Contactează-ne

Actualitate

Manifestări dedicate mitropolitului Visarion

Știe publicată cu

în data de

■ la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată marţi o slujbă de parastas pentru ilustrul mitropolit ■ la Muzeul de Istorie a avut loc un inedit simpozion la care au participat preoţi, cercetători, istorici, profesori şi membri ai Asociaţia Mitropolit Visarion Puiu ■

Asociaţia Mitropolit Visarion Puiu din Roman a organizat, sub genericul Zilele Mitropolit Visarion Puiu, ediţia a XXll-a, în perioada 27-28 februarie, o serie de manifestări cultural-religioase dedicate memoriei acestui distins ierarh, condamnat la moarte în absenţă, în februarie 1946. Evenimentul cultural a debutat marţi, 27 februarie, cu oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei Parastasului pentru mitropolit la Catedrala Arhiepiscopală Sfînta Cuvioasa Parascheva din Roman. După amiază, evenimentul a continuat cu deschiderea lucrărilor unui simpozion internaţional, ce a avut loc la Muzeul de Istorie, unde au participat preoţi, cercetători, istorici, profesori şi membri ai asociaţiei romaşcane. Delegatul Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim a fost părintele arhimandrit Andrei Ioniţă, mare ecleziarh al catedralei, care a transmis mesajul ierarhului. Tema propusă spre dezbatere pentru anul acesta a fost dedicată împlinirii a 95 de ani de la alegerea, investirea şi înscăunarea ierarhului Visarion Puiu ca episcop al Hotinului. Moderatorii evenimentului au fost preot profesor univesitar doctor Vasile Nechita de la laşi şi preot doctor Aurel Florin Ţuscanu din Roman. Printre invitaţi au fost profesor doctor Dimitri Rene Bustan, Paris-Franţa, profesor doctorand Marcin Marynowski – Cracovia-Polonia, preot Gianni Bombieri, de la Institutul Don Calabria, Verona, fratele Giancarlo Conato, Institutul Don Calabria, profesor doctor Nicolae Zagnat, Republica Moldova, profesor Petru Flenchea, Roman, preot Dumitru Cristea, protoieria Paşcani, preot doctor Petru Ciobanu, Mitropolia Basarabiei, lector universitar doctor Vasile Demciuc – Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, arhimandritul Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia şi preot doctor Cristinel Ştefan Tănasă, protoieria Paşcani. Invitaţii, care au susţinut referate despre Visarion Puiu, au primit diplome şi mulţumiri din partea organizatorilor. La final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o expoziţie foto documentară: „In Memoriam Visarion Puiu“. Zilele dedicate fostului mitropolit s-au încheiat miercuri, 28 februarie, cu un pelerinaj „Pe urmele lui Visarion Puiu la Paşcani şi Mănăstirea Neamţ“, constînd în vizitarea casei în care s-a născut fostul prelat, Troiţa Românilor de pretutindeni, Biserica Sfinţii Voievozi unde a fost botezat, Protopopiatul Paşcani şi Colegiul Mihail Sadoveanu, iar în zona Tîrgu Neamţ a fost vizitată Mănăstirea Neamţ, Casa memorială Mihail Sadoveanu şi Muzeul Visarion Puiu.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Bătăuşi condamnaţi, trimişi la penitenciar

Știe publicată cu

în data de

Trei bărbaţi din Bozieni, condamnaţi la cîte cinci ani de închisoare pentru lovire, au fost prinşi de poliţişti şi încarceraţi în Penitenciarul Bacău. “La data de 23 mai, polițiștii de investigații criminale din cadrul I.P.J. Neamţ împreună cu polițiștii Secţiei de Politie Rurală Ion Creangă, însoțiți de luptători ai Servciului pentru Acțiuni Speciale, au depistat și reținut trei bărbați, din Bozieni, pe numele cărora erau emise mandate de executare a pedepsei închisorii. Cei trei au fost condamnați de către Tribunalul Neamţ la cîte cinci ani de închisoare cu executare fiecare, pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe. La data de 9 iulie 2016, doi dintre ei, în vîrstă de 21, respectiv 55 de ani, au lovit o persoană care a necesitat pentru vindecare 25 de zile de îngrijiri medicale. Tot atunci, cel de-al treilea, în vîrstă de 26 de ani, i-a aplicat mai multe lovituri aceleeași persoane vătămate, cauzîndu-i leziuni care au necesitat 85 de zile de îngrijiri medicale”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

UPDATE Neamţ: Bărbat decedat după ce a căzut într-o rîpă

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, vineri, 24 mai, pentru a salva un bărbat care a căzut într-o rîpă de la marginea unui drum forestier din comuna Grinţieş. Conform primelor informaţii oferite de salvatorii nemţeni, bărbatul este în stare de inconştienţă. “Misiune degajare persoană (bărbat) inconştientă căzută într-o rîpă la marginea unui drum forestier din comuna Grinţieş, zona Grasu Mare. La locul evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri militari cu o autospecială de intervenție din cadrul Gărzii II Poiana Teiului şi un echipaj medical din cadrul SAJ. A fost anunţat și Serviciul Public Salvamont Neamț”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

UPDATE 12.42 Este vorba de un bărbat de aproximativ 71 de ani. Echipajul medical al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț efectuează manevre de resuscitare –sursa ISU Neamţ

Update 13.30 – “Din nefericire, efortul comun depus de forțele participante la această misiune a fost în zadar, fiind declarat decesul bărbatului de către personalul medical din cadrul SAJ Neamț” – sursa ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încătuşat

Știe publicată cu

în data de

Un pietrean cu chef de scandal a reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind bănuit de comiterea infracţiunilor de violare de domiciliu, lovire sau alte violenţe şi distrugere. Totul s-a întîmplat pe 22 mai, cînd oamenii legii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi despre faptul că pe o stradă din reşedinţa de judeţ a izbucnit un conflict între mai multe persoane. Din cercetări a reieşit că pe fondul unor neînţelegeri, un bărbat de 42 de ani a pătruns în locuinţa unei femei de 45 de ani, unde ar fi lovit cu pumnii şi picioarele un tînăr de 19 ani. De asemenea, acesta ar fi distrus obiecte de mobilier şi bunuri electrocasnice din locuinţă, prejudiciul fiind de 3.000 de lei. În baza probatoriului administrat, acesta a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul de la IPJ Neamţ. Scandalagiul urmează a fi prezentat în faţa unui procuror de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Trending