Contactează-ne

Actualitate

Lupte de stradă între etnici romi de la o fată însărcinată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 10 persoane au fost reţinute după conflictul violent de la Tîrgu Neamţ ■ cei privaţi de libertate au vîrste între 27 şi 46 de ani ■ aceştia s-au luat la bătaie din cauza unei tinere însărcinate ■ pentru potolirea combatanţilor, poliţiştii au tras focuri de armă ■

Un scandal monstru între două clanuri de rromi a avut loc în seara de 5 iulie 2018, în Tîrgu Neamţ. S-a întîmplat în jurul orei 21.30, iar pentru aplanarea stării conflictuale oamenii legii au fost nevoiţi să facă uz de armă şi au tras cinci focuri de avertisment. Clanurile rivale, din cartierul Tăbăcari şi din comuna învecinată, Vînători Neamţ s-au atacat cu bîte şi cu pietre. Motivul scandalului ar fi că o fată a plecat cu un baiat din celaltă tabără, fără acordul familiei şi a rămas însărcinată. Cu cine, nu se prea ştie. Scandalul s-a lăsat cu reţinerea a 10 indivizi care vor fi duşi în faţa procurorilor cu propunerea luării unei măsuri preventive. „E vorba de romi din Tîrgu Neamţ şi din Vînători, care s-au înfruntat după ce au aflat că o fată a rămas însărcinată şi nu se ştie cu cine. De aici acuzaţiile şi tot scandalul. Cei de la trupele speciale s-au mişcat foarte greu; noi am avut doar agenţii de la Poliţia Locală şi Poliţia Naţională, practic patrula de ordine publică. S-au solicitat întăriri, dar au ajuns tîrziu cei de la fortele speciale”, a declarat primarul Daniel Harpa. Conform actelor de urmărire penală totul ar fi avut loc în jurul orei 21.30 şi cum în conflict erau angrenate numeroase persoane s-a cerut ajutor la oamenii legii prin apel la 112, la faţa locului venind forţele de ordine din cadrul Poliţiei Tîrgu Neamţ. Cei doi poliţişti de la ordine publică au avut nevoie de ajutor şi au chemat în sprijin un echipaj de la rutier, împreună cu poliţia locală. „În vederea dispersării persoanelor angrenate în conflict, unul din primii poliţişti ajunşi la faţa locului, a tras în plan vertical cinci focuri de avertisment“, conform unui comunicat al Poliţiei Neamţ. Aceeaşi sursă mai arată faptul că pentru potolirea bătăuşilor s-a cerut suplimentarea forţelor şi s-a solicitat intervenţia luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi a jandarmilor. „Au fost identificate zece persoane cu vîrste între 27 de ani şi 46 de ani, din comuna Vînători Neamţ, care au fost conduse la sediul Poliţei şi audiate, împotriva cărora s-a luat măsura reţinerii pentru 24 ore“, a comunicat Poliţia Neamţ. La finalul audierilor cei 10 au fost încarceraţi, urmînd a fi prezentaţi Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, cu propunerea luării unei măsuri preventive. Oamenii legii mai spun că dintre persoanele implicate în conflictul de la Tîrgu Neamţ nici una nu a suferit leziuni. În cauză sînt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi încăierare. În timpul luptelor de stradă, au fost afectaţi şi locuitorii din zonă, care s-au trezit cu geamurile sparte şi maşinile avariate.

Măsuri împotriva beligeranţilor

Ieri, după luptele de stradă din seara trecută, a fost convocată în şedinţă Comisia de ordine şi siguranţă publică şi Consiliul Local Tîrgu Neamţ. Printre participanţi a fost primarul comunei Vînători Neamţ, reprezentanţi ai Poliţiei Locale Vînători. S-a arătat că în astfel de situaţii competenţele Primăriei Tîrgu Neamţ sînt limitate, dar cu toate acestea printre primele forţe de intervenţie ajunse la faţa locului au fost patru poliţişti locali, îmbrăcaţi în uniformă şi trei în civil, aflaţi în afara programului. Aceştia au intervenit în plină încăierare nu au în dotare armament. „Voi lua cele mai drastice măsuri care ţin de competenţa noastră, permise de legislaţia în vigoare, pornind de la tăierea ajutoarelor sociale la toţi cei implicaţi în acest conflict violent, pînă la decăderea din drepturile părinteşti a celor care au şi-au implicat copiii minori în conflict. Vom monitoriza mult mai strict cartierul Tăbăcari, de unde provine una dintre părţile implicate în incident. Avem însă mare nevoie ca aceste măsuri să fie implementate şi la nivelul comunei Vînători Neamţ, de unde provin cele zece persoane ridicate pînă în acest moment de Poliţie. În urma evaluării preliminare a pagubelor, s-au identificat următoarele: două indicatoare rutiere îndoite pe strada Radu Teoharie, două autoturisme cu parbrizul spart, un balcon proprietate privată a unui magazin deteriorat prin lovire (geamuri sparte), trepte de acces ale unui magazin dislocate, patru jardiniere stradale vandalizate şi două bănci distruse. Fac apel la toate forţele de ordine publică ca să ia foarte în serios această situaţie şi să o trateze cu prioritate, pentru a preveni orice alte urmări şi pentru a oferi cetăţenilor oraşului certitudinea că sîntem în siguranţă. Nu pot accepta ca oraşul să se transforme într-un cîmp de luptă şi cetăţenilor să le fie teamă să iasă din casă. Rog orice persoană care asistă la cel mai mic incident violent să sesizeze imediat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, dar şi Tel Verde Poliţia Locală 0233661115“, a mai menţionat primarul Daniel Harpa.

Conflictele între etnici au mai fost

Conflictele între etnicii nemţeni n-au fost prea numeroase în ultimii ani, dacă facem o raportare la alte zone din ţară unde acestea sînt destul de dese. Tutuşi nu putem spune că ele n-au existat, pornind de regulă, aşa cum s-a petrecut la Tîrgu Neamţ, de la vreo tînără, de la afaceri, s-au de la reglări de conturi între grupări rivale de la zone de „influenţă“. Cele mai dese au fost la Roman, în prim plan fiind etnici rromi domiciliaţi în Strada Nouă şi cei din Aleea Tudor Vladimirescu. De exemplu, în 2010, au fost cîteva altercaţii violente. Pe 13 noiembrie, rivalii s-au întîlnit în incinta unui cazinou, iar după cîteva „schimburi de amabilităţi“ s-a iscat o încăierare în care au fost folosite şi arme albe. Apoi, pe 17 noiembrie, cîţiva combatanţi s-au întîlnit în zona Străzii Mihai Eminescu şi au urmat loviri reciproce, de care nu au scăpat nici femeile care îi însoţeau. La un moment dat a fost folosită şi o sabie, unul dintre protagonişti fiind tăiat în zona coapsei stîngi. La spital au ajuns trei persoane, o femeie însărcinată în luna a opta fiind diagnosicată cu policontuzii, iar alta cu traumatism facial şi fractură de piramidă nazală. Pentru a stopa aceste „manifestaţii“ şi pentru a documenta activitatea infracţională a unor persoane cercetate în mai multe dosare penale, forţele de ordine au organizat şi descinderi la locuinţele rivalilor. La una dintre percheziţii a fost găsit un pistol cu gaze marca Walther, cartuşe cu gaze şi sase de probă (care provoacă doar zgomot), bîte de baseball, săbii, un cuţit cu buton, cuţite cu mîner box, un box şi o teacă de sabie ce părea a fi de la o armă ridicată anterior dintr-un autoturism, etc. (G. MUNTEANU, R. AANEI)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Poliţiştii “au revenit” pe terase

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost verificate 99 de restaurante, terase şi societăţi comerciale

Acţiunile de verificare a modului în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă au continuat şi vineri, 10 iulie.

“Pe 10 iulie, în cadrul acțiunii care a vizat modul în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă au fost verificate 99 de restaurante, terase și societăți comerciale.

Pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid 19, sub autoritatea prefectului județului Neamț, la data de 10 iulie, peste 120 de polițiști,  jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului, au acționat în zonele aglomerate din județul Neamț și au verificat modul de respectare a măsurilor impuse în contextul stării de alertă.

Au fost organizate 5 acțiuni punctuale, în sistem integrat, fiind vizate, în special, restaurantele și localurile publice care au deschise terase și mijloacele de transport în comun.

În cadrul acțiunilor de control, au fost verificate 99 de societăți comerciale, nefiind identificate nereguli privind respectarea măsurilor de diminuare a riscului de transmitere a noului coronavirus.

În baza Legii nr. 55/2020, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 15 pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor și participarea la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții, 1 pentru fapte de natură economică și 1 conform Legii nr. 61/1991. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 2.950 de lei.

Pe linie rutieră, în urma controalelor efectuate în trafic au fost verificate 180 de mijloace de transport public în comun și alte mijloace de transport, fiind aplicată o sancțiune contravențională conform O.U.G. 195/2002.

În cadrul acțiunilor au avut loc și activități preventive de informare.

Astfel de activități, organizate sub autoritatea prefectului, vor continua în sistem integrat și în perioada următoare, în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanțare socială, precum și a prevenirii și limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Spitalul Judeţean, redeschis luni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmaţia a fost făcută de prefectul de Neamţ, George Lazăr

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ va fi redeschis pentru bolnavii non-Covid 19 începînd de luni, 13 iulie. Informaţia a fost oferită de prefectul de Neamţ, George Lazăr, sîmbătă 11, iulie, în cadrul emisiunii “Dreptul la replică”, de la JurnalFM. George Lazăr a mai afirmat că tot luni va fi organizată o conferinţă de presă pe această temă, în care vor fi oferite mai multe detalii tehnice legate de redeschiderea spitalului.

Din informaţiile deţinute în acest moment, se pare că bolnavii Covid 19 vor rămîne să fie trataţi tot la Piatra Neamţ, varianta cu mutarea lor la Spitalul Tîrgu Neamţ fiind abandonată cel puţin pentru moment. Din fericire, în Neamţ sînt înregistrate relativ puţine cazuri zilnice de noi îmbolnăviri, cîteva pe zi, în vreme ce la nivel naţional numărul de noi îmbolnăviri a sărit bine peste 600 zilnic. Cît priveşte motivele pentru care Spitalul Judeţean ar trebui redeschis cît mai curînd ele sînt, după cum am mai scris, evidente şi numeroase: pornind de la faptul că 860 de paturi sînt ţinute “ocupate” doar de 21 de bolnavi COVID şi de 32 de suspecţi (situaţie înregistrată la începutul săptămînii trecute), continuînd cu realitatea că personalul medical de la Spitalul Roman, care a preluat mai toate cazurile, este supraaglomerat şi sînt cozi la propriu la Urgenţă, şi terminînd cu faptul că foarte mulţi nemţeni, care au alte afecţiuni decît cea provocată de noul coronavirus, sînt practic privaţi de serviciile medicale de care au atîta nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – cinci cazuri noi. Naţional – 698 de cazuri noi, un nou record negativ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ în total au fost confirmate 1.000 de cazuri

Până astăzi, 11 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.079 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.613 au fost externate, dintre care 21.414 de pacienți vindecați și 1.793 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare și 406 pacienți externați la cerere cu test pozitiv. Până astăzi, 1.871 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 10.07.2020 (10:00) – 11.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 24 decese (16 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Dolj, Galați, Maramureș, București, Olt, Prahova și Sibiu.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la persoane de peste 80 de ani.

23 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 698 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 239 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 838.953 de teste și au fost testate 493.858 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 400 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.017 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.738 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 242.880 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.104   de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 115 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA,  105 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Grecia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 157 au fost declarați vindecați: 135 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending