Contactează-ne

Actualitate

Jandarmii din Neamţ, la bilanţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în 2019 jandarmii au executat 727 de misiuni de asigurare a ordinii publice ■ au fost constatate 126 de infracţiuni ■ au fost primite spre executare 1.215 mandate de aducere ■

Jandarmii nemţeni şi-au prezentat bilanţul activităţii din anul 2019, dintre datele statistice reţinundu-se faptul că aceştia au executat 727 de misiuni de asigurare a ordinii publice şi au primit spre executare 1.215 mandate de aducere.

Vă prezentăm în continuare comunicatul de presă emis cu ocazia bilanţului: “Luni, 6 ianuarie, a fost prezentată Evaluarea activității Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț în anul 2019. Activităţile și misiunile specifice, rezultatele obţinute, greutăţile întâmpinate în anul precedent dar şi principalele direcţii de acţiune pentru anul 2020 au fost prezentate de inspectorul șef, locotenent – colonel Olariu Radu-Vasile.

În prezentarea materialului de evaluare, inspectorul șef a subliniat faptul că, în anul 2019 prioritățile Jandarmeriei Neamț au fost creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin întrebuinţarea eficientă a structurilor de ordine publică în zonele de competenţă, consolidarea structurii organizatorice şi omogenizarea subunităţilor, creșterea performanței structurilor operative în îndeplinirea misiunilor, dezvoltarea capacității administrative și operaționale a structurilor cu responsabilități în domeniul ordinii și siguranței publice, creşterea capacităţii de asigurare a suportului logistic şi consolidarea imaginii publice a instituţiei.

În anul 2019 jandarmii nemțeni au executat 727 de misiuni de asigurare a ordinii publice din care: 288 de misiuni la manifestările cultural artistice, religioase, comemorative, promoționale/comerciale și sportive în scădere cu 13% față de 2018, datorită reducerii numărului de manifestări sportive, 4 misiuni la manifestările de protest față de 15 în anul anterior, 429 de misiuni premergător și pe timpul desfășurării alegerilor reprezentanților României în Parlamentul European și alegerii președintelui României. Pe timpul vizitelor oficiale au fost executate 6 misiuni.

În domeniul menţinerii ordinii publice acțiunile inspectoratului s-au concretizat în 1.408 de misiuni de menținere a ordinii publice în stațiunile montane, stațiunea balneoclimaterică Bălțătești și pe trasee turistice adiacente, în creștere cu 70% faţă de anul 2018. Pentru îndeplinirea unor misiuni de menținere a ordinii publice în zona de competență, efectivele de jandarmi au acționat în zonele de interes operativ comunicate de Poliție prin organizarea unor patrule de jandarmi (1.287 de patrule de ordine publică independente au acționat în mediul urban/rural în zona instituțiilor de învățământ și a obiectivelor din competență) cât și prin patrule mixte (1.510 patrule formate din jandarm și polițist au acționat în mediul urban/rural comparativ cu 638 de patrule în anul 2018). Totodată au fost executate 25 de acțiuni punctuale pentru combaterea faptelor antisociale în piețe, târguri, oboare și în alte zone de interes operativ față de 7 acțiuni în anul 2018.

Pe timpul misiunilor executate, au fost constatate 126 de infracţiuni din care 57 de infracţiuni de către structurile de jandarmi și 69 de infracţiuni cu ocazia executării misiunilor în comun cu Poliția, înregistrându-se o creștere a numărului de fapte penale în comparație cu 2018. S-au aplicat 2.442 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 418.422 de lei, dintre acestea 1.402 fiind amenzi și 1.040 avertismente scrise.

În 2019 au fost primite spre executare 1.215 de mandate de aducere, în scădere cu 15 %, misiuni care s-au desfășurat în 34 de localităţi.

Jandarmii nemţeni au executat un număr de 683 de acţiuni de intervenţie ca urmare a sesizărilor cetăţenilor la apelul unic 112 și la alte solicitări telefonice, față de 664 de intervenții în 2018 și 16 intervenții de salvare – evacuare în zona montană față de 4 în anul precedent.

În baza planurilor de cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice şi protocoalelor de colaborare cu instituţii ale administraţiei publice judeţene şi locale şi organizaţii nonguvernamentale din zona de responsabilitate au fost executate 317 misiuni în cooperare/ colaborare. Parteneri ne-au fost: I.S.U. Neamț, I.P.J. Neamț, Garnizoana Piatra Neamț, executorii judecătorești, organele administrației publice locale, Parchetul-DIICOT, organele silvice, Garda de Mediu, A.V.P.S.

