Publicitate

■ concertul are loc astăzi, de la ora 21.00, în Piaţa Turnului ■ de la ora 19, la Teatrul Tineretului, va fi Seara cursului de măiestrie ■

Penultima seară de la Festivalul Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ propune alte două spectacole. De la oara 19, la Teatrul Tineretului, este manifestarea intitulată Seara cursului de măiestrie – Recitalul clasei de clarinet, iar de la ora 21, la Curtea Domnească, un concert îl va susţine Loredana Groza, în cadrul Serii muzicii pop. La primul concert vor fi pe scena TT studenţii cursului de măiestrie coordonat de Doru Albu şi artiştii italieni Antonio Tinelli şi Luigi Magistrelli, loa pian fiind Ciprian Ciotloş. Doru Albu este profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte George Enescu din Iaşi. A studiat clarinetul la Liceul de Artă Octav Băncilă Iaşi, cu prof. Viorica Mustaţă, şi la Conservatorul George Enescu”, cu prof. univ. Dumitru Sâpcu. A participat la numeroase cursuri de măiestrie, printre care şi cele conduse de renumitul clarinetist Aurelian Octav Popa. În ipostază solistică, a colaborat cu Filarmonicile din Iaşi, Bacău, Braşov, Timişoara, Botoşani, Teatrul Muzical din Galaţi şi cu orchestra Unage Iaşi. A susţinut recitaluri în Germania, Italia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi a cîntat cu Orchestra Naţională de Cameră a Germaniei (Bremen) la Festivalul Internaţional George Enescu, ediţia 2009. Cu aceeaşi orchestră a participat la proiectul internaţional Langrée, avînd concerte în Italia şi Germania. În 2000 a înfiinţat cvartetul de clarinete Orpheus, cu care a susţinut un mare număr de recitaluri în România, Germania, Italia şi Moldova. Ca o recunoaştere a valorii sale artistice, cvartetul Orpheus a fost invitat la două ediţii ale Festivalului Eurotreff, 2005 şi 2008, organizat în Germania, Festivalul Muzicii Româneşti şi Săptămîna Internaţională a Muzicii Noi. Pe lîngă activitatea artistică, Doru Albu se remarcă şi ca didactician, fiind invitat să susţină cursuri de master-class în România, Germania, Italia, Moldova şi Grecia. A fost în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale (România, Moldova şi Italia) şi a realizat vut mai multe înregistrări la radio şi TV. Foştii şi actualii lui studenţi au cîştigat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, au fost selectaţi să cînte ca solişti cu orchestre din România şi din străinătate. Profesorul este autorul a două cărţi şi a unor aranjamente pentru patru clarinete.

Antonio Tinelli, Luigi Magistrelli, Ciprian Ciotloş

Muzicianul italian Antonio Tinelli a fost caracterizat de specialişti ai domeniului cu expresii de genul: „muzicalitate perfectă“, „interpretare magistrală“, „coerenţă admirabilă“, „un sunet cald, bogat şi foarte atrăgător“ sau „într-un cuvînt, superb“. Karl Leister, prim clarinetist istoric al Orchestrei Filarmonice din Berlin, spunea: „Sînt foarte impresionat de frumuseţea sunetului, calitatea dinamicii, culoarea tonului piesei, expresivitatea muzicală şi redarea fantezistă“. Printre muzicienii care au avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea sa artistică se numără şi Romeo Tudorache şi a colaborat cu Ovidiu Bălan şi Cvartetul Enescu. Cîştigător a peste 30 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, atît ca solist, cît şi ca membru al unor formaţii camerale, Tinelli a susţinut concerte în Europa, Orientul îndepărtat şi SUA. Acum este profesor la Conservatorul de Muzică N. Piccinni din Bari. Luigi Magistrelli s-a născut în San Stefano Ticino. A studiat clarinetul la Conservatorul din Milano, a participat la cursuri de măiestrie şi a cîntat ca solist cu Orchestras of Pomeriggi musicali, Angelicum, Teatro Litta, Radio of Milan, Città di Magenta, Vivaldi Val Camonica, Legnano Symphony Orchestra, Beijing Wind Band şi Grande Orchestra Romantica Milano. A cîntat vreme de un an ca principal clarinetist cu Sanremo Symphony Orchestra şi a participat la turnee efectuate de Orchestra Internaţională a Italiei. Magistrelli cîştigat numeroase premii în competiţii internaţionale, cum ar fi cele de la Genova şi Stresa. A concertat în Elveţia, Malta, Austria, Belgia, fosta Iugoslavie, Cehia, Franţa, Spania, Africa, India, Mexic, Germania, Finlanda, Israel, Canada, SUA, Coreea de Sud şi Rusia. Acum este profesor de clarinet la Conservatorul din Milano. Ciprian Ciotloş a absolvit, în 1993, Liceul de Arte din Tîrgu Mureş, la clasa de pian a prof. Aved Eva şi a continuat studiile la Universitatea de Arte George Enescu Iaşi, la clasa prof. Ioan Welt (1993 -1998), defintivîndu-le prin doctoratul în domeniul muzical obţinut la aceeaşi instituţie în 2016. Experienţa sa profesională a debutat cu postul de profesor corepetitor la Liceul Octav Băncilă din Iaşi, începînd cu anul 1996. Din 1999, a devenit titular la Catedra de coarde şi muzică de cameră a Universităţii Naţionale George Enescu, acum deţinînd poziţia de lector universitar la instituţia mai sus menţionată. Începînd cu anul 2008, activează ca pianist în orchestră, la Filarmonica Moldova din Iaşi. În ceea ce priveşte activitatea artistică, are la activ o serie de recitaluri şi concerte în diferite formule camerale pe scene din ţară – Iaşi, Bucureşti, Bacău, Suceava, Reşiţa, dar şi din străinătate – la Heilsbronn, Germania, Oristano, Italia şi în Olanda. Ca pianist acompaniator, a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Klos, la Universitatea din Viena, Sylvie Altenburger, la Universitatea din Freiburg, Germania şi Dimitri Mattu, la Conservatorul Cagliari, Italia.

Seară pop cu Loredana

Concertul din 6 iulie 2018 este prima apariţie a Loredanei Groza pe scena Festivalului Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ. Interpreta a cărei paletă stilistic-muzicală este foarte diversă – pop, alternative rock, gypsy spirituals, electronika, muzică tradiţională românească, fiind doar o parte a stilurilor abordate, s-a născut pe 10 iunie 1970 în Oneşti, judeţul Bacău. Se lansează în muzica uşoară românească la vîrsta de 16 ani, în 1986, participînd la celebrul în epocă Festival de la Mamaia. Atunci avea să cîştige Trofeul festivalului, fiind cea mai tînără participantă şi cea mai tînără laureată de la Mamaia. Anterior, timp de trei ediţii, 1984 – 1986, a triumfat şi în celălalt festival de anvergură al vremii – Steaua fără nume. Primele sale hituri s-au numit „Mă întreb ce să fac“ (1986), „O inimă de 16 ani“ (1987) şi „Bună seara, iubite!“ (1988), ultimul, cîntat alături de actorul Ion Caramitru, aducîndu-i şi primul album (cu acelaşi titlu), înregistrat în 1988. Ascensiunea sa fulminantă a continuat şi după 1990. Colaborarea cu poetul Lucian Avramescu şi compozitorul Adrian Enescu a fost fructuoasă, cariera Loredanei avînd o traiectorie mereu asendentă. Din 1996 şi-a început colaborarea cu postul Pro TV, moment care a constituit intrarea talentatei cîntăreţe în lumea show-bizului în care are atît de mult succes. Are peste o mie de concerte live, concertînd peste tot în ţară, dar şi pe scene din Germania, Israel, Coreea de Nord, Bulgaria, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Franţa, Turcia, Canada, S.U.A., Austria. A fost solicitată să facă parte din distribuţia filmelor: „Căderea Constantinopolelui“ (1994), „Paradisul în direct“ (1995), „Asfalt tango“, „Vacuums“ (2001), „Modigliani“ (2003, cu Andy Garcia, regia – Mike Davis), „Supravieţuitorul“ (2007, regia – Sergiu Nicolaescu). De asemenea, a evoluat şi în o serie de telenovele marca Media Pro. Dintre cele mai recente succese ale Loredanei amintim două albume inspirate din folclorul românesc – „Agurida“ şi „Zaraza“.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.