditii de iarnã, iar primarii au încercat sã tinã totul sub control, reusind în bunã mãsurã. În zona Recea, la Ion Creangã, pe un deal, trei autobuze, din cauza ghetii, pe o portiune fãrã asfalt, au derapat si s-au pus de-a curmezisul soselei, blocînd circulatia pentru ceva timp. „Din cauza ploii de miercuri s-a format pe carosabil gheatã, apoi noaptea a nins si la primele ore ale diminetii de joi, trei autobuze care circulau de la Icusesti spre Roman au derapat si au blocat soseaua dincolo de Cotul lui Bãlan. Probleme mai mari au fost la Averesti, unde a trebuit sã trimitem buldo-excavatorul pentru a deszãpezi un drum dintr-o vãgãunã, pentru ca o familie sã-si poatã duce la cimitir o persoanã decedatã“, a declarat primarul Petricã Prichici. Colegii acestuia de la Stãnita, Laurentiu Todireanu, de la Oniceni, Bogdan Duminicã si de la Icusesti, Subãrel Rosu ne-au declarat cã au intervenit cu utilase si oameni pe principalele drumuri, nefiind probleme. La ora 12, drumul Roman – Sagna era închis deoarece o autocisternã derapase si bloca trecerea. Situatia a fost rezolvatã în scurt timp. Cît priveste fenomenul de zãpor de pe rîul Bistrita, reprezentantii Prefecturii au fãcut urmãtoarele precizãri: „Coada Lacului Izvorul Muntelui se aflã la circa 5,5 kilometri aval de viaduct Poiana Largului si este înghetatã. Din aval 5,5 kilometri viaduct Poiana Largului pînã la punte ACH sînt aglomerãri de gheturi cu grosimi cuprinse între 10-50 centimetri. Tronsonul prezintã ochiuri si canal dezghetat în proportie de 15%. Partial curge apã peste gheatã. Din aval 600 metri Pod Borca pînã la Pod Poiana Borcii sînt aglomerãri de gheturi cu grosimi cuprinse între 10-50 centimetri. Tronsonul prezintã ochiuri si canal dezghetat cu grosimi de la 1 la 5 metri în proportie de 50% din lungime. Partial curge apã peste gheatã. Din amonte nu curge zai.“

Primarul si angajatii Publiserv si Salubritas, pe strãzi

Reprezentantii primãriei pietrene au comunicat ieri cã a fost convocat, ieri dimineatã, un comandament local de iarnã, de cãtre edilul de Piatra, Dragos Chitic. Scopul l-a reprezentat analiza situatiei în urma vremii nefavorabile si stabilirea unor mãsuri imediate. Dupã ce au fost stabilite mãsurile, au mai spus cei de la primãrie, membrii comitetului s-au deplasat pentru a verifica situatia din teren. Încã de asearã s-a intervenit prin cele douã societãti Publiserv si Salubritas cu utilaje si fortã umanã pentru împrãstiere de material antiderapant, îndepãrtarea zãpezii si curãtarea trotuarelor. „Am solicitat ca toate resursele umane si tehnice disponibile sã fie prezente pe teren 24 de ore din 24 pentru a înlãtura efectele vremii nefavorabile. Am cerut societãtii Salubritas sã intensifice curãtarea trotuarelor, iar Politiei Locale sã atentioneze proprietarii de imobile persoane fizice sau juridice despre obligatia legalã de a-si îndepãrta zãpada si gheata de pe trotuarele din fata proprietãtilor pe care le detin. Publiserv va actiona în continuare în tot orasul pînã vor fi asigurate conditii optime de circulatie pe fiecare stradã“, a declarat primarul Dragos Chitic. Tot de la reprezentantii primãriei am mai aflat cã societatea Publiserv este organizatã pentru interventie pe douã schimburi a cîte 12 ore, intervenind cu 10 utilaje dotate cu lamã si sãrãritã, monitorizate prin GPS. Salubritas va interveni pe aleile pietonale tot în schimburi, folosind cele douã utilaje mecanizate pentru trotuare, sãrãritele si frezele manuale. Beneficiarii de ajutor social vor fi în continuare folositi zilnic pentru curãtarea trotuarelor de zãpadã si gheatã. Societãtile sînt aprovizionate cu stocuri suficiente de material antiderapant, iar preventiv s-au mai comandat încã 100 de tone de sare. Pentru orice problemã cauzatã de vremea nefavorabilã sînt puse la dispozitie douã numere de telefon: 0748/213.100 si 0756/163.814, ale dispeceratului local de iarnã.

