Publicitate

■ vor evolua soprana Elena Dincă Velica, mezzosoprana Maria Miron Jinga şi tenorul Andrei Lazăr ■ ei vor fi acompaniaţi de Filarmonica de Stat din Botoşani, la pupitru fiind dirijorul Tiberiu Oprea ■

Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare oferă publicului nemţean, la debutul lui 2019, o seară muzicală specială. Este vorba despre Concertul Extraordinar de Anul Nou, care va avea loc astăzi, 10 ianuarie, de la ora 18.00, la sala cinematografului Dacia. În cadrul spectacolului intitulat Magia muzicii, vor evolua soprana Elena Dincă Velica, mezzosoprana Maria Miron Jinga şi tenorul Andrei Lazăr. Ei vor fi acompaniaţi de Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Botoşani, ansamblu muzical condus de dirijorul Tiberiu Oprea. Intrarea se face pe bază de invitaţii, care costă 50 lei, ele putînd fi procurate de la sediul Centrului, strada Ştefan cel Mare, nr. 3A, Piatra Neamţ, telefon: 0233.21.40.26. Soprana Elena Dincă Velica este absolventă a Ciclului de studii de Master al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, departamentul Canto şi Artele Spectacolului Muzical. E laureată a mai multor premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. În 2008 obţine o bursă în cadrul proiectului Summer Institute of Arts în Sarospatak, Ungaria, avîndu- i ca profesori pe soprana Rosmary Hardy şi tenorul Timothy Bentch, iar mai apoi, în 2012, obţine bursa Yolanda Mărculescu oferită de soprana Georgeta Stoleriu şi bursa oferită de mezzosoprana Elisabeth Cornelius Lund, la Universitatea Mozarteum din Salsburg. Dintre rolurile sale amintim: Pamina din Flautul Fermecat, de Mozart, Le Prince Charmant din Cendrillon, de Massenet, Micaela din Carmen, de Georges Bizet, Donna Elvira din Don Giovanni, de Mozart, Suor Angelica, de Puccini, Margareta din Faust, de Gounod. În 2014 a debutat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti în rolul Contesei Ceprano din opera Rigoletto, de Verdi. Maria Miron Jinga a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa Georgetei Stoleriu şi este angajată a Operei Naţionale din 2006. Şi-a completat studiile prin cursuri de măiestrie, dintre care îl amintim pe cel susţinut de Ileana Cotrubaş. De-a lungul carierei, Maria Miron Jinga a participat la numeroase concerte în ţară, la Casa Armatei din Braşov, Castelul Peleş, Sala Radio, Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă. Ea este cîştigătoare a celei de-a II-a ediţii a Concursului Internaţional de Canto Maeştrii Artei Lirice, dedicat în 2010 sopranei Arta Florescu. A cîştigat şi Marele Premiu la Concursul Naţional Hariclea Darclée, Brăila, în 1997, Medalia Academiei Lutece (Paris, 1998) şi a fost finalistă a Concursului Internaţional George Enescu. Maria Miron Jinga a debutat la Opera Naţională Bucureşti în 2005, în rolul Rosina din Il Barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) de Gioachino Rossini.

Cîte ceva despre Andrei Lazăr şi Tiberiu Oprea

Distins cu Marele Premiu la Concursul Naţional de Lied Ionel Perlea (ediţia a XIII-a, Slobozia), precum şi cu Premiul al II-lea în cadrul Concursului Naţional de Interpretare a Liedului Românesc (ediţia a IV-a, Braşov, 2006), tenorul Andrei Lazăr a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2007. La Opera Naţională Bucureşti a debutat în rol principal în Caţavencu la premiera mondială a lucrării O scrisoare pierdută, de Dan Dediu, iar în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet Ludovic Spiess a participat la recitalul Viena, oraşul visurilor sale, a interpretat Carlino din Le cantatrici villane (Cîntăreţele parvenite), de Valentino Fioravanti, Tamino din Die Zauberflöte (Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart şi Amantul la premiera naţională a operei Amelia al ballo (Amelia la bal), de Gian Carlo Menotti. Andrei Lazăr are în palmares numeroase apariţii în recitaluri în Bucureşti. A colaborat cu Opera Comică pentru Copii, cu care a participat la turnee în ţară şi străinătate (2009 – 2012). A participat la producţiile din cadrul Festivalului Internaţional al Artei Lirice Sibiu (2009, 2010, 2011), ale Festivalului Tinerilor Talente (Rîmnicu Vîlcea, 2011) şi ale Festivalului Bucureştii lui Caragiale (2012, O noapte călduroasă) şi a susţinut concerte pe scene de la Rîmnicu Vîlcea, Craiova, Braşov, Constanţa, Piteşti, Ploieşti, Cîmpina, Brăila, Tulcea, Bistriţa, Cluj Napoca, Iaşi şi Sibiu. Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master. În prezent, activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti – contribuind la înfiinţarea instituţiei în 2007 şi ocupînd postul de director artistic pînă în 2010. dar şi ca dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian. A debutat ca dirijor la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureştean, la Sala Parlamentului, apoi a fost invitat să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franţa 1997. Este invitat al multor filarmonici din ţară şi a a colaborat cu solişti renumiţi: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Horia Mihail, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Mihai Ungureanu, Andre Parfenov (Germania), Alexander Scherbakov (Rusia), Felicia Filip, Mediana Vlad, Crina Zancu, Ştefan Ignat, Alfredo Pascu, Florin Georgescu, Otilia Rădulescu- Ipek (Turcia). Din 2002, a activat ca asistent universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti şi este iniţiatorul orchestrei universităţii.

Filarmonica din Botoşani

Filarmonica de Stat Botoşani a fost înfiinţată în 1953 prin etatizarea unei orchestre existente, care continua o tradiţie muzicală semnificativă iniţiată de Societatea Muzicală Armonia, fondată în anul 1883 de Alexandra Saint-Georges. Viaţa muzicală botoşăneană a fost marcată de prezenţa unor personalităţi artistice deosebite: Hariclea Darclée, George Enescu, George Georgescu, Valentin Gheorghiu, Rudolf Kehrer, François Joel Thiollier, Vasili Sinaiski, Dumitru Goia, etc. Colectivul artistic de bază este Orchestra simfonică, din care, după caz se desprind formaţii mai restrînse, precum: Orchestra de cameră Ars Moldaviae, Orchestra de suflători Armonia, Cvartetul de coarde Maestoso şi Trio-ul de suflători Brevis. Filarmonica activează în judeţul în care s-a născut George Enescu, în memoria căruia, la fiecare sfîrşit de septembrie, se organizează Zilele Enescu.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.