În anul 2019 au fost realizate modificări ale structurii organizatorice fiind prevăzute în statul de organizare două noi obiective la care se asigură paza cu efective din cadrul inspectoratului, respectiv Serviciul de Probațiune Județean Neamț și D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Neamț. De asemena au fost suplimentate structurile de ordine publică din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Bicaz cu o grupă de supraveghere și intervenție. În cadrul Detașamentul 4 Jandarmi Roman a fost constituit un pluton de supraveghere și intervenție iar la Târgu Neamț a fost înființat Detașamentul 5 Jandarmi cu un pluton de supraveghere și intervenție.

Prin reconfigurarea unității s-a obținut o structură omogenă cu detașamente la nivelul fiecărui oraș din județ, subunități care au în compunere structuri de pază și structuri de ordine publică necesare executării în bune condiții a misiunilor din competență”.

În încheiere, locotenent-colonel Olariu Radu-Vasile a precizat: „Având în vedere suplimentările de efective ale structurilor operative, raportate în mod real la dinamica situației operative existente la nivel județean și a numărului crescut de solicitări din partea instituțiilor partenere din zona de competență, putem aprecia că misiunile au fost îndeplinite cu succes. În perioada imediat următoare vom acorda o atenție sporită managementului calității în toate domeniile de activitate ale unității, precum și adaptării pregătirii personalului nou încadrat la evoluția situației operative și modificările legislative”.

Activitatea s-a desfășurat la sediul inspectoratului în prezența colonelului Alexandru Borcan, șeful Direcției de Control și Verificări Interne din cadrul Jandarmeriei Române care a transmis colectivului bleu-jandarm nemțean mesajul colonelului Bogdan Enescu, împuternicit Inspector general al Jandarmeriei Române: „Jandarmeria este reprezentată de miile de jandarmi care zilnic execută la nivel național misiuni de menținere, asigurare și restabilire a ordinii publice, asigură liniștea și siguranța familiilor și copiilor noștri, contribuie la înfăptuirea actului de justiție sub diferite forme, asigură protecția instituțională a sute de obiective importante pentru apărarea și activitatea statului, contribuie considerabil la prevenirea și combaterea fenomenului infracțional alături de celelalte instituții abilitate….Vă felicit pentru rezultatele obținute în îndeplinirea misiunilor  (…). Vă mulțumesc în numele conducerii Jandarmeriei Române pentru efortul depus și performanțele realizate și vă urez mult succes în îndeplinirea obiectivelor profesionale și personale stabilite pentru acest an.”

Alături de efective ale Jandarmeriei Neamț, la eveniment au fost prezenţi prefectul județului Neamț, vice-preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Neamț, primarul municipiului Piatra Neamţ precum şi reprezentanţi ai principalelor instituţii cu care Jandarmeria Neamț cooperează și colaborează pe domeniul asigurării siguranţei cetăţenilor şi al combaterii criminalităţii. Aceștia au transmis jandarmilor nemțeni felicitări pentru profesionalismul de care au dat dovadă în gestionarea misiunilor încredinţate şi pentru rezultatele obţinute”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Personalităţi de altădată ale urbei – profesorul Nicolae Vicol

Știre publicată în urmă cu

în data de

Conform „Amintirilor“ fostului primar de Piatra Neamţ, avocatul Dimitrie Hogea, „unul din cei mai distinşi cetăţeni ai oraşului a fost, fără îndoială, profesorul Nicolae Vicol (1821-1881), care timp de 40 de ani a desfăşurat o activitate bogată, neasemănat de variată în toate domeniile publice, deşi principala sa ocupaţie era aceea de profesor“.

După ce a absolvit seminarul celebru de la Socola, va fi numit profesor la Şcoala Publică din Târgul Piatra (Şcoala nr. 1 de băieţi – azi Muzeul de Artă n.n.), prin Decretul nr. 230 din 7 decembrie 1848 al Epitropiei Învăţăturilor Publice din Principatul Moldovei, care poartă semnătura unor ilustre nume: Gh. Asachi, N. Beldiman, C. Kalimah şi C. Negruzzi.

În anul 1853 va fi ales de obştea târgului de lângă Cozla ca „mădular (consilier) al Eforiei târgului (viitoarea primărie – n.n.), iar la 1835 întărit ca prezident al acestei eforii (funcţie egală cu aceea de primar), funcţie care-l face să-şi ceară concediu de la catedră, la care a fost numit în locu-i Ion Homiceanu.

Urmează apoi funcţia de judecător la Tribunalul Neamţ (1858-1860); membru în comisia de secularizare a averilor mănăstireşti închinate (17/29.12.1863 – n.n.) din patru judeţe; în 1864 confirmat ca preşedinte al municipalităţii oraşului Piatra (primar); acelaşi an numit revizor şcolar al judeţelor Neamţ şi Suceava; din 1866 revizor şcolar pentru judeţele Neamţ, Roman, Bacău, Tecuci, Cahul, Bolgrad şi Ismail.

