Publicitate

■ evenimentul care s-a soldat cu victime multiple a avut loc pe 15 iulie, la o nuntă din staţiunea Durău ■ terasa cu petrecăreţi s-a prăbuşit, iar Planul Roşu a fost pus în aplicare ■ numeroase forţe de intervenţie au fost mobilizate ■ Raed Arafat a cerut direcţionarea răniţilor la Topliţa ■ din 18 victime, trei au fost rănite grav, iar alte trei au suferit leziuni uşoare ■

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a prezentat jurnalul gestionării acccidentului cu victime multiple care a avut loc pe 15 iulie, la o nuntă de la pensiunea Vînătorul din Durău. În cadrul unei conferinţe de presă a fost detaliată misiunea pentru care a fost activat Planul Roşu de intervenţie, minut cu minut. A fost o acţiune contracronometru în care au fost implicate numeroase forţe de intervenţie. Totul a început la ora 19.53 cînd numeroase apeluri la numărul unic de urgenţă 112 anunţau un accident la o pensiune din Durău, prin ruperea unei extinderi la o terasă, mai multe persoane fiind rănite. Iniţial, s-au anunţat un număr de 7 victime. În scurt timp, la ora 20.00, la solicitarea inspectorului şef al ISU Neamţ s-a pus în aplicare Planul Roşu de intervenţie, fiind informat prefectul judeţului. În doar un minut, la ora 20.01, forţele au început deplasarea spre locul evenimentului. De la ISU Neamţ au plecat două ambulanţe SMURD (EPA) B2 cu 6 subofiţeri (Piatra Neamţ, Poiana Teiului); o autospecială de transport personal şi victime multiple (ATPVM) – cu 5 subofiţeri şi medicul şef UPU Neamţ; o ambulanţă SMURD TIM C2 – cu 2 subofiţeri, medic şi asistent medical UPU Piatra Neamţ; două autospeciale de intervenţie cu 10 subofiţeri (Garda 1 Tg. Neamt, Garda 2 Poiana Teiului); trei autoturisme de serviciu cu 2 ofiţeri şi 2 subofiţeri plus 5 subofiţeri (Garda 1 Tîrgu Neamt); o autospecială de descarcerare + punct medical avansat (PMA) cu 3 subofiteri (Detaşamentul Piatra Neamţ); 3 autoturisme de serviciu cu 1 ofiţer şi 3 subofiţeri (spitalele Bicaz, Piatra Neamt şi Tîrgu Neamţ); inspectorul şef s-a deplasat la misiune cu autoturismul propriu. Pe lîngă mobilizarea de forţe de la ISU, a venit şi Ambulanţa Neamţ cu 6 autosanitare B2, o ambulanţă A1, o ambulanţă A2, 8 asistenţi medicali şi şofer. La ora 20.10 s-a solicitat sprijn la Poliţia Neamţ şi Inspectoratul de Jandarmi, iar la aceeaşi oră a fost activat Planul Alb la Spitalul Bicaz, cu 4 medici. La ora 20.15 au fost solicitate în sprijin forţe similare din judeţele învecinate: ISU Harghita cu o ambulanţă SMURD EPA B2 cu 3 subofiteri; ISU Suceava cu 3 ambulanţe SMURD EPA B2 cu 9 subofiţeri; ISU Bacău cu o autospecială de transport personal şi victime multiple, cu medic; ISU Botoşani cu o ambulanţă SMURD EPA B2 cu 3 subofiţeri; ISU Iaşi cu o autospecială de transport personal şi victime multiple, cu medic; un punct medical avansat de tip II.

70 de pompieri, medici, asistenţi, şoferi..

Resursele umane implicate în gestionarea accidentului au fost impresionante. La locul intervenţiei au fost prezenţi 3 ofiţeri (ISU Neamţ), 40 de subofiţeri (37 ISU Neamţ + 3 ISU Harghita), 2 medici şi un asistent medical de la UPU Neamţ, 8 asistenţi medicali şi 8 conducători auto, iar la punctul de comandă al unităţii au mai fost 4 ofiţeri şi 4 subofiţeri ai ISU Neamţ. La ora 20.15 s-au făcut demersuri pentru solicitarea elicopterelor de la Unităţile Speciale de Aviaţie Tîrgu Mureş şi Iaşi însă condiţiile de zbor nu au permis intervenţia acestora. La 20.27 a avut loc solicitare număr paturi disponibile la spitalele Bicaz, Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ, Roman şi Topliţa. La ora 20.30 din echipajele solicitate în sprijin a intervenit doar echipajul de la ISU Harghita, celelalte forţe şi mijloace fiind întoarse din drum. Ora 21.29 – Raed Arafat a ordonat ca toate victimele să fie direcţionate spre CPU Topliţa, unde au venit în sprijin şi echipajele SMURD de la Tîrgu Mureş, iar la 21:30 de la Tîrgu Mureş o autospecială de transport personal şi victime multiple(ATPVM) şi două ambulanţe SMURD TIM C2 au plecat către CPU Topliţa. La ora 21.45, de la Spitalul Piatra Neamţ s-au primit informaţii că două persoane cu traumatisme minore de la accident au ajuns la unitatea medicală cu autoturismele personale, iar la Spitalul Bicaz o victimă era încă supusă evaluării medicale. În aceste condiţii, la ora 21.45 s-a cerut sprijinul poliţiştilor şi al jandarmilor de la Topliţa pentru fluidizarea circulaţiei. La 22.20 în afara forţelor aparţinînd judeţului Harghita, celelalte forţe chemate din alte judeţe au primit ordin să se retragă în bază. La 22:22 o autospecială de intervenţie de la Garda 2 Poiana Teiului a rămas să asigure locul evenimentului. În zori, la ora 3.00 s-a dispus încetarea măsurile de activare a Planului Roşu şi Grupei operative şi de realizarea a capacităţii operaţionale. În final, au fost numătate 18 victime, din care 3 au suferit leziuni minore şi au venit singure la spital. Alte 3 victime au suferit traumatisme mai serioase, o femeie avînd ambele mîini rupte. Mulţi din cei răniţi au fost diagnosticaţi de medici cu traumatisme lombare şi toracice, fracturi costale, fracturi de mîini şi de picioare, traumatisme cranio-faciale şi de coloană vertebrală. Mai trebuie spus că la fiecare nuntă sînt investiţi bani mulţi, iar aşa stînd lucrurile, după ce sirenele pompierilor, ale ambulanţelor şi ale poliţiştilor s-au stins în noapte, iar toate victimele au ajuns pe mîna medicilor, nunta a continuat, probabil nu cu acelaşi aplomb ca la începutul petrecerii. Poliţiştii au deschis un dosar penal de săvîrşire a infracţiunii de vătămare corporală din culpă, iar inspectorii de la Protecţia Consumatorului Neamţ au aplicat o amendă de 20.000 de lei şi au dispus închiderea salonului pînă la remedierea situaţiei care a dus la evenimentul nedorit.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.