Contactează-ne

Actualitate

Jandarmeria, expoziţie inedită la Muzeul de Artă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vor fi expuse cincisprezece ţinute militare, piesele fiind confecţionate după modelul uniformelor de jandarmi din perioada 1864 - 1948 ■ expoziţia se deschide duminică, 8 martie, la ora 12.00 ■

Jandarmeria Română împlineşte 170 de ani şi cu această ocazie Inspectoratul Judeţean Neamţ a pregătit o acţiune inedită. La Muzeul de Artă din Piatra Neamţ vor fi expuse cincisprezece ţinute militare, piesele fiind confecţionate după modelul uniformelor de jandarmi din perioada 1864 – 1948.

Expoziţia va fi deschisă publicului larg duminică, 8 martie 2020, la ora 12:00 şi va putea fi vizitată timp de o săptămînă, pînă sîmbătă, 12 martie 2020. Toţi doritorii sînt aşteptaţi în intervalul orar 09:00 – 17:00, de menţionat fiind faptul că intrarea este liberă.

Pe lîngă uniforme, expoziţia mai cuprinde o serie de brevete, legi şi regulamente referitoare la activitatea unităţilor de jandarmi din ultima jumătate a sec. al XIX – lea şi drapelele de luptă model Ferdinand.

„La activitate au fost invitaţi să ia parte şi reprezentanţi ai instituţiilor publice cu care instituţia noastră cooperează sau colaborează, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene precum şi de la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ. În ceea ce priveşte istoricul instituţiei, la 3 aprilie 1850, domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, semna Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi, act juridic care consfinţea întemeierea Jandarmeriei şi în spaţiul românesc.

Legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare avînd zona de responsabilitate cîte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată cîte o companie de jandarmi, la care se adăugau cîte o companie la isprăvnicia Iaşiului şi, respectiv, la Poliţia capitalei (Iaşi). În total, erau 14 companii de jandarmi cu un efectiv de 1.433 jandarmi. Jandarmeria avea ca misiuni privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orînduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor.

În ce priveşte executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria executa un serviciu ordinar, care se realiza zilnic, pe baza regulamentelor sale, şi un serviciu extraordinar, pe care îl executa la solicitarea autorităţilor. După Războiul de Independenţă se încheie procesul de individualizare a Jandarmeriei Naţionale, odată cu intrarea în vigoare, la 1 septembrie 1893 a Legii Jandarmeriei Rurale.

Acest act normativ clarifică misiunile de executat, dotarea, înzestrarea, instrucţia, drepturile şi obligaţiile Corpului Jandarmeriei care se subordona juridic Ministerului de Interne şi Ministerului Public, iar din punct de vedere militar, Ministerului de Război. După primul război mondial şi ulterior după Marea Unire, arma intră într-o nouă fază de evoluţie atunci cînd sînt elaborate legi care fac din instituţia Jandarmeriei o forţă publică, stabilă, credibilă şi deosebit de eficientă, asigurînd în societatea românească un climat de linişte şi siguranţă. Perioada ce urmează celui de-al Doilea Război Mondial aduce schimbări profunde în viaţa jandarmilor, instituţia fiind aproape de desfiinţare, fiind transformată în trupe de securitate, pînă la Revoluţia Română din 1989.

La nivelul judeţului Neamţ, Jandarmeria îşi începe activitatea din 1893, fiind organizate Compania de Jandarmi Neamţ, Secţia de Jandarmi pe lîngă Subprefectura judeţului Neamţ şi cîte una în marea majoritate a comunelor rurale. Zona municipiului Roman, pe atunci judeţ de sine stătător, avea o structură organizatorică asemănătoare judeţului Neamţ. În prezent, Jandarmeria este „instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a MAI, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Continuă lucrările edilitare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, împreună cu persoane care răspund de realizarea lucrărilor edilitare, s-au deplasat pe teren, marţi, 26 mai, pentru a verifica stadiul acestora şi pentru a stabili programul de lucrări pentru perioada următoare.

Conform unui comunicat de presă emis de reprezentanţii municipalităţii, lucrările care se realizează în aceasta perioadă prin societăţile Consiliului local, Publiserv şi CMI Urban, sînt: întreţinerea şi modernizarea străzilor şi a spaţiilor pe care sînt amenajate parcări; curăţarea rigolelor de scurgere a apelor pluviale; reparaţii punctuale ale aleilor pietonale; reparaţia şi modernizarea spaţiilor de joacă şi a mobilierului stradal; refacerea marcajelor rutiere; aducerea la cota străzii a căminelor reţelelor de utilităţi; amenajări peisagistice, cosirea şi întreţinerea spaţiilor verzi.

În această primăvară, pînă în prezent,  au fost modernizate prin turnarea  unui  nou covor asfaltic, pe toată suprafaţa sau pe tronsoanele afectate, un număr de 11 străzi: Gheorghe Doja, Dimitrie Bolintineanu, Valea Albă, Ion Ionescu Dela Brad,  Lunca Bistriţei, Subdărmăneşti, B-dul Dacia, Aleea Tineretului, Hangului, Aleea Aurorei, Nufărului.

„Este un program de lucrări edilitare foarte riguros stabilit la începutul acestui an pe care îl respectăm şi îl actualizăm periodic, în funcţie de elementele noi care apar în teren. Zilnic realizăm reparaţii punctuale cu asfalt ale străzilor, iar la capitolul modernizări de străzi, programul propus pentru anul în curs cuprinde: Strada Ion Sergentu, Strada Pietricica, Strada Lutăriei, Strada Schitului, Strada Stejarului, Strada Aleea Brazilor. Lista străzilor care vor fi modernizate până la finele acestui an va fi actualizată în funcţie de influenţa crizei sanitare asupra bugetului local.

Este o uşoară întârziere în privinţa cosirilor spaţiilor verzi publice, cauzată de vremea ploioasă, şi am cerut societăţii Urban să urgenteze cosirile, pentru a finaliza în cel mai scurt timp prima trecere. Am cerut, de asemenea, societăţii Urban să prezinte un program de cosiri pentru ca cetăţenii să ştie cand se va realiza această activitate în cartierul lor”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 873 de cazuri în total. Naţional: 146 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.429 de cazuri, 1.210 decese, 11.874 vindecaţi

Până pe 26 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.429 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.874 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1210 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt și Ilfov, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 146 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 181 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.287 de  persoane. Alte 75.782 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 385.728  de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 476 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.437 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 169 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 116.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 6 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 25 mai a.c., 92 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.067 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 576 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

 Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 25 mai 2020, au fost raportate  1.357.015 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Maşină a MAI, “proptită” într-un gard

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier în care a fost implicat un autoturism al Ministerului Afacerilor Interne a avut loc în urmă cu puţin timp, marţi, 26 mai, la Roznov. Din primele informaţii oferite de martorii oculari, în maşină se aflau două persoane, iar, la un moment dat, din motive ce urmează a fi stabilite, şoferul a pierdut controlul volanului şi a ajuns în gardul unei locuinţe.

Vom reveni.

Citește știrea

Trending