Publicitate

■ 10 persoane au fost reţinute după conflictul violent de la Tîrgu Neamţ ■ cei privaţi de libertate au vîrste între 27 şi 46 de ani ■ aceştia s-au luat la bătaie din cauza unei tinere însărcinate ■ pentru potolirea combatanţilor, poliţiştii au tras focuri de armă ■

Un scandal monstru între două clanuri de rromi a avut loc în seara de 5 iulie 2018, în Tîrgu Neamţ. S-a întîmplat în jurul orei 21.30, iar pentru aplanarea stării conflictuale oamenii legii au fost nevoiţi să facă uz de armă şi au tras cinci focuri de avertisment. Clanurile rivale, din cartierul Tăbăcari şi din comuna învecinată, Vînători Neamţ s-au atacat cu bîte şi cu pietre. Motivul scandalului ar fi că o fată a plecat cu un baiat din celaltă tabără, fără acordul familiei şi a rămas însărcinată. Cu cine, nu se prea ştie. Scandalul s-a lăsat cu reţinerea a 10 indivizi care vor fi duşi în faţa procurorilor cu propunerea luării unei măsuri preventive. „E vorba de romi din Tîrgu Neamţ şi din Vînători, care s-au înfruntat după ce au aflat că o fată a rămas însărcinată şi nu se ştie cu cine. De aici acuzaţiile şi tot scandalul. Cei de la trupele speciale s-au mişcat foarte greu; noi am avut doar agenţii de la Poliţia Locală şi Poliţia Naţională, practic patrula de ordine publică. S-au solicitat întăriri, dar au ajuns tîrziu cei de la fortele speciale”, a declarat primarul Daniel Harpa. Conform actelor de urmărire penală totul ar fi avut loc în jurul orei 21.30 şi cum în conflict erau angrenate numeroase persoane s-a cerut ajutor la oamenii legii prin apel la 112, la faţa locului venind forţele de ordine din cadrul Poliţiei Tîrgu Neamţ. Cei doi poliţişti de la ordine publică au avut nevoie de ajutor şi au chemat în sprijin un echipaj de la rutier, împreună cu poliţia locală. „În vederea dispersării persoanelor angrenate în conflict, unul din primii poliţişti ajunşi la faţa locului, a tras în plan vertical cinci focuri de avertisment“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Aceeaşi sursă mai arată faptul că pentru potolirea bătăuşilor s-a cerut suplimentarea forţelor şi s-a solicitat intervenţia luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi a jandarmilor. „Au fost identificate zece persoane cu vîrste între 27 de ani şi 46 de ani, din comuna Vînători Neamţ, care au fost conduse la sediul Poliţei şi audiate, împotriva cărora s-a luat măsura reţinerii pentru 24 ore“, a comunicat Poliţia Neamţ. La finalul audierilor cei 10 au fost încarceraţi, urmînd a fi prezentaţi Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunerea luării unei măsuri preventive. Oamenii legii mai spun că dintre persoanele implicate în conflictul de la Tîrgu Neamţ nici una nu a suferit leziuni. În cauză sînt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi încăierare. În timpul luptelor de stradă, au fost afectaţi şi locuitorii din zonă, care s-au trezit cu geamurile sparte şi maşinile avariate.

Măsuri împotriva beligeranţilor

Ieri, după luptele de stradă din seara trecută, a fost convocată în şedinţă Comisia de ordine şi siguranţă publică şi Consiliul Local Tîrgu Neamţ. Printre participanţi a fost primarul comunei Vînători Neamţ, reprezentanţi ai Poliţiei Locale Vînători. S-a arătat că în astfel de situaţii competenţele Primăriei Tîrgu Neamţ sînt limitate, dar cu toate acestea printre primele forţe de intervenţie ajunse la faţa locului au fost patru poliţişti locali, îmbrăcaţi în uniformă şi trei în civil, aflaţi în afara programului. Aceştia au intervenit în plină încăierare nu au în dotare armament. „Voi lua cele mai drastice măsuri care ţin de competenţa noastră, permise de legislaţia în vigoare, pornind de la tăierea ajutoarelor sociale la toţi cei implicaţi în acest conflict violent, pînă la decăderea din drepturile părinteşti a celor care au şi-au implicat copiii minori în conflict. Vom monitoriza mult mai strict cartierul Tăbăcari, de unde provine una dintre părţile implicate în incident. Avem însă mare nevoie ca aceste măsuri să fie implementate şi la nivelul comunei Vînători Neamţ, de unde provin cele zece persoane ridicate pînă în acest moment de Poliţie. În urma evaluării preliminare a pagubelor, s-au identificat următoarele: două indicatoare rutiere îndoite pe strada Radu Teoharie, două autoturisme cu parbrizul spart, un balcon proprietate privată a unui magazin deteriorat prin lovire (geamuri sparte), trepte de acces ale unui magazin dislocate, patru jardiniere stradale vandalizate şi două bănci distruse. Fac apel la toate forţele de ordine publică ca să ia foarte în serios această situaţie şi să o trateze cu prioritate, pentru a preveni orice alte urmări şi pentru a oferi cetăţenilor oraşului certitudinea că sîntem în siguranţă. Nu pot accepta ca oraşul să se transforme într-un cîmp de luptă şi cetăţenilor să le fie teamă să iasă din casă. Rog orice persoană care asistă la cel mai mic incident violent să sesizeze imediat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, dar şi Tel Verde Poliţia Locală 0233661115“, a mai menţionat primarul Daniel Harpa.

Conflictele între etnici au mai fost

Conflictele între etnicii nemţeni n-au fost prea numeroase în ultimii ani, dacă facem o raportare la alte zone din ţară unde acestea sînt destul de dese. Tutuşi nu putem spune că ele n-au existat, pornind de regulă, aşa cum s-a petrecut la Tîrgu Neamţ, de la vreo tînără, de la afaceri, s-au de la reglări de conturi între grupări rivale de la zone de „influenţă“. Cele mai dese au fost la Roman, în prim plan fiind etnici rromi domiciliaţi în Strada Nouă şi cei din Aleea Tudor Vladimirescu. De exemplu, în 2010, au fost cîteva altercaţii violente. Pe 13 noiembrie, rivalii s-au întîlnit în incinta unui cazinou, iar după cîteva „schimburi de amabilităţi“ s-a iscat o încăierare în care au fost folosite şi arme albe. Apoi, pe 17 noiembrie, cîţiva combatanţi s-au întîlnit în zona Străzii Mihai Eminescu şi au urmat loviri reciproce, de care nu au scăpat nici femeile care îi însoţeau. La un moment dat a fost folosită şi o sabie, unul dintre protagonişti fiind tăiat în zona coapsei stîngi. La spital au ajuns trei persoane, o femeie însărcinată în luna a opta fiind diagnosicată cu policontuzii, iar alta cu traumatism facial şi fractură de piramidă nazală. Pentru a stopa aceste „manifestaţii“ şi pentru a documenta activitatea infracţională a unor persoane cercetate în mai multe dosare penale, forţele de ordine au organizat şi descinderi la locuinţele rivalilor. La una dintre percheziţii a fost găsit un pistol cu gaze marca Walther, cartuşe cu gaze şi sase de probă (care provoacă doar zgomot), bîte de baseball, săbii, un cuţit cu buton, cuţite cu mîner box, un box şi o teacă de sabie ce părea a fi de la o armă ridicată anterior dintr-un autoturism, etc. (G. MUNTEANU, R. AANEI)

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.