Contactează-ne

Actualitate

Lecţia profesorului Beurean

Știre publicată în urmă cu

în data de

După o vârstă şi experienţă la fel de îndelungate, cu greu mai accept o lecţie de viaţă, mai ales atunci când îmi este oferită de dascăli improvizaţi sau cu studii la ff (adică fără frecvenţă). Asta nu înseamnă că mă dezic de dorinţa de a afla, de a cunoaşte şi, mai ales, mai ales (repetiţie voluntară) de a fi de partea adevărului şi numai a adevărului.

Cazul nefericit al bolnavei de la Spitalul Floreasca, al cărei sfârşit a fost grăbit de accidentul care a incendiat lumea medicală şi extramedicală, nu mă lasă, nu mă poate lăsa indiferent. Şi dacă îmi exprim punctele de vedere, nu o fac pentru a-mi arăta solidaritatea de breaslă, nici pentru a-i lua parte profesorului Beuran, ci numai în virtutea adevărului.

Mă revăd într-o situaţie identică, cu mulţi ani în urmă, când aveam mai puţină experienţă. Operam o colegă doctoriţă pentru o afecţiune perineală. Singura soluţie dezinfectantă a acelei vremi era alcoolul iodat. Nu, nu vă grăbiţi, eram la curent cu riscul folosirii bisturiului electric, motiv pentru care l-am utilizat târziu, aproape de sfârşitul intervenţiei, pentru un singur punct de hemostază. Din păcate, s-a întâmplat exact acelaşi lucru ca la spitalul bucureştean.

Câmpul de sub bolnavă, de pe care nu se evaporase complet alcoolul, a luat foc. Noroc că am putut stinge imediat flacăra înainte de a produce arsuri şi, uşor de închipuit, într-o zonă delicată. Dramatismul acelor momente nu poate fi descris şi nu ascund că m-a marcat, nu l-am uitat niciodată şi am fost foarte atent la cazurile din literatură, nu extrem de rare şi interesând şi medicii operatori, anestezişti sau alt personal.

Evident, viaţa nu e deloc simplă. Suntem în permanenţă supuşi unor asemenea riscuri, ca şi unor greşeli, nu puţine dintre acestea, grave ori ireversibile, pornind din cele mai onorabile şi mai bune intenţii. Tehnicile mereu mai sofisticate, de care nu ne putem lipsi, cresc riscurile de accidente şi acestea trebuie cât mai corect desluşite, apreciate, ca şi responsabilităţile asumate. Altfel, convieţuirea nu ar fi posibilă. Atâta vreme cât nu desluşim sau măcar să încercăm să deluşim binele de rău, grâul de neghină şi adevărul de neadevăr, nu vom ajunge prea departe.

Profesorul Beuran are păcatele lui (cine nu are?), dar profesionalismul său nu poate fi pus la îndoială, nu poate fi bălăcărit şi tăvălit în mocirlă de orice neavenit. Implicaţiile şi realizările sale în chirurgia noastră de urgenţă şi nu numai nu pot fi anulate dintr-un condei, la voia şi spusele unor bravi reprezentanţi ai opiniei publice.

Stricto sensu, în secvenţele legate de foc, profesorul nu poate fi implicat. Afirmaţii de genul „Doctorul Beuran a încercat să stingă focul pus de el însuşi“, sau „…a dat foc pacientei“ şi altele asemenea, mizerabile şi folosite la modul incendiar, mi se par de o gravitate extremă. Este vorba de alegaţii care presupun factorul intenţional, voluntar, ceea ce nu poate fi acceptat. Astfel de derapaje ar trebui sancţionate prompt şi de către opinia publică şi, mai ales, de către Consiliul Naţional al Audiovizualului.

A pune la îndoială bunele intenţii şi eforturile profesorului Beuran, atâta vreme cât s-a implicat în rezolvarea unui caz grav de la început, depăşit şi refuzat de alţii, acuzându-l că a lăsat pe seama unor chirurgi reintervenţia respectivă este un fapt reprobabil. Conform tuturor reglementărilor în vigoare şi cutumelor, medicii care au iniţiat operaţia, la îndemnul şi cu aprobarea profesorului, reprezentau echipa de gardă a spitalului la acel moment. Lor le revenea sarcina de a rezolva complicaţia hemoragică. Profesorul putea, foarte bine, să nu se deplaseze la spital în timpul său liber şi – lucru de importanţă capitală – în condiţiile accidentului deja produs, el putea foarte bine să se eschiveze, să nu intre în echipă şi să rămână spectator. Nimeni nu l-ar fi putut condamna. Dimpotrivă, el şi-a asumat responsabilitatea întregului act chirurgical şi a semnat ca operator principal. Ceea ce reprezintă un act de deontologie şi profesionalism evident, o lecţie peste care nu se poate trece cu uşurinţă şi care merită dată ca exemplu.

Nu, stimabilul domn care reprezintă nu ştiu ce asociaţie a bolnavilor nu are dreptul să se pronunţe, în absolută necunoştinţă de cauză, asupra medicilor rezidenţi şi asupra pregătirii lor. Ea ţine de profesioniştii care îi au în grijă şi care-şi asumă responsabilităţile asupra lor. Nu, nu e situaţia identică precum a doamnei care şi-a trimis nepoata în parlament să voteze în locul ei. Nu i-am auzit pe stimabilul CTP şi nici pe deputatul justiţiar trezit peste noapte să facă ordine în ograda altora, lansând atacuri virulente la adresa doamnei Norica N.

Nu puţine sunt exemplele de dezamăgire absolută care se petrec sub ochii noştri, care afectează grav încrederea pe care trebuie s-o avem în oamenii şi instituţiile noastre, dezamăgiri care ne copleşesc şi care ascund interese meschine, lipsite de onorabilitate şi alimentează opinia publică cu interpretări absolut neavenite. Sunt prea multe, pentru ca să mai încărcăm opinia publică cu ipoteze şi suspiciuni nefondate.

Cinstit vorbind, mă miră atitudinea domnului ministru al Sănătăţii şi a domnului secretar de stat, profesionişti de notorietate care, evocând documentele existente, enunţă cu prea multă uşurinţă eventualitatea tentativei de muşamalizare a incidentului şi pun la îndoială afirmaţiile profesorului, tocmai acolo unde nu există nici un dubiu. Orice protocol operator se semnează după terminarea intervenţiei chirurgicale şi faptul că profesorul şi-a asumat întreaga inervenţie şi responsabilitatea cazului nu poate fi criticat.

Dacă este să fiu corect, şi sunt, ca părere strict personală, mai nepotrivit mi se pare apelul către medici al domnului preşedinte al Colegiului Medicilor şi în numele acestuia şi nu al său personal, ceea ce umbreşte în oarecare măsură, vocaţia de imparţialitate a CMR.

Nu, cu siguranţă, profesorul Beuran nu are nevoie de pledoaria mea sau a noastră pentru a se apăra sau disculpa. D-sa face parte din categoria profesioniştilor care nu-şi selectează pacienţii, nu optează pentru cazurile simple sau uşoare care nu ridică probleme şi nu-i pot afecta renumele. El aparţine acelor chirurgi care se implică în rezolvarea lor, tocmai pentru că ştiu că vor face tot ce este posibil pentru ei. Pe aceşti chirurgi îi preţuiesc în mod deosebit. Sincer spun că m-aş bucura dacă cineva m-ar număra printre ei.

Iar dacă m-am implicat în „cazul de la Floreasca“, este în virtutea adevărului şi a deontologiei de care toţi avem nevoie şi pe care toţi profesioniştii trebuie să o dovedească. Fără excepţie.

Actualitate

Copil cu arsuri după un incendiu provocat de jarul căzut din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil în vârstă de 9 ani a suferit arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafaţa corpului după un incendiu izbucnit la o gospodărie din Rocna, provacat de jarul căzut din sobă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18:42, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Rocna, comuna Icușești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Incendiul se manifesta în interiorul unei camere a unei locuințe, în care se afla un copil. Copilul a fost scos de către cetățeni până la sosirea forțelor de intervenție.

Copilul, un băiat de 9 ani, ce prezenta arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafața corpului, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD TIM la locul evenimentului după care a fost transportat la CPU Roman.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars  bunurile materiale din interiorul camerei și s-a deteriorat tavanul camerei pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

Cauza probabilă de producere a  incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemele de încălzire”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Încă o localitate din Neamţ sub “cod roşu” de COVID

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Moldoveni, incidenţă 3,45, se închid barurile şi cafenelele

Comuna Moldoveni “intră” şi ea ■ rândul localităţilor din Neamţ în care s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, motiv pentru care restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise. Decizia a fost luată vineri, 30 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. “Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, aşa sună principalele interdicţii cu care se vor confrunta locuitorii comunei amintite, conform hotărârii de CJSU.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

CJSU Neamţ a mai decis vineri că “Se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru o perioadă de 14 zile, și trec în regim online, cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru următoarele unități de învățământ:

  • clasele a VII-a B și a VIII-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 30.10.2020 – 6.11.2020;

  • clasele a III-a A și a IV-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 02.11.2020 – 6.11.2020”.

Vor fi reluate cursurile “faţă în faţă” pentru:

  • clasele a II-a B și a V-a C din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

– clasa a XI-a H – grupa 1 din cadrul Colegiului Tehnic ”Miron Costin” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Tehnic ”Petru Poni” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • grupa preșcolari din cadrul Școlii Gimnaziale, comuna Bodești, structura Bodeștii de Jos (începând cu data de 02.11.2020).

Citește știrea

Actualitate

Spărgătorii sediului PNL, identificaţi. Trei persoane au fost reţinute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii au reuşit să dea de urma hoţilor care au spart, în august, sediul PNL din Piatra Neamţ. Trei dintre aceştia au fost reţinuţi preventiv, iar al patrulea este căutat în continuare de poliţişti.

“Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au efectuat, ieri, 3 percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de furt calificat. În urma documentării activității infracționale, trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

La data de 29 octombrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, au efectuat 3 percheziții domiciliare, în municipiul Piatra Neamț, la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat.

În urma descinderilor, polițiștii au descoperit și indisponibilizat un autoturism, în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, au fost puse în aplicare mandatele de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, două fiind depistate în municipiului Piatra Neamț, iar cea de-a treia în municipiul Roman.

Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 26/27 august a.c., un bărbat de 39 de ani, din Roman, împreună cu o altă persoană, ar fi pătruns prin efracție în sediul unui partid politic din Piatra Neamț, de unde ar fi sustras 88.000 de lei, precum și alte bunuri, beneficiind de sprijinul celorlalte două persoane de 33, respectiv 45 de ani, din Tîrgu-Neamț, care ar fi supravegheat zona comiterii faptei.

În baza probatoriului administrat, cei trei au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

În activități au fost angrenați  polițiști din cadrul Poliției municipiului Roman, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, precum și jandarmi.

Polițiștii continuă cercetările în vederea identificării celei de-a patra persoane și documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: genrica

Citește știrea

Trending