Contactează-ne

Actualitate

Jocul cu cuvintele

Știre publicată în urmă cu

în data de

Una dintre primele mele cărţi pe care le-am scris avea ca titlu „Trei bisturie care au revoluţionat medicina“. Alături de bisturiul cunoscut „de sânge“ (cel care taie şi desparte ţesuturile bolnave de cele sănătoase şi neviul de viu), figura „bisturiul imagine“ (reprezentat de mulţimea de explorări de tip ecografie, tomografie, RMN etc. de care nu ne mai putem lipsi) în vreme ce al treilea era „bisturiul cuvânt“, cel mai teribil dintre toate, cel care poate mângâia dar poate să şi compromită ori să ucidă şi care nu aparţine numai medicului, ci tuturor oamenilor.

Trebuie să recunoaştem că după revoluţie (sau ce va fi fost ea), limba noastră a fost supusă unei invazii cu totul particulare de neologisme, explicabilă după deceniile de încorsetare a cuvântului. Vocabularul nostru a cunoscut un asalt intensiv de termeni noi, manifestat în toate domeniile de activitate materială şi spirituală, şi au vizat mai ales cuvintele de sorginte anglo-americană, de care am fost izolaţi aproape jumătate de secol.

În fapt, orice limbă, ca organism viu şi în continuă metamorfoză, îşi îmbogăţeşte în permanenţă zestrea de cuvinte şi modalităţile de exprimare. Operând selecţia termenilor noi, limba îi adoptă pe cei valoroşi şi-i adaptează cerinţelor ei, pentru a-i elimina pe cei care nu-şi găsesc locul şi nu-şi dovedesc viabilitatea.

Fenomenul face parte din mecanismele naturale ale limbajului, se desăvârşeşte în timp şi este cu atât mai benefic cu cât organismele, instituţiile şi oamenii de specialitate îşi spun cuvântul şi dirijează implementarea şi asimilarea noilor veniţi.

Din păcate – treabă românească ar zice unii – fenomenul în discuţie a fost tratat fie cu patimă (cine nu-şi aminteşte pledoariile regretatului George Pruteanu, care se ridica împotriva oricăror englezisme?) fie, mai degrabă, cu pasivitate, ceea ce a făcut ca termeni sugestivi sau corecţi pentru limba noastră să fie umbriţi dacă nu de-a dreptul dislocaţi de noii intruşi.

Exemplele abundă şi e suficient să ne referim la locaţie, a aplica, a achiesa, selfservice, a manageria, a printa, a daunloada şi mulţi alţi termeni, toleraţi şi folosiţi, după opinia mea, cu prea multă uşurinţă.

Mărturisesc că prima oară când am auzit de „distanţa socială“ din motive de COVID, prin glasul molcom al preşedintelui, mi-am şi formulat reproşul la adresa consilierilor D-sale, socotind termenul nefericit ales pentru a define o depărtare dintre doi indivizi, măsurabilă în sistem metric. Nu că noi am fi lipsiţi de distanţe sociale (din păcate, mult prea adânci în viaţa de fiecare zi), dar semnificaţia cuvintelor suferă. Oricum, sintagma, derivată probabil din neologismul socializare, rămâne incorectă pentru noi, chiar dacă a primit girul prezidenţial.

Un alt exemplu. Într-unul din numerele Vieţii Medicale, citeam despre intervenţia online a unei colege „concierge doctor“. Francofonul din mine a tresărit. În franceză concierge desemnează portarul/administratorul unui bloc sau al unui complex de locuinţe. În dicţionarul englezesc uzual nu am găsit termenul. Şi fără să-i contest realitatea, mă întreb care ar fi corespondentul specialităţii în nomenclatorul românesc? E vorba de medicul de familie, de medicul personal, de serviciu, de urgenţă, cel aflat în permanenţă la dispoziţia pacientului? Din context, am dedus că doamna concierge doctor este medic de laborator şi că are şi o funcţie în cadrul unei clinici private.

Nu este în intenţia noastră de a intra în polemici lingvistice dar se dovedeşte că preluarea unor termeni aşa cum sunt ei în alte limbi nu serveşte nimănui.

Mai departe, redactorul menţionează că doamna concierge doctor ne atrage atenţia că (citez) „diagnosticul de certitudine al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 este unul complex şi nu se bazează pe simptomele pacientului (…), care pot fi întâlnite şi în alte boli“, ci prin testarea cunoscută. Nimic mai adevărat, dar îmi permit să afirm că orice diagnostic începe, totuşi, de la simptome. Ele sunt cele care ne conduc către diagnostic. Însăşi suspiciunea unei boli devine un indicator valoros pentru orientarea spre diagnostic. Apelăm la teste, directe sau indirecte, sau la alte explorări tocmai pentru a confirmă (sau nu) diagnosticul.

Reporterul ne mai atrage atenţia că orice doritor poate cere testarea COVID, dar condiţia sine qua non este ca el să fie asimptomatic. E greu de acceptat că o persoană oarecare va recurge la o testare, la o explorare, dacă nu are nici o suferinţă sau o anumită suspiciune, doar ca să se afle în treabă, principiu altfel, valabil pentru orice altă boală sau suferinţă.

În final, este de la sine înţeles că singur medicul este cel chemat să ne conducă spre diagnostic şi că este imperios necesar să folosim un vocabular cât mai corect.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending