Publicitate

- anul trecut, numărul de dosare de corupţie de la Tribunalul Neamţ a fost mai mare, dar nu cu mult faţă de 2016 - un exemplu este al etnicilor care cereau bani de la cei care doreau să promoveze proba practică pentru obţinerea permisului auto - „facilitatea“ costa între 700 şi 1.200 de euro -

Bilanţul activităţii celei mai mari instanţe din judeţ pe anul trecut relevă faptul că au fost mai multe cauze de corupţie, dar creşterea nu-i mare, faţă de 2016.

Se remarcă o creştere a numărului de dosare de soluţionat în materia corupţiei, respectiv, de la 26 dosare de soluţionat în 2016, la 30 dosare de soluţionat în 2017, din care 18 cauze nou intrate şi 12 aflate pe stoc din 2016, precum şi un dosar în stadiul procesual al contestaţiei, preluat din anul anterior“, conform Tribunalului.

Un exemplu al celor care au trecut pe la judecători din pricina corupţiei este cel al etnicilor care cereau bani de la doritorii ce voiau să promoveze proba practică pentru obţinerea permisului auto. Este vorba de Constantin Copoţ, de 45 de ani, din Tîrgu Neamţ şi de Ion Helmigeanu, de 51 de ani, de loc din Moţca, Iaşi, dar care locuia fără forme legale în Vînători Neamţ. Conform actelor penale, acuzaţii nu au dus dorul clienţilor şi au găsit amatori pe care i-au uşurat de sume cuprinse între 700 şi 1.200 de euro. „Zvonurile“ au ajuns şi la urechile oamenilor legii, iar pe 20 aprilie i-au reţinut pe Copoţ şi Helmigeanu, ulterior ei fiind arestaţi preventiv.

Ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, în baza ordonanţelor de delegare emise de către procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, au efectuat activităţi de procedură penală în vederea instrumentării probatoriului într-o cauză de corupţie privind modalităţile de promovare a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere“, conform unui comunicat DGA.

Anchetatorii au efectuat, pe 20 aprilie 2017, un număr de două percheziţii şi au pus în executare nouă mandate de aducere. În dosarerau vizate infracţiuni de cumpărare de influenţă, trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, în legătură cu promovarea probei practice în vederea obţinerii permisului de conducere de către anumiţi cetăţeni din Tîrgu Neamţ. Cercetările au stabilit că cei doi au luat de-a lungul timpului de la „naivii“ interesaţi în obţinerea permisului sume între 700 de euro, de la cei mai puţini potenţi financiar, pînă la 1.200 de euro de la cei cu dare de mînă, care îşi doreau să obţină dreptul de a şofa. Cu ocazia percheziţiilor au fost identificate şi ridicate bunuri utile cauzei (telefoane, cartele SIM, înscrisuri), precum şi sumele de 1.800 lei şi 270 euro. DGA a anunţat că cercetările efectuate în acest caz nu au evidenţiat implicarea unor cadre MAI în această poveste. Copoţ era acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de complicitate la cumparare de influenţă (4 infracţiuni) şi complicitate la trafic de influenţă (4 infracţiuni), iar Helmigeanu a fost acuzat de săvîrşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.