Din anul 1867 revine la vechea sa catedră ca institutor definitiv clasa 4 şi director al Şcoalei de băieţi nr. 1, unde a stat până la 1 ianuarie 1873, când a cerut şi a fost trecut la pensie. În ziua de 2 august 1881 ilustrul profesor a murit la vârsta de 60 de ani (vezi Cartea Neamului Vicol, întocmită şi publicată în 1931 de fiul acestuia (generalul dr. N. Vicol – n.n.). Cel care a fost văr cu Episcopul Melchisedec, cumnat cu Vasile Alexandrescu Urechia – marele istoric şi profesor universitar, fost ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice pe timpul lui Cuza, prieten şi protector al fostului primar de Iaşi şi ministrul instrucţiei – Dimitrie Gusti, s-a impus în conştiinţa locuitorilor din această parte de ţară datorită studiilor şi culturii sale, relativ superioare pe acele vremuri, indicându-l contemporanilor „ca un element de mare valoare, care s-a impus forurilor conducătoare de atunci“, adăugându-se cinstea şi probitatea sa exemplare. Toate acestea au contribuit în mare măsură la strălucita lui carieră.

Toate acestea nu ar fi fost posibile dacă „el însuşi n-ar fi fost înzestrat de Dumnezeu cu cele mai alese însuşiri“. Spre a învedera înaltele idealuri şi adâncimea sentimentelor lui patriotice, cităm din testamentul său redactat în martie 1881, cu 5 luni înainte de deces (2 august 1881 – n.n.), care cuprinde ultima voinţă a veneratului Nicolae Vicol, următoarele „pasagii“: „Ca creştin şi fiu al bisericii române drept măritoare trec la eternitate, crezând din inimă prescrierile legii în care m-am născut (ortodox – n.n.) şi în spiritul căreia am crescut. Părăsesc lumea aceasta cu inima plină de bucurie, văzând ce a făcut ţara mea din starea în care era când, ca june, am început a o cunoaşte.

Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, ocroteşte-o şi păstreaz-o tot prosperând. Virtute, oare te-am practicat? Făcut-am a zecea, a suta sau măcar a mia parte ce datoram lui Dumnezeu, patriei şi semenilor mei? Dixit!“. Această scurtă disertaţie nu o putem încheia fără a aminti că profesorul nostru, ca toţi oamenii cinstiţi, a murit sărac. A avut 6 copii: 2 băieţi şi 4 fete. Prin străduinţa lui şi a demnei şi virtuoasei sale soţii, Julia, născută Alexandrescu Urechia, toţi aceşti copii au căpătat o educaţie aleasă învăţătură înaltă.

Fetele vor deveni profesoare. Fiul cel mare, Nicolae Vicol, doctor în medicină, a ajuns general fiind şeful serviciului sanitar al armatei în timpul războiului nostru de întregire a neamului, mai apoi inspector general balnear; preşedintele Societăţii de Hidrologie şi Climatologie Medicală şi Societăţii de Istorie a Medicinei etc. Opera sa capitală rămâne vasta lucrare Istoria serviciului sanitar militar în România. În sfârşit, fratele său mai mic, Titus, a murit de tânăr la vârsta de 17 ani.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Ultraj la un poliţist, 2,9 ani de detenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a ieşit la plimbare cu maşina, deşi era băut şi a provocat un accident ■ în momentul reţinerii a lovit un poliţist ■ a ajuns în arest la domiciliu, dar în scurt timp a recidivat, fiind arestat ■

Un pietrean în vîrstă de 29 de ani, care a ieşit la plimbare cu maşina deşi era băut apoi a ultragiat un poliţist care i-a ieşit în drum a fost condamnat cu executare de către magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ.

Preda Andrei a primit 2 ani şi 9 luni de închisoare şi a fost obligat să-i achite omului legii pe care l-a lovit daune în valoare de 3.000 de lei.

Poliţistul a cerut mai mult, dar restul pretenţiilor au fost respinse de judecători. Inculpatul mai este bun de plată cu suma de 2.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău.

Preda a ajuns în arest la domiciliu pe 1 aprilie anul trecut, după ce a condus băut şi a ultragiat un poliţist. Necazul nu i s-a tras de la faptul că a provocat un accident, ci pentru că i-a înjurat şi ameninţat pe poliţiştii veniţi la faţa locului. Cînd oamenii legii au vrut să-l imobilizeze, i-a aplicat unuia dintre ei un picior în faţă.

Din acest motiv a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind în arest la domiciliu. Faptele au avut loc în noaptea de 30 martie 2019, în jurul orei 23.30, cînd s-a petrecut un accident rutier în Piatra Neamţ, la intersecţia străzilor Lămîiţei cu Progresului, un autoturism fiind avariat.