La Roman, bine

Romanul a intrat sub cod portocaliu de ninsoare, cu intensificãri ale vîntului si viscol pînã joi, 18 ianuarie, la orele 22. În cursul noptii anterioare au cãzut cantitãti importante de zãpadã si s-a intervenit constant pentru degajarea ei atît de pe strãzi, cît si de pe trotuare. Prima interventie pentru înlãturarea efectelor vremii s-a fãcut încã de miercuri, de la ora 15.30, cînd 30 de salariati ai firmei Rossal au intervenit pentru combaterea poleiului de pe trotuare, cu sare si inhibitor. La ora 1800, cînd ploaia s-a transformat în ninsoare, s-a intervenit cu utilajele pe arterele situate în pantã. La ora 21.30, s-a iesit cu 22 de utilaje pe traseele principale din oras, în special pe cele de acces în municipiu, precum si cãtre spital si Ambulantã. „Din cauza ninsorii abundente, actiunea s-a încheiat în jurul miezului noptii si a fost reluatã la orele 3.30, cînd s-a intervenit pe toate sectoarele de drum cu 19 utilaje (trei s-au defectat si sînt în reperatii). Dupã interventiile de degajare a zãpezii de pe carosabil se intervine cu material antiderapant. Pînã la ora 9 dimineata s-au consumat 90 de tone de sare si inhibitor, nemaifiind permisã de legislatie interventia cu nisip pentru combaterea poleiului. De la ora 4 dimineata, se intervine pe trotuare si trecerile de pietoni cu 30-40 de oameni, care sînt schimbati la fiecare patru ore. În acelasi timp, s-au luat toate mãsurile pentru a nu exista probleme cu persoanele care existã în evidentele administratiei locale ca avînd nevoie de transport pentru efectuarea dializei“, a anuntat Primãria Roman. Cetãtenii care întîmpinã probleme deosebite pot apela numãrul gratuit de telefon, apelabil din orice retea, 0233.984.

Sfaturi de la politisti

Avînd în vedere conditiile meteo politistii recomandã sã porniti la drum numai dupã ce v-ati interesat cu privire la starea traseului pe care urmeazã sã îl parcurgeti si despre conditiile meteo. Este obligatoriu ca autovehiculele sã fie echipate corespunzãtor pentru a circula în conditii de iarnã (anvelope de iarnã, lanturi antiderapante, lopatã, sãculet cu nisip, rezervã de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire functional etc.). Asigurati-vã rezerve de combustibil, apã, hranã, haine groase, pãturi, medicamente, un telefon mobil pe care sã-l folositi în caz de urgentã, apelînd cu mult calm numãrul de urgentã 112, precum si un încarcãtor/baterie de rezervã. De asemenea, toti conducãtorii auto trebuie sã respecte indicatiile si recomandãrile politistilor rutieri, care actioneazã pe arterele pe care se circulã îngreunat si sã permitã accesul utilajelor de deszãpezire. Evitati actionarea bruscã a mecanismului de directie si a sistemului de frînare al autovehiculului. Asigurati-vã ca functioneazã corespunzãtor sistemele de iluminare – semnalizare, cît si cele de climatizare si degivrare. Utilizati luminile de întîlnire si pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri si a celor de ceatã în cazul aparitiei acestui fenomen. Pãstrati o distantã mai mare fatã de autovehiculele care circulã în fatã si evitati depãsirile riscante, adaptînd în permanentã viteza la conditiile de carosabil. În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scãzute, fiti mai atenti la pietoni. Acestia sînt mai putin prudenti, astfel cã nu se asigurã corespunzãtor la traversare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Minoră dispărută… cu repetiţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

O adolescentă în vîrstă de 16 ani, instituţionalizată la Centrul “Sancta Maria” din Piatra Neamţ, pare a-şi fi făcut un obicei din a plecat din instituţie punînd pe jar poliţiştii nemţeni, care fac cercetări pentru a-i da de urmă. Astfel, pe 23 februarie, minora a fost dată dispărută, însă o zi mai tîrziu, pe 24 februarie, ea s-a întors în centru spunînd că a fost acasă la o prietenă. Pe 26 februarie, poliţiştii au fost din nou sesizaţi că adolescenta a plecat din centru şi fac din nou apel la populaţie pentru a o găsi.

“Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au fost sesizați, la data de 26 februarie, despre faptul că minora Armene Diana Gabriela, de 16 de ani, a părăsit voluntar, în cursul aceleiași zile, Centrul ”Sancta Maria”, din Piatra Neamț, unde aceasta era instituționalizată și nu s-a mai întors. Semnalmente: înălţime – 1,68 m, greutate – 54 de kilograme, ochi căprui, păr lung de culoare șaten, fără semne particulare. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare albă, colanți negri, fiind încălțată cu adidași albi.

Polițiștii au efectuat verificări pe raza municipiului Piatra Neamț, în vederea depistării acesteia. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze Serviciul Unic 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliție”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Transportul public, gratuităţi extinse

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “va creşte numărul persoanelor care beneficiază de gratuitate pentru mijloacele de transport în comun în Piatra Neamţ”, a promis primarul Chitic

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a promis că, de la 1 martie, va creşte numărul persoanelor care beneficiază de gratuitate pentru mijloacele de transport în comun în Piatra Neamţ.

“Vom extinde gratuităţile la transportul public oferite pensionarilor şi elevilor din Piatra Neamţ, începînd cu 1 martie 2020. În şedinţa de consiliu local vom aproba creşterea plafonului venitului pentru acordarea de gratuităţi pentru pensionari de la 1.300 de lei la 1.500 de lei, venit calculat pe fiecare persoană. De asemenea, majorăm plafonul pînă la care se poate beneficia de gratuitate la transportul public pentru elevi, de la 900 de lei la 1.000 de lei, venit calculat pe membru de familie.

Consider că persoanele aflate în pensie şi care au un nivel al veniturilor redus merită sprijinite de administraţia locală prin gratuitate la transportul public de persoane. Totodată, oferim gratuitate la transportul public în cazul elevilor care provin din familii defavoritazate socio-economic, ale căror venituri reduse nu pot susţine contravaloarea transportului zilnic de la domiciliu la unităţile de învăţământ, pentru a sprijini accesul copiilor la educaţie, respectiv pentru reducerea abandonului şcolar. Societatea Consiliului Judeţean Neamţ  “Troleibuzul” are în continuare dificultăţi financiare şi mi se pare corect ca diferenţa faţă de tariful biletului să o suportăm oferind gratuităţi mai multe şi nu compensaţii mai mari.

Dacă tot sprijinim financiar “Troleibuzul”, cred că este mai bine ca de aceşti bani să beneficieze pietrenii cu venituri reduse, prin gratuitate la transportul public. În funcţie de evoluţia punctului de pensie şi a salariului minim, precum şi a bugetului municipalităţii, luăm în calcul, pentru acest an, şi alte măsuri de extindere a facilităţilor pentru transport în Municipiul Piatra Neamţ”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiecte de investiţii pentru 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “am făcut tot ce a fost posibil ca pietrenii să cunoască situaţia financiară dificilă, dar să nu o resimtă”, a declarat Dragoş Chitic, referindu-se la datoriile moştenite ■ edilul a enumerat o serie de investiţii propuse, finanţate din bugetul local ■

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a prezentat, joi, 27 februarie, o serie de investiţii pe care intenţionează să le facă anul acesta cu bani de la bugetul local. Informaţiile au fost oferite în cadrul unei conferinţe de presă în care edilul pietrean a vorbit şi despre datoriile care au afectat bugetul, concluzia fiind că “am făcut tot ce a fost posibil ca pietrenii să cunoască situaţia financiară dificilă, dar să nu o resimtă”.

“Cu toate că bugetul Municipiului Piatra Neamţ a fost afectat, în ultimii ani, de creditele mari contractate în 2005 şi 2007, am reuşit, în perioada mandatului meu de primar să echilibrez financiar Primăria, să elimin riscurile financiare, să reduc la mai puţin de jumătate datoriile municipalităţii şi să cresc încasările bugetare, pentru a putea beneficia, în fiecare an, de un buget de investiţii care să acopere cel puţin în parte nevoile oraşului. Dacă la preluarea mandatului de primar, în decembrie 2014, datoriile Primăriei Piatra Neamţ totalizau o sumă enormă, de 324 de milioane de lei, în cei 5 ani şi 3 luni în care am condus administraţia publică locală am achitat peste 240 de milioane de lei, ajungînd, astăzi, ca datoria să fie redusă la mai puţin de jumătate faţă de momentul 2014, respectiv la 161 de milioane de lei.

