Contactează-ne

Actualitate

Mănăstirea Sihăstria, sărbătoarea hramului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ slujba dedicată Cuvioasei Teodora continuă seria evenimentelor dedicate sfinţilor nemţeni ■ lăcaşul monahal atrage şi în restul anului pelerini atraşi de faima de duhovnic al părintelui Ilie Cleopa ■

Mănăstirea Sihăstria sărbătoreşte, pe 7 august, hramul bisericii- catedrală închinate Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

Ceremonialul a început în ajun, cu o slujbă de priveghere şi va fi urmat vineri de Sfînta Liturghie, cu participarea unor ierarhi de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, majoritatea fiind prezenţi în zonă de la începutul săptămînii cînd s-au deschis sărbătorile sfinţilor nemţeni, primul omagiat fiind cuviosul Ioan Iacob Hozevitul.

Tot vineri se va sluji şi la Schitul Sihla, mergîndu-se în pelerinaj la peştera în care a vieţuit Sfînta Teodora. Pentru că e o perioadă cu restricţii impuse de epidemia de coronavirus, pelerinii nu vor putea sta la masă la trapeză, însă se vor putea bucura de ospitalitatea gazdelor, care şi-au făcut obiceiul să împartă caserole cu bucate la finalul slujbelor.

Lăcaşul atrage şi în restul timpului mulţi pelerini şi turişti din ţară, mînaţi de amintirea părintelui Cleopa, dar şi de frumuseţea locului şi a ansamblului mănăstiresc, o adevărată oază de linişte şi spiritualitate ascunsă în pădure, la cîţiva kilometri de zonele locuite.

Pelerinul rămîne impresionat de aspectul îngrijit al clădirilor, de curtea verde şi înveselită de răzoare cu flori, copaci şi arbuşti, peisaj care se prelungeşte înspre toate laturile incintei, pînă spre zidurile fortificate din exterior. La catedrala închinată Sfintei Teodora se ajunge coborînd pe un platou larg, străjuit de brazi ce fac vizual trecerea spre pădurea înaltă ce înconjoară protector acest loc sfînt.

Lăcaşul oferă un spaţiu generos celor ce vor să participe la rugăciune, de fapt acesta fiind şi rostul construirii sale, cu peste 20 de ani în urmă, cînd crescuse numărul vieţuitorilor, dar şi al pelerinilor. Potrivit informaţiilor de pe pagina de internet a mănăstirii, construcţia biserici a fost finalizată în 1999, iar în 2004 s-a finalizat pictura interioară, în frescă. Lăcaşul are o lungime în exterior de 42 metri, lăţimea la abside de 22 şi înălţimea pe axul turlei de 36 de metri.

Construcţia e realizată din cărămidă pe cadre de beton armat, avînd şi un mare demisol, unde s-a amenajat un paraclis. „Ca ocrotitoare a bisericii a fost aleasă Sfînta Teodora de la Sihla, mai întîi pentru faptul că, fiind nou canonizată, în 1992, nu avea o biserică închinată ei, iar apoi din dorinţa de a aduce aici moaştele care se află acum la Kiev (Ucraina)“, aflăm de pe pagina mănăstirii. Cuvioasa s-a născut în Vînători-Neamţ în jurul anului 1650, în vremea domniei lui Vasile Lupu şi a Mitropolitului Varlaam. După moartea ei, trupul a rămas în peştera unde-şi petrecuse mare parte din sihăstrie, pînă prin anii 1828-1834, perioadă în care, în timpul ocupaţiei ruseşti a fost dus în Mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev.

Proiect cu fonduri europene la mănăstire

Un alt lăcaş deschis spre închinare este şi cel central, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, ridicat în urmă cu două secole în stilul clasic al bisericilor moldoveneşti. Pelerinii ajung la Sihăstria şi pentru a simţi harul părintelui Cleopa, rămas pentru mulţi un ascultător al rugăciunilor şi necazurilor, aşa cum era şi în timpul vieţii. Pentru unii vizitatori, cimitirul mănăstirii e poate doar un simplu obiectiv turistic, dar nu pot să nu remarce liniştea şi pacea locului foarte bine îngrijit, păzit de brazi înalţi, perfect aliniaţi. Dar pentru alte persoane, mormîntul din marmură albă al duhovnicului este locul în care îngenunchează şi acum pentru binecuvîntare şi uşurarea poverilor.

„Mînca-v-ar raiul!“, asta era cunoscuta dojană părintească pentru cei care îi treceau pragul chiliei. Căsuţa ţărănească, cu cerdac alb, în care a vieţuit, atrage mulţi vizitatori, fiecare fiind miruit, ca pentru o purificare, de un monah. În casa transformată în muzeu se găsesc lucrurile personale ale părintelui Cleopa, veşminte, obiecte liturgice, icoane, cărţi, chiar şi suveniruri, din gama celor ce pot fi achiziţionate şi de la magazinul de la intrarea în mănăstire.

De menţionat ar mai fi că în acest aşezămînt călugăresc a fost tuns în monahism PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către stareţul mănăstirii Sihăstria, arhimandritul Victorin Oanele, naş de călugărie fiindu-i părintele Ilie Cleopa. Ritualul de intrare în monahism a avut loc pe 6 august, în ziua marii sărbători creştine Schimbarea la Faţă. Aspectul modernizat al ansamblului mănăstiresc şi noile construcţii la care se lucrează în prezent se datorează şi proiectului cu fonduri europene, demarat în noiembrie 2017 şi cu termen de finalizare pe 30 septembrie 2020. El are o valoare de 12.514.990,05 lei, din care fonduri nerambursabile de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) 10.079.767,02 lei, iar restul de la bugetul naţional.

Obiectivele au vizat îmbunătăţirea obiectivului turistic, respectînd principiile dezvoltării durabile prin consolidarea, restaurarea şi conservarea Paraclisului Sfîntului Ioachim şi Ana, a corpului de chilii şi bisericii Sfinţii Voievozi. Se mai doreşte amenajarea unui muzeu. Scopul ar fi creşterea numărului de vizitatori cu 5,5% la un an de la sfîrşitul perioadei de implementare, creşterea gradului de expunere a mănăstirii Sihăstria prin digitalizarea acestuia şi crearea unei pagini web.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Justițiabilul ȘI justitiarul Ioan I. TODIROAE

    7 august 2020 at 3:23 AM

    La Sfântul Schit Sfântul Mare Mucenic Mina,

    schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos,

    am sărbătorit, după un semi-pelerinaj pedestru, tur si retur, din Sat TIMISESTI.

    Din Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sântămăriei,

    în a 7 (saptea) zi,

    schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos,

    am sărbătorit, după un semi-pelerinaj pedestru, tur si retur, din Sat TIMISESTI.
    .

    Joi. 6 August 2020.

    https://sfantulmina.mmb.ro/istoria-schitului-sfantul-mina

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending