Contactează-ne

Actualitate

La piaţă chiriile stîrnesc iritare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ unii comercianţi din hala Pieţei Centrale sînt nemulţumiţi de nivelul chiriilor ■ se caută soluţii legale pentru reducerea lor ■ „I-am rugat să vină cu o solicitare scrisă, care să fie analizată de jurişii noştri, pentru a vedea dacă va fi găsită o formulă legală pentru a reduce chiriile“, spune primarul Dragoş Chitic ■

Mai mulţi comercianţi care au închiriat spaţii în Piaţa Centrală din Piatra Neamţ şi-au exprimat nemulţumirea faţă de nivelul chiriilor. Problema e cunoscută la nivelul primăriei, care are piaţa în administrare directă şi cei nemulţumiţi sînt aşteptaţi să formuleze o solicitare scrisă pentru a se vedea dacă poate fi găsită o formulă legală pentru soluţionarea situaţiei. Însă şansele sînt destul de mici şi se mizează pe răbdarea comercianţilor pînă după Paşte. „Cunoaştem aceste nemulţumiri venite în principal din partea comercianţilor de produse de panificaţie, dar şi din partea celor ce comercializează produse din carne. Ne-am întîlnit şi am discutat cu ei. Am înţeles problemele cu care se confruntă, însă noi nu putem acţiona decît în conformitate cu prevederile legale. A fost o licitaţie şi nu există o posibilitate legală de a reduce chiriile. Însă i-am rugat să vină cu o solicitare scrisă, care să fie analizată de jurişii noştri, pentru a vedea dacă va fi găsită o formulă legală pentru a reduce chiriile prin hotărîre de consiliu local. Am făcut apel şi la răbdarea şi înţelegerea lor, pentru că piaţa încă nu şi-a format un vad şi lunafebruarie e cunoscută ca o lună slabă în ceea ce priveşte vînzările. Repet, am apelat la înţelegerea dînşilor pentru a face o nouă analiză după Sărbătorile de Paşte“, a declarat primarul Dragoş Chitic. Rămîne de văzut dacă acei comercianţi nemulţumiţi vor avea răbdare sau îşi vor putea permite să aştepte pînă după Paşte. Altfel, nu au altă posibilitate decît să-şi rezilieze contractele. Cu tot ceea ce presupune acest lucru din punct de vedere juridic. Pe de altă parte, e drept că Piaţa Centrală, ţinută atît timp închisă din motive legate şi de incapacitatea unor politiceni de a trece peste orgolii şi ordine de la partid, şi-a cam pierdut vadul. Pietrenii s-au obişnuit, de nevoie, să îşi cumpere produsele din alte locuri. Şi pînă cînd vor reveni în Piaţa Centrală mai trebuie să treacă timp. Timp în care comercianţii ce au închiriat spaţii nu prea pot face profit, ba chiar mulţi spun că merg pe pierdere. Reamintim că recent în Consiliul Local a fost votată o hotărîre care se dorea să vină în sprijinul comercianţilor din Piaţa Centrală. A fost vorba despre un proiect de hotărîre privind modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Pieţei Centrale. S-a dorit introducerea unui nou paragraf: „scutirea de la plata chiriei lunare a unui număr de patru zile, pentru comercianţii şi producătorii din zona fructe şi legume, ce au încheiate contracte de închiriere pe o perioadă de cel puţin un an de zile“. Motivele invocate de comercianţii ce au cerut această facilitate sînt legate de nivelul chiriei, plata utilităţilor, plata taxei pe clădiri, precum şi dorinţa acestora de a avea lunar cîteva zile libere. Rămîne de văzut dacă pot fi găsite în continuare astfel de facilităţi, legale, şi pentru alte categorii de comercianţi.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 50 de şoferi făcuţi pietoni, în două zile

Știre publicată în urmă cu

în data de

50 de şoferi au rămas fără permis de conducere pentru viteză excesivă sau pentru că au urcat la volan deşi băuseră, în doar două zile. Poliţiştii au aplicat peste 200 de amenzi în valoare de peste 88.000 de lei. “În cadrul unei acțiuni organizate pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale iar peste 50 de șoferi au rămas fără permisul de conducere. În perioada 17-18 august, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au acționat pe linia combaterii principalelor cauze generatoare de accidente grave. Scopul acestei acţiuni a fost reprezentat de reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora determinate de nerespectarea regimului legal de viteză de către conducătorii auto, a consumului de alcool, precum şi sancţionarea nerespectării acestor obligaţii prevăzute de legislaţia rutieră. Pe parcursul acțiunii, polițiștii au aplicat peste 200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 88.000 de lei. 51 de șoferi au rămas fără permisul de conducere, după ce au fost depistați circulând cu viteză excesivă sau sub influența băuturilor alcoolice”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şofer “campion” la alcoolemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr care a urcat la volanul unui autoturism deşi băuse din belşug a fost prins recent de poliţiştii nemţeni. Testat alcoolscopic, tînărul s-a dovedit a avea peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. “La data de 19 august, polițiștii din cadrul Poliției orașului Roznov au depistat în trafic un bărbat, de 36 de ani, din Roznov, care conducea un autoturism pe strada Speranței, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. Tînărul a fost testat alcoolscopic, rezultatul indicînd o valoare de peste 1,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, se precizează în buletinul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Zi de sărbătoare pentru preotul Florin Ţuscanu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ s-au împlinit 31 de ani de la hirotonirea preotului din Trifeşti ■ fiu al satului Hociungi, preotul pasionat de istorie este autorul mai multor monografii iar acum lucrează la un studiu privind bisericile cu hramul Sfîntul Nicolae ■

Unul din cei mai erudiţi preoţi nemţeni, Florin Ţuscanu, fiu al satului Hociungi, din comuna Moldoveni a sărbătorit, pe 15 august, 31 de ani de la hirotonirea ca preot. La momentul aniversar i-a avut alături pe enoriaşii de la biserica din Trifeşti, unde este paroh, cît şi pe cei care au participat la Sărbătoarea Răzeşilor. „Sînt fiul al satului Hociungi, unde am urmat cursurile şcolii primare, după care am studiat la Şcoala Nr.3 Roman şi apoi la Seminarul şi Facultatea de Teologie din Iaşi. 15 august este ziua în care satul acesta, Moldoveni, este încredinţat Maicii Domnului, protectoarea noastră. Pe 15 august am serbat în parohia pe care o păstoresc, biserica din Trifeşti, 220 de ani de la sfinţirea acesteia, prilej cu care am avut o sărbătoare locală. Ziua de 15 august, cînd în bisericile româneşti se marchează Adormirea Maicii Domnului are pentru mine, personal, o semnificaţie deosebită, pentru că este ziua hirotonirii mele ca preot. În 31 de ani de cînd sînt preot am fost misionar în nu mai puţin de şase parohii: la început în zona Vaslui, apoi la Moldoveni, unde am funcţionat timp de 13 ani, la biserica cu hramul Sfîntul Nicolae. Alţi patru ani am slujit la biserica cu acelaşi hram din Ruginoasa, după care am fost transferat la Roman, unde am fost timp de nouă ani ca preot protopop. Pot mulţumi lui Dumnezeu că am avut multe împliniri profesionale şi pot afirma că am văzut în viaţa mea o «lucrare» a Sfîntului Nicolae, prin aceea că am fost botezat în biserica Sfîntul Nicolae din satul Hociungi, am fost preot la biserici, mai toate cu acest hram. Acesta este motivul pentru care am ajuns la Bari, în Italia, unde se află moaştele Sfîntului Nicolae. Aici, preotul Giraldo Ciofari, care se ocupă de Centrul de Studii Nicolaene, mi-a spus că acest sfînt are o lucrare cu mine şi mi-a recomandat să aprofundez cercetările pe această temă pentru a fi promovate în acest centru. Revenind acasă, am început un studiu temeinic“, a mărturisit pr. dr. Florin Ţuscanu.

Citește știrea

Trending