Contactează-ne

Prima pagină

La Piatra Neamţ, copiii şi căţeii au prieteni de pe întreg mapamondul

Știre publicată în urmă cu

în data de

România a preluat de curând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, şi, odată cu aceasta, atribuţii şi responsabilităţi majore vis-a-vis de valorile europene. Fie că ne place sau nu, ne aflăm „în lumina reflectoarelor“, iar Europa nu va ezita să ne semnaleze derapajele. Mahatma Gandhi spunea că „Măreţia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi măsurate prin felul în care sunt tratate animalele“. Protecţia animalelor în România are mult de recuperat pentru a ajunge la nivelul ţărilor civilizate. Iar dacă noi nu acţionăm convingător şi la timp în direcţia corectă, tot mai multe voci din afară vor continua să ne atragă atenţia. Burnie’s Foundation (organizaţie de protecţie a animalelor din Marea Britanie) a publicat în ediţia Financial Times din 24 ianuarie 2019 un apel la adresa României de a pune capăt actelor de cruzime împotriva câinilor comunitari şi de a iniţia urgent un program de gestionare a efectivelor într-o manieră umană. Potrivit estimărilor organizaţiei, pentru a rezolva problema în România, ar fi necesari 7 ani de sterilizări în masă a patrupedelor. Un efort ce implică asumare şi implicare continue din partea autorităţilor şi populaţiei în egală măsură. La aceeaşi concluzie au ajuns şi iubitorii de animale din Piatra Neamţ (asociaţii, grupuri de voluntari, persoane fizice acţionând pe cont propriu): adopţiile şi adăposturile nu fac faţă noilor şi noilor generaţii de animăluţe nedorite, de aceea cel mai important pas este sterilizarea, urmată de prevenţia abandonului. În acest sens, aceştia au decis că este momentul să-şi concentreze eforturile în aceeaşi direcţie de acţiune: informare, educaţie, responsabilizare şi ajutor. Startul a fost dat în luna decembrie 2018, când, prin amabilitatea domnului primar Dragoş Chitic, s-a obţinut permisiunea de a desfăşura activităţi educative pentru copii şi informative pentru cetăţeni în Foişorul din Parcul Tineretului. Sub titulatura „Căţeii lui Moş Crăciun sosesc în Piatra Neamţ“ s-au organizat activităţi cu copiii (concurs de desene cu premii, mini-ateliere de lucru, serbare de Crăciun), au fost distribuite pliante promovând sterilizarea animalelor de companie şi responsabilizarea deţinătorilor, s-au strâns fonduri pentru sterilizări, s-au distribuit copiilor cadouri din donaţii internaţionale şi s-au format legături de suflet între iubitorii de animale de toate vârstele. De remarcat este participarea elevilor de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca“ şi a altor voluntari care s-au arătat foarte dornici să vină în ajutorul câinilor comunitari, confecţionând mici obiecte decorative din a căror vânzare să se strângă bani pentru sterilizări. Activitatea de la Foişorul din Parcul Tineretului va continua pe parcursul anului 2019 sub egida „Căţeii şi prietenii“, fiind deschisă propunerilor pietrenilor.

Copiii de la Centrul Şcolar „Alexandru Roşca“, parteneriat cu suporterii echipei de fotbal Manchester City

Cum funcţionează sterilizările gratuite? Proprietarii animăluţelor trebuie doar să aibă acces la Internet şi Facebook pentru a găsi pagina Adriana Hârţan şi a-şi înscrie căţelul sau pisica în programul de sterilizare. Iar dacă nu sunt la curent cu tehnologia modernă şi reţelele de socializare pot apela la un membru al familiei sau un cunoscut care este „conectat“ şi îi poate ajuta. Cu sprijinul generos al Asociaţiei Swedish Animal Aid (doamna Cecilia To), al Judith Morgan FB Group UK şi al unor grupuri dedicate protecţiei animalelor din ţări precum Marea Britanie, Germania, Norvegia, Suedia, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, dar şi al multor persoane fizice din numeroase alte ţări se organizează campanii de sterilizare gratuită a câinilor şi pisicilor din judeţul Neamţ la cabinetul medical veterinar Tudor Doc-Vet din Piatra Neamţ (doctor Andrei Tudor) şi, mai nou, la Bălţăteşti, la cabinetul medical veterinar al doamnei doctor Liana Valeria Ichimoae. Binele se învaţă, iar copiii sunt cei mai receptivi. Pentru sensibilizarea copiilor faţă de problema câinilor comunitari, doamna Madelene Gavazzeni, fondatoarea KULpEDAGOGIK AB din Suedia, a publicat o carte, în limba română, prin care va demara un parteneriat cu grădiniţele şi şcolile interesate. Intitulată „BOBBO – Dorinţa unui căţel abandonat“, cartea a ajuns şi la Piatra Neamţ şi va fi prezentată în curând copiilor. Doamna doctor Liana Valeria Ichimoae va merge la clase unde, pe înţelesul celor mici, va susţine scurte prezentări despre îngrijirea şi bunăstarea animăluţelor. În paralel, activităţile cu copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca“ vor include un nou parteneriat, de data aceasta cu suporterii britanici ai echipei de fotbal Manchester City, care au şi trimis premii (constând în articole vestimentare personalizate cu însemnele oficiale ale echipei) pentru competiţiile ce vor urma în cadrul şcolii. Parteneriatul s-a realizat prin intermediul „Prietenilor căţeilor“ din Anglia, susţinători ai proiectelor doamnei Adriana Hârţan. Vorbind de îngrijirea şi bunăstarea animalelor, trebuie recunoscut că greul îl duc voluntarii şi grupurile de salvatori. Ei se confruntă zilnic cu cazuri de animale accidentate în trafic sau maltratate, animale bolnave abandonate pentru că stăpânul nu şi-a dat interesul sau nu şi-a permis tratamentul, cutii cu căţei sau pisoi abia fătaţi plasate în diverse locuri… Este regretabil că se procedează aşa. Dincolo de legea care sancţionează abandonul (Legea 205/2004 republicată), dincolo de legea care prevede sterilizarea obligatorie a câinilor cu stăpân (Legea 258/2013), proprietarii ar trebui în primul rând să fie oameni şi să ceară ajutorul organizaţiilor de protecţia animalelor atunci când nu se mai descurcă. Ce poţi face tu? IMPLICĂ-TE! Iar dacă îţi doreşti un câine, nu-l cumpăra, ADOPTĂ şi STERILIZEAZĂ!

Florina POTOCEANU

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Neamţ: Accident cu două victime. Trafic blocat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu două victime după coliziunea dintre un autoturism şI o autoutilitară a avut loc vineri, 16 august, în localitatea Dobreni. Conform primelor informaţii oferite de reprezentanţii IPJ Neamţ, traficul este blocat. “Accident rutier pe DN 15 C, în localitatea Dobreni. Coliziune între un autoturism și o autoutilitară, două victime. Trafic blocat”, au transmis cei de la IPJ Neamţ. Tot vineri a mai avut loc un accident rutier soldat cu o victimă pe strada Gara Veche din Piatra Neamţ. “Din primele cercetări efectuate de polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 47 de ani, din Țibucani, conducea o autoutilitară pe strada Gara Veche din Piatra Neamț, a efectuat manevra de depășire a unei motociclete ce era staționată și nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare față de celălalt vehicul, moment în care brațul de calare s-a deschis, acroșînd motociclistul, în vîrstă de 45 de ani, din Zănești. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a motociclistului, care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițistii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Administrație

Primarii, nevoiţi să mai strîngă cureaua

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ membrii Asociaţiei Comunelor din România au înaintat o petiţie Ministrului Dezvoltării Regionale şi Ministrului de Finanţe ■ primarii sînt nemulţumiţi de un proiect de ordonanţă prin care se impun măsuri fiscale de reducere a cheltuielilor ■ edilii susţin că unele dintre prevederile din document sînt neconstituţionale ■