Din acest motiv, cei prezenţi la faţa locului au sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi au solicitat sprijinul oamenilor legii. La locul indicat a venit o patrulă din cadrul Poliţiei Piatra Neamţ, care l-a şi găsit pe şofer, dar la un moment dat acesta a încercat să dispară. Cercetările ulterioare au şi stabilit de ce a încercat să fugă, pietreanul fiind sub influenţa băuturilor alcoolice.

A fost găsit în scurt timp, dar oamenii legii au avut de a face cu un individ total necooperant, care a refuzat să se legitimeze. Apoi i-a înjurat şi ameninţat pe poliţiştii care efactuau cercetarea la faţa locului. Avînd în vedere toate aceste considerente, anchetatorii au decis să-l ducă la o autospecială de poliţie pentru a-l audia la sediu. Atunci Andrei Preda a devinit agresiv, fiind încătuşat, iar cînd a fost urcat în dubă a lovit un lucrător de poliţie cu piciorul în faţă.

Agentul a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 2-3 zile de îngrijiri medicale. Nu s-a potolit, a fost prins din nou în culpă şi a fost arestat preventiv. Măsura „detenţiei acasă“ nu i-a priit, ieşind cu maşina la plimbare, din nou băut şi fără permis. S-a întîmplat pe 21 februarie, cînd poliţiştii au intervenit la un accident de circulaţie soldat cu pagube materiale.

Cercetările au stabilit că, în timp ce un bărbat de 29 de ani, conducea un autoturism pe strada Gheorghe Asachi, pe fondul consumului de alcool, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrînd într-un imobil. A fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a fost de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. În urma verificărilor s-a aflat că avea suspendat dreptul de a conduce vehicule, iar cel în cauză se afla sub măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Pentru acuzele de conducerea unui vehicul fără permis şi sub influenţa alcoolului a fost dus la instanţa de judecată cu propunere de arestare preventivă, care a fost însuşită de judecători. „Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Preda Andrei.

Dispune arestarea preventivă a inculpatului Preda Andrei, cercetat în dosarul 938/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, în concurs formal şi în stare de recidivă pentru o perioadă de 30 zile“, conform instanţei.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Incendiu într-o pădure, ore de luptă cu flăcările

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un puternic incendiu a avut loc la Bicazu Ardelean, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 5 hectare ■ au intervenit pompieri militari, poliţişti, jandarmi şi voluntari ■ alte incendii de vegetaţie s- au produs şi în alte localităţi ■ unui nemţean din Bălţăteşti i-a ars casa ■

Un puternic incendiu de vegetaţie întins pe aproximativ 5 hectare de teren şi la stingerea căruia militarii au luptat mai bine de 6 ore a avut loc la începutul acestei săptămîni în localitatea Bistra, din comuna Bicazu Ardelean.

Pompierii au fost chemaţi să intervină pe 6 aprilie 2020, prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 12:31, la drum plecînd forţe de intervenţie din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ. Nu mai puţin de 9 subofiţeri, 11 pompieri voluntari de la SVSU Bicazu Ardelean, 2 cadre de la Poliţia Neamţ şi 2 jandarmi au muncit pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

De menţionat este faptul că focul s-a manifestat în interiorul pădurii. „Au ars aproximativ 5 hectare de litieră, iar intervenţia a durat 6 ore. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind focul deschis în spaţii deschise“, conform unui comunicat al ISU Neamţ. Un alt incendiu a avut loc în aceeaşi zi, în jurul orei 15:34, la Tîrgu Neamţ, unde focul s-a manifestat tot în interiorul fondului forestier.

Aici au intervenit militarii de la Detaşamentul de pompieri Tîrgu Neamţ, forţele profesioniste fiind sprijinite de lucrători de la Ocolul Silvic Tîrgu Neamţ şi voluntari de la SVSU din localitatea menţionată.

A ars vegetaţie uscată, frunziş şi lăstăriş de pe o suprafaţă de circa un hectar, cauza fiind aceeaşi ca la cazul anterior. O intervenţie similară a avut loc în jurul orei 13:30, la Poiana Teiului, unde a ars tot vegetaţie uscată. Au intervenit pompierii din localitate, sprijiniţi fiind de voluntari dar şi de lucrători din cadrul Ocolului Silvic Poiana Teiului.

În acest caz au ars ierburi de pe o suprafaţă de circa 1,5 hectare. Şi la Grumăzeşti focul a mistuit 1,5 hectare de vegetaţie uscată. Pompierii au fost solicitaţi în jurul orei 13:10 la un incendiu care se manifesta la bucătăria unui gospodar din localitatea Bălţăteşti.

Militarii au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. La sosirea forţelor incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperişului. Focul deschis în spaţii deschise a mistuit pînă la final aproximativ 40 de metri pătraţi din acoperişul bucătăriei şi bunurile din interior.

Citește știrea

Trending