Pentru a înţelege mai bine acest aspect, vă informez că, la momentul decembrie 2014, suma datorată de municipalitatea pietreană reprezenta de două ori bugetul anual al municipiului, iar astăzi suma rămasă mai reprezintă 80% din bugetul anului 2020. A fost un efort susţinut pentru a realiza această reducere consistentă a datoriei oraşului, efort care va trebui continuat şi în perioada următoare, fără a afecta întreţinerea şi buna funcţionare a oraşului. Am dat dovadă de transparenţă totală în aceşti ani, informînd permanent cetăţenii oraşului despre situaţia financiară a Primăriei şi am făcut tot ce a fost posibil ca pietrenii să cunoască situaţia financiară dificilă, dar să nu o resimtă. Am ajuns, în anul 2020, la un buget local mai mare faţă de anii anteriori şi la cel mai mare buget de investiţii al Primăriei Piatra Neamţ din ultimii 6 ani”, a declarat Dragoş Chitic.

Acesta a continuat prin a prezenta cîteva dintre investiţiile finanţate din bugetul local, propuse pentru anul 2020.

“Avem în vedere asfaltarea străzilor pietruite. Încă 10 străzi care nu au avut niciodată covor asfaltic vor fi asfaltate în acest an: Schitului, Valea Albă, Pietricica, Lutăriei, Stejarului, Aleea Brazilor, Ion Sergentu, Izvor, Izvoraş şi Dimitrie Bolintineanu. Alte 35 de străzi cu un grad avansat de uzură vor beneficia de reparaţii capitale, însemnând frezarea totală sau pe tronsoanele afectate a stratului de asfalt existent şi turnarea unui nou covor asfaltic. În plus ne dorim amenajarea unei “Case a Căsătoriilor” în imobilul în care funcţionează Societatea Urban, cu acces la cea mai importantă zonă istorică şi culturală a oraşului, Curtea Domnească.

Apoi, consolidarea şi modernizarea drumului de acces pe Cozla, tronsonul de la punctul Belvedere la Platoul Gospodina. Tot pe Cozla vom continua să realizăm lucrări pentru preluarea şi dirijarea apelor pluviale, în vederea protejării imobilelor de la baza masivului. Vom reabilita şi deschide, pentru evenimente, igloo-ul de pe Cozla. Vom realiza lucrări de reparaţii şi investiţii în toate unităţile de învăţămînt, inclusiv în creşele din municipiu, pentru a asigura condiţiile optime în desfăşurarea actului educaţional. Am majorat cu 40%, în acest an, bugetul alocat reparaţiilor, dotărilor şi investiţiilor în şcoli.

Vom face lucrări pentru prevenirea inundaţiilor în Cintia şi Văleni şi avem în vedere finalizarea modernizării străzii Humăriei. Vom efectua modernizarea tuturor punctelor de colectare a deşeurilor casnice din zona blocurilor de locuinţe din toate cartierele oraşului şi amplasarea de camere de supraveghere video şi modernizarea sistemului de iluminat public pe strada General Nicolae Dăscălescu, principala arteră de intrare în oraş, montarea de corpuri de iluminat cu LED. În plus, achiziţia unor noi echipamente pentru iluminatul festiv de sărbători, achiziţia a 4 locuri de joacă noi moderne, cîte unul în fiecare cartier, montarea de echipamente fitness în 5 spaţii publice din oraş.

De asemenea, se doreşte amplasarea, pe muntele Pietricica, a numelui oraşului Piatra Neamţ cu litere volumetrice luminoase, similar celui din Braşov. Există un interes pentru susţinerea financiară a acestui proiect manifestat şi de un grup de oameni de afaceri din oraş, implicaţi în mai multe proiecte din comunitatea noastră. Se va realiza refacerea faţadelor unor blocuri din oraş: Bloc Turn Unic şi alte două blocuri din cartierul Speranţa, reamenajarea Parcului Tineretului şi reparaţia capitală a fîntânii arteziene, amenajări peisagistice, plantări de arbori şi arbuşti şi înfiinţarea de noi zone verzi atractive.

Achiziţia şi montajul a 200 de bănci noi şi 300 de coşuri de gunoi. Proiectele de infrastructură rutieră finanţate din bugetul local vor fi corelate cu proiectele finanţate din fonduri europene care vor demara, ca execuţie, în acest an”, a mai spus Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending