Contactează-ne

Actualitate

Magia Muzicii, concert la cinematograful Dacia

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vor evolua soprana Elena Dincă Velica, mezzosoprana Maria Miron Jinga şi tenorul Andrei Lazăr ■ ei vor fi acompaniaţi de Filarmonica de Stat din Botoşani, la pupitru fiind dirijorul Tiberiu Oprea ■

Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare oferă publicului nemţean, la debutul lui 2019, o seară muzicală specială. Este vorba despre Concertul Extraordinar de Anul Nou, care va avea loc astăzi, 10 ianuarie, de la ora 18.00, la sala cinematografului Dacia. În cadrul spectacolului intitulat Magia muzicii, vor evolua soprana Elena Dincă Velica, mezzosoprana Maria Miron Jinga şi tenorul Andrei Lazăr. Ei vor fi acompaniaţi de Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Botoşani, ansamblu muzical condus de dirijorul Tiberiu Oprea. Intrarea se face pe bază de invitaţii, care costă 50 lei, ele putînd fi procurate de la sediul Centrului, strada Ştefan cel Mare, nr. 3A, Piatra Neamţ, telefon: 0233.21.40.26. Soprana Elena Dincă Velica este absolventă a Ciclului de studii de Master al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, departamentul Canto şi Artele Spectacolului Muzical. E laureată a mai multor premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. În 2008 obţine o bursă în cadrul proiectului Summer Institute of Arts în Sarospatak, Ungaria, avîndu- i ca profesori pe soprana Rosmary Hardy şi tenorul Timothy Bentch, iar mai apoi, în 2012, obţine bursa Yolanda Mărculescu oferită de soprana Georgeta Stoleriu şi bursa oferită de mezzosoprana Elisabeth Cornelius Lund, la Universitatea Mozarteum din Salsburg. Dintre rolurile sale amintim: Pamina din Flautul Fermecat, de Mozart, Le Prince Charmant din Cendrillon, de Massenet, Micaela din Carmen, de Georges Bizet, Donna Elvira din Don Giovanni, de Mozart, Suor Angelica, de Puccini, Margareta din Faust, de Gounod. În 2014 a debutat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti în rolul Contesei Ceprano din opera Rigoletto, de Verdi. Maria Miron Jinga a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa Georgetei Stoleriu şi este angajată a Operei Naţionale din 2006. Şi-a completat studiile prin cursuri de măiestrie, dintre care îl amintim pe cel susţinut de Ileana Cotrubaş. De-a lungul carierei, Maria Miron Jinga a participat la numeroase concerte în ţară, la Casa Armatei din Braşov, Castelul Peleş, Sala Radio, Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă. Ea este cîştigătoare a celei de-a II-a ediţii a Concursului Internaţional de Canto Maeştrii Artei Lirice, dedicat în 2010 sopranei Arta Florescu. A cîştigat şi Marele Premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclée, Brăila, în 1997, Medalia Academiei Lutece (Paris, 1998) şi a fost finalistă a Concursului Internaţional George Enescu. Maria Miron Jinga a debutat la Opera Naţională Bucureşti în 2005, în rolul Rosina din Il Barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) de Gioachino Rossini.

Cîte ceva despre Andrei Lazăr şi Tiberiu Oprea

Distins cu Marele Premiu la Concursul Naţional de Lied Ionel Perlea (ediţia a XIII-a, Slobozia), precum şi cu Premiul al II-lea în cadrul Concursului Naţional de Interpretare a Liedului Românesc (ediţia a IV-a, Braşov, 2006), tenorul Andrei Lazăr a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2007. La Opera Naţională Bucureşti a debutat în rol principal în Caţavencu la premiera mondială a lucrării O scrisoare pierdută, de Dan Dediu, iar în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet Ludovic Spiess a participat la recitalul Viena, oraşul visurilor sale, a interpretat Carlino din Le cantatrici villane (Cîntăreţele parvenite), de Valentino Fioravanti, Tamino din Die Zauberflöte (Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart şi Amantul la premiera naţională a operei Amelia al ballo (Amelia la bal), de Gian Carlo Menotti. Andrei Lazăr are în palmares numeroase apariţii în recitaluri în Bucureşti. A colaborat cu Opera Comică pentru Copii, cu care a participat la turnee în ţară şi străinătate (2009 – 2012). A participat la producţiile din cadrul Festivalului Internaţional al Artei Lirice Sibiu (2009, 2010, 2011), ale Festivalului Tinerilor Talente (Rîmnicu Vîlcea, 2011) şi ale Festivalului Bucureştii lui Caragiale (2012, O noapte călduroasă) şi a susţinut concerte pe scene de la Rîmnicu Vîlcea, Craiova, Braşov, Constanţa, Piteşti, Ploieşti, Cîmpina, Brăila, Tulcea, Bistriţa, Cluj Napoca, Iaşi şi Sibiu. Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master. În prezent, activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti – contribuind la înfiinţarea instituţiei în 2007 şi ocupînd postul de director artistic pînă în 2010. dar şi ca dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian. A debutat ca dirijor la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureştean, la Sala Parlamentului, apoi a fost invitat să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franţa 1997. Este invitat al multor filarmonici din ţară şi a a colaborat cu solişti renumiţi: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Horia Mihail, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Mihai Ungureanu, Andre Parfenov (Germania), Alexander Scherbakov (Rusia), Felicia Filip, Mediana Vlad, Crina Zancu, Ştefan Ignat, Alfredo Pascu, Florin Georgescu, Otilia Rădulescu- Ipek (Turcia). Din 2002, a activat ca asistent universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti şi este iniţiatorul orchestrei universităţii.

Filarmonica din Botoşani

Filarmonica de Stat Botoşani a fost înfiinţată în 1953 prin etatizarea unei orchestre existente, care continua o tradiţie muzicală semnificativă iniţiată de Societatea Muzicală Armonia, fondată în anul 1883 de Alexandra Saint-Georges. Viaţa muzicală botoşăneană a fost marcată de prezenţa unor personalităţi artistice deosebite: Hariclea Darclée, George Enescu, George Georgescu, Valentin Gheorghiu, Rudolf Kehrer, François Joel Thiollier, Vasili Sinaiski, Dumitru Goia, etc. Colectivul artistic de bază este Orchestra simfonică, din care, după caz se desprind formaţii mai restrînse, precum: Orchestra de cameră Ars Moldaviae, Orchestra de suflători Armonia, Cvartetul de coarde Maestoso şi Trio-ul de suflători Brevis. Filarmonica activează în judeţul în care s-a născut George Enescu, în memoria căruia, la fiecare sfîrşit de septembrie, se organizează Zilele Enescu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Week-end sportiv

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sîmbătă, 21 septembrie: ora 10.30 – Baza Hipică Piatra Neamţ: Sărbătoarea de toamnă a sportului ecvestru nemţean; ora 12.00 – Sala Polivalentă: HCF Piatra Neamţ – CSM Roman (Divizia A, handbal feminin, etapa III); ora 14.30 – Sala Polivalentă: Futsal Ceahlăul – Sporting Darabani (Futsal, Liga 2, etapa I); ora 17.00 – Stadion Ceahlăul: CSM Ceahlăul – Aerostar (Liga 3, Seria I, etapa a V-a)

Duminică, 22 septembrie: ora 10.30 – Baza Hipică Piatra Neamţ: Sărbătoarea de toamnă a sportului ecvestru nemţean; ora 11.00 – Bodeşti, Bravo Bodeşti – ASF Girov (Liga 4, Seria A, etapa IV); ora 11.00 – Borca, Bradu Borca – AS Grumăzeşti (Liga 4, Seria A, etapa IV); ora 11.00 – Horia, Victoria Horia – Voinţa Ion Creangă (Liga 4, Seria B, etapa IV); ora 11.00 – Cordun, teren Pildeşti: Moldova Pildeşti – Moldova Cordun (Liga 4, Seria B, etapa IV).

Citește știrea

Actualitate

Festival de teatru cu premieră la TT

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ duminică, la TT, va fi jucată piesa „Frontal“, o adaptare după „Povestea unui om leneş“, textul şi regia find semnate de Gianina Cărbunariu, directorul teatrului pietrean

Ediţia cu numărul XXI a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ a debutat deja, la mijlocul săptămînii, un bogat program de manifestări fiind programat pînă pe 2 octombrie. Organizatorii au decis ca tema acestei ediţii să fie „Succes!“. „Ne dorim ca Festivalul să fie un punct de întîlnire pentru generaţii diferite de artişti şi de spectatori, pentru oameni de teatru din diverse părţi ale Europei, pentru experienţe şi perspective provocatoare atît pentru teatru, cît şi pentru alte arte – film, muzică, dans, arte vizuale“, spune Gianina Cărbunariu, directorul Teatrului Tineretului. În total, în cadrul festivalului vor fi 29 de spectacole, participanţi din şapte ţări, patru concerte, cinci ateliere, patru lansări de publicaţii, două proiecţii de film documentar, 24 de sesiuni de discuţii cu publicul, etc. Vor fi şapte spectacole oferite de artişti şi companii din Franţa, Germania, Moldova, Polonia, Slovacia, Spania şi Turcia). „Mai mult decît o urare, tema actualei ediţii a Festivalului este o invitaţie la meditaţie, în cheie critică şi ironică, asupra poveştilor de şi despre succes ale societăţii de astăzi şi din trecutul recent. Ce înseamnă succesul individual versus succesul unei comunităţi (fie ea un grup sau o naţiune)? De ce în anumite momente istorice frustrările sociale au nevoie să fie compensate prin inventarea unor poveşti triumfaliste despre noi înşine? Se poate trăi şi crea în afara dihotomiei succes – eşec într-o lume în care fiecare încearcă să vîndă cît mai profitabil ceea ce are de oferit, iar piaţa de artă este şi ea un teritoriu important pe această hartă globală? Cît de vulnerabili sîntem în acest context, cum am ajuns în această situaţie şi care ar fi căile de ieşire? Ce loc mai au riscul, experimentul, gîndirea critică? Multe dintre poveştile de succes ale naţiunilor şi chiar ale indivizilor se construiesc astăzi, ca şi ieri, în conflict cu diferenţa, cu «ceilalţi». Există cîştigători şi învinşi sau, şi mai grav, oameni invizibili, umbre care sînt inevitabil necesare pentru a realiza contrast. Sîntem modelaţi să gîndim astfel sau e posibil încă să descoperim alte paradigme de gîndire? La 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier – cînd lumea se confruntă cu războaie şi conflicte ce distrug ţări, cu migraţie, inechitate socială, criză ecologică, polarizare a discursurilor, populism şi naţionalism -, o reevaluare a naraţiunilor despre trecutul recent e posibil să ne ofere sprijin în înţelegerea prezentului şi, poate, în imaginarea unui viitor. Festivalul prezintă astfel o serie de perspective artistice, semnate de artişti est- europeni (România, Slovacia, Polonia) ce pun întrebări legate de perioada de dinainte şi de după momentul de «succes» istoric din 1989: ce am reuşit să cîştigăm din ce-am visat şi ce am pierdut pe drum? şi, desigur: ce urmează să ni se întîmple? Ne dorim ca Festivalul să fie un meeting-point pentru generaţii diferite de artişti şi de spectatori, pentru oameni de teatru din diverse părţi ale Europei, pentru experienţe şi perspective provocatoare, pentru teatru şi alte arte. Vă aşteptăm cu drag la Festival!“, este invitaţia făcută de Gianina Cărbunariu, director general al TT şi curator al Festivalului de Teatru Piatra Neamţ. Astăzi, festivalul propune, la ora 11, la Casa Culturii din Tîrgu Neamţ, spectacolul „Iepurele alb“ (Teatrul de Artă Bucureşti. Apoi, la ora 20.00, la Piatra va fi reprezentaţia „Sub fiecare pas e o mină neexplodată dintr-un război neterminat cu tine“, o producţie TT, în regia lui Radu Afrim. Duminică, la ora 11.00, „Iepurele alb“ poate fi vizionat în sala de festivităţi a Primăriei Roman. De la ora 16.00, la TT, „Legume“ este un spectacol din cadrul proiectului =Safespott, care promovează dezbateri pe tema diversităţii şi a toleranţei. De la ora 18.00, va fi premiera piesei „Frontal“, o adaptare după „Povestea unui om leneş“ de Ion Creangă, textul şi regia find semnate de Gianina Cărbunariu. Apoi, Alexander Bălănescu (violonist/compozitor) şi Ada Milea (actriţă/cîntăreaţă/compozitoare) vor fi protagoniştii unui concert pe scena TT.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A făcut scandal în bar, va sta 9 luni la răcoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 44 de ani care a fost condamnat definitiv la 9 luni de închisoare după ce a făcut scandal într-un bar şi l-a ameninţat pe barman, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni şi dus la Penitenciarul Bacău. “La data de 19 septembrie, în urma activităților specifice desfășurate, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au depistat un bărbat de 44 de ani, din Roman, care poseda un mandat de executare a pedepsei închisorii. Cel în cauză era condamnat de Judecătoria Roman la o pedeapsă privativă de libertate de 9 luni, pentru săvîrşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. În fapt, la data de 19 iulie 2017, acesta s-a deplasat la o societate comercială din Roman, unde pe fondul consumului de băuturi alcoolice i-a adresat injurii, expresii jignitoare şi ameninţări barmanului. Totodată, acesta a amenințat cu un obiect tăietor-înțepător și a încercat să lovească o altă persoană, care intervenise pentru aplanarea conflictului. Polițiștii l-au condus și depus la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei”, au transmis poliţiştii nemţeni.

Citește știrea

Trending