Publicitate

■ CCI Neamţ, alături de Primăria Roman, Uniunea Scriitorilor şi ONG- uri, cu sprijinul Consiliului Judeţean, vin alături de iubitorii de carte ■ manifestarea are loc în perioada 16 - 19 august, în Parcul Municipal ■

Oficialităţile locale şi judeţene, alături de oamenii de cultură din Neamţ, au pus la punct detaliile desfăşurării, în premieră, la Roman, a Tîrgului de carte Libris, în perioada 16-19 august. Locul în care vor fi amenajate standurile şi pavilioanele este Parcul Municipal, un spaţiu în care emoţia naturii se întîlneşte, cel mai adesea, cu emoţia trecătorilor, avizi sau nu de lectură. „Am participat, alături de organizatorii primului tîrg de carte din Roman, la conferinţa de presă menită să aducă în atenţia publicului romaşcan şi nu numai cît mai multe informaţii utile, care să ne capteze curiozitatea de a participa la acest eveniment. Este drept că, cel puţin în ultimii ani, Romanul a devenit un pol important nu doar economic, ci şi cultural, iar acesta din urmă este vizibil prin numărul însemnat de conferinţe, lansări de carte sau festivaluri pe care le găzduim în comunitate. Avem tradiţia înaintaşilor noştri, scriitori de renume care s-au inspirat din aceste locuri, iar noi avem responsabilitatea de a duce mai departe moştenirea lor. Frumos, spuneau invitaţii, că acest tîrg îşi propune să unească locuitorii urbei muşatine, să aducă educaţia prin citit mai aproape de oameni şi, nu în ultimul rînd, dar poate cel mai important, să determine tînăra generaţie să îndrăgească cititul şi să înveţe să-şi creeze propria bibliotecă. Este un pas important pe care îl facem împreună şi sper ca, în perioada 16-19 august, cînd se desfăşoară tîrgul, să ne întîlnim cît mai des în Parcul Municipal, la conferinţele literare, la lansările de carte, în spaţiul expoziţional sau pe bancă, bucurîndu-ne de talentul şi inspiraţia scriitorilor de a ne invita să descoperim arta cititului“, a menţionat Lucian Micu, primarul municipiului Roman. Iniţiator al proiectului este Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Neamţ, care are în portofoliu experienţa a şapte ediţii de tîrg de carte la Piatra Neamţ. Alături de aceasta şi edilii locali, şi-au dat mîinile ONG-urile de profil şi Uniunea Scriitorilor din România. La anunţarea proiectului, alături de primarul Lucian Micu au stat Mihai Apopii, directorul CCI Neamţ, Cristian Livescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor – reprezentanţa Neamţ, Cornel Paiu, preşedintele Societăţii Culturale Clepsidra Roman, consilierul acestei entităţi, Lucian Strochi şi Daniel Romila, de la Editura Serafica.

Pavilioane pentru expoziţie de carte şi pentru lansări şi conferinţe

Toţi cei de faţă şi-au manifestat încrederea că evenimentul cultural va avea succes, mai ales prin prisma diversităţii şi au promis că, la final, vor face o nouă conferinţă de presă, pentru a formula concluziile primei ediţii a Libris Roman, în funcţie de care se va vedea dacă tînărul va mai reveni, sau nu, la malul Moldovei. Manifestarea va avea două secţiuni: pavilion pentru expoziţie de carte şi pavilion pentru lansări şi conferinţe. Deschiderea oficială va avea loc joi, 16 august, la ora 12, dar în următoarele trei zile activităţile vor începe la ora 10 şi vor ţine pînă seara, în jurul orelor 20. Pentru buna desfăşurare a evenimentului, Primăria Roman şi Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ s-au asociat pentru aprobarea acordului de colaborare. CCI, reprezentată legal prin preşedintele Mihai Apopii, a solicitat prin cerere înregistrată la primărie aprobarea încheierii acordului. De precizat că la acest tîrg sînt invitate edituri din ţară, care îşi vor expune cărţile într- un spaţiu expoziţional compus din două pavilioane: un pavilion de circa 150 mp cu expunere de carte şi un pavilion de aproximativ 80 mp pentru lansări de carte ale autorilor şi conferinţe organizate cu sprijinul mass media locale/ naţionale. La seria de manifestări prilejuite de acest eveniment vor lua parte personalităţi culturale locale şi naţionale. De asemenea, în această perioadă vor avea loc şi momente muzical artistice prezentate de artişti locali, precum şi invitaţi din partea organizatorilor. „CCI Neamţ solicită sprijinul municipiului Roman privind racordarea la energia electrică, accesul la toaleta publică din Parcul Roman, precum şi accesul la suprafaţa solicitată pentru perioada 14 – 20 august. De asemenea, toate serviciile vor fi achitate de CCI Neamţ după cum urmează: curăţenie/ gunoi – firma Rossal, pază – firma IPS Roman, iar energia electrică va fi achitată pe bază de proces verbal către Primaria Municipiului Roman. Avînd în vedere faptul că Tîrgul de carte Libris este un eveniment nou, care vine în întîmpinarea nevoilor culturale ale publicului romaşcan şi a celui din diaspora, rog domnii consilieri să aprobe acordul de asociere din anexă care va face parte integrantă din hotărîre“, arătau reprezentanţii administraţiei romaşcane.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.