Contactează-ne

Prima pagină

La Piatra Neamţ, copiii şi căţeii au prieteni de pe întreg mapamondul

Știre publicată în urmă cu

în data de

România a preluat de curând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, şi, odată cu aceasta, atribuţii şi responsabilităţi majore vis-a-vis de valorile europene. Fie că ne place sau nu, ne aflăm „în lumina reflectoarelor“, iar Europa nu va ezita să ne semnaleze derapajele. Mahatma Gandhi spunea că „Măreţia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi măsurate prin felul în care sunt tratate animalele“. Protecţia animalelor în România are mult de recuperat pentru a ajunge la nivelul ţărilor civilizate. Iar dacă noi nu acţionăm convingător şi la timp în direcţia corectă, tot mai multe voci din afară vor continua să ne atragă atenţia. Burnie’s Foundation (organizaţie de protecţie a animalelor din Marea Britanie) a publicat în ediţia Financial Times din 24 ianuarie 2019 un apel la adresa României de a pune capăt actelor de cruzime împotriva câinilor comunitari şi de a iniţia urgent un program de gestionare a efectivelor într-o manieră umană. Potrivit estimărilor organizaţiei, pentru a rezolva problema în România, ar fi necesari 7 ani de sterilizări în masă a patrupedelor. Un efort ce implică asumare şi implicare continue din partea autorităţilor şi populaţiei în egală măsură. La aceeaşi concluzie au ajuns şi iubitorii de animale din Piatra Neamţ (asociaţii, grupuri de voluntari, persoane fizice acţionând pe cont propriu): adopţiile şi adăposturile nu fac faţă noilor şi noilor generaţii de animăluţe nedorite, de aceea cel mai important pas este sterilizarea, urmată de prevenţia abandonului. În acest sens, aceştia au decis că este momentul să-şi concentreze eforturile în aceeaşi direcţie de acţiune: informare, educaţie, responsabilizare şi ajutor. Startul a fost dat în luna decembrie 2018, când, prin amabilitatea domnului primar Dragoş Chitic, s-a obţinut permisiunea de a desfăşura activităţi educative pentru copii şi informative pentru cetăţeni în Foişorul din Parcul Tineretului. Sub titulatura „Căţeii lui Moş Crăciun sosesc în Piatra Neamţ“ s-au organizat activităţi cu copiii (concurs de desene cu premii, mini-ateliere de lucru, serbare de Crăciun), au fost distribuite pliante promovând sterilizarea animalelor de companie şi responsabilizarea deţinătorilor, s-au strâns fonduri pentru sterilizări, s-au distribuit copiilor cadouri din donaţii internaţionale şi s-au format legături de suflet între iubitorii de animale de toate vârstele. De remarcat este participarea elevilor de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca“ şi a altor voluntari care s-au arătat foarte dornici să vină în ajutorul câinilor comunitari, confecţionând mici obiecte decorative din a căror vânzare să se strângă bani pentru sterilizări. Activitatea de la Foişorul din Parcul Tineretului va continua pe parcursul anului 2019 sub egida „Căţeii şi prietenii“, fiind deschisă propunerilor pietrenilor.

Copiii de la Centrul Şcolar „Alexandru Roşca“, parteneriat cu suporterii echipei de fotbal Manchester City

Cum funcţionează sterilizările gratuite? Proprietarii animăluţelor trebuie doar să aibă acces la Internet şi Facebook pentru a găsi pagina Adriana Hârţan şi a-şi înscrie căţelul sau pisica în programul de sterilizare. Iar dacă nu sunt la curent cu tehnologia modernă şi reţelele de socializare pot apela la un membru al familiei sau un cunoscut care este „conectat“ şi îi poate ajuta. Cu sprijinul generos al Asociaţiei Swedish Animal Aid (doamna Cecilia To), al Judith Morgan FB Group UK şi al unor grupuri dedicate protecţiei animalelor din ţări precum Marea Britanie, Germania, Norvegia, Suedia, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, dar şi al multor persoane fizice din numeroase alte ţări se organizează campanii de sterilizare gratuită a câinilor şi pisicilor din judeţul Neamţ la cabinetul medical veterinar Tudor Doc-Vet din Piatra Neamţ (doctor Andrei Tudor) şi, mai nou, la Bălţăteşti, la cabinetul medical veterinar al doamnei doctor Liana Valeria Ichimoae. Binele se învaţă, iar copiii sunt cei mai receptivi. Pentru sensibilizarea copiilor faţă de problema câinilor comunitari, doamna Madelene Gavazzeni, fondatoarea KULpEDAGOGIK AB din Suedia, a publicat o carte, în limba română, prin care va demara un parteneriat cu grădiniţele şi şcolile interesate. Intitulată „BOBBO – Dorinţa unui căţel abandonat“, cartea a ajuns şi la Piatra Neamţ şi va fi prezentată în curând copiilor. Doamna doctor Liana Valeria Ichimoae va merge la clase unde, pe înţelesul celor mici, va susţine scurte prezentări despre îngrijirea şi bunăstarea animăluţelor. În paralel, activităţile cu copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Alexandru Roşca“ vor include un nou parteneriat, de data aceasta cu suporterii britanici ai echipei de fotbal Manchester City, care au şi trimis premii (constând în articole vestimentare personalizate cu însemnele oficiale ale echipei) pentru competiţiile ce vor urma în cadrul şcolii. Parteneriatul s-a realizat prin intermediul „Prietenilor căţeilor“ din Anglia, susţinători ai proiectelor doamnei Adriana Hârţan. Vorbind de îngrijirea şi bunăstarea animalelor, trebuie recunoscut că greul îl duc voluntarii şi grupurile de salvatori. Ei se confruntă zilnic cu cazuri de animale accidentate în trafic sau maltratate, animale bolnave abandonate pentru că stăpânul nu şi-a dat interesul sau nu şi-a permis tratamentul, cutii cu căţei sau pisoi abia fătaţi plasate în diverse locuri… Este regretabil că se procedează aşa. Dincolo de legea care sancţionează abandonul (Legea 205/2004 republicată), dincolo de legea care prevede sterilizarea obligatorie a câinilor cu stăpân (Legea 258/2013), proprietarii ar trebui în primul rând să fie oameni şi să ceară ajutorul organizaţiilor de protecţia animalelor atunci când nu se mai descurcă. Ce poţi face tu? IMPLICĂ-TE! Iar dacă îţi doreşti un câine, nu-l cumpăra, ADOPTĂ şi STERILIZEAZĂ!

Florina POTOCEANU

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Tablan revine la comanda IPJ Neamţ: “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele, pînă la victoria finală”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ el a cîştigat în instanţă suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit ■ “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan cu trimitere la anularea ordinului de ministru ■

Victorie în instanţă, vineri, 5 iunie, pentru comisarul şef Paul Tablan, fost comandat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Instanţa de la Curtea de Apel Bacău a decis suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit de la comandă. Sentinţa fiind executorie, rezultă că, după publicarea minutei, Tablan trebuie să revină la şefia Inspectoratului.

“Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan, referindu-se la faptul că va mai dura pînă va obţine anularea ordinului de ministru de interne prin care a fost destituit.

Reamintim că Paul Tablan a chemat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat prin ministrul Marcel Vela, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin chestor principal de poliţie Liviu Vasilescu, dar şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ, prin comisarul care l-a înlocuit în funcţie, Neculai Catană.

Alături de aceştia calitate de pîrît în dosar o are şi Oficiul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), instituţia care nu a mai prelungit certificatul lui Tablan, iar în lipsa acestuia a pierdut funcţia de conducere.

Practica judiciară a arătat că ORNISS nu are obligaţia de a-şi motiva decizia nici măcar în faţa instanţei de judecată, însă dacă acest lucru se va întîmpla Tablan ar afla de ce a rămas fără documentul în lipsa căruia a fost demis.

Reamintim că Paul Tablan a fost demis după ani de zile în care controale şi verificări dispuse la instituţia pe care a condus-o nu au scos nimic imputabil la iveală. Pentru că, cel mai probabil, nu s-a găsit un alt mod de a-l înlătura din funcţie s-a găsit o soluţie de avarie, una ruşinoasă ca mod de operare şi cu implicaţii pentru viitorul profesional al poliţistului.

Nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS, care se reînnoieşte din patru la patru ani şi permite accesul la informaţiile clasificate. Fără acest certificat, nici un ofiţer nu poate lucra în structurile operative. Iată însă că ofiţerul a avut parte de o primă victorie în instanţă şi se poate întoarce pe funcţia de pe care a fost destituit după o poveste “cusută cu aţă albă”.

Citește știrea

Actualitate

Scandal pe examenele naţionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ sindicaliştii acuză ministerul că a pasat reponsabilităţile privind examenele naţionale numai în teritoriu ■ preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi susţine că sindicaliştii nu ştiu ce vor ■

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Neamţ, inginerul Gabriel Ploscă, apreciază că atitudinea conducerii Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a arunca întreaga responsabilitate referitoare la organizarea examenelor naţionale de Evaluare la clasa a VIII-a şi de Bacalaureat la clasa a XII-a în spinarea inspectoratelor şcolare şi a fiecărei unităţi de învăţămînt în parte este una incorectă.

”Vreau să precizez de la început că afirmaţiile pe care le fac sînt strict punctul de vedere al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Din capul locului noi am atras atenţia că nu este corect ca responsabilitatea a ceea ce eventual s-ar putea întîmpla în timpul examenelor să fie exclusiv lăsată pe umerii unităţilor şcolare, iar de la Minister să fie trimise doar indicaţii preţioase, care de foarte multe ori au venit şi cu întîrziere şi neconforme cu realitatea din teren.

De altfel FSLÎ a atras atenţia că ar fi potrivit ca aceste examene să se desfăşoare on-line, aşa cum se desfăşoară şi în învăţămîntul superior, aşa cum se susţin şi gradele didactice anul acesta. Există un risc enorm să trimiţi copii de 14 ani sau tineri de 17-18 ani să dea examene clasice. Mă gîndesc cu groază cum vor rezista aceşti copii cu masca pe faţă la temperaturi de 27-30 de grade cît se prognozează a fi în timpul examenelor. Noi ne menţinem această poziţie şi ne rugăm Celui de Sus să nu păţească nici copiii şi nici colegii noştri nimic”, a declarat Gabriel Ploscă, preşedintele FSLÎ Neamţ.

La polul opus Federaţia Naţională a Părinţilor din România apreciază eforturile Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi ale Ministerului Sănătăţii de a verifica modul în care fiecare unitate şcolară s-a preocupat de organizarea examenelor şi crede că liderii de sindicat nu ştiu ce vor. ”Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au emis un ordin comun. Şi eu zilele acestea tot am vizitat şcoli din mediul rural şi ştiu că absolut fiecare unitate şcolară a fost verificată de Direcţiile de Sănătate Publică ce au indicat Consiliilor de Administraţie din şcoli şi directorilor să realizeze propriile proceduri interne de organizare a pregătirilor în această perioadă şi, ulterior, a examenelor. Eforturile au fost considerabile şi sînt de apreciat.

Opinia mea este că examenele naţionale se vor desfăşura exemplar din punct de vedere metodologic şi în siguranţă sanitară potrivit măsurilor luate. Reprezentanţii sindicatelor care susţin altceva ar trebui să ştie că în România la învăţămîntul preuniversitar nu există lege care să permită organizarea on-line a examenelor. Cum poţi schimba regula în timpul jocului? Legislaţia organică nu poate fi modificată de pe o zi pe alta”, a precizat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor, care crede că, în timpul examenelor, din cînd în cînd elevilor li se va permite să scoată masca pentru a-şi umple plămînii cu aer.

Reamintim faptul că Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii au aprobat o serie de măsuri pentru desfăşurarea activităţilor de către persoanele care au acces în unităţile de învăţămînt, în condiţii de siguranţă, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu SARS CoV 2. Astfel, cele două ministere şi instituţiile din subordinea acestora (inspectoratele şcolare judeţene, direcţiile judeţene de sănătate publică ş.a.m.d.) au responsabilităţi specifice, în raport cu profilul propriu, în vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a (2 – 12 iunie 2020).

Citește știrea

Actualitate

DEZVĂLUIRI: Spitalul Judeţean Neamţ – Directorul demisionar rupe tăcerea

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ “referate pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente sanitare în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale” ■ “omiterea cu bună ştiinţă a publicării pe site-ul SJU Piatra Neamţ a tuturor achiziţiilor” ■ “şefi de secţie cu contracte de management expirate şi a căror valabilitate nu este prelungită” ■ “achiziţionarea de servicii medicale prin încheierea de contracte de colaborare cu medici din alte centre la preţuri nefundamentate”, sînt cîteva dintre neregulile prezentate ■

Cristina Gavriloiu, cea care şi-a dat demisia de onoare din funcţia de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, rupe tăcerea. Şi face dezvăluiri despre nereguli ce ar fi vrut să fie rezolvate în activitatea unităţii sanitare, dar nu s-a putut.

De la nepublicarea pe site a achiziţiilor, la materiale şi echipamente medicale achiziţionate în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale, la şefi de secţie cu contracte expirate sau personal nemedical care coordonează activitatea medicală în unele secţii, pînă la medici nevoiţi să facă gărzi în specialităţi pentru care nu au fost pregătiţi. Plus multe semne de întrebare la organizarea concursurilor de angajare sau la detaşarea pe secţii a unor cadre medicale cu studii medii sau a personalului auxiliar. Cristina Gavriloiu declară că şi-ar fi dorit să fie găsite rezolvări la aceste probleme, dar nu s-a putut. Aşa că a demisionat.

Vă prezentăm în continuare declaraţia completă dată pentru Monitorul de Cristina Gavriloiu: “Întrucît gestul meu de a demisiona a fost dus în sfera politicului, mă văd nevoită să fac unele precizări cu privire la ceea ce înseamnă în accepţiunea mea noţiunea de politici de personal, de achiziţii şi transparenţă managerială. Vreau să se înţeleagă foarte clar că poziţia mea în echipa de conducere a SJU Piatra Neamţ nu a fost aceea de organ de cercetare judiciară şi scopul meu nu a fost nici pe departe acela de a căuta şi a vîna greşeli sau potenţiale activităţi şi practici ilegale.

Intenţia mea a rămas cea declarată iniţial, odată cu numirea mea, şi, anume, de a depune toate diligenţele pentru îmbunătăţirea actului medical în ansamblu, în vederea creşterii gradului de încredere a populaţiei în instituţia noastră. Prin politici de personal, achiziţii şi tranparenţă managerială, nu ar trebui să se înţeleagă strict angajarea unor persoane cu sau fără concurs, cu sau fără competenţe, achiziţii curente de medicamente şi materiale sanitare, ci ar trebui extinsă plaja de abordare.

Consider că priorităţile echipei de conducere ar trebui să fie îndreptate şi înspre gestionarea judicioasă a resursei umane deja existente, îmbunătăţirea calităţii şi condiţiilor de muncă pentru personalul angajat, siguranţa şi securitatea locului de muncă şi, nu în ultimul rînd, asigurarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către toţi angajaţii SJU. Ce vreau să spun cu aceasta ar fi că nu ar trebui să mai existe situaţii de genul:

– cadre medicale cu studii medii şi personal auxiliar detaşate pe alte secţii/compartimente să fie obligate să-şi desfăşoare activitatea în lipsa unui act adiţional la contractul individual de muncă, ce ar trebui să certifice aceste situaţii, persoane care, ulterior, să fie nevoite să facă numeroase demersuri către conducerea instituţiei pentru obţinerea drepturilor salariale de care în mod legal şi firesc ar trebui să beneficieze.

– medici, şi nu puţini, să fie nevoiţi să efectueze servicii pe alte linii de gardă, în specialităţi incompatibile cu competenţele lor profesionale, cu încălcarea ordinului MS 870/2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în instituţiile publice, acestora încălcîndu-li-se practic dreptul la siguranţa şi securitatea muncii, expunîndu-i la practici medicale care nu fac obiectul asigurărilor  de malpraxis.

– personal nemedical cu atribuţii de şef de secţie, care coordonează şi girează activitatea medicală, fără a avea nici urmă de competenţă în acest sens.

– şefi de secţie cu contracte de management expirate şi a căror valabilitate nu este prelungită.

– modificări ale organigramei spitalului prin transformarea gradaţiilor  posturilor vacante la solicitarea potenţialilor candidaţi pentru acestea.

– achiziţionarea de servicii medicale prin încheierea de contracte de colaborare cu medici din alte centre la preţuri nefundamentate, în condiţiile în care aceste servicii ar putea fi prestate în parte şi de medicii angajaţi ai SJU cărora, în mod arbitrar, nu li s-a oferit această posibilitate.

– referate pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente sanitare în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale, fără a exista o fundamentare a acestora.

– nerespectarea deciziei Comitetului Director prin omiterea cu bună ştiinţă a publicării pe site-ul SJU Piatra Neamţ a tuturor achiziţiilor publice, deşi există legislaţie în vigoare care impune acest lucru.

Acestea ar fi o parte din lucrurile care ar fi trebuit să ne intereseze.

Toate cele arătate mai sus au fost discutate cu managerul instituţiei şi directorul de îngrijiri, încercînd să îi cooptez în soluţionarea acestor situaţii, dar, după cum s-a văzut, existînd o mare reticenţă la schimbare, finalul colaborării noastre a fost inevitabil”.

Pe final, ar mai fi de spus doar că e una dintre cele mai sincere, complete şi realiste prezentări a situaţiei din Spitalul Judeţean făcută publică în ultima perioadă. Şi solicităm ca o echipă de control de la Ministerul Sănătăţii să vină să verifice aceste aspecte, pentru că pot avea impact negativ nu doar asupra modului în care este cheltuit banul public, dar mai ales asupra calităţii actului medical. Iar de suferit suferă în primul rînd PACIENTUL.

Citește știrea

Trending