Contactează-ne

Actualitate

Liviu Brătescu este secretar de stat la Ministerul Culturii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ numirea sa a fost publicată în Monitorul Oficial înainte de Crăciun ■ el a luat locul lui Mădălin Voicu ■

Aflat iniţial în cărţi pentru funcţia de Ministru al Culturii, la bursa zvonurilor, romaşcanul Liviu Brătescu, a fost numit însă Secretar de Stat în cadrul aceleaşi instituţii, numirea sa fiind publicată în Monitorul Oficial, vineri, 20 decembrie.

El i-a luat locul lui Mădălin Voicu. În vîrstă de 45 de ani, Liviu Brătescu este doctor în istorie, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie A.D.Xenopol, care ţine de Academia Română, potrivit CV-ului publicat online.

El a fost între anii 2010 şi 2015 director la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, iar înainte de asta, timp de trei ani, din 2002, a fost asistent la secţia de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. A făcut stagii de cercetare şi documentare la Viena şi Mainz, a publicat patru cărţi pe teme istorice şi politice, peste 50 de studii şi articole ştiinţifice, şi a coordonat cinci volume din aceeaşi arie.

Pentru lucrarea „I.C. Brătianu şi politica externă a României (1866- 1888)“, a primit Premiul Mihail Kogălniceanu din partea Academiei Române, în 2015. I-a fost acordată Medalia de bronz pentru lucrarea „Monarhia în România, o evaluare: politică, memorie şi patrimoniu“, la Salonul Euroinvent 2013 de la Iaşi. Pentru o analiză asupra anului politic 1997, a fost recompensat cu premiul III al Revistei 22. Brătescu a participat la conferinţe naţionale şi internaţionale şi la mai multe proiecte de cercetare.

De reamintit şi faptul că Liviu Brătescu, legat de Roman şi Ion Creangă prin bunicul matern, a candidat în circumscripiţia electorală care cuprindea cele două localităţi din partea USL, în 2012, împotriva Elenei Udrea, susţinută la vremea aceea de ARD şi deputatul PDL, Laurenţiu Leoreanu, astăzi şi el, ca şi Brătescu, vicepreşedinte al PNL. Rodul experienţei sale în timpul campaniei electorale, cu toate „trocurile“ transpartinice înpre USL şi ARD, au văzut lumina tiparului în celebrul său jurnal de campanie intitulat „Pe contrasens cu favorita Preşedintelui“, publicat la Editura Adenium Iaşi, în 2014.

Despre portofoliul pe care-l va ocupa la Ministerul Culturii, proaspătul secretar de stat nota pe pagina de socializare: „Domeniul Culturii reprezintă în momentul de faţă una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale României, la un nivel cum nu a mai fost în ultimele decenii. PSD a demonstrat, în repetate rînduri, că nu este interesat să remedieze dezastrul din Cultură, fiind incapabil să găsească soluţii prin care să stopeze declinul în acest domeniu din punct de vedere administrativ şi al mecanismelor de finanţare“.

Acesta a adăugat apoi şi observaţia că cel mai recent ministru PSD, Daniel Breaz, chiar a „reuşit“ slăbirea capacităţii administrative a domeniului cultural. „Ca liberali, avem o viziune clară asupra redresării activităţii Ministerului Culturii şi sîntem datori ca atunci cînd vom guverna să ne asigurăm că pornim de la îndreptarea tuturor măsurilor nocive puse în operă de PSD prin nenumăraţii săi miniştri“, a adăugat Liviu Brătescu, susţinînd că activitatea sa în acest post şi-o asumă ca o pe o prelungire a muncii pe care a depus-o în cadrul Comisiei Naţionale de Cultură, Culte şi Minorităţi a PNL.

„Voi fi alături de ministrul Bogdan Gheorghiu şi voi coordona o serie de instituţii şi domenii importante din cadrul Ministerului. (…) Mi-am depus oficial mandatul din cadrul Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române şi le mulţumesc pe această cale tuturor celor cu care am colaborat. Îi felicit pe profesioniştii din TVR care se străduiesc să păstreze nealterată misiunea publică a televiziunii. M-am simţit onorat să stau de vorbă cu toţi cei care doresc binele TVR şi care sînt preocupaţi de viitorul instituţiei. Am comunicat transparent şi aici, şi prin intermediul presei, toate detaliile mandatului meu în CA şi mi-am exprimat fără ocolişuri punctele de vedere. Sper ca în Parlament să se găsească cea mai bună soluţie pentru viitorul TVR şi să ferească instituţia de orice ingerinţe politice, în viitor, printr-o lege nouă, modernă de funcţionare a SRTV şi SRR“, mai zice Brătescu.

Numirea în funcţia de secretar de stat a fost salutată pe facebook şi de deputatul USR Iulian Bulai: „Premierul Orban a semnat demisia secretarului de stat de la Ministerul Culturii, domnul Mădălin Voicu – singurul secretar de stat PSD neeliberat din funcţie. Normal era ca această omisiune să nu se fi întîmplat. Salut decizia premierului. Camaraderia reprezintă o piedică istorică în reformarea statului. Această practică trebuie să înceteze în primul guvern pe care, noi, USR, l-am votat în cei aproape trei ani de activitate“, a scris iulian Bulai pe Facebook, adăugînd şi recomadarea că e nevoie să se profesionalizeze, cît de repede se poate, resursa umană din ministere.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 882 de cazuri în total. Naţional: 151 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 19.133 de cazuri, 1.253 decese, 13.046 vindecaţi

Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.046 au fost declarate vindecate și externate.  Totodată, până acum, 1253 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 151 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.993 de  persoane. Alte 98.403 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 425.819 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 429 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.393 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 174 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 118.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 29 mai a.c.,  69 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 29 mai 2020, au fost raportate  1.384.703 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Amendaţi pentru că au făcut scandal la băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au fost sesizați vineri, 29.05.2020, în jurul orei 11, despre existența unui conflict între mai multe persoane fără adăpost, în zona centralei termice dezafectate de pe strada Viorelelor din Piatra Neamț.

 „Echipajele Biroului Ordine Publică au depistat la fața locului 6 persoane care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-au luat la ceartă, existînd pericolul ca situația să degenereze.

Toți cei șase bărbați, cu vîrste cuprinse între 24 și 45 de ani au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț, unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 24 (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”).

Totodată, biroul de specialitate din cadrul Primăriei Piatra Neamț a fost sesizat și informat cu privire la faptul că, din cauza nesecurizării ușii de acces în centrală – atribuției ce-i revine proprietarului imobilului – există riscul ca persoane neautorizate să pătrundă în incintă și să provoace astfel de incidente sau să depoziteze deșeuri”, se precizează în comunicatul de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 879 cazuri în total. Naţional – 191 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.982 cazuri, 1.240 decese, 12.829 vindecaţi

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.829 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1240 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 191 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 182 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.371 de  persoane. Alte 95.176 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 421.451 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 389 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.248 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 195 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 153.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 28 mai a.c.,  50 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Trending