Că nemulţumirea primarilor faţă de politicile fiscale ale Guvernului a ajuns la apogeu nu mai este o noutate pentru nimeni, aşa cum nu este o noutate nici faptul că luările de poziţii ale reprezentanţilor administraţiilor publice locale nu sînt luate în seamă. Înainte de rectificarea bugetară, primarii de municipii şi oraşe au ameninţat cu o serie de acţiuni de protest, dar iată că, mai nou, şi primarii de comune încep să-şi strige disperarea. Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACOR), Emil Drăghici, care este primar al comunei dîmboviţene Vulcana-Băi, a trimis o petiţie către vicepremierul Vasile Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi către Ministrul de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici, prin care atrage atenţia că proiectul de Ordonanţă de Guvern privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, de reducere a cheltuielilor, lansat în dezbatere publică, este de natură să adîncească şi mai mult criza din administraţia publică locală. „Am avut patru runde de întîlniri cu Ministrul Fiananţelor Publice. La ultima, din luna iulie, aşa cum am arătat şi în memoriul trimis celor doi miniştri, ai Dezvoltării Regionale şi ai Ministerului de Finanţe, se vede că este nevoie de o analiză concretă la nivelul fiecărei comune, pentru a se interveni cu resurse financiare în vederea bunei funcţionări a unităţilor administrativ teritoriale. La ora la care discutăm, avem 7 luni de execuţie bugetară şi mai avem doar cinci luni pînă la sfîrşitul anului. Am solicitat ca să se elaboreze un calendar pentru adoptarea bugetelor pentru anul 2020 pentru ca să nu ne trezim şi la anul cu aceeaşi situaţie ca în 2019. Nu este normal ca oraşele, comunele, municipiile să nu aibă bugetul pentru anul următor, aprobat pînă la sfîrşitul anului calendaristic. Ministerul Finanţelor a dat această ordonanţă de rectificare a bugetelor, dar rămîne să vedem măsura în care se acoperă nevoile localităţilor pînă la sfîrşitul anului. La ultima noastră întîlnire, Ministrul Finanţelor ne-a promis o nouă rectificare, prin care să se asigure resursele de funcţionare. Sperăm să fie aşa, pentru că altfel nu vom putea funcţiona, dar mai ales nu vom avea bani pentru finanţarea unor proiecte, mai ales de tipul celor europene. Avînd în vedere că ne aflăm în luna august, este nevoie de un calendar de adoptare a bugetelor, înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Dacă se va suprapune elaborarea bugetului cu această campanie electorală, ne vom afla în situaţia de a nu avea la timp buget nici pentru 2020“, a declarat preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici.

Personal cu 30% mai puţin

Preşedintele ACOR a făcut referire şi la lipsa de personal, din primăriile rurale, situaţie în care aceste unităţi administrativ teritoriale au cu 30% mai puţini angajaţi decît ar avea nevoie. „Este o situaţie care vine din 2010. La comune există un număr de personal cu 30%, chiar 40% mai mic decît cel din categoria oraşelor şi municipiilor. Această anomalie este şi mai mare în ceea ce priveşte nivelul de salarizare. La comune nivelul salariilor este cu mult mai mic decît la oraşe şi municipii, ceea ce nu este normal“, a mai spus preşedintele ACOR. Acesta mai atrage atenţia şi asupra limitării prin ordonanţă de guvern a posibilităţii de a organiza concursuri de angajare pe posturile vacante, după principiul „unu la trei“, respectiv la trei posturi devenite vacante, doar un post va mai putea fi ocupat, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal, aprobate prin buget. Preşedintele ACOR atrage atenţia celor doi miniştri privind încălcarea principiilor autonomiei locale şi chiar a Constituţiei. Un alt reproş făcut de reprezentanţii ACOR în documentul amintit este legat despre măsurile de ecomomii preconizate prin reducerea cheltuielilor cu abonamentele la telefonia fixă şi mobilă, lucru pe care aceştia îl consideră o aberaţie, în mileniul al III-lea, atrăgînd atenţia că se vor crea probleme privind respectarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor, care vor folosi la serviciu telefoane personale şi vor crea breşe de securitate prin conectarea acestora la reţelele interne ale instituţiilor publice.

Ce-i pe la primăriile din Neamţ

Redactorii Monitorul de Neamţ şi Roman au contactat primarii a trei comune din zone diferite ale judeţului, pentru a vedea situaţia încadrărilor şi a costurilor cu mijloacele de comunicare. În zona Roman, la Săbăoani situaţia arată astfel: la 11.600 de locuitori, conform legii, primăria ar trebui să aibă 78 de posturi, or’ în prezent se lucrează cu doar 36 de funcţionari. În comuna Alexandru cel Bun, lîngă Piatra Neamţ, primarul Ioan Rotaru a precizat că la 6800 de locuitori ar trebui să aibă 35 de salariaţi, în timp ce în organigramă la ora aceasta lucrează cu doar 20 angajaţi, la care se adaugă doi şoferi care conduc microbuzul şcolar. „Aştept normele de aplicare şi după aceea vom vedea se măsuri se impun. E într- adevăr o problemă cu telefoanele, dar vom acţiona în consecinţă după intrarea în vigoare a ordonanţei“, a declarat Ioan Rotaru. La Bicaz Chei, conform declaraţiilor primarului Gheorghe Oniga, la 3.960 de locuitori cît are comuna, ar fi necesară încadrarea a 14 funcţionari, însă primăria are 11 funcţionari publici şi 10 personal contractual. „Cît despre telefoane este şi asta o problemă, pentru că nu poţi obliga un funcţionar să folosească telefonul personal la serviciu. Nu se poate renunţa la telefoane, asta e clar“, a declarat edilul şef al comunei. Şi primarul comunei Săvineşti, Daniel Horciu, declară că la 7000 de locuitori are 30 de funcţionari. Acesta susţine că va exista o problemă cu telefonia, în condiţiile în care a accesat un proiect european de introducere a reţelei de Internet gratuit în comună, dar va trebui ca din bugetul local să fie suportată contravaloarea semnalului. Preşedintele ACOR a mai menţionat că se aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei privind reducerea cheltuielilor după care se va stabili modul în care se va acţiona în teritoriu şi la nivelul Asociaţiei pe care o conduce.

Citește știrea

Prima pagină

Neamţ: Apă cu ţîrîita, pe motiv de stranieri

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ locuitorilor comunei li se cere să nu mai folosească apa pentru a-şi uda grădinile ■ în perioada 14-21 august apa va fi furnizată cu presiune scăzută ■ primarul comunei găseşte decizia neavenită ■

Conducerea companiei judeţene Apa Serv a lansat un apel către toţi utilizatorii serviciilor sale din comuna Tămăşeni să folosească în mod raţional apa potabilă din reţeaua publică, respectiv să nu folosească apa potabilă şi pentru irigaţii, ci doar pentru băut şi igienă, pentru a se putea asigura furnizarea serviciului în condiţii normale tuturor clienţilor. „În perioada 14-21august 2019 în această comună se va furniza apă cu presiune scăzută, putîndu-se ajunge chiar la întrerupere totală. Conducerea companiei mulţumeşte pentru înţelegere clienţilor săi şi îi roagă să ţină seamă de sfaturile acesteia, ştiut fiind că în această perioadă se înregistrează şi temperaturi extrem de ridicate, care coduc la diminuarea nivelului apei din pînza freatică“, se arată în comunicatul de presă al companiei Apa Serv. Pe de altă parte, primarul comunei Tămăşeni susţine că dintr-o discuţie pe care a avut-o cu directorul Apa Serv, Vlad Angheluţă, ar fi aflat despre faptul că apa livrată comunei Tămăşeni provine din captarea de la Timişeşti, gestionată de societatea Apa Vital Iaşi, şi este furnizată în baza unui contract de livrare semnat între cele două companii. „Nemulţumirile mele şi ale cetăţenilor din comunitate sînt legate de faptul că în luna august, aşa cum se întîmplă în ultimii doi ani, nu avem presiune la apă şi de cîteva zile, mai ales după amiaza nu mai avem apă la robinete. Am purtat discuţii telefonice şi luni şi marţi cu domnul director Vlad Angheluţă şi am aflat că apa care se furnizează în comuna Tămăşeni vine din captarea de la Timişeşti, administrată de Apa Vital Iaşi, companie care nu livrează în această perioadă, în care a crescut consumul de apă, prin venirea acasă a cetăţenilor plecaţi la muncă în străinătate, întreaga cantitate necesară consumului mai ridicat. Domnul Vlad Angheluţă a purtat la rîndul lui o discuţie cu directorul de la Apa Vital care i-a spus că în această perioadă există un contract de livrare zilnică a 60 metri cubi, or’ în această perioadă consumul zilnic s-a mărit cu încă 10 metri cubi de apă, cantitate pe care Apa Vital nu o poate suplimenta. Eu nu cred că este normal aşa ceva, dar nici nu cred faptul că lumea foloseşte apa şi la udatul grădinii. Nu mi se pare normal ceea ce se întîmplă, chiar dacă ar mai fi cîte un cetăţean care udă grădina sau spală maşina. Cred însă că cele două companii ar trebui să discute între ele pentru a se putea suplimenta apa livrată, în aşa fel încît să se asigure necesarul de consum, ţinînd cont de faptul că e ruşinos ceea ce se întîmplă: să nu poată fi asigurată apa necesară. Doar nu aducem apa din Africa, ci doar de la Timişeşti, iar cu cît compania vinde mai multă apă, cu atît încasează mai mulţi bani“, a declarat Ştefan Lucaci, primarul comunei Tămăşeni.

Citește știrea

Trending